Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies

Big Ideas Math Book Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies Answer Key is helpful for the students who are willing to be perfect in Math skills. At this Big Ideas Math 2nd Grade 5th Chapter Subtraction to 100 Strategies, you can find the solutions for all the questions in a simple manner. Practice various topics covered in this chapter and prepare well for the exam. Download Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies PDF for free of cost.

Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies

Students who are facing difficulties in solving Big Ideas Math Book Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies problems have reached the correct place. This BIM Book 2nd Grade 5th Chapter Subtraction to 100 Strategies Answer Key gives the most accurate answers to all the problems you have related to this chapter. It has different methods of solving every question in a simple way to perform in their exams.

This Subtraction to 100 Strategies consists of Subtract Tens Using a Number Line, Subtract Tens and Ones Using a Number Line, Use Addition to Subtract, Decompose to Subtract, Decompose to Subtract Tens and Ones, Use Compensation to Subtract, Practice Subtraction Strategies and Problem Solving: Subtraction. It is also helpful for the students to have a real-life calculation go very smoothly and neat defining their quick responses to daily life tasks.

Lesson: 1 Subtract Tens Using a Number Line

Lesson: 2 Subtract Tens and Ones Using a Number Line

Lesson: 3 Use Addition to Subtract

Lesson: 4 Decompose to Subtract

Lesson: 5 Decompose to Subtract Tens and Ones

Lesson: 6 Use Compensation to Subtract

Lesson: 7 Practice Subtraction Strategies

Lesson: 8 Problem Solving: Subtraction

Chapter: 5 – Subtraction to 100 Strategies

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 0.1

Organize It

Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 0.2

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-0.2

Define It
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 0.3

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-0.3

Lesson 5.1 Subtract Tens Using a Number Line

Color to show how you can use the hundred chart to solve.

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 1

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-1

Show and Grow

Question 1.
70 – 50 = __

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 3

Answer : 20

Explanation: 70-50=20 first you subtract since difference is often a synonym for subtraction.

Question 2.
33 – 20 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 3

Answer : 13

Explanation : 33-20=13 first you subtract since difference is often a synonym for subtraction.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
60 – 40 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 4

Answer : 20

Explanation : 60 – 40 = 20 first you subtract since difference is often a synonym for subtraction.

Question 4.
71 – 20 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 5

Answer : 51

Explanation : 71 –  20 = 51 first you substract since difference is often a synonym for substraction.

Question 5.
46 – 30 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 6

Answer :  16

Explanation : 46 – 30 = 16 first you subtract since difference is often a synonym for substraction.

Question 6.
YOU BE THE TEACHER
Your friend shows 79 − 40 on a number line. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 7

Answer : True

Think and Grow: Modeling Real Life

You have a 74-piece set of magnetic tiles. You use 60 of them to make buildings. How many pieces are left?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 8
Subtraction equation:
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 9

Answer : 74 – 60 = 14

Explanation : 14 pieces are left.

Show and Grow

Question 7.
A clown has 62 balloons. She uses 40 of them to make balloon animals. How many balloons are left?

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 10

Answer : 62 – 40 = 12

Explanation:
Given,
A clown has 62 balloons.
She uses 40 of them to make balloon animals.
Subtract 40 from 62 you get 12.
12 balloons are left.

Question 8.
DIG DEEPER!
There are 35 people at a park. 20 of them leave. Then 10 more arrive at the park. How many people are at the park now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 11

Answer: 25 people

Explanation:
Given,
There are 35 people at a park. 20 of them leave.
35 – 20 = 15
Then 10 more arrive at the park.
15 + 10 = 25 people
Therefore 25 people are at the park now.

Subtract Tens Using a Number Line Homework & Practice 5.1

Question 1.
90 – 50 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 12

Answer: 40

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-12

Question 2.
84 – 60 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 13

Answer: 24
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-13

Question 3.
22 – 10 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 14

Answer: 12
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-13

Question 4.
54 – 50 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 15

Answer: 4
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-13

Question 5.
Number Sense
Write the equation shown by the number line.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 16

Answer: 100 – 60 = 40
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-16

Question 6.
Modeling Real Life
There are 52 cards in a deck. You pass out 20 of them. How many cards are left in the deck?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 17

Answer:
Given,
There are 52 cards in a deck. You pass out 20 of them.
52 – 20 = 32
32 cards are left in the deck.

