Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11

Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison

Are you been looking for assistance to solve Big Ideas Math Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison questions? If yes, then stay here. On this page, we have given a direct link to download Big Ideas Math Book Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison Answer Key PDF for free of cost. This solution key is useful for the students to complete their homework within time. It contains a detailed explanation solution for every problem of BIM 3rd Grade 11th Chapter Understand Fraction Equivalence and Comparison.

Big Ideas Math Book Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison Solutions

The exact solution and step by step answer for each and every question from BIM 3rd Grade 11th Chapter Understand Fraction Equivalence and Comparison are included below. The various lessons from Big Ideas Math Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison are Equivalent Fractions, Equivalent Fractions on a Number Line, Relate Fractions and Whole Numbers, Compare Fractions with the Same Denominator, Compare Fractions with the Same Numerator, Compare Fractions on a Number Line, Compare Fractions, and Compare and Order Fractions.

By learning these topics, you will be able to solve real-life math questions. Tap on the quick links mentioned here to get questions and answers of every concept. A better preparation plan and study material like Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison is helpful to improve your math skills.

Lesson 1 Equivalent Fractions

Lesson 2 Equivalent Fractions on a Number Line

Lesson 3 Relate Fractions and Whole Numbers

Lesson 4 Compare Fractions with the Same Denominator

Lesson 5 Compare Fractions with the Same Numerator

Lesson 6 Compare Fractions on a Number Line

Lesson 7 Compare Fractions

Lesson 8 Compare and Order Fractions

Understand Fraction Equivalence and Comparison

Lesson 11.1 Equivalent Fractions

Explore and Grow   

Use the model to write fractions that are the same size as \(\frac{1}{2}\)
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 1
Answer: fraction \(\frac{4}{8}\) , fraction\(\frac{8}{16}\) are the same size as fraction \(\frac{1}{2}\).

Reasoning
Can you write a fraction with a denominator of that is the same size as \(\frac{3}{4}\)? Explain.
Answer: It is nothing but equivalent fraction \(\frac{3}{4}\) and \(\frac{21}{28}\) are equivalent fraction.

Think and Grow: Model Equivalent Fractions

Two or more numbers that have the same value are equivalent. Two or more fractions that name the same part of a whole are equivalent fractions.

Example
Use the models to find an equivalent fraction for \(\frac{2}{3}\) .
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 2

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-2

Show and Grow

Use the models to find an equivalent fraction. Both models show the same whole.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 3
Answer:\(\frac{2}{8}\)

Explanation: \(\frac{1}{4}\) and 2/8 are equivalent fractions both gives the same answer.
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-3

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 4
Answer: 1/3

Explanation: \(\frac{2}{6}\) and \(\frac{2}{8}\) are equivalent fractions both gives the same answer.
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-4

Question 3.
Shade 1 part of the model. Then divide the model into 4 equal parts. Write the equivalent fraction.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 5
Answer: \(\frac{2}{4}\)

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-5
\(\frac{1}{4}\) and \(\frac{2}{4}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Apply and Grow: Practice

Use the models to find an equivalent fraction. Both models show the same whole.
Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 6
Answer: \(\frac{4}{8}\)

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-6
\(\frac{2}{4}\) and \(\frac{4}{8}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 7
Answer: \(\frac{3}{3}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-7

Explanation: \(\frac{6}{6}\) and \(\frac{3}{3}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 6.
Shade 1 part of the model. Then divide the model into 6 equal parts. Write the equivalent fraction.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 8
Answer: \(\frac{2}{6}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-8

Explanation: \(\frac{1}{3}\) and \(\frac{2}{6}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Find the equivalent fraction
Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 9
Answer: \(\frac{4}{8}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-9

Explanation:
The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.
Here the numerator of both the fractions is different.

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 10
Answer: \(\frac{2}{2}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-10

Explanation:
The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.
Here the numerator of both the fractions is different.

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 11
Answer: \(\frac{4}{6}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-11

Explanation:
The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.
Here the numerator of both the fractions is different.

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 12
Answer: \(\frac{1}{2}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-12

Explanation:
The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.
Here the numerator of both the fractions is different.

Question 11.
Structure
Descartes shades \(\frac{3}{4}\) of a rectangle. Divide and shade the model to show an equivalent fraction for \(\frac{3}{4}\).
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 13
Answer: \(\frac{6}{8}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-13

Explanation:
The number equivalent to \(\frac{3}{4}\) is \(\frac{6}{8}\).
So you have to divide the rectangle into 8 equal parts and shade 6 parts among them.

