Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies

Big Ideas Math Answers 2nd Grade 3rd Chapter Addition to 100 Strategies: It is very important for the students to learn the fundamental concepts in maths. To help out the students, we are presenting the Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies Answer Key in pdf format. Download BIM Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies PDF. This pdf will help you out to finish the assignments in time.

Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 3 Addition to 100 Strategies

The different topics covered in Big Ideas Math 3rd Chapter Addition to 100 Strategies Answer Key are Add Tens Using a Number Line, Add Tens and Ones Using a Number Line, Use Place Value to Add, Decompose to Add Tens and Ones, Use Compensation to Add, Practice Addition Strategies, Addition to 100 Strategies, and others. Know more details about the addition or sum concept using 100 strategies.

Practice all the problems included in Big Ideas Math Grade 2 Answer Key 3rd Chapter Addition to 100 Strategies to score good marks in the test. Before you start the preparation, have a look at the BIM Book Grade 2 Chapter 3 Solutions. We have covered the answers for all the problems topic-wise. Hence click on the below-attached links and complete your homework effortlessly.

Vocabulary

Lesson: 1 Add Tens Using a Number Line

Lesson: 2 Add Tens and Ones Using a Number Line

Lesson: 3 Use Place Value to Add

Lesson: 4 Decompose to Add Tens and Ones

Lesson: 5 Use Compensation to Add

Lesson: 6 Practice Addition Strategies

Lesson: 7 Problem Solving: Addition

Chapter 3: Addition to 100 Strategies

Addition to 100 Strategies Vocabulary

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 1

Organize It
Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 2
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-100-Strategies-Vocabulary-Organize-It

Define It

Use your vocabulary cards to identify the words.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 3
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-100-Strategies-Vocabulary-Question-1

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 4
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-100-Strategies-Vocabulary-Question-2

Chapter 3 Vocabulary cards

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 5
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 6
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Chapter-3-Vocabulary-cards

Lesson 3.1 Add Tens Using a Number Line

Explore and Grow

Color and show how you can use the hundred chart to solve.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 7
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.1-Add-Tens-Using-a-Number-Line-Explore-and-Grow
Explanation:
27 + 10 = 37
We notice from the above figure that 27 is added to 10 means from 27 mustard  yellow coloring starts for 10 numbers and stops at 36 . where 37 is the sum and it is highlighted with yellow color.
62 + 30 = 92
We notice from the above figure that 62 is added to 30 means from 62 mustard  yellow coloring starts for 30 numbers and stops at 91 . where 92 is the sum and it is highlighted with yellow color.

Show and Grow

Question 1.
70 + 30 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 8
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.1-Add-Tens-Using-a-Number-Line-Show-and-Grow-Question-1
Explanation :
The open number line start at 70 and 30 is same as 3 tens So, count on 3 tens .Then the linking jumps move to right from 70 to 100. It ends at 100 showing the sum .
So ,  70 + 30 = 100 .

Question 2.
38 + 40 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 9
Answer :
38 + 40 = 78
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.1-Add-Tens-Using-a-Number-Line-Show-and-Grow-Question-2
Explanation :
The open number line starts at 38 and 40 is the same as 4 tens So, count on 4 tens. Then the linking jumps move to the right from 38 to 78. It ends at 78 showing the sum.
So ,  38 + 40 = 78

Question 3.
22 + 60 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 10
Answer :
22 + 60 = 82
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.1-Add-Tens-Using-a-Number-Line-Show-and-Grow-Question-3
Explanation :
The open number line start at 22 and 60 is same as 6 tens So, count on 6 tens .Then the linking jumps move to right from 22 to 82. It ends at 82 showing the sum .
So ,  38 + 60 = 82

Apply and Grow: Practice

Question 4.
60 + 30 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 11
Answer :
60 + 30 = 90
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.1-Add-Tens-Using-a-Number-Line-Apply-Grow-Practice-Question-4
Explanation :
The open number line start at 60 and 30 is same as 3 tens So, count on 3 tens .Then the linking jumps move to right from 60 to 90. It ends at 90 showing the sum .
So ,  60 + 30 = 90

Question 5.
51 + 20 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 12
Answer :
51 + 20 = 71
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.1-Add-Tens-Using-a-Number-Line-Apply-Grow-Practice-Question-5
Explanation :
The open number line start at 51 and 20 is same as 2 tens So, count on 2 tens .Then the linking jumps move to right from 51 to 20. It ends at 20 showing the sum .
So , 51 + 20 = 71

Question 6.
49 + 50 = ___
Answer :
49 + 50 = 99
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.1-Add-Tens-Using-a-Number-Line-Apply-Grow-Practice-Question-6
Explanation :
The open number line start at 49 and 50 is same as 5 tens So, count on 5 tens .Then the linking jumps move to right from 49 to 50. It ends at 99 showing the sum .
So , 49 + 50 = 99

Question 7.
YOU BE THE TEACHER
Your friend used an open number line to solve 40 + 20. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 13
Answer :
Yes, he is correct.
40 + 20 = 60
Explanation :
The open number line start at 40 and 20 is same as 2 tens So, count on 2 tens .Then the linking jumps move to right from 40 to 60. It ends at 60 showing the sum .
So , 40 + 20 = 60

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 66 berries and pick 30 more. Your friend picks 90 berries. Who has more berries?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 14
Addition equation:
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 15
Answer :
Number of berries with me = 66
Number of berries picked by me = 30
Total Number of berries with me = 66 + 30 = 96
Number of berries with my friend = 90
I have more berries than my friend .
96 > 90 .
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.1-Add-Tens-Using-a-Number-Line-Think-Grow-Modeling-Real-Life

Show and Grow

Question 8.
You have 34 feathers and collect 50 more. Your friend has 85 feathers. Who has more feathers?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 16
Answer :
Number of Feathers with me = 34
Number of features collected by me = 50
Total Number of features with me = 34 + 50 = 84
Number of features with my friend  = 85
84 < 85
My friend is having more features than me

Question 9.
DIG DEEPER!
You have 49 stickers. Your friend gives you some more. Now you have 79. How many stickers did your friend give you?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 17
Answer :
Number of stickers with me = 49
Total number of stickers with me now = 79
Number of stickers given by friend to me = 79 – 49 = 30
Therefore, Number of stickers given by friend to me = 30

Add Tens Using a Number Line Homework & Practice 3.1

Question 1.
40 + 40 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 18
Answer :
40 + 40 = 80
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.1-Question-1
Explanation :
The open number line start at 40 and 40 is same as 4 tens So, count on 4 tens .Then the linking jumps move to right from 40 to 80. It ends at 80 showing the sum .
So , 40 + 40 = 80

Question 2.
65 + 20 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 19
Answer:
65 + 20 = 85
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.1-Question-2
Explanation :
The open number line start at 65 and 20 is same as 2 tens So, count on 2 tens .Then the linking jumps move to right from 65 to 20. It ends at 20 showing the sum .
So , 65 + 20 = 85