Review & Refresh

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 18

Answer: 51

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 19

Answer: 93

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 20

Answer: 54

Lesson 5.2 Subtract Tens and Ones Using a Number Line

Explore and Grow

Color to sh

ow how you can use the hundred chart to solve.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 21

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-21

Show and Grow

Question 1.
80 – 34 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 22

Answer: 46
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-22

Question 2.
56 – 23 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 23

Answer: 33
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-23

Apply and Grow: Practice

Question 3.
74 – 51 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 24

Answer: 23

Question 4.
86 – 44 = ___

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 25

Answer: 42

Question 5.
97 – 61 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 26

Answer: 36

Question 6.
46 – 15 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 27

Answer: 31

Question 7.
69 – 35 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 28

Answer: 34

Question 8.
38 – 22 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 29

Answer: 16

Question 9.
Reasoning
Complete the number line and the equation.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 30

Answer: 47 – 30 = 17
17 – 2 = 15

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 85 baseball cards and 54 football cards. How many more baseball cards do you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 31
Subtraction equation:
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 32

Answer:
Given,
You have 85 baseball cards and 54 football cards.
85 – 54 = 31
Thus there are 31 more baseball cards.

Show and Grow

Question 10.
A carnival has 17 rides and 48 games. How many more games are there?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 33

Answer:
Given,
A carnival has 17 rides and 48 games.
48 – 17 = 31 games
Therefore there are 31 more games.

Question 11.
DIG DEEPER!
There are 63 people in a theater, 21 people in the lobby, and 10 people in the parking lot. How many more people are in the theater than in both the lobby and the parking lot?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 34

Answer:
Given,
There are 63 people in a theater, 21 people in the lobby, and 10 people in the parking lot.
21 + 10 = 31
63 – 31 = 32
Thus there are 32 people in the theater than in both the lobby and the parking lot.

Subtract Tens and Ones Using a Number Line Homework & Practice 5.2

Question 1.
95 – 40 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 35

Answer: 55

Question 2.
29 – 12 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 36

Answer: 17

Question 3.
58 – 14 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 37

Answer: 44

Question 4.
77 – 31 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 38

Answer: 46

Question 5.
86 – 26 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 39

Answer: 60

Question 6.
70 – 18 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 40

Answer: 52

Question 7.
Structure
Use the number lines to show 84 −62 in two ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 41

Answer: 22

Question 8.
Modeling Real Life
Your classroom has 26 desks and 38 chairs. How many more chairs are there?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 42

Answer:
Given,
Your classroom has 26 desks and 38 chairs.
38 – 26 = 12 chairs
Thus there are 12 more chairs.

Question 9.
Modeling Real Life
A grocery store orders 54 pineapples and 22 watermelons. How many more pineapples are there?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 43

Answer:
Given,
A grocery store orders 54 pineapples and 22 watermelons.
54 – 22 = 32 pineapples
Thus there are 32 more pineapples.

Review & Refresh

Is the number even or odd?

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 44

Answer: Even
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-44
8 is divisible by 2 so 8 is an even number.

Question 11.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 45

Answer: Odd
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-45

Lesson 5.3 Use Addition to Subtract

Explore and Grow

Show how you can use a number line to solve.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 46
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 47

Answer:
29 + x = 52
x = 52 – 29
x = 23
52 – 29 = 23

Show and Grow

Add to find the difference

Question 1.
43 – 15 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 48

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-48
43 – 15 = 28

Question 2.
76 – 59 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 49

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-49
76 – 59 = 17

Apply and Grow: Practice

Add to find the difference.

Question 3.
56 – 27 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 50

Answer: 29
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-50

Question 4.
21 – 13 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 51

Answer: 8
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-51

Question 5.
72 – 57 = ___
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 52

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-52

Question 6.
33 – 15 = ___
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 53

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-53

Question 7.
45 – 36 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 54

Answer: 9
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-54

Question 8.
61 – 46 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 55

Answer: 15
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-55

Question 9.
Structure
Use addition and the number lines to show 64 − 35 in two ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 56

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-55

Think and Grow: Modeling Real Life

A ship has a crew of 52 pirates. Some of them leave. There are 27 left. How many pirates got off the ship?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 57
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 58

Answer:
A ship has a crew of 52 pirates. Some of them leave. There are 27 left.
52 – 27 = 25
Thus 25 pirates got off the ship.