Question 12.
Which One Doesn’t Belong?
Which model does not belong with the other three?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 14
Answer: 4 figure is different

Explanation: From the above pictures 1 and 2 are equivalent fractions the first rectangle represent \(\frac{4}{8}\) and the second represents \(\frac{2}{4}\) both give the answer as \(\frac{1}{2}\)
The fourth figure has 4 parts and 1 part is shaded. So, the name of the fraction is \(\frac{1}{4}\)

Think and Grow: Modeling Real Life

You, Newton, and Descartes divide your posters for a science fair as shown.You finish 3 parts, Newton finishes 2 parts, and Descartes finishes 4 parts.Who has finished the same amount?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 15

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-15

Show and Grow

Question 13.
You, Newton, and Descartes divide your submarine sandwiches as shown. You eat 1 part, Newton eats 2 parts, and Descartes eats 2 parts. Who eats the same amount?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 16
Answer:
Given,
You eat 1 part, Newton eats 2 parts, and Descartes eats 2 parts.
You and Newton eats the same amount

Question 14.
DIG DEEPER!
You and your friend have small pizzas. You cut your pizza sixths. Your friend cuts her pizza into eighths. You eat \(\frac{3}{6}\) of your pizza. Your 6 friend eats the same amount of her pizza. What fraction of her pizza does your friend eat? How many slices does your friend eat? Explain.
Answer:
Given,
You and your friend have small pizzas. You cut your pizza sixths.
Your friend cuts her pizza into eighths. You eat \(\frac{3}{6}\) of your pizza. Your 6 friend eats the same amount of her pizza.
That means \(\frac{6}{8}\) = \(\frac{3}{4}\)
Thus your friend eats \(\frac{3}{4}\) part of the pizza.

Equivalent Fractions Homework & Practice 11.1

Use the models to find an equivalent fraction. Both models show the same whole.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 17
Answer: \(\frac{2}{3}\)

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-17

Explanation: \(\frac{4}{6}\) and \(\frac{2}{3}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 18
Answer: \(\frac{3}{6}\)

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-18

Explanation: \(\frac{1}{2}\) and \(\frac{3}{6}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 3.
Shade 1 part of the model. Then divide the model into 8 equal parts. Write the equivalent fraction.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 19
Answer: \(\frac{2}{8}\)

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-19 (1)

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-19
Explanation: \(\frac{1}{4}\) and \(\frac{2}{8}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Find the equivalent fraction
Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 20
Answer: \(\frac{8}{8}\)

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-20

Explanation: \(\frac{2}{2}\) and \(\frac{8}{8}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 21
Answer: \(\frac{3}{4}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-21
Explanation: \(\frac{6}{8}\) and \(\frac{3}{4}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 22
Answer: \(\frac{2}{6}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-22
Explanation: \(\frac{1}{3}\) and \(\frac{2}{6}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 23
Answer: \(\frac{1}{2}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-23
Explanation: \(\frac{2}{4}\) and \(\frac{1}{2}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 8.
Open-Ended
Divide one model into an odd number of equal parts and the other model into an even number of equal parts. Then model and write two equivalent fractions.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 24
Answer: \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{2}{4}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-24
Explanation: \(\frac{1}{2}\) and \(\frac{2}{4}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 9.
Modeling Real Life
You, Newton, and Descartes divide your portrait canvases as shown. You paint 2 parts, Newton paints 2 parts, and Descartes paints 8 parts. Who paints the same amount of the portrait canvas?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 25
Answer: You and Descartes

Explanation:
You, Newton, and Descartes divide your portrait canvases as shown.
You paint 2 parts, Newton paints 2 parts, and Descartes paints 8 parts.
You completed 2 of 2 parts.
Descartes paints 8 of 8 parts.
\(\frac{2}{2}\) = 1
\(\frac{8}{8}\) = 1
Thus you and Descartes completes the same amount of the portrait canvas.

Question 10.
DIG DEEPER!
You and your friend paint 2 roundabouts for a park. You divide your roundabout into thirds. Your friend divides his roundabout into sixths. You paint \(\frac{1}{3}\) of your roundabout. Your friend paints the same amount of his roundabout. What fraction does your friend paint? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 26
Answer:
Given,
You and your friend paint 2 roundabouts for a park. You divide your roundabout into thirds.
Your friend divides his roundabout into sixths.
You paint \(\frac{1}{3}\) of your roundabout. Your friend paints the same amount of his roundabout.
\(\frac{6}{6}\)

Review & Refresh

Question 11.
Round to the nearest ten to estimate the sum.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 27
Answer: 540
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-27

Explanation:
The nearest ten estimation for 431 is 430
and for 109 Nearest ten estimation  is 110
hence
430
+ 110
540

Question 12.
Round to the nearest hundred to estimate the sum.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.1 28
Answer: 820

Explanation:
The nearest ten estimation for 551 is 550
and for 268 Nearest ten estimation  is 270
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.1-28

Lesson 11.2 Equivalent Fractions on a Number Line

Explore and Grow

Use Fraction Strips to label thirds on the number line.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 1
Use Fraction Strips to label sixths on the number line.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 2
Use the number lines to complete the equivalent fraction.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 3
Answer: \(\frac{2}{6}\)
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-3
Explanation: \(\frac{1}{3}\) and \(\frac{2}{6}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Structure
How can you tell whether fractions are equivalent using a number line?
Answer:
Step 1: Locate the original fraction on the number line. We’ll first need to locate our fraction on the number line.
Step 2: Divide each your newly created divisions from step 1 into two even spaces.
Step 3: Find the equivalent fraction.
Step 4: Repeat steps 2 and 3 to find more equivalent fractions.

Think and Grow: Equivalent Fractions on a Number Line

You can use a number line to find equivalent fractions. Equivalent fractions represent the same point on a number line.