Question 3.
14 + 60 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 20
Answer :
14 + 60 =74
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.1-Question-3
Explanation :
The open number line start at 14 and 60 is same as 6 tens So, count on 6 tens .Then the linking jumps move to right from 14 to 74. It ends at 74 showing the sum .
So , 14 + 60 = 74

Question 4.
Number Sense
Write an equation that matches the number line.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 21
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.1-Question-4
Explanation :
The open number line start at 43 and 30 is same as 3 tens So, count on 3 tens .Then the linking jumps move to right from 43 to 30. It ends at 73 showing the sum .
So , 43 + 30 = 73

Question 5.
Modeling Real Life
Newton has 31 stamps and buys 20 more. Descartes has 50 stamps. Who has more stamps?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 22
Answer :
Number of stamps with Newton = 31
Number of stamps bought by newton = 20
Total Number of stamps with newton = 31 + 20 = 51
Number of stamps with Descartes = 50
51 > 50
Newton have more stamps than Descartes .

Question 6.
DIG DEEPER!
You have 64 rocks. Your friend gives you some more. Now you have 94 rocks. How many rocks did your friend give you?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 23
Answer :
Number of rocks with me = 64
Number of rocks given by friend = x
Total Number of rocks with me now = 94
Number of rocks given by friend = 94 – 64 = 30
Therefore, Number of rocks given by friend = 30

Review & Refresh

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 24
Answer :
15 is odd number
Explanation :
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.
Odd numbers are whole numbers that cannot be divided exactly into pairs. Odd numbers, when divided by 2, leave a remainder of 1. 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15 … are sequential odd numbers. Odd numbers have the digits 1, 3, 5, 7 or 9 in their ones place.

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 25
Answer :
8 is a even number as it is exactly divisible by 2
Explanation :
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.
Odd numbers are whole numbers that cannot be divided exactly into pairs. Odd numbers, when divided by 2, leave a remainder of 1. 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15 … are sequential odd numbers. Odd numbers have the digits 1, 3, 5, 7 or 9 in their ones place.

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 26
Answer :
12 is even number as it is exactly divisible by 2
Explanation :
A number which is divisible by 2 and generates a remainder of 0 is called an even number.
Odd numbers are whole numbers that cannot be divided exactly into pairs. Odd numbers, when divided by 2, leave a remainder of 1. 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15 … are sequential odd numbers. Odd numbers have the digits 1, 3, 5, 7 or 9 in their ones place.

Lesson 3.2 Add Tens and Ones Using a Number Line

Color and show how you can use the hundred chart to solve.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 27
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.2-Add-Tens-and-Ones-Using-a-Number-Line

Show and Grow

Question 1.
69 + 12 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 28
Answer :
69 + 12 = 81
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.2-Add-Tens-and-Ones-Using-a-Number-Line-Show-Grow-Question-1
Explanation :
The open number line start at 69 and 12 is same as 1 tens and 2 ones So, count on 1 tens and 2 ones.Then the linking jumps move to right from 69 to 81. It ends at 81 showing the sum .
So , 69 + 12 = 81

Question 2.
55 + 34 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 29
Answer :
55 + 34 = 89
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.2-Add-Tens-and-Ones-Using-a-Number-Line-Show-Grow-Question-2
Explanation :
The open number line start at 55 and 34 is same as 3 tens and 4 ones So, count on 3 tens and 4 ones.Then the linking jumps move to right from 55 to 89. It ends at 89 showing the sum .
So , 55 + 34 = 89

Apply and Grow: Practice

Question 3.
15 + 32 = __

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 30
Answer:
15 + 32 = 47
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.2-Add-Tens-and-Ones-Using-a-Number-Line-Apply-and-Grow-Practice-Question-3
Explanation :
The open number line start at 15 and 32 is same as 3 tens and 2 ones So, count on 3 tens and 2 ones.Then the linking jumps move to right from 15 to 32. It ends at 47 showing the sum .
So , 15 + 32 = 47

Question 4.
52 + 26 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 31
Answer :
52 + 26 = 78
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.2-Add-Tens-and-Ones-Using-a-Number-Line-Apply-and-Grow-Practice-Question-4
Explanation :
The open number line start at 5 and 26 is same as 2 tens and 6 ones So, count on 2 tens and 6 ones. Then the linking jumps move to right from 52 to 26. It ends at 78 showing the sum .
So , 52 + 26 = 78

Question 5.
38 + 41 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 32
Answer :
38 + 41 = 79
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.2-Add-Tens-and-Ones-Using-a-Number-Line-Apply-and-Grow-Practice-Question-5
Explanation :
The open number line start at 38 and 41 is same as 4 tens and 1 ones So, count on 4 tens and 1 ones.Then the linking jumps move to right from 38 to 41. It ends at 79 showing the sum .
So , 38 + 41 =79

Question 6.
65 + 33 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 33
Answer :
65 + 33 = 98
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.2-Add-Tens-and-Ones-Using-a-Number-Line-Apply-and-Grow-Practice-Question-6
Explanation :
The open number line start at 65 and 33 is same as 3 tens and 3 ones So, count on 3 tens and 3 ones.Then the linking jumps move to right from 65 to 33. It ends at 98 showing the sum .
So , 65 + 33 = 98

Question 7.
Reasoning
Complete the number line and the equation.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 34
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.2-Add-Tens-and-Ones-Using-a-Number-Line-Question-7
Explanation:
The open number line start at 46 . we have 2 tens and ___ ones. we have find the number of ones in the above figure. after adding two tens to the 46 we get 66 . if we add 4 to 66 only then the sum becomes 70. so the number ones are 4 .
Then the linking jumps move to right from 46 to 70. It ends at 70 showing the sum .
So , 46 + 24 = 70

Question 8.
There are 31 tadpoles. Then 19 more join them. How many tadpoles are there now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 35
Answer :
Number of tadpoles = 31
Number of tadpoles joined = 19
Total Number of tadpoles now = 31 + 19 = 50
Therefore, Total Number of tadpoles now = 50 .