Show and Grow

Question 10.
A pumpkin patch has 85 pumpkins. Some of them are picked. There are 48 left. How many pumpkins were picked?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 59

Answer:
Given,
A pumpkin patch has 85 pumpkins. Some of them are picked. There are 48 left.
85 – 48 = 37 pumpkins
Thus 37 pumpkins were picked.

Question 11.
DIG DEEPER!
There are 96 treats in a bowl. Newton takes 15 treats. Descartes takes some treats. There are 68 treats left. How many treats did Descartes take?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 60

Answer:
Given,
There are 96 treats in a bowl. Newton takes 15 treats. Descartes takes some treats. There are 68 treats left.
96 – 15 = 81 treats
81 – 68 = 13 treats
Thus Descartes take 13 treats.

Use Addition to Subtract Homework & Practice 5.3

Add to find the difference.

Question 1.
92 – 67 = __
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 61

Answer: 25
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-61

Question 2.
43 – 24 = __
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 62

Answer: 19
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-62

Question 3.
71 – 42 = ___
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 63

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-63

Question 4.
63 – 58 = __
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 64

Answer: 5
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-64

Question 5.
55 – 19 = __
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 65

Answer: 36
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-65

Question 6.
86 – 29 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 66

Answer: 57
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-66

Question 7.
YOU BE THE TEACHER
Descartes adds to find 35 − 12. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 67

Answer: Yes he is correct

Question 8.
Modeling Real Life
A farmer has 96 cornstalks. Some of them are sold. There are 38 left. How many cornstalks were sold?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 68

Answer:
Given,
A farmer has 96 cornstalks. Some of them are sold. There are 38 left.
96 – 38 = 58
58 cornstalks were sold

Question 9.
DIG DEEPER!
There are 56 bouncy balls in a pack. Your friend takes some. You take 23. There are 23 bouncy balls left. How many did your friend take?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 69

Answer:
Given,
There are 56 bouncy balls in a pack. Your friend takes some.
You take 23. There are 23 bouncy balls left.
56 – 23 = 33
33 – 23 = 10
Your friend take 10 bouncy balls.

Review & Refresh

Draw to show the time

Question 10.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 70

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-70

Question 11.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 71

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-71

Lesson 5.4 Decompose to Subtract

Explore and Grow

Color to show how you can get to a decade number by subtracting.

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 72How can the equation above help you find 36 − 9?
______________________________
______________________________
______________________________

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-72

Show and Grow

Break apart the number being subtracted. Then find the difference. Use the number line to help.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 73

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 74

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-74

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 75

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-75

Question 3.
75 – 7 = __

Answer: 68

Question 4.
82 – 6 = __

Answer: 76

Apply and Grow: Practice

Break apart the number being subtracted. Then find the difference.

Question 5.
47 – 8 = __

Answer: 39

Question 6.
56 – 9 = __

Answer: 47

Question 7.
43 – 5 = __

Answer: 38

Question 8.
62 – 6 = __

Answer: 56

Question 9.
__ = 41 – 4

Answer: 37

Question 10.
__ = 44 – 7

Answer: 37

Question 11.
Reasoning
Which equation is shown by the number line?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 76

Answer:
50 + 5 = 55
Mark 50 on the line and add 5 from 5 we get 55
55 – 8 = 47
First mark 55 on the line and count 8 before 55 we get 47
47 + 3 = 50
First, mark on 47 and add 3 from 47 we get 50 as an answer.