Example
Use a number line to find an equivalent fraction for \(\frac{3}{4}\).
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 4
Step 1: Plot \(\frac{3}{4}\) on a number line.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 5
Step 2: Divide the number line into eighths. Label each tick mark to show eighths.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 6

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-6

Show and Grow

Question 1.
Use the number line to find an equivalent fraction.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 7
Answer: \(\frac{4}{6}\)
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-7
The fractions \(\frac{2}{3}\) and \(\frac{4}{6}\) are on the same point.
So, \(\frac{2}{3}\) = \(\frac{4}{6}\)

Question 2.
Write two fractions that name the point shown.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 8
Answer: \(\frac{2}{4}\) = \(\frac{1}{2}\)
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-8
The fractions \(\frac{1}{2}\) and \(\frac{2}{4}\) are on the same point.
So,\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{2}{4}\)

Apply and Grow: Practice

Write two fractions that name the point shown.
Question 3.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 9
Answer: \(\frac{4}{6}\) = \(\frac{1}{2}\)

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-9

The fractions \(\frac{4}{6}\) and \(\frac{1}{2}\) are on the same point.
So,\(\frac{4}{6}\) = \(\frac{1}{2}\)

Question 4.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 10
Answer: \(\frac{4}{8}\) = \(\frac{1}{2}\)

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-10

The fractions \(\frac{4}{8}\) and \(\frac{1}{2}\) are on the same point.
So,\(\frac{4}{8}\) = \(\frac{1}{2}\)

Question 5.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 11
Answer: \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2}{8}\)

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-11

The fractions \(\frac{1}{4}\) and \(\frac{2}{8}\) are on the same point.
So,\(\frac{1}{4}\) = \(\frac{2}{8}\)

Question 6.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 12
Answer:  \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{2}{4}\)

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-12
The fractions \(\frac{1}{2}\) and \(\frac{2}{4}\) are on the same point.
So,\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{2}{4}\)

Question 7.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says \(\frac{3}{4}\) and \(\frac{6}{8}\) are equivalent because they are not the same distance from 0. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 13
Answer: No your friend is not correct. \(\frac{3}{4}\) and \(\frac{6}{8}\) are equivalent fractions irrespective of the distance on the number line.

Question 8.
Reasoning
Explain why \(\frac{1}{3}\) is equal to two \(\frac{1}{6}\)s
Answer:
Divide \(\frac{1}{3}\) by 2. You get \(\frac{1}{6}\)

Think and Grow: Modeling Real Life

Newton rests after biking \(\frac{2}{3}\) of a race. Descartes rests after biking \(\frac{2}{6}\) of the same race. Do they rest at the same point along the race path?
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 14
Model:
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 15
They ______ rest at the same point.
Explain: No they do not rest at the same point. Because \(\frac{2}{3}\) is not equal to \(\frac{2}{6}\)
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-15

Show and Grow

Question 9.
Newton hikes \(\frac{7}{8}\) of a trail. Descartes hikes \(\frac{3}{4}\) of the same trail. Do they hike the same distance along the trail?
Answer:
Newton hikes \(\frac{7}{8}\) of a trail. Descartes hikes \(\frac{3}{4}\) of the same trail.
You have to compare both the fractions.
\(\frac{7}{8}\) is greater than \(\frac{3}{4}\).
By this, we can say that does not hike the same distance along the trail.

Question 10.
Newton chases Descartes for \(\frac{3}{6}\) mile. Descartes turns around and chases Newton an equal distance.Write two equivalent fractions that can describe how far Descartes chases Newton.
Answer:
The equivalent fractions of \(\frac{3}{6}\) are
\(\frac{3}{6}\) × \(\frac{2}{2}\) = \(\frac{6}{12}\)
\(\frac{3}{6}\) = \(\frac{1}{2}\)
Thus the two The equivalent fractions of \(\frac{3}{6}\) are \(\frac{6}{12}\), \(\frac{1}{2}\)

Question 11.
DIG DEEPER!
You cut a quiche into 8 equal slices. Your family eats \(\frac{1}{2}\) of the quiche. How many slices does your family eat? Explain.
Answer:
Given,
You cut a quiche into 8 equal slices. Your family eats \(\frac{1}{2}\) of the quiche.
\(\frac{1}{2}\) × 8 = \(\frac{1}{4}\)
Thus your family eats 4 equal slices.

Equivalent Fractions on a Number Line Homework & Practice 11.2

Question 1.
Use the number line to find an equivalent fraction.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 16
Answer: \(\frac{1}{4}\)

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-16
By seeing the above number we can find the equivalent fraction of \(\frac{2}{8}\).
\(\frac{1}{4}\) and \(\frac{2}{8}\) are on the same point.

Question 2.
Write two fractions that name the point shown
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 17
Answer: \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{2}{4}\)

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-17

By seeing the above number we can find the equivalent fraction of \(\frac{1}{2}\).
\(\frac{1}{2}\) = \(\frac{2}{4}\)

Write two fractions that name the same point shown.
Question 3.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 18
Answer: \(\frac{6}{8}\) = \(\frac{3}{4}\)

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-18

By seeing the above number we can find the equivalent fraction of \(\frac{6}{8}\).
\(\frac{6}{8}\) = \(\frac{3}{4}\)

Question 4.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 19
Answer: \(\frac{4}{6}\) = \(\frac{2}{3}\)
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-19

By seeing the above number we can find the equivalent fraction of \(\frac{4}{6}\).
\(\frac{4}{6}\) = \(\frac{2}{3}\)

Question 5.
Which One Doesn’tBelong?
Which not fraction does belong with the other three? Explain.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 20
Answer: \(\frac{2}{3}\)

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-20
The fraction \(\frac{2}{3}\) does not belong to other three fractions.

