Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000

Big Ideas Math Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 Answer Key is provided in a comprehensive manner for better understanding. Students must solve as many questions as possible in BIM 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 Book and cross-check method and solutions here. If you wanted to become a pro in the place value concept, then refer to Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000.

Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 7 Understand Place Value to 1,000

The list of concepts covered in Big Ideas Math Book 2nd Grade 7th Chapter Understand Place Value to 1,000 is given in the below section. It is one of the important concepts that must be learned at the elementary. So, no student is supposed to skip this chapter. Download BIM Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 PDF for free of cost and start preparation.

Parents and teachers can have a look at this free Big Ideas Math 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 Answers for a better understanding. After solving the questions available here, you will be able to solve any kind of question framed on the concept and clear your tests with a good score. If you have a doubt just tap on the respective link you wanted to prepare and learn the fundamental topics included within it easily.

Vocabulary

Lesson: 1 Hundreds

Lesson: 2 Model Numbers to 1,000

Lesson: 3 Understand Place Value

Lesson: 4 Write Three-Digit Numbers

Lesson: 5 Represent Numbers in Different Ways

Understand Place Value to 1,000

Understand Place Value to 1,000 Vocabulary

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 v 1

Organize It
Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 v 2

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-7-Understand-Place-Value-to-1000-v-2

Explanation:
Tens Place: The first digit on the right of the decimal point means tenths.
Ones Place The ones place is just to the left of the decimal point.

Define It
Use your vocabulary cards to identify the word.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 v 3

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-7-Understand-Place-Value-to-1000-v-3

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 v 4
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 v 5

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 v 6
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 v 7

Lesson 7.1 Hundreds

Explore and Grow
How many unit cubes and rods are in a flat?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 1
Answer: 100 cubes and 10 rods
Explanation
Given that, For counting cubes, should count all the rows and columns. By counting all the boxes there are
10 rows and 10 columns= 100 cubes To find out the rods count only the columns, by counting columns there are 10 rods.
Show and Grow
Write how many tens. Circle groups of 10 tens. Write how many hundreds. Then write the number.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 2
______ tens
______ hundred
______
Answer: 20 tens & 2 hundred (200)
Explanation
Given that 20 tens are there by circling 10 tens
For counting tens, count columns and for counting hundreds count all the boxes.
Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 3
______ tens
______ hundred
______
Answer: 40 tens & 4 hundred (400)
Explanation
Given that 40 tens are there by circling 10 tens
For counting tens, count columns and for counting hundreds count all the boxes.

Apply and Grow: Practice

Write how many tens. Circle groups of 10 tens. Write how many hundreds. Then write the number.
Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 4
______ tens
______ hundred
______
Answer: 30 tens &  3 hundreds (300)
Explanation
Given that 30 tens are there by circling 10 tens
for counting tens, count columns and for counting hundreds count all the boxes.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 5
______ tens
______ hundred
______
Answer: 60 tens & 6 hundreds
Explanation
Given that 60 tens are there by circling 10 tens.
for counting tens, count columns and for counting hundreds count all the boxes.

Question 5.
DIG DEEPER!
How many hundreds are in 700? How many tens?
_____ hundreds
______ tens
Answer: 7 hundreds are in 700 and 70 tens are in 700.
Explanation
there are 7 hundreds in 700 and 70 tens in 700. 10 tens gives  1 hundreds totally there are 70 tens is 700.

Question 6.
You have 80 bags of crayons. There are 10 crayons in each bag. How many crayons do you have in all?
_____ crayons
Answer: 800 crayons
Explanation
Given that, There are 80 bags of crayons each bags contains 10 crayons.10 x 80=800 ( 10 crayons in each bags x 80 totally bags = 800 )
Thus, There are 800 crayons do we have in all.

Think and Grow: Modeling Real Life

A store sells oranges in bags of 10. The store sells 500 oranges. How many bags do they sell?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 6
Make a quick sketch:
_____ bags
Answer: 50 bags
Explanation
Given that, The store sells 500 oranges each bags contains 10 oranges.10 X 50 = 500  (10 oranges in each bags x 50 bags = 500 oranges)
Thus, The store sell the 50 bags of oranges.