Think and Grow: Modeling Real Life

Your class plants 21 trees. Your friend’s class plants 39. How many more trees does your friend’s class plant than your class?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 36
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 36.1
Answer :
Number of plants planted by my class = 21
Number of plants planted my friend’s class = 39
Number of more trees does my friend’s class plant than my class = 39 – 21 = 18

Show and Grow

Question 9.
Your friend pops 76 bubbles on a piece of bubble wrap. You pop 88. How many more bubbles do you pop than your friend?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 37
Answer :
Number of bubbles popped by my friend = 76
Number of bubbles popped by me = 88
Number of more bubbles popped by me than my friend = 88 – 76 = 12
Therefore, Number of more bubbles popped by me than my friend = 12

Question 10.
DIG DEEPER!
You have 45 bouncy balls. You find some more. Now you have 91. How many bouncy balls did you find?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 38
Answer :
Number of bouncy balls with me = 45
Total Number of bouncy balls with me now = 91
Number of bouncy balls found by me = 91 – 45 = 46
Therefore Number of bouncy balls found by me =  46

Add Tens and Ones Using a Number Line Homework & Practice 3.2

Question 1.
64 + 31 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 39
Answer :
64 + 31 = 95
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-1
Explanation :
The open number line start at 64 and 31 is same as 3 tens and 1 ones So, count on 3 tens and 1 ones .Then the linking jumps move to right from 64 to 95. It ends at 95 showing the sum .
So , 64 + 31 = 95

Question 2.
29 + 56 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 40
Answer :
29 + 56 = 85
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-2
Explanation :
The open number line start at 29 and 56 is same as 5 tens and 6 ones So, count on 5 tens and 6 Ones.Then the linking jumps move to right from 29 to 85. It ends at 85 showing the sum .
So , 29 + 56 = 85

Question 3.
18 + 62 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 41
Answer :
18 + 62 = 80
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-3
Explanation :
The open number line start at 18 and 62 is same as 6 tens and 8 ones So, count on 6 tens and 8 ones.Then the linking jumps move to right from 18 to 80. It ends at 80 showing the sum .
So , 18 + 62 = 80

Question 4.
72 + 11 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 42
Answer :
72 + 11 = 83
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-4
Explanation :
The open number line start at 72 and 11 is same as 1 tens and 1ones So, count on 1 tens and 1 ones.Then the linking jumps move to right from 72 to 83. It ends at 83 showing the sum .
So , 72 + 11 = 83

Question 5.
53 + 27 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 43
Answer :
53 + 27 = 80
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-5
Explanation :
The open number line start at 53 and 27 is same as 2 tens and 7 Ones So, count on 2 tens and 7 Ones. Then the linking jumps move to right from 53 to 80. It ends at 80 showing the sum .
So , 53 + 27 = 80

Question 6.
46 + 32 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 44
Answer :
46 + 32 = 78
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-6
Explanation :
The open number line start at 46 and 32 is same as 3 tens and 2 Ones So, count on 3 tens and 2 Ones. Then the linking jumps move to right from 46 to 78. It ends at 78 showing the sum .
So , 46 + 32 = 78

Question 7.
Structure
Show 27 + 43 two ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 45

Answer :
27 + 43 = 70
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-7-2
43 + 27 = 70
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-7
Explanation :
The open number line start at 27 and 43 is same as 4 tens and 3 Ones So, count on 4 tens and 3 Ones .Then the linking jumps move to right from 27 to 70. It ends at 70 showing the sum .
So , 27 + 43 = 70
The open number line start at 43 and 27 is same as 2 tens and 7 Ones So, count on 2 tens and 7 Ones .Then the linking jumps move to right from 43 to 70. It ends at 70 showing the sum .
So , 43+ 27 = 70

Question 8.
Modeling Real Life
You bake 36 muffins on Friday. You bake 24 on Saturday. How many more muffins do you bake on Friday?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 46
Answer :
Number of muffins baked on Friday = 36
Number of muffins baked on Saturday = 24
Number of muffins baked more on Friday than Saturday = 36 – 24 = 12
Therefore, 12 more muffins are baked on Friday

Question 9.
DIG DEEPER!
Newton has 61 bugs. Then he finds some more. Now he has 78. How many bugs did Newton find?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 46.1

Answer :
Number of bugs with Newton = 61
Total Number of bugs with newton now = 78
Number of bugs found by Newton = 78 -61 = 17

Review & Refresh

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 47
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-10
Explanation:
From the above picture we notice, 3 stack of ten cubes and 5 cubes so the Numbers have two digits. … The left digit is the tens’ place. It tells you that there are 3 tens. The last or right digit is the ones’ place which is 5. So,
Number is 35

Question 11.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 48
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Homework-Practice-3.2-Question-11
Explanation:
From the above picture we notice, 6 stack of ten cubes and 1 cube .the Numbers have two digits. … The left digit is the tens’ place. It tells you that there are 6 tens. The last or right digit is the ones’ place which is 1. So,
Number is 61

Lesson 3.3 Use Place Value to Add

Explore and Grow

How can you use a model to solve?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 49Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 50
Answer :
37 + 15 = 52
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Explore-Grow
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the 10 tens values and ones values . Write the number formed . So, the number is  52

Show and Grow

Use place value to break apart the addends. Then find the sum.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 51
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Show-Grow-Question-1
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  52

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 52
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Show-Grow-Question-2
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  87

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 53
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Show-Grow-Question-3
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  64

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 54
Answer :

Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Show-Grow-Question-4

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  92

Apply and Grow: Practice

Use place value to break apart the addends. Then find the sum.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 55
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Question-5
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  88

Question 6.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 56

Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Question-6
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  99

Question 7.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 57
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Question-7
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  89

Question 8.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 58
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Question-8
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  46

Question 9.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 59

Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Question-9
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  80

Question 10.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 60
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Question-10
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  63

Question 11.
Number Sense
Solve. Think: Does the same number make both equations true?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 61
Answer :
No, it requires different numbers
16 + __________ = 27
16 + 11 = 27

____ + 27 = 48
21 + 27 = 48

Think and Grow: Modeling Real Life

You use 72 blocks to make a building. Your friend uses 14 more than you. How many blocks does your friend use?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 62
Addition equation:
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 63
Answer :
Number of blocks used by me = 72
Number of blocks used by my friend = 72 + 14  = 86
Addition Equation :
72 + 14 = 86
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Think-Grow-Modeling-Real-Life

Show and Grow

Question 12.
Your friend has 57 beads. You have 21 more than your friend. How many beads do you have?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 64
Answer :
Number of beads with my friend  = 57
Number of beads with me = 57 + 21
Addition equation :
57 + 21 = 78
Explanation :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.3-Use-Place-Value-to-Add-Show-Grow-Question-12

Question 13.
You have 68 grapes. 38 are red. The rest are green. How many grapes are green?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 65
Answer :
Number of grapes with me = 68
Number of red grapes = 38
Number of green grapes = 68 – 38 = 40
Therefore, Number of green grapes = 40 .

Use Place Value to Add Homework & practice 3.3

Use place value to break apart the addends. Then find the sum.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 66
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use-Place-Value-Add-Homework-practice-3.3-Question-1
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  92

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 67
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use-Place-Value-Add-Homework-practice-3.3-Question-2
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  88

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 68
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use-Place-Value-Add-Homework-practice-3.3-Question-3
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  100

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 69
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use-Place-Value-Add-Homework-practice-3.3-Question-4
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  91

Question 5.
DIG DEEPER!
You buy two packs of pens. You buy 49 pens in all. Which color pens do you buy?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 69.1
Answer :
Total pens = 49
Number of blue pens = 25
Number of black pens = 12
Total blue and black pens = 25 + 12 = 37
Total blue black are not equal to 49 so these are not bought .
Number of red pens = 24
Total number of blue and black pens = 25 + 24 = 49
Therefore the color pens which are bought are black and blue as there total numbers pens are equal to 49 .