Question 6.
Reasoning
How do you know that \(\frac{3}{8}\) and \(\frac{3}{4}\) are equivalent when plotting the fractions on a number line?
Answer:
No, they are not equivalent. The numerators are equals, but the denominators are not, they are not equivalent. If the first one would be 6/8, they would be equivalent, because we can simplify the fractions by 2 and we got 3/4 again.

Question 7.
Modeling Real Life
You run \(\frac{6}{8}\) of a race. Your friend runs \(\frac{3}{4}\) of the same race. Do you and your friend run the same distance?
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 21.1
Answer:
Given,
You run \(\frac{6}{8}\) of a race. Your friend runs \(\frac{3}{4}\) of the same race.
The equivalent fraction of \(\frac{3}{4}\) is \(\frac{6}{8}\)
By this we can say that you and your friend run the same distance.

Question 8.
DIG DEEPER!
You have a frame that holds 8 pictures. You fill \(\frac{1}{4}\) of the frame. How many pictures do you put in the frame? Explain.
Answer:
Given,
You have a frame that holds 8 pictures. You fill \(\frac{1}{4}\) of the frame.
\(\frac{1}{4}\) × 8 = 2
Thus you put 2 pictures in the frame.

Review & Refresh

What fraction of the whole is shaded?
Question 9.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 21
Answer: \(\frac{2}{3}\)
By seeing the figure we can name the fraction of the shaded part. The box is divided into 3 parts among them 2 parts are shaded.

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-21

Question 10.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.2 22
Answer: \(\frac{4}{6}\)
By seeing the figure we can name the fraction of the shaded part. The circle is divided into 6 parts among them 4 parts are shaded.

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.2-22

 

Lesson 11.3 Relate Fractions and Whole Numbers

Explore and Grow

Use Fraction Strips to complete the fractions. Draw to show your models.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 1
Answer:

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-1

Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Repeated Reasoning
How many more fourths did you use to model 2 than you did to model 1? How many more fourths would you need to model 3? Complete the fraction.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 2
Answer: 12
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-2

Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Think and Grow: Equivalent Fractions and Whole Numbers

Example
Write the numbers 1 and 2 as fractions. The number line shows 2 wholes. Each whole is divided into1 equal part.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 3

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-3

Example
Write equivalent fractions for the numbers 1 and 2.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 4

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-4

Show and Grow

Question 1.
Complete the number line. Then complete the statements.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 5
Answer:

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-5

Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Complete the number line. Then write equivalent fractions for the numbers 3 and 4.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 6
Answer:

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-6

Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Write two equivalent fractions for the whole number.
Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 7
Answer:

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-7
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-8
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-9
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Write the equivalent whole number.
Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-10
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-11
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 12

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-12

Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 9.
You cut a sandwich into 4 pieces. You eat the whole sandwich. What fraction of the sandwich do you eat?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 13
Answer:
Given,
You cut a sandwich into 4 pieces. You eat the whole sandwich.
\(\frac{4}{4}\) = 1
Thus you eat \(\frac{4}{4}\) fraction of the sandwich.

Question 10.
Number Sense
Write three fractions that are equivalent to 6 using the denominators 1, 2, and 6.
Answer:
\(\frac{6}{6}\) = 1
\(\frac{12}{6}\) = 2
\(\frac{36}{6}\) = 6

Question 11.
Use a number line to show \(\frac{5}{5}\) = 1.
Answer:
Big Ideas Math Book 3rd Grade Answer Key Chapter 11

Think and Grow: Modeling Real Life

You run around a track 12 times. Each lap is \(\frac{1}{4}\) mile. How many miles do you run? Write your answer as a whole number and as a fraction.
Model:
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 14
You run _____ or ______ miles.

Answer:
Given,
You run around a track 12 times. Each lap is \(\frac{1}{4}\) mile.
12 × \(\frac{1}{4}\) = 3 mile
You run 3 miles.

Show and Grow

Question 12.
You ride your bike around a city block 24 times. Each time around is \(\frac{1}{6}\) mile. How many miles do you ride? Write your answer as a 6 whole number and as a fraction.
Answer:
Given,
You ride your bike around a city block 24 times. Each time around is \(\frac{1}{6}\) mile.
24 × \(\frac{1}{6}\) = 4
Thus you ride 4 miles.

Question 13.
There are 5 Great Lakes: Lake Erie, Lake Huron, Lake Michigan, Lake Ontario, and Lake Superior. You complete a project and use 1 whole poster for each lake. Write a fraction that gives the number of posters you use in all.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 15
Answer:
Lake Michigan is \(\frac{1}{1}\)
Lake Huron is \(\frac{2}{1}\)
Lake Erie is \(\frac{3}{1}\)
Lake Ontario is \(\frac{4}{1}\)
Lake Superior is \(\frac{5}{1}\)

Question 14.
DIG DEEPER!
You and your friends order 3 pizzas. Each pizza is cut into 8 slices. You and your friends eat \(\frac{16}{8}\) of the pizzas. Write a fraction that shows the number of eighths that are left.
Answer:
Given that,
You and your friends order 3 pizzas. Each pizza is cut into 8 slices.
You and your friends eat \(\frac{16}{8}\) of the pizzas.
3 × 8 = 24 slices
\(\frac{24}{8}\)– \(\frac{16}{8}\) = \(\frac{8}{8}\)
Thus 8 slices are left in the pizza.