Think and Grow: Modeling Real Life

Your friend has 45 comic books. You have 8 fewer. How many comic books do you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 77
Subtraction equation:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 78

Answer:
Given,
Your friend has 45 comic books. You have 8 fewer.
45 – 8 = 37 comic books

Show and Grow

Question 12.
Your friend can do 33 tricks on a yo-yo. You can do 9 fewer. How many tricks can you do?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 79

Answer:
Given,
Your friend can do 33 tricks on a yo-yo. You can do 9 fewer.
33 – 9 = 24

Question 13.
Descartes’s walk was 8 minutes longer than Newton’s. Descartes’s walk was 56 minutes. How long was Newton’s walk?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 80

Answer:
Given,
Descartes’s walk was 8 minutes longer than Newton’s.
Descartes’s walk was 56 minutes.
56 – 8 = 48 minutes
Thus Newton’s walk was 48 minutes.

Decompose to Subtract Homework & Practice 5.4

Break apart the number being subtracted. Then find the difference. Use the number line to help
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 81

Question 1.
95 – 6 = __
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 82

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-82

Question 2.
86 – 8 = __
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 83

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-83

Question 3.
89 – 9 = __

Answer: 80

Question 4.
82 – 7 = __

Answer: 75

Question 5.
__ = 83 – 5

Answer: 78

Question 6.
__ = 98 – 9

Answer: 89

Question 7.
Number Sense
Which way would you break apart 9 to find 25 – 9 ? Explain. Then find the difference.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 84

Answer: 16

Question 8.
Modeling Real Life
You build a train track with 32 pieces. You remove 6 pieces. How many pieces does the train track have now?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 85

Answer:
Given,
You build a train track with 32 pieces. You remove 6 pieces.
32 – 6 = 26 pieces

Question 9.
Modeling Real Life
You read 42 pages on Friday. You read 8 fewer pages on Saturday. How many pages do you read on Saturday?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 86

Answer:
Given,
You read 42 pages on Friday.
You read 8 fewer pages on Saturday.
42 – 8 = 34 pages

Review & Refresh

Question 10.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 87

Answer: 3 rows of 5
5 + 5 + 5 = 15

Lesson 5.5 Decompose to Subtract Tens and Ones

Explore and Grow

Color to show how you can break apart 16 to find the difference.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 88

Explain your strategy
______________________________
______________________________
______________________________

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-88

Show and Grow

Break apart the number being subtracted. Then find the difference.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 89

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-89

Question 2.
63 – 26 = __
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 90

Answer: 37
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-90

Apply and Grow: Practice

Break apart the number being subtracted. Then find the difference.

Question 3.
32 – 13 = __
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 91

Answer: 19
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-91

Question 4.
46 – 17 = __
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 92

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-92

Question 5.
93 – 45 = __

Answer: 48
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-92.1

Question 6.
71 – 24 = __

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-92.2

Question 7.
Structure
Can you use the equations to find 87 − 29?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 93

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-93

Think and Grow: Modeling Real Life

How many more pizzas do you sell than Newton?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 94
How many fewer pizzas does Newton sell than Descartes?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 95

Answer:
Number of pizzas Descartes sold = 57
Number of pizzas Newton sold = 38
57 – 38 = 19 fewer pizzas

Show and Grow

Question 8.
How many more tickets does Newton sell than Descartes?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 96

Answer:
85 – 47 = 38 more tickets
Thus Newton sell 38 more tickets than Descartes.

Question 9.
DIG DEEPER!
Your friend picks 49 apples. 11 apples are green and 14 apples are red. The rest are yellow. How many apples are yellow?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 97

Answer:
Given,
Your friend picks 49 apples. 11 apples are green and 14 apples are red. The rest are yellow.
11 + 14 = 25
49 – 25 = 24 yellow apples

Decompose to Subtract Tens and Ones Homework & Practice 5.5

Break apart the number being subtracted. Then find the difference.

Question 1.
45 – 16 = __
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 98

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-98

Question 2.
52 – 27 = __
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 99

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-99

Question 3.
84 – 55 = __

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-100

Question 4.
76 – 29 = __

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-101

Question 5.
__ = 23 – 14

Answer: 9

Question 6.
__ = 68 – 49

Answer: 19

Question 7.
Reasoning
Complete the number line and the equation.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 100

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-100 (2)

Question 8.
Modeling Real Life
How many more cups does Descartes sell than Newton?