Question 7.
A store sells bottles of glitter glue in boxes of 10. The store sells 600 bottles. How many boxes do they sell?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 7
_____ boxes
Answer:  60 boxes
Explanation
Given that, The store sells 600 bottles of glitter glue each boxes contains 10 glitter glue bottles.
10 X 60 = 600  (10 bottle of glitter glue in each boxes x 60 boxes = 600 bottles of glitter glue)
Thus, The store sell the 60 boxes of glitter glue.

Question 8.
DIG DEEPER!
You have 10 packages of invitations. Each package has 10 invitations. You need 300 invitations. How many more packages do you need?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 8
_____ more packages
Answer: 30 packages
Explanation
Given that, There are 10 packages of invitations each packages has 10 invitations you needed 300 invitations
10 x 30 = 300 (10 invitations of  packages x 30 packages = 300 invitations)
Thus, 30 packages of invitations are needed.

Hundreds Homework & Practice 7.1

Write how many tens. Circle groups of 10 tens. Write how many hundreds. Then write the number.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 9
_____ tens
______ hundreds
______
Answer: 50 tens & 5 hundreds.
Explanation
Given that 50 tens are there by circling 10 tens
For counting tens, count columns and for counting hundreds count all the boxes.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 10
_____ tens
______ hundreds
______
Answer: 80 tens & 8 hundreds
Explanation
Given that 80 tens are there by circling 10 tens
For counting tens, count columns and for counting hundreds count all the boxes.

Question 3.
Which One Doesn’t Belong?
Which does not belong with the other three?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 11
Answer: 70

Question 4.
Modeling Real Life
A class has 30 boxes of pencils. Each box has 10 pencils. The class needs 600 pencils. How many more boxes does the class need?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 12
______ boxes
Answer: 30 boxes
Explanation
Given that, the class has 30 boxes of pencils each boxes contains 10 pencils. The class needs 600 pencils.
10 x 60 (30 +30)=600 (10 Pencils in each boxes X 60 boxes (30 boxes which you have + 30 boxes of pencils you need)= 600 pencils)
Thus, the class needs another 30 boxes.

Question 5.
Modeling Real Life
You have 10 packages of cards. Each package has 10 cards. You need 200 cards. How many more packages do you need?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 13
______ more packages
Answer: 10 package
Explanation
Given that, 10 packages of cards each packages contains 10 cards, you need 200 cards
10 x 20= 200 (10 cards in each packages X 20 packages of cards (10 packages which you have+10 packages you needed) =200 cards)
Thus, you need another 10 packages of cards.

Review & Refresh

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 14
Answer: 99

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.1 15
Answer: 75

Lesson 7.2 Model Numbers to 1,000

Explore and Grow

Model the number. Make a quick sketch to match.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-7-Understand-Place-Value-to-1000-7.2-2

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 2
______ hundreds, _______ tens, and ______ ones is ______.
Answer: 7 hundreds, 4 tens and 5 ones is 745
Explanation
There are 7 unit of cubes each unit of cubes contains 10 tens which gives 700(10 tens in one unit of cubes x 70 tens in the whole unit of cubes = 700)
and there are 4 rod each contains 10 cubes that gives 4 tens is 40 and plus the ones 5 is 745.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 3
______ hundreds, _______ tens, and ______ ones is ______.
Answer: 4 hundreds, 6 tens and 3 ones is 463.
Explanation
There are 4 unit of cubes each unit of cubes contains 10 tens which gives 400(10 tens in one unit of cubes x 40 tens in the whole unit of cubes = 400)
and there are 6 rod each contains 10 cubes that gives 6 tens is 60 and plus the ones 3 is 463.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 4
______ hundreds, _______ tens, and ______ ones is ______.
Answer: 6 hundreds, 0 tens and 9 ones is 609.
Explanation
There are 6 unit of cubes each unit of cubes contains 10 tens which gives 600(10 tens in one unit of cubes x 70 tens in the whole unit of cubes = 700)
The place value of 0 (0 x 10 tens = 0) and plus the ones 9 is 609.