Equivalent Fractions on a Number Line Homework & Practice 11.3

Question 1.
Complete the number line. Then write equivalent fractions for the numbers 3 and 4.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 16
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-16
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Write two equivalent fractions for the whole number.
Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 17
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-17
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-18
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 19
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-19
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Write the equivalent whole number.
Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 20
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-20
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 21
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-21
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 22
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-22
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 8.
Precision
Match each whole number to its equivalent fractions.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 23
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-23
Explanation: The equivalent fractions can be defined as fractions with different numerators and denominators that represent the same value or proportion of the whole.

Question 9.
YOU BE THE TEACHER
Descartes says a fraction equivalent to 3 has a 3 in the denominator and a 1 in the numerator. Is Descartes correct? Explain.
Answer:
Descartes says a fraction equivalent to 3 has a 3 in the denominator and a 1 in the numerator.
Yes 3 is equivalent to \(\frac{3}{1}\)
Thus Descartes is correct.

Question 10.
Patterns
Describe and complete the pattern.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 24
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.3-24
The fraction is the multiples of 8. So, the pattern is 8/8, 16/8, 24/8, 32/8, 40/8.

Question 11.
Modeling Real Life
You run around a park 18 times. Each lap is \(\frac{1}{6}\) mile. How many miles do you run? Write your answer as a whole number and as a fraction.
Answer:
Given that,
You run around a park 18 times. Each lap is \(\frac{1}{6}\) mile.
18 × \(\frac{1}{6}\) = 3
Thus you run 3 miles or \(\frac{18}{6}\) miles

Question 12.
Modeling Real Life
Christopher Columbus had 3 ships on his first NiñaPintavoyage: the , the , and the Santa Maria. You complete a project and use 1 whole poster for each ship. Write a fraction that gives the number of posters you use in all.
Answer:
Given,
Christopher Columbus had 3 ships on his first NiñaPintavoyage: the , the , and the Santa Maria.
You complete a project and use 1 whole poster for each ship.
\(\frac{3}{3}\) = 1
Thus you use 1 poster for each ship.
Thus you use 3 posters for all the ships.

Question 13.
DIG DEEPER!
A teacher has 4 tables. Each table is divided into 4 sections. \(\frac{12}{4}\) of the tables have 4 supplies on them. Write a fraction that shows the number of fourths not that do have supplies on them.
Answer:
Given,
A teacher has 4 tables. Each table is divided into 4 sections.
4 × 4 = 16 sections
\(\frac{12}{4}\) of the tables have 4 supplies on them.
\(\frac{12}{4}\) = 3
3 of the tables have 4 supplies.
The fraction that shows the number of fourths not that do have supplies on them is \(\frac{3}{4}\)

Review & Refresh

Estimate. Then find the sum. Check whether your answer is reasonable.
Question 14.
Estimate: _____
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 25
Answer: 890

Explanation:
The nearest ten estimation for 837 is 840
and for 46 Nearest ten estimation  is 50
840
+  50
890

Question 15.
Estimate: _____
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 26
Answer: 510

Explanation:
The nearest ten estimation for 396 is 400
and for 108 Nearest ten estimation  is 110
400
+ 110
510

Question 16.
Estimate: _____
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.3 27
Answer: 830

Explanation:
The nearest ten estimation for 551 is 550
and for 279 Nearest ten estimation  is 280
550
+ 280
830

Lesson 11.4 Compare Fractions with the Same Denominator

Explore and Grow

Color to show each fraction. Circle the greater fraction.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 1
Answer: \(\frac{5}{6}\) is the greater fraction

Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-1

Construct Arguments
Explain to your partner how you can compare fractions with the same denominator.
Answer:
if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction

Think and Grow: Compare Fractions That have the Same Denominator

Example
Compare \(\frac{3}{8}\) and \(\frac{7}{8}\).
One Way: Use Fraction Strips.
The fractions have the same denominator, 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 2
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 3

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-3

Another Way:
When the denominators are the same, the whole is divided into the same number of equal parts. So, look at the numerators 3 and 7 to compare.The fraction with the greater numerator is the greater fraction.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 4

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-4

Show and Grow

Shade to compare the fractions
Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 5
Answer:

Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-5
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 6
Answer:

Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-6

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction

Apply and Grow: Practice

Shade to compare the fractions.
Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 7
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-7

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-8

Explanation: Here the numerator and denominator of the fractions are the same so

Compare.
Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-9

Explanation:
Compare the fractions. The denominators of both the fractions are the same so you have to compare the numerators.
2 is less than 3.
So, \(\frac{2}{3}\) < \(\frac{3}{3}\)

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-10
Compare the fractions. The denominators of both the fractions are the same so you have to compare the numerators.
So, \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1}{2}\)

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-11

Explanation:
Compare the fractions. The denominators of both the fractions are the same so you have to compare the numerators.
3 is greater than 1.
So, \(\frac{3}{8}\) > \(\frac{1}{8}\)