Question 9.
DIG DEEPER!
In Exercise 8, 100 cups are sold for the day. Newton sold the rest. How many cups did Newton sell?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 101

Review & Refresh

Question 10.
47 + 32 = ___

Answer: 79

Question 11.
74 + 15 = __

Answer: 89

Lesson 5.6 Use Compensation to Subtract

Explore and Grow

Use mental math to find each difference.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 102

How did you use mental math and 41 − 20 to find each difference?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 103

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-102

Show and Grow

Use compensation to subtract.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 104

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-104

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 105

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-105

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 106

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-106

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 107

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-107

Apply and Grow: Practice

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 108

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-108

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 109

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-109

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 110

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-110

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 111

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-111

Question 9.
35 – 7 = __

Answer: 28

Question 10.
53 – 37 = __

Answer: 16

Question 11.
Reasoning
Match the expressions that have the same difference.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 112

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-112

Think and Grow: Modeling Real Life

You blow up 57 balloons for a carnival game. Some of them pop. There are 29 left. How many balloons popped?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 113
Subtraction equation:
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 114

Answer:
Given,
You blow up 57 balloons for a carnival game. Some of them pop.
There are 29 left.
57 – 29 = 28
28 balloons are popped.

Show and Grow

Question 12.
There are 66 cars in a parking lot. Some of them leave. There are 31 left. How many cars leave the parking lot?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 115

Answer:
Given,
There are 66 cars in a parking lot. Some of them leave. There are 31 left.
66 – 31 = 35
35 cars leave the parking lot.

Question 13.
You have 78 pictures on your tablet. You take 4 more pictures. Then you delete 17. How many pictures are on your tablet now?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 116

Answer:
Given,
You have 78 pictures on your tablet. You take 4 more pictures. Then you delete 17.
78 + 4 = 82
84 – 17 = 67
67 pictures are on your tablet now.

Question 14.
You pick 59 strawberries. You eat 5 of them. Then you give 22 to your friend. How many strawberries do you have left?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 117

Answer:
Given,
You pick 59 strawberries. You eat 5 of them. Then you give 22 to your friend.
59 – 5 = 54
54 – 22 = 32
Thus 32 strawberries are left.

Use Compensation to Subtract Homework & Practice 5.6

Use compensation to subtract.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 118

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-118

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 119

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-119

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 120

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-120

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 121

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-121

Question 5.
27 – 6 = __

Answer: 21

Question 6.
67 – 14 = __

Answer: 53

Use compensation to subtract.

Question 7.
77 – 52 = __

Answer: 25

Question 8.
69 – 44 = ___

Answer: 25

Question 9.
Reasoning
Use the numbers to complete the problem.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 122

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-122

Question 10.
Modeling Real Life
There are 36 boats on a lake. Some of them leave. There are 21 boats left. How many boats leave the lake?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 123

Answer:
Given,
There are 36 boats on a lake. Some of them leave. There are 21 boats left.
36 – 21 = 15
15 boats leave the lake.

Review & Refresh

Question 11.
Circle groups of 3. Write a repeated addition equation to match.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 124

Answer: 4 groups of 3
3 + 3 + 3 + 3 =12

Lesson 5.7 Practice Subtraction Strategies

Explore and Grow

Use any strategy to find the difference.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 125

Compare your strategy to your partner’s strategy. How are your strategies alike? How are they different?
_______________________________
_______________________________
_______________________________

Answer: 42
Use mental math strategy to find the difference of the two numbers 76 and 34
76 – 34 = 42

Show and Grow

Question 1.
81 – 50 = ___

Answer: 31

Question 2.
94 – 8 = __

Answer: 86

Question 3.
58 – 49 = __

Answer: 9

Question 4.
77 – 35 = ___

Answer: 42

Apply and Grow: Practice

Question 5.
97 – 71 = __

Answer: 26

Question 6.
68 – 9 = __

Answer: 59

Question 7.
52 – 28 = ___

Answer: 24

Question 8.
83 – 60 = ___

Answer: 23

Question 9.
__ = 75 – 11

Answer: 64

Question 10.
___ = 46 – 35

Answer: 11

Question 11.
YOU BE THE TEACHER
Your friend uses compensation to subtract. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 126

Answer:
35 – 30 = 5
Yes, your friend is correct.