Question 6.
Modeling Real Life
Newton picks 41 flowers. Descartes picks 28 more than Newton. How many flowers does Descartes pick?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 70
Answer :
Number of flowers picked by Newton = 41
Number of flowers picked by Descartes = 28 more than Newton = 28 + 41 = 69

Question 7.
Modeling Real Life
You have 57 marbles. 36 are yellow. The rest are blue. How many blue marbles do you have?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 71
Answer :
Number of marbles with me = 57
Number of yellow marbles = 36
Number of blue marbles = total marbles – yellow marbles = 57 – 36 = 21
Therefore, Number of blue marbles = 21 .

Review & Refresh

Question 8.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 72
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use-Place-Value-Add-Homework-practice-3.3-Question-8
Explanation:
The number before rows tell us how many groups we have.
The number after rows tell us how many are in each group.
The number at the end, after the equal signs is the total number of items .
we add number of items in each row as many times of number of rows .

Question 9.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 73
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use-Place-Value-Add-Homework-practice-3.3-Question-9
Explanation:
The number before rows tell us how many groups we have.
The number after rows tell us how many are in each group.
The number at the end, after the equal signs is the total number of items .
we add number of items in each row as many times of number of rows .

Lesson 3.4 Decompose to Add Tens and Ones

Explore and Grow

Use a model to solve.

Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 74

Which addend did you break apart to add ? Explain.
________________________________
________________________________
________________________________
Answer :
50 + 18 = 68

Explanation :
The addend which we break apart to add is 18 . Break 18 into tens and ones that is 10 + 8. Add the tens to the first addend that is 50 + 10 = 60. Then add the ones that is 60 + 8 = 68.
So, the sum is 68 .

Show and Grow

Use place value to break apart an addend. Then find the sum.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 75
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Show-Grow-Question-1
Explanation :
The addend which we break apart to add is 12 . Break 12 into tens and ones that is 10 + 2. Add the tens to the first addend that is 61 + 10 = 71. Then add the ones that is 71 + 2 = 73.
So, the sum is 73 .

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 76
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Show-Grow-Question-2
Explanation :
The addend which we break apart to add is 24 . Break 24 into tens and ones that is 20 + 4. Add the tens to the first addend that is 74 + 20 = 94. Then add the ones that is 94 + 4 = 98.
So, the sum is 98.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 77
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Show-Grow-Question-3
Explanation :
The addend which we break apart to add is 44 . Break 44 into tens and ones that is 40 + 4. Add the tens to the first addend that is 23 + 40 = 63. Then add the ones that is 63 + 4 = 67.
So, the sum is 67 .

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 78
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Show-Grow-Question-4
Explanation :
The addend which we break apart to add is 53 . Break 53 into tens and ones that is 50 + 3. Add the tens to the first addend that is 31 + 50 = 81. Then add the ones that is 81 + 3 = 84.
So, the sum is 84 .

Apply and Grow: Practice

Use place value to break apart an addend. Then find the sum.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 79
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Apply-Grow-Practice-Question-5
Explanation :
The addend which we break apart to add is 11 . Break 11 into tens and ones that is 10 + 1. Add the tens to the first addend that is 71 + 10 = 81. Then add the ones that is 81 + 1 = 82.
So, the sum is 82 .

Question 6.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 80
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Apply-Grow-Practice-Question-6
Explanation :
The addend which we break apart to add is 23 . Break 23 into tens and ones that is 20 + 3.  Add the tens to the first addend that is 65 + 20 = 85. Then add the ones that is 85 + 3 = 88.
So, the sum is 88

.

Question 7.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 81
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Apply-Grow-Practice-Question-7
Explanation :
The addend which we break apart to add is 47 . Break 47 into tens and ones that is 40 + 7. Add the tens to the first addend that is 32 + 40 = 72. Then add the ones that is 72 + 7 = 79.
So, the sum is 79 .

Question 8.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 82
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Apply-Grow-Practice-Question-8
Explanation :
The addend which we break apart to add is 43 . Break 43 into tens and ones that is 40 + 3. Add the tens to the first addend that is 25 + 40 = 65. Then add the ones that is 65 + 3 = 68.
So, the sum is 68 .

Question 9.
54 + 36 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Apply-Grow-Practice-Question-9
Explanation :
The addend which we break apart to add is 36 . Break 36 into tens and ones that is 30 + 6. Add the tens to the first addend that is 54 + 30 = 84. Then add the ones that is 84 + 6 = 90.
So, the sum is 90 .

Question 10.
21 + 61 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Apply-Grow-Practice-Question-10
Explanation :
The addend which we break apart to add is 61 . Break 61 into tens and ones that is 60 + 1. Add the tens to the first addend that is 21 + 60 = 81. Then add the ones that is 81 + 1 = 82.
So, the sum is 82 .

Question 11.
Precision
Which expressions have a sum of 72.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 83
Answer :
Two Equations 41 + 31 and 11 + 61 have sum of 72 .
Explanation :
52 + 22 = 74
51 + 11 = 62
41 + 31 = 72
47 + 30 = 77
11 + 61 = 72

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 32 coins in a piggy bank. You put in 45 more. How many coins are in the bank now?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 84
Addition equation:
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 85
Answer :
Number of Coins = 32
Number of coins added in piggy bank = You put in 45 more = 32 + 45 = 77
Therefore, Number of coins in bank = 77

Show and Grow

Question 12.
There are 81 fans at a game. 18 more arrive. How many fans are at the game now?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 86
Answer :
Number of fans  = 81
Number of fans arrived = 18 more
Number of fans at the game = 81 + 18 = 99 fans .

Question 13.
You have 54 songs on a music player. Your friend has 31 more than you. How many songs does your friend have ?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 86.1
Answer :
Number of songs in my music player = 54
Number of songs my friend have = 31 more than me = 31 + 54 = 85

Decompose to Add Tens and Ones Homework & Practice 3.4

Use place value to break appart an addend. Then find the sum.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 87
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Decompose-Add-Tens-Ones-Homework-Practice-3.4-Question-1
Explanation :
The addend which we break apart to add is 34 . Break 34 into tens and ones that is 30 + 4. Add the tens to the first addend that is 53 + 30 = 83. Then add the ones that is 83 + 4 = 87.
So, the sum is 87 .

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 88
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Decompose-Add-Tens-Ones-Homework-Practice-3.4-Question-2
Explanation :
The addend which we break apart to add is 13 . Break 13 into tens and ones that is 10 + 3. Add the tens to the first addend that is 46 + 10 = 56. Then add the ones that is 56 + 3 = 59.
So, the sum is 59 .