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 12
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-12

Explanation:
Compare the fractions. The denominators of both the fractions are the same so you have to compare the numerators.
4 is greater than 2.
So, \(\frac{4}{6}\) > \(\frac{2}{6}\)

Question 9.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 13
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-13

Explanation:
Compare the fractions. The denominators of both the fractions are the same so you have to compare the numerators.
5 is less than 6.
So, \(\frac{5}{8}\) < \(\frac{6}{8}\)

Question 10
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 14
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-14

Explanation:
Compare the fractions. The denominators of both the fractions are the same so you have to compare the numerators.
0 is less than 1.
So, \(\frac{0}{4}\) < \(\frac{1}{4}\)

Question 11.
Number Sense
Which statements are true?
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 15
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-15

Question 12.
Writing
How can you show that \(\frac{3}{8}\) is less than \(\frac{6}{8}\)?
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-7 (1)

Explanation:
Compare the fractions. The denominators of both the fractions are the same so you have to compare the numerators.
3 is less than 6.
So, \(\frac{3}{8}\) < \(\frac{6}{8}\)

Question 13.
Structure
Which statement correctly compares the fraction of circles shaded in Group A to the fraction of circles shaded in Group B?
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 16
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-16

Think and Grow: Modeling Real Life

Newton and Descartes have the same number of chores. Newton finishes \(\frac{2}{3}\) of his chores. Descartes finishes \(\frac{1}{3}\) of his chores. Who finishes more of his chores?
Model:
______ finishes more of his chores.
Explain:

Answer: Newton finishes more of his chores

Explanation:
Given,
Newton and Descartes have the same number of chores.
Newton finishes \(\frac{2}{3}\) of his chores. Descartes finishes \(\frac{1}{3}\) of his chores.
Compare both the fractions \(\frac{2}{3}\) and \(\frac{1}{3}\)
\(\frac{2}{3}\) > \(\frac{1}{3}\)
Therefore Newton finishes more of his chores.

Show and Grow

Question 14.
At the pet store, a green lizard is \(\frac{5}{6}\) foot long. A brown lizard is \(\frac{6}{6}\) foot long. You pick up the longer lizard. Which lizard do you pick up?
Answer:
Given,
At the pet store, a green lizard is \(\frac{5}{6}\) foot long.
A brown lizard is \(\frac{6}{6}\) foot long. You pick up the longer lizard.
Compare both the fractions \(\frac{5}{6}\) and \(\frac{6}{6}\)
\(\frac{5}{6}\) < \(\frac{6}{6}\)
Therefore you pick up brown lizard.

Question 15.
You and a friend each have a burrito. The burritos are the same size. You eat \(\frac{3}{4}\) of your burrito. Your friend eats \(\frac{1}{4}\) of his burrito. Who has less burrito left to eat? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 17
Answer:
Given,
You and a friend each have a burrito. The burritos are the same size.
You eat \(\frac{3}{4}\) of your burrito. Your friend eats \(\frac{1}{4}\) of his burrito.
\(\frac{3}{4}\) > \(\frac{1}{4}\)
You have less burrito left to eat.

Question 16.
DIG DEEPER!
You walk \(\frac{5}{8}\) of the distance to the library from your home. Your friend walks \(\frac{5}{8}\) of the distance to school from his home. You walk a greater distance than your friend. Explain how this is possible.
Answer:
Given,
You walk \(\frac{5}{8}\) of the distance to the library from your home. Your friend walks \(\frac{5}{8}\) of the distance to school from his home.
\(\frac{5}{8}\) = \(\frac{5}{8}\)

Compare Fractions with the Same Denominator Homework & Practice 11.4

Shade to compare the fractions
Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-18

if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
3 is greater than 1
So, \(\frac{3}{4}\) > \(\frac{1}{4}\)

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 19
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-19
if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
\(\frac{1}{2}\) < \(\frac{2}{2}\)

Compare
Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 20
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-20
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.
5 is less than 7.
So, \(\frac{5}{8}\) < \(\frac{7}{8}\)

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 21
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-21

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.
6 is greater than 5.
So, \(\frac{6}{6}\) > \(\frac{5}{6}\)

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 22
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-22

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.
1 is less than 2.
So, \(\frac{1}{3}\) < \(\frac{2}{3}\)

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 23
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-23

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.
2 is less than 4.
So, \(\frac{2}{4}\) < \(\frac{4}{4}\)

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 24
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-24

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.
0 is less than 1.
So, \(\frac{0}{3}\) < \(\frac{1}{3}\)

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 25
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-25

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.
3 is less than 4.
So, \(\frac{3}{6}\) < \(\frac{4}{6}\)

Question 9.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says \(\frac{3}{4}>\frac{2}{4}\). Is your friend correct? Explain.
Answer: Your friend is correct.
\(\frac{3}{4}\) = 0.75
\(\frac{1}{2}\) = 0.50
\(\frac{3}{4}>\frac{2}{4}\)

Question 10.
Logic
Two fractions are equivalent and have the same denominator. What must be true about the numerators of the fractions?
Answer:
Two fractions are equivalent fractions when they represent the same part of a whole. Since equivalent fractions do not always have the same numerator and denominator, one way to determine if two fractions are equivalent is to find a common denominator and rewrite each fraction with that denominator.