Question 12.
A store has 38 hats. 17 of them are sold. How many hats are left?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 127

Answer:
Given,
A store has 38 hats. 17 of them are sold.
38 – 17 = 21
21 hats are left.

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 41 toys. You put some away. There are 22 toys left. How many toys did you put away?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 128
Subtraction equation:
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 129

Answer:
Given,
You have 41 toys. You put some away.
There are 22 toys left.
41 – 22 = 19 toys
Thus you put away 19 toys.

Show and Grow

Question 13.
A teacher has 62 prizes. He gives some away. There are 26 left. How many prizes did the teacher give away?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 130

Answer:
Given,
A teacher has 62 prizes. He gives some away. There are 26 left.
62 – 26 = 36
Thus the teacher gives away 36 prizes.

Question 14.
A roller-skating rink rents 28 pairs of skates. There are 52 pairs left. How many pairs of skates were there to start?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 131

Answer:
Given,
A roller-skating rink rents 28 pairs of skates. There are 52 pairs left.
52 + 28 = 80
80 pairs of skates were there to start.

Question 15.
A baker has 16 loaves of french bread and 31 loaves of wheat bread. She sells 18 loaves. How many loaves does the baker have left?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 132

Answer:
Given,
A baker has 16 loaves of french bread and 31 loaves of wheat bread. She sells 18 loaves.
16 + 31 = 47 loaves
47 – 18 = 29 loaves
The baker has left 29 loaves.

Practice Subtraction Strategies Homework & Practice 5.7

Question 1.
50 – 20 = __

Answer:
By using the mental math we can subtract the two numbers 50 and 20
50 – 20 = 30

Question 2.
62 – 30 = ___

Answer:
By using the mental math we can subtract the two numbers 62 and 30
62 – 30 = 32

Question 3.
88 – 64 = ___

Answer:
By using the mental math we can subtract the two numbers 88 and 64
88 – 64 = 24

Question 4.
42 – 17 = __

Answer:
By using the mental math we can subtract the two numbers 42 and 17
42 – 17 = 25

Question 5.
__ = 97 – 56

Answer:
By using the mental math we can subtract the two numbers 97 and 56
97 – 56 = 41

Question 6.
___ = 71 – 18

Answer:
By using the mental math we can subtract the two numbers 71 and 18
71 – 18 = 53

Question 7.
___ = 63 – 25

Answer:
By using the mental math we can subtract the two numbers 63 and 25
63 – 25 = 38

Question 8.
__ = 21 – 6

Answer:
By using the mental math we can subtract the two numbers 21 and 6
21 – 6 = 15

Question 9.
Number Sense
Which expressions have a difference of 24?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 133

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-133

Question 10.
Modeling Real Life
27 dogs were adopted from a shelter. There are 14 left. How many dogs were there to start?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 134

Answer:
Given,
27 dogs were adopted from a shelter. There are 14 left.
27 – 14 = 13

Question 11.
Modeling Real Life
86 hot dogs were sold at a baseball game. There are 14 left. How many hot dogs were there to start?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 135

Answer:
Given,
86 hot dogs were sold at a baseball game. There are 14 left.
86 – 14 = 72 hot dogs

Review and Refresh

Question 12.
Circle the shapes that show halves.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 136

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-136
The above two shapes are divided into two equal parts.
Thus the second figure and fourth figure are halves.

Lesson 5.8 Problem Solving: Subtraction

Explore and Grow

Model the story.

Newton collects 58 flowers. He gives 27 away. How many flowers does Newton have left?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 137

Answer:
Given,
Newton collects 58 flowers. He gives 27 away.
58 – 27 = 31
Thus 31 flowers are left.

Newton gives 11 more flowers away. How many flowers does Newton have now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 138

Answer:
Given,
31 – 11 = 20
Newton has 20 flowers now.

Show and Grow

Question 1.
There are 60 kids at a summer camp. 26 are swimming. 15 are playing soccer. The rest are hiking. How many kids are hiking?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 139

Answer:
Total kids =  60
Swimming = 26
Playing soccer  = 15
Hiking = 60 – 26 – 15  = 19 .