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 5
______ hundreds, _______ tens, and ______ ones is ______.
Answer: 3 hundreds, 4 tens and 6 ones is 346.
Explanation
There are 3 unit of cubes each unit of cubes contains 10 tens which gives 300(10 tens in one unit of cubes x 30 tens in the whole unit of cubes = 300)
and there are 4 rod each contains 10 cubes that gives 4 tens is 40 and plus the ones 6 is 346.

Question 5.
DIG DEEPER!
What number is Newton thinking about?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 6
Answer:58

Think and Grow: Modeling Real Life

You buy the markers shown. How many markers do you buy?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 7
Write the missing numbers:
_______ hundreds, _______ tens, and ______ ones
_______ markers
Answer: 3 hundreds, 2 tens and 4 ones is 324 markers.
Explanation
The above images shows that 3 packs of 100 markers(100+100+100=300) 2 packs of 10 markers(10+10=20) with additional of 4 markers, that gives
(300+20+4=324)Totally 324 markers you buy.

Show and Grow

Question 6.
You buy the balloons shown. How many balloons do you buy?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 8
______ balloons
Answer:  570 balloons
Explanation
The above images shows that 5 packs of 100 balloons(100+100+100+100+100= 500) 7 packs of 10 balloons(10+10+10+10+10+10+10=70),
that gives ( 500+70=570)Totally 570 balloons you buy.

Model Numbers to 1,000 Homework & Practice 7.2

Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 9
______ hundreds, _______ tens, and ______ ones is ______.
Answer: 4 hundreds,7 tens 2 ones is 472
Explanation
There are 4 unit of cubes each unit of cubes contains 10 tens which gives 400(10 tens x 40 tens of whole cubes =400)
There are 7 rod gives you a 7 tens is 70 and plus 2 ones is 472.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 10
______ hundreds, _______ tens, and ______ ones is ______.
Answer: 7 hundreds 4 tens 0 ones is 740.
Explanation
There are 7 unit of cubes each unit of cubes contains 10 tens which gives 700(10 tens in one unit of cubes x 70 tens in the whole unit of cubes = 700)
and there are 4 rod each contains 10 cubes that gives 4 tens is 40 and plus the ones place above picture there were no ones 0 is 740

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 11
______ hundreds, _______ tens, and ______ ones is ______.
Answer: 2 hundreds 8 tens and 6 ones is 286.
Explanation
There are 2 unit of cubes each unit of cubes contains 10 tens which gives you 200 (10 tens in one unit of cubes x 20 tens in the whole unit of cubes = 200) and there are 8 rod each contains 10 cubes that gives 8 tens is 80 and plus the ones 6 is 286.

Question 4.
YOU BE THE TEACHER
Your friend writes 8 hundreds and 3 ones as 83. Is your friend correct? Explain.
_________________________
_________________________
Answer:  No, 8 is tens and 3 is ones as 83.
Explanation
The first digit is the tens place it tells you that there are 8 tens in the number 83. The next digit is the ones place which is 3.
Therefore there are 8 sets of 10 tens and plus 3 ones in the number 83.

Question 5.
Modeling Real Life
You buy the stickers shown. How many stickers do you buy?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 12
______ stickers
Answer: 620 stickers
Explanation
Given that, There are 6 packs of stickers each contains 100 stickers that is (100+100+100+100+100+100=600
and 2 packs of stickers each contains 10 stickers that is (10+10= 20) Therefore 600 +20= 620
Thus, 620 sticker you buy.

Review & Refresh

Question 6.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 13
Answer: 82

Question 7.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 14
Answer: 83

Question 8.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.2 15
Answer: 71

Lesson 7.3 Understand Place Value

Explore and Grow

Make quick sketches to model each number.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.3 1
What do you notice about the numbers?
_________________________
_________________________
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-7-Understand-Place-Value-to-1000-7.3-1

Show and Grow

Circle the value of the underlined digit.
Question 1.
483
300
30
3
Answer: 3
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 483. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the 8 is in ones place and its place value is 8.