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 89
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Decompose-Add-Tens-Ones-Homework-Practice-3.4-Question-3
Explanation :
The addend which we break apart to add is 73 . Break 73 into tens and ones that is 70 + 3. Add the tens to the first addend that is 14 + 70 = 84. Then add the ones that is 84 + 3 = 87.
So, the sum is 87 .

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 90

Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Decompose-Add-Tens-Ones-Homework-Practice-3.4-Question-4
Explanation :
The addend which we break apart to add is 67 . Break 67 into tens and ones that is 60 + 7. Add the tens to the first addend that is 31 + 60 = 91. Then add the ones that is 91 + 7 = 98.
So, the sum is 98 .

Question 5.
28 + 61 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Decompose-Add-Tens-Ones-Homework-Practice-3.4-Question-5
Explanation :
The addend which we break apart to add is 28 . Break 28 into tens and ones that is 60 + 1. Add the tens to the first addend that is 28 + 60 = 88. Then add the ones that is 88 + 1 = 89.
So, the sum is 89 .

Question 6.
51 + 41 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Decompose-Add-Tens-Ones-Homework-Practice-3.4-Question-6
Explanation :
The addend which we break apart to add is 41 . Break 41 into tens and ones that is 40 + 1. Add the tens to the first addend that is 51 + 40 = 91. Then add the ones that is 91 + 1 = 92.
So, the sum is 92 .

Question 7.
DIG DEEPER!
Use the numbers to complete the equation.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 91
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Decompose-Add-Tens-Ones-Homework-Practice-3.4-Question-7

Question 8.
Modeling Real Life
You see 38 ladybugs. Then you see 21 more. How many ladybugs do you see?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 92
Answer :
Number of lady bugs seen = 38
Number of Lady bugs seen later = 21 more = 38 + 21 = 59
Therefore, Total Number of lady bugs seen = 59

Question 9.
Modeling Real Life
You read for 18 minutes and play outside for 35 minutes. How many minutes do you read and play in all?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 93
Answer :
Minutes used for reading = 18
Minutes used to played = 35
Number of Minutes used to read and play = 18 + 35 = 53

Review & Refresh

Question 10.
Draw a line through the shorter object.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 94
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Decompose-Add-Tens-Ones-Homework-Practice-3.4-Question-10

Lesson 3.5 Use Compensation to Add

Explore and Grow

Match the numbers that make a ten.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 95

How can making a ten help you add greater numbers?
_________________________________
_________________________________
_________________________________
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.5-Use-Compensation-Add-Explore-Grow
Explanation :
Making a ten help you us in adding numbers easily . It helps to divide the addend into tens part and ones part. tens parts can be easily added to any numbers then later the ones part is added .

Show and Grow

Use compensation to add.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 96
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.5-Use-Compensation-Add-Show-Grow-Question-1
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 1 is taken from addend 5 and added to 59 addend to make 59 a decade number that is 59 + 1 = 60
Then add the changed addends we get, 4 + 60 = 64 .

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 97
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.5-Use-Compensation-Add-Show-Grow-Question-2
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 4 is taken from addend 37 and added to 16 addend to make 16 a decade number that is 16 + 4 = 20
Then add the changed addends we get, 33 + 20 = 53 .

Apply and Grow: Practice

Use compensation to add.

Question 3.
52 + 19 = ?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 98
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.5-Use-Compensation-Add-Apply-Grow-Practice-Question-3
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 1 is taken from addend 52 and added to 19 addend to make 19 a decade number that is 19 + 1 = 20
Then add the changed addends we get, 51 + 20 = 71 .

Question 4.
43 + 8 = ?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 99
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.5-Use-Compensation-Add-Apply-Grow-Practice-Question-4
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 2 is taken from addend 43 and added to 8 addend to make 8 a decade number that is 8 + 2 = 10
Then add the changed addends we get, 41+ 10 = 51 .

Question 5.
26 + 35 = ?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 100
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.5-Use-Compensation-Add-Apply-Grow-Practice-Question-5
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 5 is taken from addend 26 and added to 35 addend to make 35 a decade number that is 35 + 5 = 40
Then add the changed addends we get, 21 + 40 = 61 .

Question 6.
68 + 15 = ?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 101
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.5-Use-Compensation-Add-Apply-Grow-Practice-Question-6
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 5 is taken from addend 68 and added to 15 addend to make 15 a decade number that is 15 + 5 = 20
Then add the changed addends we get, 63+ 20 = 83 .

Question 7.
Structure
Show two different ways to use compensation to find 25 + 17.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 102
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.5-Use-Compensation-Add-Apply-Grow-Practice-Question-7
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 3 is taken from addend 25 and added to 17 addend to make 17 a decade number that is 17 + 3= 20
Then add the changed addends we get, 22+ 20 = 42 .
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 5 is taken from addend 17 and added to 25 addend to make 25 a decade number that is 25 + 5= 30
Then add the changed addends we get, 30+ 12= 42 .

Think and Grow: Modeling Real Life

You need 100 tickets for a prize. You have 79 and win 17 more. Do you have enough tickets for a prize?
Addition equation:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 103
Answer :
Number of Tickets for a prize = 100
Number of tickets with me = 79
Number of tickets won = 17
Total Number of tickets with me = 79 + 17 = 96
100 > 96 .
No, I don’t have enough tickets for a prize .

Show and Grow

Question 8.
You need to set up 80 chairs. You set up 32. Your friend sets up 49. Do you and your friend set up enough chairs?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 104
Answer :
Numbers chairs required to setup = 80
Number of chairs set up by me = 32
Number of chairs set up by my friend = 49
Total chairs set up by me and my friend = 32 + 49 = 81
80 < 81
Yes, me and my friend set up enough chairs .

Question 9.
DIG DEEPER!
You need 50 containers of slime for a party. You have 28. You buy 17 more. How many more containers do you need?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 105
Answer :
Number of containers required for slime a party = 50
Number of containers with me = 28
Number of containers bought = 17
Total Number of containers with me = 28 + 17 =45
Number of containers required more = 50 – 45 = 5

Use Compensation to Add Homework & Practice 3.5

Use compensation to add.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 106
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use Compensation-Add-Homework-Practice-3.5-Question-1
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 1 is taken from addend 31 and added to 46 addend to make 31 a decade number that is 31 – 1 = 30
Then add the changed addends we get, 47+ 30 = 77 .

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 107
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use Compensation-Add-Homework-Practice-3.5-Question-2
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 5 is taken from addend 27 and added to 15 addend to make 15 a decade number that is 15 + 5 = 20
Then add the changed addends we get, 22+ 20 = 42 .

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 108
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use Compensation-Add-Homework-Practice-3.5-Question-3
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 4 is taken from addend 34 and added to 66 addend to make 66 a decade number that is 34 – 4 = 30
Then add the changed addends we get, 70+ 30 = 100 .

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 109
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use Compensation-Add-Homework-Practice-3.5-Question-4
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 1 is taken from addend 56 and added to 29 addend to make 29 a decade number that is 29 + 1 = 30
Then add the changed addends we get, 55+ 30 = 85 .