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Your class recycles 72 cans. You collected 18 of them. Your friend collected 9. The other students collected the rest. How many cans did the other students collect?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 140

Answer:
Given,
Your class recycles 72 cans. You collected 18 of them.
72 – 18 = 54
Your friend collected 9. The other students collected the rest
54 – 9 = 45
Therefore the other students collect 45 cans.

Question 3.
98 people visit the library in a week. 34 visit on Monday. 14 visit on Tuesday. How many people visit the library the rest of the week?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 141

Answer:
Given,
98 people visit the library in a week. 34 visit on Monday. 14 visit on Tuesday.
34 + 14 = 48
98 – 48 = 50
50 people visit the library the rest of the week.

Question 4.
You have 61 stickers. You give 24 stickers to your friend. Then you get 6 more stickers. How many stickers do you have now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 142

Answer:
Given,
You have 61 stickers. You give 24 stickers to your friend.
61 – 24 = 37 stickers
Then you get 6 more stickers.
37 + 6 = 43 stickers
Thus you have 43 stickers now.

Think and Grow: Modeling Real Life

You collect 47 pine cones. Your friend collects 21 fewer than you. How many pine cones do you and your friend collect in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 143
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 144

Answer:
Given,
You collect 47 pine cones. Your friend collects 21 fewer than you.
47 – 21 = 26
Now we have to find how many pine cones do you and your friend collect in all.
47 + 26 = 73 pine cones

Show and Grow

Question 5.
A garbage truck collects trash from 68 trash cans. Another truck collects trash from 39 fewer cans. How many cans of trash do the trucks collect from in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 145

Explain the steps you used to solve the problem.
_________________________________
_________________________________
_________________________________

Answer:
Given,
A garbage truck collects trash from 68 trash cans. Another truck collects trash from 39 fewer cans
68 – 39 = 29 trash cans are collected by another cans.
68 + 29 = 97 trash cans

Problem Solving: Subtraction Homework & Practice 5.8

Question 1.
There are 39 people in a pool. 8 are floating on rafts. 11 are playing a game. The rest are swimming laps. How many people are swimming laps?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 146

Answer:
Given,
There are 39 people in a pool. 8 are floating on rafts. 11 are playing a game. The rest are swimming laps.
39 – 19 = 20
Thus 20 people are swimming laps.

Question 2.
Newton collects 24 rocks. He gives 13 to Descartes. Then Newton collects 8 more rocks. How many rocks does Newton have now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 147

Answer:
Given,
Newton collects 24 rocks. He gives 13 to Descartes.
24 – 13 = 11
Then Newton collects 8 more rocks
11 + 8 = 19
Newton has 19 rocks now.

Question 3.
Modeling Real Life
You use 76 craft sticks. Your friend uses 62 fewer than you. How many craft sticks do you and your friend use in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 148

Answer:
Given,
You use 76 craft sticks. Your friend uses 62 fewer than you.
76 – 62 = 14 craft sticks
your friend uses 14 craft sticks
76 + 14 = 90 craft sticks

Question 4.
Modeling Real Life
You put 52 photos in an album. Your friend puts in 17 fewer than you. How many photos do you and your friend put in the album in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 149

Answer:
Given,
You put 52 photos in an album. Your friend puts in 17 fewer than you.
52 – 17 = 35 photos
52 + 35 = 87 photos
Thus 87 photos you and your friend put in the album in all.

Review & Refresh

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 150

Answer: A hexagon is a polygon that contains 6 straight sides and 6 vertices.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 151

Answer: A triangle is a polygon that consists of 3 straight sides and 3 vertices.

Subtraction to 100 Strategies Performance Task

A science class uses an incubator to hatch chicken eggs.

Question 1.
The temperature of the incubator must be 99°F. The current temperature is 25°F less than the correct temperature. What is the current temperature?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 152

Answer:
Given,
The temperature of the incubator must be 99°F. The current temperature is 25°F less than the correct temperature.
99°F – 25°F = 74°F
The current temperature is 74°F.