Question 2.
791
9 hundreds
9 tens
9 ones
Answer: 9 tens
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 791. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the second digit at tens place. The 9 is in tens place value is 90.
Question 3.
612
6
60
600
Answer: 600
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 612. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the first digit at hundreds place. The 6 is in hundreds place value is 600.

Question 4.
578
7 hundreds
7 tens
7 ones
Answer: 7 tens
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 578. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the second digit at tens place. The 7 is in tens place value is 70.

Apply and Grow: Practice

Circle the value of the underlined digit.
Question 5.
354
300
30
3
Answer: 300
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 354. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the first digit at hundreds place. The 3 is in hundreds place value is 300.

Question 6.
726
2 hundreds
2 tens
2 ones
Answer: 2 tens
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 726. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the second digit at tens place. The 2 is in tens place value is 20.

Question 7.
594
4
40
400
Answer: 4
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 594. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the 4 is in ones place and its place value is 4.

Question 8.
475
5 hundreds
50
5 ones
Answer: 5 ones
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 475. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the 5 is in ones place and its place value is 5.

Circle the values of the underlined digit.
Question 9.
639
3 tens
300
30
Answer: 3 tens
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 639. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the second digit at tens place. The 3 is in tens place value is 30.

Question 10.
872
8 hundreds
80
800
Answer: 8 hundreds
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 872. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the first digit at hundreds place. The 8 is in hundreds place value is 800.

Question 11.
Number Sense
Write the number that has the following values.
The tens digit has a value of 40.
The ones digit has a value of 2.
The hundreds digit has a value of 600. ______
Answer: 642
Explanation
The combination of hundreds, tens, ones of 600, 40, 2 respectively.

Think and Grow: Modeling Real Life

How many points is one ball worth in each bucket?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.3 2
Write the score:
______ hundreds, ______ tens, and _______ ones
Blue bucket: ______ points
Yellow bucket: _____ point
Red bucket: ______ points
Answer: Blue bucket 3 points,yellow bucket 4 points and red bucket 5 points

Show and Grow

Question 12.
How many points is one ring worth on each peg?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.3 3
Green peg: ______ points
Blue peg: _______ point
Purple peg: ______ points
Answer:
Green peg: 1 points
Blue peg: 3 point
Purple peg: 2 points

Understand Place Value Homework & Practice 7.3

Circle the value of the underlined digit.
Question 1.
523
500
50
5
Answer: 500
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 523. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the first digit at hundreds place. The 5 is in hundreds place value is 500.

Question 2.
738
8 hundreds
8 ones
8 tens
Answer: 8 ones
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 738. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the 8 is in ones place and its place value is 8.

Question 3.
364
60
6 ones
6 hundreds
Answer: 60
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 364. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the second digit at tens place. The 6 is in tens place value is 60.

Circle the values of the underlined digit.
Question 4.
434
4
4 ones
4 hundreds
Answer: 4 ones
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 434. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the 4 is in ones place and its place value is 4.

Question 5.
920
2
2 tens
20
Answer: 2 tens
Explanation
Given that there are 3 digit number which is 920. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the second digit at tens place. The 2 is in tens place value is 20.

Question 6.
DIG DEEPER!
Write the number that matches the clues.
The value of the hundreds digit is 800.
The value of the tens digit is 10 less than 70.
The value of the ones digit is an even number greater than 7.
_________
Answer:
i. 8
80
8

Question 7.
Structure
Write each number in the correct circle.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.3 4
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-7-Understand-Place-Value-to-1000-7.3-4

Question 8.
Modeling Real Life
How many points is one ball worth in each hoop?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.3 5
Blue hoop: ______ points
Orange hoop: _______ points
Red hoop: _______ point
Answer:
Blue hoop: 4 points
Orange hoop: 2 points
Red hoop: 5 points