Open-Ended
Write a number to make the statement true.
Question 11.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 26
Answer: 5

Explanation:
Here the denominators of both the fractions are the same. You have to write the numerator of less than 6.
So, to make the statement true we are writing 5.
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-26

Question 12.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 27
Answer: 4
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-27

Explanation:
Here the denominators of both the fractions are the same. You have to write the numerator of greater than 2.
So, to make the statement true we are writing 4.

Question 13.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 28
Answer: 1
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.4-28

Explanation:
Here the denominators of both the fractions are the same. You have to write the numerator of less than 4.
So, to make the statement true we are writing 1.

Question 14.
Modeling Real Life
You and your friend had the same number of baby teeth. You have lost \(\frac{3}{4}\) of your baby teeth. Your friend has lost \(\frac{2}{4}\) of her baby teeth. Who has lost more teeth?
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.4 29
Answer: you have lost more teeth

Explanation:
Given,
You and your friend had the same number of baby teeth. You have lost \(\frac{3}{4}\) of your baby teeth. Your friend has lost \(\frac{2}{4}\) of her baby teeth.
\(\frac{3}{4}\) = 0.75
\(\frac{1}{2}\) = 0.50
\(\frac{3}{4}>\frac{2}{4}\)
Thus you lost more teeth.

Question 15.
Modeling Real Life
Two classes each paint a mural. The murals are the same size. The third-grade class paints \(\frac{5}{8}\) of one mural. The fourth-grade class paints \(\frac{7}{8}\) of the other mural. Which class has less left to paint? Explain.
Answer: The fourth-grade class has one part left to paint

Review & Refresh

Find the product.
Question 16.
9 × 80 = _____
Answer: 720

Explanation:
Multiply 9 with 80 we get 720
9 × 80 = 720

Question 17.
5 × 30 = _____
Answer: 150

Explanation:
Multiply 5 with 30 we get 150
5 × 30 = 150

Question 18.
6 × 40 = _____
Answer: 240

Explanation:
Multiply 6 with 40 we get 240
6 × 40 = 240

Lesson 11.5 Compare Fractions with Same Numerator

Explore and Grow

Color to show each fraction. Circle the greater fraction.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-1

Precision
How can you use Fraction Strips to check your answer? Draw to show.
Answer:
Big Ideas Math Grade 3 Chapter 11 Answer Key

Think and Grow: Compare Fractions That Have the Same Numerator

Example
Compare \(\frac{2}{4}\) and \(\frac{2}{6}\).
One Way: Use Fraction Strips
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 2

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-2

Another Way:
When the numerators are the same, look at the denominators 4 and 6 to compare the sizes of the parts.
• The more parts the whole is divided into, the smaller the parts are.
• The fewer parts the whole is divided into, the larger the parts are.
The fraction with the greater denominator is the lesser fraction.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 3

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-3

Show and Grow

Shade to compare the fractions.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 4
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-4
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 5
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-5
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Apply and Grow: Practice

Shade to compare the fractions
Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-6
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 7
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-7
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Compare
Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-8
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-9
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-10
Explanation: Here the numerator and denominator of the fractions are the same so  \(\frac{6}{8}\) = \(\frac{6}{8}\)

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-11
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 12
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-12
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 13
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-13
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 11.
Use the models to compare two fractions that have the same numerators.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 14
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-14
Here the numerators are the same and the denominators are different. The denominator with the highest number will be the lesser fraction.
8 > 4.
Thus 2/8 > 2/4

Question 12.
You spend \(\frac{2}{3}\) of an hour playing soccer on Wednesday. You spend \(\frac{2}{6}\) of an hour playing soccer on Friday. On which day do you spend more time playing soccer? Explain.
Answer:
Given,
You spend \(\frac{2}{3}\) of an hour playing soccer on Wednesday.
You spend \(\frac{2}{6}\) of an hour playing soccer on Friday.
\(\frac{2}{3}\) > \(\frac{2}{6}\)
Thus you spend more time playing soccer on wednesday.

Question 13.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says \(\frac{1}{4}>\frac{1}{2}\) because \(\frac{1}{4}\) of one circle is bigger than \(\frac{1}{2}\) of the other circle. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 15
Answer: Your friend is incorrect.
The size of the circles is different.
\(\frac{1}{4}>\frac{1}{2}\)

Think and Grow: Modeling Real Life

Newton and Descartes have piggy banks that are the same size. Newton fills \(\frac{3}{4}\) of his bank with pennies. Descartes fills \(\frac{3}{6}\) of his bank with pennies. Whose bank is filled more?
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 16
Explain:
______ bank is filled more.
Answer: Newton bank is filled more

Explanation:
Given,
Newton and Descartes have piggy banks that are the same size.
Newton fills \(\frac{3}{4}\) of his bank with pennies. Descartes fills \(\frac{3}{6}\) of his bank with pennies.
\(\frac{3}{4}\) > \(\frac{3}{6}\)
Thus Newton bank is filled more

Show and Grow

Question 14.
You use \(\frac{1}{3}\) of a bottle of glitter for an art project. Your friend uses \(\frac{1}{4}\) of a bottle for his art project. The bottles are the same size. Who uses more glitter?
Answer:
Given,
You use \(\frac{1}{3}\) of a bottle of glitter for an art project.
Your friend uses \(\frac{1}{4}\) of a bottle for his art project. The bottles are the same size.
\(\frac{1}{3}\) > \(\frac{1}{4}\)
Thus you used more glitter.