Use compensation to add.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 110
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use Compensation-Add-Homework-Practice-3.5-Question-5
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 4 is taken from addend 75 and added to 6 addend to make 6 a decade number that is 6 + 4 = 10
Then add the changed addends we get, 71+ 10 = 81 .

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 111
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use Compensation-Add-Homework-Practice-3.5-Question-6
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 2 is taken from addend 44 and added to 38 addend to make 38 a decade number that is 38 + 2 = 40
Then add the changed addends we get, 42+ 40 = 84 .

Question 7.
Writing
Explain why you make one addend a decade number when using compensation to add.
________________________________
________________________________
________________________________
Answer :
Addends are numbers used in addition problems, they refers to the numbers that are added together. … When solving addition problems, it is advisable to make one of the addends a tens number because, it makes the addition operation easier to manipulate.
Compensation is a mental math strategy for multi-digit addition that involves adjusting one of the addends to make the equation easier to solve. Some students may prefer this strategy as an alternative to left-to-right addition or the breaking up the second number strategy.

Question 8.
Modeling Real Life
You want to read 50 pages. You read 18 on Monday and 27 on Tuesday. Do you reach your goal?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 112
Answer :
Number of pages i want to read = 50
Number of pages read on Monday = 18
Number of pages read on Tuesday = 27
Number of pages read by me on Monday and Tuesday = 18 + 27 = 45
50 > 45 .
No, I didn’t reach the goal. More 5 pages required to read .

Review & Refresh

Draw one line to show the parts

Question 9.
2 squares
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 113
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use Compensation-Add-Homework-Practice-3.5-Question-9
Explanation :
The above rectangle is divided into 2 squares by drawing a line in the middle of the rectangle. it is drawn on half of the length of the rectangle .

Question 10.
2 triangles
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 114
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Use Compensation-Add-Homework-Practice-3.5-Question-10
Explanation :
Draw any line from any of the vertexes of the triangle . It divided the given triangle into two equal triangles as shown in the above diagram .

Lesson 3.6 Practice Addition Strategies

Explore and Grow

Use any strategy to find the sum.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 115

Compare your strategy to your partner’s strategy. How are your strategies alike? How are they different?
________________________________
________________________________
________________________________
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Explore-Grow
Explanation :
In the first method We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 76
In the Second Method The addend which we break apart to add is 41 . Break 41 into tens and ones that is 40 + 1. Add the tens to the first addend that is 35 + 40 = 75. Then add the ones that is 75 + 1 = 76.
So, the sum is 76 .

Show and Grow

Question 1.
50 + 35 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Show-Grow-Question-1
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 85

Question 2.
64 + 32 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Show-Grow-Question-2
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 96

Question 3.
19 + 26 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Show-Grow-Question-3
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 45

Question 4.
78 + 13 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Show-Grow-Question-4
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 91

Apply and Grow: Practice

Question 5.
32 + 41 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Apply-Grow-Practice-Question-5
Explanation :
The addend which we break apart to add is 41 . Break 41 into tens and ones that is 40 + 1. Add the tens to the first addend that is 32 + 40 = 72. Then add the ones that is 72 + 1 = 73.
So, the sum is 73 .

Question 6.
56 + 18 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Apply-Grow-Practice-Question-6
Explanation :
The addend which we break apart to add is 18 . Break 18 into tens and ones that is 10 + 8. Add the tens to the first addend that is 56 + 10 = 66. Then add the ones that is 66 + 8 = 74.
So, the sum is 74 .

Question 7.
47 + 36 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Apply-Grow-Practice-Question-7
Explanation :
The addend which we break apart to add is 36 . Break 36 into tens and ones that is 30 + 6. Add the tens to the first addend that is 47 + 30 =77 . Then add the ones that is 77 + 6 = 83.
So, the sum is 83 .

Question 8.
91 + 9 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Apply-Grow-Practice-Question-8
Explanation :
The addend which we break apart to add is 9 . Break 9 into tens and ones that is 10 – 1. Add the tens to the first addend that is 91 + 10 = 101. Then add the ones that is 101 – 1 = 100.
So, the sum is 100 .

Question 9.
___ = 67 + 22
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Apply-Grow-Practice-Question-9
Explanation :
The addend which we break apart to add is 22 . Break 22 into tens and ones that is 20 + 2. Add the tens to the first addend that is 67 + 20 =87 . Then add the ones that is 87 + 2 = 89.
So, the sum is 89 .

Question 10.
__ = 51 + 39
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Lesson-3.6-Practice-Addition-Strategies-Apply-Grow-Practice-Question-10
Explanation :
The addend which we break apart to add is 39 . Break 39 into tens and ones that is 30 + 9. Add the tens to the first addend that is 51 + 30 = 81  . Then add the ones that is 51 + 39 = 90.
So, the sum is 90 .

Question 11.
YOU BE THE TEACHER
Your friend breaks apart an addend to solve 24 + 56. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 115.1

Answer :
Yes , he is correct.
Explanation :
The addend which we break apart to add is 56 . Break 56 into tens and ones that is 50 + 6. Add the tens to the first addend that is 24 + 50 = 74  . Then add the ones that is 74 + 6 = 80.
So, the sum is 80 .

Think and Grow: Modeling Real Life

You collect 23 cans of a food drive. Your friend collects 35 more than you. How many cans does your friend collect?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 116
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 117

Answer :
Number of cans collected by me = 23
Number of cans collected by my friend = 35 more than me
Number of cans collected by my friend = 35+ 23 = 58

Show and Grow

Question 12.
You jump rope 67 times today. Tomorrow you want to jump rope 15 more times than you did today. How many times should you jump rope tomorrow?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 118
Answer :
Number of rope jumps today by me = 67
Number of rope jumps by me for tomorrow = 15 more times than you did today
Number of rope jumps by me for tomorrow = 15 + 67 = 82

Question 13.
Your friend uses 19 fewer nails than you to build a birdhouse. Your friend uses 13 nails. How many nails do you use?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 119
Answer :
Number of nails used by my friend = 13
Number of nails used by me = x
Your friend uses 19 fewer nails than me
x – 19 = 13
x = 13 + 19
x = 32
Therefore , Number of nails used by me = 32

Question 14.
The book club has 27 fewer students than the art club. The book club has 24 students. How many students are in the art club?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 120
Answer :
Number of students in book club = Numbers of students in art club – 27
Number of students in book club = 24
Numbers of students in art club = 24 + 27 (From given condition ) = 51

Practice Addition Strategies Homework & Practice 3.6

Question 1.
20 + 40 = __
Answer :
20 + 40 = 60
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Practice-Addition-Strategies-Homework-Practice-3.6-Question-1

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 60

Question 2.
60 + 26 = ___
Answer :
60 + 26 = 86
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Practice-Addition-Strategies-Homework-Practice-3.6-Question-2
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 86

Question 3.