Review & Refresh

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.3 6
Answer: 19

Question 10.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.3 7
Answer: 42

Question 11.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.3 8
Answer: 38

Lesson 7.4 Write Three-Digit Numbers

Explore and Grow

Identify the value of the base ten blocks.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 1
What is the total value of the base ten blocks? ________

How can you write the value of the base ten blocks as an equation?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 2
Answer:
Standard Form is 246
Expanded Form is 200 + 40 + 6 = 246
Word Form is Two Hundred and Forty Six

Show and Grow

Write the number in standard form, expanded form, and word form.
Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 3
Answer: Standard form 528,
Expanded form 500+20+8,
Word form Five Hundred Twenty Eight.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 4
Answer: Standard form 709,
Expanded form 700+9,
Word form Seven Hundred Nine.

Apply and Grow: Practice 

Write the number in expanded form and word form.
Question 3.
837
_____ + _____ + _____
______________
Answer: 800+30+7 and Eight hundred thirty seven
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (800+30+7)
In Word form write the number by using words but no numbers (Eight hundred thirty seven)
Question 4.
954
_____ + _____ + ______
_____________
Answer:900+50+4 and Nine hundred fifty four
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (900+50+4)
In Word form write the number by using words but no numbers ( Nine hundred fifty four)
Write the number in standard form and word form.
Question 5.
500 + 60
______
__________
Answer: 560 and Five hundred sixty
Explanation
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (560)
In Word form write the number by using words but no numbers ( Nine hundred fifty four)
Question 6.
700 + 20 + 1
_____
____________
Answer:721 and Seven hundred twenty one
Explanation
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (721)
In Word form write the number by using words but no numbers ( Seven hundred twenty one)

Write the number in expanded form and standard form.
Question 7.
six hundred seventy-four
_____ + ______ + ______
__________
Answer: 600+70+4 and 674
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (600+70+4)
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (674)
Question 8.
four hundred seven
_____ + ______ + ______
__________
Answer: 400+7 and 407
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (400+7)
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (407)
Question 9.
Structure
Which number did Newton model?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 5

Think and Grow: Modeling Real Life

There are 819 pets in a pet store. 800 are fish. 9 are cats. The rest are birds. How many birds are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 6
Expanded form:
_____ + _____ + ______
_____ birds
Answer: 10 birds are there and 800+10+9
Explanation
Given that, There are 819 pets in pets store
800 are fish, 9 are cats and rest are birds.
Thus,819 the right the first digit will be at ones place 9 is in ones place and its place value is 9 ,the second digit at tens place 1 is in tens place its place value is 10 and the third digit at hundreds place.8 is in hundreds place its place value is 800.

Show and Grow

Question 10.
There are 21
7 flowers at a flower stand. 200 are roses. 7 are sunflowers. The rest are tulips. How many tulips are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 7
______ tulips
Answer: 10 are tulips in flower stand.
Explanation
Given that, There are 217 flowers in flowers stand
200 are roses, 7 are sunflowers and rest are tulips (200 – 7 = 10)
Thus,10 are the tulips.
Question 11.
There are 185 books at a book fair. 80 are chapter books. 5 are comic books. The rest are picture books. How many picture books are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 8
______ picture books
Answer: 100 books are picture books.
Explanation
Given that, 185 books are at book fair.
80 books are chapter books and 5 are comic books and rest books are picture books
(80 – 5 = 100)
Thus, 100 books are picture books in book fair.
Question 12.
You sell 326 candles. You sell 6 small candles. You sell 20 medium candles. The rest are large candles. How many large candles did you sell?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 9
______ large candles
Answer: 300 are large candles
Explanation:
Given that, 326 candles are sell by you,
6 are small candles and 20 are medium candles and rest are large candles
326-6(small candles)=320
320-20(medium candles)=300
Thus,300 large candles are you sell.
Three-Digit Numbers Homework & Practice 7.4