Question 2.
a. The school has 4 incubators. Each one has 8 eggs. Each egg must be rotated 3 times every day. How many total rotations must be made to all of the eggs in all 4 incubators?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 153

Answer:
Given,
The school has 4 incubators.
Each one has 8 eggs. Each egg must be rotated 3 times every day.
8 × 4 = 32 eggs in all 4 incubators.
32 × 4 = 128 rotations

b. Two of your friends each complete 25 rotations. How many rotations are left?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 154

Answer:
Two of your friends each complete 25 rotations.
128 – 25 = 103 rotations are left

Question 3.
a. The first egg hatches at 11:00. The second egg hatches a half hour late. What time does the second egg hatch?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 155

Answer:
Given,
The first egg hatches at 11:00. The second egg hatches a half hour late.
11:00 + 00:30 = 11:30

b. The third egg hatches an hour after the second egg. What time does the third egg hatch?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 155.1

Answer:
Given,
The third egg hatches an hour after the second egg.
11:30 + 1:00 = 12:30

Subtraction to 100 Strategies Activity

Three in a Row: Subtraction

To Play: Players take turns. On your turn, spin both spinners. Subtract the numbers, and cover the difference on the game board. Continue until someone gets three in a row.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 156

Subtraction to 100 Strategies Chapter Practice 5

5.1 Subtract Tens and Ones Using a Number Line

Question 1.
90 – 40 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 157

Answer: 50
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-157

Question 2.
66 – 20 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 158

Answer: 46
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-157

5.2 Subtract Tens and Ones Using a Number Line

Question 3.
78 – 32 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 159

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-159

Question 4.
49 – 16 = ___
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 160

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-159

Question 5.
Modeling Real Life
You have 54 stickers and 21 key chains. How many more stickers do you have than key chains?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 161

Answer:
Given,
You have 54 stickers and 21 key chains.
54 – 21 = 33 stickers
Thus you have 33 stickers than key chains.

5.3 Use Addition to Subtract

Add to find the difference.

Question 6.
44 – 28 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 162

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-161

Question 7.
84 – 56 = __
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 163

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-162

5.4 Decompose to Subtract

Break apart the number being subtracted. Then find the difference.

Question 8.
44 − 5 = __

Answer: 39
Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies img_164
Break the number into two parts and find the difference of two numbers.

Question 10.
67 − 9 = __

Answer: 58
Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies img_165
Break the number into two parts and find the difference of two numbers.

Question 11.
32 − 4 = ___

Answer: 28
Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies img_166
Break the number into two parts and find the difference of two numbers.

Question 12.
Number Sense
Which way would you break apart 8 to find 56 − 8? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 164

Answer: Both are correct to use break apart strategy to find the difference between 56 and 8.

5.5 Decompose to Subtract Tens and Ones

Break apart the number being subtracted. Then find the difference.

Question 13.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 165

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-165

Question 14.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 166

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-166

5.6 Use Compensation to Subtract

Use compensation to Subtract

Question 15.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 167

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-167

Question 16.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 168

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-168

Question 17.
Reasoning
Match the expressions that have the same difference.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 169

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-5-Subtraction-to-100-Strategies-169

5.7 Practice Subtraction Strategies

Question 18.
58 − 36 = ___

Answer: 22

Question 19.
67 − 52 = ___

Answer: 15

5.8 Problem Solving: Subtraction

Question 20.
There are 31 papers to pass out. You pass out 12 papers. Then you pass out 8 more. How many papers do you have left?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 170

Answer:
Given,
There are 31 papers to pass out. You pass out 12 papers.
31 – 12 = 19 papers
Then you pass out 8 more.
19 + 8 = 27 papers are left.

Question 21.
47 students are on the playground. 23 fewer students are playing soccer than on the playground. How many students are on the playground and playing soccer in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies 171

Answer:
Given,
47 students are on the playground.
23 fewer students are playing soccer than on the playground.
47 – 23 = 24 students
47 + 24 = 71 students

Final Words:

I hope the data mentioned here about Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies are useful to score better marks in the exam. Students are advised to prepare well by referring Big Ideas Math Book Grade 2 Chapter 5 Subtraction to 100 Strategies Answer Key. Bookmark our site https://bigideasmathanswer.com/ to get the updates on other solution keys of Big Ideas Math Grade 2 Chapters.

Leave a Comment

Scroll to Top