19 + 61 = ___
Answer :
19 + 61 = 80
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Practice-Addition-Strategies-Homework-Practice-3.6-Question-3
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 80

Question 4.

43 + 28 = ___
Answer :
43 + 28 = 71
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Practice-Addition-Strategies-Homework-Practice-3.6-Question-4
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 71

Question 5.
__ = 45 + 46
Answer :
45 + 45 = 91
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Practice-Addition-Strategies-Homework-Practice-3.6-Question-5
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 91

Question 6.
__ = 33 + 59
Answer :
33 + 59 = 92
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Practice-Addition-Strategies-Homework-Practice-3.6-Question-6
Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 92

Question 7.
YOU BE THE TEACHER
Your friend uses compensation to solve 28 + 33. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 121
Answer :
No , he is wrong .
Explanation :
After adding 2 to 28 then we should subtract 2 from 33 .then we get 28 + 2 = 30 and 33 – 2 = 31 . now add the changed addends we get 30 + 31 = 61 .
So, the sum is 61 .

Question 8.
Modeling Real Life
You have 15 blue crayons and 26 red crayons. How many crayons do you have in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 122
Answer :
Number of blue crayons = 15
Number of red crayons = 26
Total number of crayons = 15 + 26 = 41

Question 9.
Modeling Real Life
The home team scores 46 points. The visiting team scores 13 more than the home team. How many points does the visiting team score?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 123
Answer :
Score of home team = 46
Score of visiting team = 13 more than the home team = 13 + 46 = 59
Therefore, visiting team score = 59 points .

Review & Refresh

Question 10.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 124
Answer :
Number of Drums = 5
Number of Guitars = 5 + 4 = 9
5< 9
It means the number of Guitars are greater than the number of drums.

Lesson 3.7 Problem Solving: Addition

Model the story.

Newton has 15 books. Descartes has 22 more. How many books does Descartes have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 125
Answer :
Number of books with Newton =15
Number of books with Descartes = 22 more = 22 + 15  = 37

How many books do Newton and Descartes have in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 125.1
Answer :
Total Number of books with Newton and Descartes = 15 + 37 = 52

Show and Grow

Question 1.
You have 7 cherries. You pick 6 more. Your friend has 45 cherries. How many cherries do you and your friend have in all?
Answer :
Number of cherries with me = 7
Number pf cherries picked by me = 6
Total Number of cherries with me = 7 + 6 = 13
Number of cherries with my friend = 45
Total Number of cherries with me and my friend = 13 + 45 = 58

Apply and Grow: Practice

Question 2.
You have 15 blueberries. You pick 12 more. Your friend picks 32 blueberries. How many blue berries do you and your friend pick in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 127
Answer :
Number of blueberries with me = 15
Number of blueberries picked by me = 12 more
Total Number of blueberries with me = 15 + 12 = 27
Number of blueberries with my friend = 32
Total Number of blueberries with me and my friend = 27 + 32 = 59

Question 3.
You have 26 green crayons. You find 10 more. You have 16 red crayons. How many crayons do you have in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 128
Answer :
Number of Green crayons with me = 26
Number of green crayons found = 10
Total Number of green crayons = 26 + 10 = 36
Number of red crayons = 16
Total Number of crayons = 36 + 16 = 52

Question 4.
You take 24 pictures on Friday. You take 20 more on Saturday. You and your friend take 50 pictures in all. How many pictures does your friend take?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 129
Answer :
Number of pictures taken on Friday by me= 24
Number of pictures taken on Saturday by me = 20 + 24 = 44
Number of pictures taken by me and my friend = 50
Number of pictures taken by friend = 50 – 44 = 6

Think and Grow: Modeling Real Life

There are 31 children at a craft fair. There are 20 more adults than children at the craft fair. How many people are at the craft fair in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 130
Circle what you know.
Underline what you need to find.
Solve:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 131
Answer :
Number of children at craft fair= 31
Number of adults at craft fair = 20 more than children’s = 20 + 31 = 51
Total Number of people at craft fair = 31 + 51 = 82.

Show and Grow

Question 5.
Your friend has 40 pens. You have 16 more than your friend. How many pens do you and your friend have in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 132
Answer :
Number of pens with my friend = 40
Number of pens with me = 16 more than my friend. = 16 + 40 = 56 .
Total Number of pens with me and my friend = 40 + 56 = 96

Question 6.
You plant 28 seeds. Your friend plants 13 more than you. How many seeds do you and your friend plant in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 133
Answer :
Number of seeds planted by me = 28
Number of seeds planted by my friend = 13 more than me = 13 + 28 = 41
Total Number of seeds planted by me and my friend = 28 + 41 = 69

Problem Solving: Addition Homework & Practice 3.7

Question 1.
You see 14 zebras and 4 elephants at the zoo. Then you see 20 snakes. How many animals do you see in all?
Answer :
Number of zebras = 14
Number of elephants = 4
Number of snakes = 20
Total Number of animals = Number of zebras + Number of elephants + Number of snakes = 14 + 4 + 20 = 38

Question 2.
You win 14 tokens at one game and 15 at another. You and your friend have 40 tokens in all. How many tokens does your friend have?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 3 Addition to 100 Strategies 134
Answer :
Number of tokens won in one game = 14
Number of tokens won in another game = 15
Total Number of tokens with me = 14 + 15 = 29
Number of tokens with me and my friend = 40
Number of tokens with my friend = total tokens – number of tokens with me = 40 – 29 = 11

Question 3.
Your class sells 40 raffle tickets. Your friend’s class sells 15 more than your class. How many raffle tickets do your class and your friend’s class sell in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 135
Answer :
Number of raffle tickets sold by my class = 40
Number of tickets sold my friends class = 15 more than my class = 15 + 40 = 55
Total Number of tickets sold by my class and friends class = 40 + 55 = 95

Question 4.
Modeling Real Life
Your friend picks 33 apples. You pick 11 more than your friend. How many apples do you and your friend pick in all? Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 136
Answer :
Number of apples picked my friend = 33
Number of apples picked by me = 11 more than my friend = 11 + 33 = 44
Total Number of apples with me and my friend = 33 + 44 = 77 apples.

Review & Refresh

Get to 10 to subtract

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 137
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Problem-Solving-Addition-Homework-Practice-3.7-Question-5

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 138
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Problem-Solving-Addition-Homework-Practice-3.7-Question-6

Addition to 100 Strategies Performance Task 3

Question 1.
You go to an amusement park. The wait times and ride times for the rides are shown below.
a. Find the total number of minutes it takes to wait and ride each ride.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 139
Answer :
Total Time = Wait time + Ride Time
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Performance-Task 3-Question-1
b. How many more minutes do you spend at the log ride than at the bumper cars?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 140
Answer :
Number of minutes at log ride = 68 minutes.
Number of minutes at Bumper cars = 44 minutes .
Number of more minutes spend at the log ride than at the bumper cars = 68 – 44 = 24 minutes.

c. You want to ride 2 different rides in less than 90 minutes. Which rides can you ride?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 141
Answer :
The two rides which i can ride less than 90 minutes are Ferris wheel and Bumper cars.
Explanation :
Number of minutes at Ferris wheel = 42
Number of minutes at Bumper cars = 44
Total Time = 42 + 44 = 86
86 > 90 minutes.