Write the number in expanded form and word form.
Question 1.
137
______ + _____ + _____
____________
Answer: 100+30+7 and One hundred thirty seven.
Explanation:
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (100+30+7)
In Word form write the number by using words but no numbers ( One hundred twenty four)
Question 2.
280
_____ + _____ + ______
___________
Answer: 200+80 and Two hundred eighty
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (200+80)
In Word form write the number by using words but no numbers ( Two hundred eighty )
Write the number in standard form and word form.
Question 3.
600 + 10 + 5 ______
___________
Answer:  615 and Six hundred fifteen
Explanation
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (615)
In Word form write the number by using words but no numbers ( Six hundred fifteen )
Question 4.
900 + 70 + 6 _____
___________
Answer: 976 and Nine hundred seventy six
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (976)
In Word form write the number by using words but no numbers ( Nine hundred seventy six )
Write the number in expanded form and standard form.
Question 5.
three hundred nine
_____ + ______ + _____
______
Answer: 300+9 and 309
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (300+9)
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (309)
Question 6.
eight hundred sixty-two
_____ + ______ + ______
_______
Answer: 800+60+2 and 862
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (800+60+2)
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (862))
Question 7.
Which One Doesn’t Belong?
Which does not belong with the other three?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 10
Answer: 1 + 9 + 6 does not belong to the other three.

Question 8.
DIG DEEPER!
A number has 7 hundreds. The tens digit is 5 less than the hundreds digit. The ones digit is 2 more than the hundreds digit. What is the number?
______
Answer: 729
Explanation
given that, a number has 7 hundred
The tens digit is 5 less than hundreds digit

Question 9.
Modeling Real Life
There are 438 vegetables planted. 400 are carrots. 8 are beets. The rest are onions. How many onions are there?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 11
______ onions
Answer: 30 onions are there
Explanation
As per the statement, There are 438 vegetables are planted
400 are carrot (438-400=38)
8 are beets (38 – 8=30)
Thus, the Remaining 30 are onions.

Question 10.
Modeling Real Life
There are 593 students in after-school programs. 3 students take dance class. 90 students take art class. The rest take karate class. How many students take karate class?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.4 12
______ students
Answer: 500 students are in karate class.
Explanation:
As per statements, Totally there are 593 students
3 students are in dance class (593-3=590)
90 students are in art class (590-90=500)
Thus, the Remaining 500 students are in karate class.

Review & Refresh

Question 11.
Find the sum. Then change the order of the addends. Write the new equation.
4 + 7 = ______
_____ + _____ = ______
Answer: 11

Lesson 7.5 Represent Numbers in Different Ways

Explore and Grow

Circle the models that show each number.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 1
Answer:

Show and Grow

Question 1.
Show 261 two ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 2
Answer:

Question 2.
Show 345 two ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 3
Answer:

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Show 432 two ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 4
Answer:

Question 4.
Show 527 two ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 5
Answer:

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says that 800 + 40 + 11 is the same as 800 + 50 +1. Is your friend correct? Explain.
_________________________
__________________________
Answer:

Think and Grow: Modeling Real Life

The models show how many dinosaur toys you and your friend have. Does your friend have the same number of dinosaur toys as you? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 6
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 7
_________________________
__________________________
Answer:

Show and Grow

Question 6.
The models show how many trading cards you and your friend have. Does your friend have the same number of trading cards as you? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 8
______________________
______________________
Answer:

Represent Numbers in Different Ways Homework & Practice 7.5

Question 1.
Show 134 two ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 9
Answer:

Question 2.
Show 319 two ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 10
Answer:

Question 3.
Number Sense
Which ways show 948?
8 hundreds, 4 tens, and 8 ones
9 hundreds, 4 tens, and 8 ones
8 hundreds, 4 tens, and 9 ones
8 hundreds, 14 tens, and 9 ones
94 tens and 8 ones
948 ones
Answer:

Question 4.
Modeling Real Life
The models show how many bouncy balls you and your friend have. Does your friend have the same number of bouncy balls as you? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 7.5 11
________________________
__________________________
Answer:

Review & Refresh

Question 5.
70 + 30 = ______
Answer: 100

Question 6.
53 + 19 = _____
Answer: 72

Question 7.
90 − 50 = _____
Answer: 40

Question 8.
64 − 40 = _______
Answer: 24

Understand Place Value to 1,000 Performance Task

You make trail mix using the sunflower seeds, almonds, and raisins shown.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 1
Question 1.
How many sunflower seeds, almonds, and raisins do you use?
______ + _____ + _____
_____
Answer: 400+ 30+ 5 is equal to 435.
Explanation
Given that, 400 sunflower seeds, 30 almonds and 5 raisins  for trail mix
thus, 400+30+5= 435

Question 2.
You add another bag of almonds and another bag of raisins to your trail mix. How many sunflower seeds, almonds, and raisins are there now?
_____ + _____ + _____
______
Answer: 400+40+10= 450
Explanation
Given that, 400 sunflower seeds, 30 of almonds add another bags of almonds is contains 10 totally 40 and 5 of raisins add another bags of raisins contains 5 totally 10 raisins.
400+40+10=450

Question 3.
Your friend makes trail mix with 3 bags of sunflower seeds,13 bags of almonds, and 4 bags of raisins. Does your friend use the same number of ingredients as you? Explain.
Yes No
__________________
___________________
Answer: No, friend makes a trail mix with only 3 bags of sunflower 13 bags of almonds and 4 bag of raisins. The ingredients you used is 400 sunflower seeds,40 almonds bags and 10 raisins bags. Friend and your’s are not the same ingredients.

Understand Place Value to 1,000 Activity

Naming Numbers Flip and Find
To Play: Place the Naming Numbers Flip and Find Cards face down in the boxes. Take turns flipping 2 cards. If your cards show the same number, keep the cards. If your cards show different numbers, flip the cards back over. Play until all matches are made.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 2

7.1 Hundreds

Write how many tens. Circle groups of 10 tens. Write how many hundreds. Then write the number.
Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 chp 1
_____ tens
_______ hundreds
________
Answer: 40 tens and 4 hundreds
Explanation
Given that 40 tens are there by circling 10 tens
For counting tens, count columns and for counting hundreds count all the boxes.

Question 2.

Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 chp 2
_____ tens
_______ hundreds
________
Answer:  50 tens and 5 hundred
Explanation
Given that 50 tens are there by circling 10 tens
For counting tens, count columns and for counting hundreds count all the boxes.

Question 3.

Modeling Real Life
A cafeteria has 80 bags of pretzels. Each bag has 10 pretzels. The cafeteria needs 900 pretzels. How many more bags does the cafeteria need?
______ more bags
Answer: 10 bags

Explanation:
Given that, the cafeteria has 80 bags of pretzels  each bags contains 10 pretzels, cafeteria needs 900 pretzels,
10 bags x 10 pretzels =100
Thus 10 bags of pretzels needs for the cafeteria.

7.2 Model Numbers to 1,000

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 chp 4
______ hundreds, _____ tens, and _____ ones is ______.
Answer:5 hundreds 2 tens, 5 ones is 525.
Explanation
There are 5 unit of cubes each unit of cubes contains 10 tens which gives 500(10 tens in one unit of cubes x 50 tens in the whole unit of cubes = 500)
and there are 2 rod each contains 10 cubes that gives 2 tens is 20 and plus the ones 5 is 525.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 chp 5
______ hundreds, _____ tens, and _____ ones is ______.
Answer: 8 hundred,0 tens, and 3 ones is 803.
Explanation
There are 8 unit of cubes each unit of cubes contains 10 tens which gives 800(10 tens in one unit of cubes x 80 tens in the whole unit of cubes = 800)
the second digit at tens place 0 in the tens place and the right first digit is ones plus the ones 3 is 803.

Question 6.
Number Sense
What number is Descartes thinking about?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 chp 6
______
Answer:425
Explanation
The above answer represents that 4 hundreds is 400 and the second digit at tens place. The 2 is in tens place value is
20 and the right first digit is in ones place the 5 is in ones place value 5 is 425.