Question 2.
At 12:30, you spend 25 minutes eating lunch and 30 minutes playing games. How many more minutes are there until the show starts?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 142
Answer :
Time spent in eating lunch = 25 minutes
Time spent in playing games = 30 minutes
Total Time = 25 + 30 = 55 minutes
From 12 : 30 total time spent is 55 minutes so the time is 1:25
The show starts at 1 : 30.
The time left to start the show is 5 minutes.

Addition to 100 Strategies Activity

Three in a Row: Addition

To Play: Players take turns. On your turn, spin both spinners. Add the two numbers and cover the sum. Continue playing until a player gets three in a row.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 143

Addition to 100 Strategies Chapter Practice 3

3.1 Add Tens Using a Number Line

Question 1.
30 + 40 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 144
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.1-Add-Tens-Using-Number-Line-Question-1
Explanation :
The open number line start at 30 and 40 is same as 4 tens So, count on 4 tens .Then the linking jumps move to right from 30 to 70. It ends at 70 showing the sum .
So , 30 + 40 = 70

Question 2.
26 + 50 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 145
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.1-Add-Tens-Using-Number-Line-Question-2
Explanation :
The open number line start at 26 and 50 is same as 5 tens So, count on 5 tens .Then the linking jumps move to right from 26 to 70. It ends at 76 showing the sum .
So , 26 + 50 = 76

3.2 Add Tens and Ones Using a Number Line

Question 3.
46 + 33 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 146
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.2-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Question-3
Explanation :
The open number line start at 46 and 33 is same as 3 tens and 3 ones So, count on 3 tens and 3 ones.Then the linking jumps move to right from 46 to 79. It ends at 79 showing the sum .
So , 46 + 33 = 79 .

Question 4.
Modeling Real Life
You find 57 bugs. Your friend finds 12 more than you. How many bugs does your friend find?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 147
Answer :
Number of bugs found by me = 57
Number of bugs found by my friend = 12 more than you = 57 + 12 = 69
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.2-Add-Tens-Ones-Using-Number-Line-Question-4
Explanation :
The open number line start at 57 and 12 is same as 1 tens and 2 ones So, count on 1 tens and 2 ones.Then the linking jumps move to right from 57 to 69. It ends at 69 showing the sum .
So , 57 + 12 = 69

3.3 Use Place Value o Add

Use place value to break apart the addends. Then find the sum.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 148
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.3-Use-Place-Value-Add-Question-5

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is  87

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 149
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.3-Use-Place-Value-Add-Question-6

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 86

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 150
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.3-Use-Place-Value-Add-Question-7

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 96

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 151
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.3-Use-Place-Value-Add-Question-8

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 81

3.4 Decompose to Add Tens and Ones

Use place value to break apart an addend. Then find the sum.

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 152
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Question-9

Explanation :
The addend which we break apart to add is 42 . Break 42 into tens and ones that is 40 + 2. Add the tens to the first addend that is 37 + 40 = 77. Then add the ones that is 77 + 2 = 79.
So, the sum is 79 .

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 153
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.4-Decompose-Add-Tens-Ones-Question-10

Explanation :
The addend which we break apart to add is 26 . Break 26 into tens and ones that is 20 + 6. Add the tens to the first addend that is 51 + 20 = 71. Then add the ones that is 71 + 6 = 77.
So, the sum is 77 .

Question 11.
Precision
Which expressions have a sum of 95?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 154
Answer :
Expressions : 43 + 52 , 31 + 64  and 73 + 22 have sum of 95
Explanation :
43 + 52 = 95
25 + 30 = 55
31 + 64 = 95
73 + 22 = 95
71 + 12 = 83

3.5 Use Compensation to Add

Use compensation to add.

Question 12.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 155
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.5-Use-Compensation-Add-Question-12
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 5 is taken from addend 66 and added to 25 addend to make 25 a decade number that is 25 + 5 = 30
Then add the changed addends we get, 61 + 30 = 91 .

Question 13.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 156
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.5-Use-Compensation-Add-Question-13
Explanation :
Takes ones from one addend to make other addend number a decade number . Here 1 is taken from addend 53 and added to 39 addend to make 39 a decade number that is 39+ 1 = 40
Then add the changed addends we get, 52 + 40 = 92 .

Question 14.
Modeling Real Life
You and your friend want to find 90 seashells. You find 45. Your friend finds 51. Do you and your friend reach your goal?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 157
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 158
Answer :
Total Numbers of seashells to be found = 90
Number of shells found by me = 45
Number of shells found by my friend = 51
Total Number of shells found by me and my friend = 45 + 51 = 96
90 < 96 .
Yes, we reached the goal .

3.6 Practice Addition Strategies

Question 15.
47 + 36 = __
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.6-Practice-Addition-Strategies-Question-15

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 83

Question 16.
50 + 19 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.6-Practice-Addition-Strategies-Question-16

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 69

Question 17.
32 + 55 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.6-Practice-Addition-Strategies-Question-17

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 87

Question 18.

54 + 26 = ___
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-3-Addition-to-100-Strategies-Addition-to-100-Strategies-Chapter-Practice-3-3.6-Practice-Addition-Strategies-Question-18

Explanation :
We use place value and break the addends into tens and ones. Then add the tens values and ones values .Write the number formed . So, the number is 80

3.7 Problem Solving: Addition

Question 19.
Newton has 23 rocks. He finds 7 more. Descartes has 51 rocks. How many rocks do Newton and Descartes have in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 159
Answers :
Number of rocks with Newton = 23
Number of rocks found by newton = 7
Total number of rocks with newton = 23 + 7 = 30
Number of rocks with Descartes = 51
Total Number of rocks with Newton and Descartes = 30 + 51 = 81

Question 20.
Your friend has 22 bracelets. You have 16 more. How many bracelets do you and your friend have in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies 160
Answer :
Number of bracelets with my friend = 22
Number of bracelets with me = 16
Total Number of bracelets with me and my friend = 22 + 16 = 38 Bracelets
Therefore, Total Number of bracelets with me and my friend = 38 Bracelets.

Conclusion:

I hope that the detailed solutions provided at Big Ideas Math Book Grade 2 Chapter 3 Addition to 100 Strategies Answer Key are useful for the students. By referring to this solution key, you can solve exercise problems on your own. In this way, you can assess your strengths and weaknesses and concentrate on the areas you are lagging in. Students can stay in touch with us to find the solutions for all Big Ideas Math Answer Key for Grade 2 Chapters.

Leave a Comment

Scroll to Top