7.3 Understand Place Value

Circle the value of the underlined digit
Question 7.
429
200
2
2 tens
Answer: 2 tens
Explanation
Given that there is 3 digit number which is 429. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the second digit at tens place. The 2 is in tens place value is 20.
Question 8.
751
70
700
7 tens
Answer: 700
Explanation
Given that there is 3 digit number which is 751. A number can have many digits and each
digit has a special place and value. the first digit at hundreds place. The 7 is in hundreds place value is 700

Question 9.
Number Sense
Write the number that has the following values.
The tens digit has a value of 60.
The ones digit has a value of 3.
The hundreds digit has a value of 900. _______
Answer:963
Explanation:
A number can have many digits and each digit has a special place and value. the first digit at hundreds place.
The 9 is in hundreds place value is 900. The second digit at tens place the 6 is in tens place value is 60 and
the right first digit is in ones place the 3 is in ones place value 3 is 963.

7.4 Write Three-Digit Numbers

Write the number in expanded form and word form.
Question 10.
605
_____ + _____ + ______
________
Answer: 600+5 and Six hundred five
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (600+05)
In Word form write the number by using words but no numbers ( Six hundred five)

Question 11.
541
______ + ______ + ______

___________
Answer: 500+40+1 and Five hundred forty-one
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (500+40+1)
In Word form write the number by using words but no numbers (Five hundred forty-one)

Write the number in standard form and word form.
Question 12.
100 + 20 + 4
______
___________
Answer: 124 and One hundred twenty-four
Explanation
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (124)
In Word form write the number by using words but no numbers (One hundred twenty-four)

Question 13.
700 + 8
_______
_____________
Answer: 708 and Seven hundred eight
Explanation
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words (708)
In Word form write the number by using words but no numbers (Seven hundred eight)

Write the number in expanded form and standard form.
Question 14.
three hundred thirty
_____ + _____ + _____
_____
Answer: 300+30 and 330
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (300+30)
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words. (330)
Question 15.
two hundred fifty-six
_____ + ______ + _____
______
Answer: 200+50+6 and 256
Explanation
In expanded form, write the number by showing the value of each digit (200+50+6)
In standard form, numbers are written using only numbers. There are no words. (256)
7.5 Represent Numbers in Different Ways

Question 16.
Show 345 two ways.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 chp 16
Answer: Three hundred forty-five and 300+40+5
Explanation
There are 3 digit number(345)  1 digit is for hundreds which is 3, 2nd digit is for tens which is 2 and the last digit for once 5 is 345
In word form for 345 is Three hundreds forty-five,
The expanded form for 345 is 300+40+5 which gives 345.

Question 17.
Show 562 two ways.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 7 Understand Place Value to 1,000 chp 17
Answer: Five hundred sixty-two and 500+60+2
Explanation
There are 3 digit numbers 1 digit number is hundreds which are 5, 2nd digit number is tens which is 6 tens and the last number 2 ones is 562
In word form for 562 is Five hundred sixty-two,
The expanded form for 562 is 500+60+2 is 562.

Question 18.
Your friend says that 600 + 30 + 1 is the same as 500 + 130 + 1. Is your friend correct? Explain.
___________________
___________________
Answer: Yes correct, given that 600+30+1= 631 ( which gives) and 500+130+1 = 631( which also gives the same answer)
both equation shows the same answers.

Conclusion:

In this chapter, a brief explanation of the lessons are discussed in Answer Key of Big Ideas Math book Grade 2 Chapter 7 Understand Place Value to 1,000. Here we have provided the exercise problems and the solutions to help in practising the lessons. you can get the different and simple methods of solving problems in Big Ideas Math Grade 2 Answer Key Chapter 7 Understand Place Value to 1,000. Stay in touch with our site to get the latest edition solutions of all other Big Ideas Math Grade 2 Answers.

Leave a Comment

Scroll to Top