Question 15.
A train and a plane are traveling the same distance from New York to Pittsburgh. The train completes \(\frac{5}{8}\) of its journey. The plane completes \(\frac{5}{6}\) of its journey. Which is farther away from Pittsburgh? Explain.
Answer:
A train and a plane are traveling the same distance from New York to Pittsburgh.
The train completes \(\frac{5}{8}\) of its journey. The plane completes \(\frac{5}{6}\) of its journey.
\(\frac{5}{8}\) < \(\frac{5}{6}\)

Question 16.
DIG DEEPER!
You cut a piece of lasagna that is \(\frac{1}{8}\) of a tray. Your friend cuts a piece of lasagna that is \(\frac{1}{6}\) of a tray. Your piece is larger than your friend’s piece. Explain how this is possible.
Answer:
You cut a piece of lasagna that is \(\frac{1}{8}\) of a tray.
Your friend cuts a piece of lasagna that is \(\frac{1}{6}\) of a tray.
Your piece is larger than your friend’s piece.
\(\frac{1}{8}\) < \(\frac{1}{6}\)
Your piece is smaller than your friend’s piece.

Compare Fractions with Same Numerator Homework & Practice 11.5

Shade to compare the fractions
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 17
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-17
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-18
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Compare
Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 19
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-19
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 20
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-20
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 21
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-21
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 22
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-22
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 23
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-23
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 24
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-24
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Question 9.
Use the models to compare two fractions that have the same numerators.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 25
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-25
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{1}{2}\) Equal to \(\frac{4}{8}\).

Question 10.
Newton says that if two fractions have the same numerator, then the fraction with the greater denominator is the greater fraction. Is Newton correct? Explain.
Answer: wrong

Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction.
Example: \(\frac{4}{4}\) Greater than \(\frac{4}{5}\).

Question 11.
Writing
How is comparing fractions with the same numerator similar to comparing fractions with the same denominator? How is it different?
Answer:
if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction.
Example: \(\frac{4}{4}\) Greater than \(\frac{4}{5}\).
if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.
Example: \(\frac{5}{8}\) Greater than \(\frac{4}{8}\).

Question 12.
Modeling Real Life
You play a video game for \(\frac{1}{2}\) of an hour. Your friend plays the video game for \(\frac{1}{6}\) of an hour. Who plays the video 6 game longer? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 26
Answer:
Given,
You play a video game for \(\frac{1}{2}\) of an hour.
Your friend plays the video game for \(\frac{1}{6}\) of an hour.
\(\frac{1}{2}\) > \(\frac{1}{6}\)
Thus you play a video game for a long time.

Question 13.
Modeling Real Life
Two cars have the same-sized gasoline tank. Tank A is \(\frac{4}{6}\) full. Tank B is \(\frac{4}{8}\) full. Which tank is less full? Explain.
Answer:
Given,
Two cars have the same-sized gasoline tank.
Tank A is \(\frac{4}{6}\) full.
Tank B is \(\frac{4}{8}\) full.
\(\frac{4}{6}\) > \(\frac{4}{8}\)
Tank B is less filled.

Review & Refresh

Plot the fraction on the number line.
Question 14.
\(\frac{1}{4}\)
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 27
Answer:
Plot the given fraction on the below number line..
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-27

Question 15.
\(\frac{2}{3}\)
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.5 28
Answer:
Plot the given fraction on the below number line..
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.5-28

Lesson 11.6 Compare Fractions on a Number Line

Explore and Grow

Use Fraction Strips to plot each fraction on the number line. Circle the greater fraction.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 1
Answer:

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction

Construct Arguments
Tell your partner how to use a number line to compare the fractions.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 2
Answer:
Step-1 Draw a number line from 0 to 1
Step-2 plot the fractions from \(\frac{0}{7}\) to \(\frac{7}{7}\)
Step-3 Now put a mark on \(\frac{1}{7}\) \(\frac{3}{7}\)
Step-4 Now compare the distance of both the fractions on the number line
Step-5 Here the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
Step-6 \(\frac{1}{7}\) less than \(\frac{3}{7}\)

Think and Grow: Compare Fractions on a Number Line

On a number line, fractions to the left are less than fractions to the right. Fractions to the right are greater than fractions to the left.
Example
Use a number line to compare \(\frac{3}{4}\) and \(\frac{1}{4}\).
Plot the fractions on a number line. Both have the same denominator.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 3
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 4

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-3

Example
Use number lines to compare \(\frac{2}{8}\) and \(\frac{2}{3}\).
Plot each fraction on a number line. Both fractions have the same numerator.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 5

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-5

Show and Grow

Use the number line to compare the fractions.
Question 1.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-6
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{5}{8}\) Greater than \(\frac{4}{6}\).

Question 2.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 7
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-7
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{1}{2}\) equal to  \(\frac{2}{4}\).

Apply and Grow: Practice

Compare.
Question 3.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-8
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{3}{4}\) equal to  \(\frac{6}{8}\).

Question 4.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-9
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{4}{6}\) lesser than \(\frac{4}{4}\).

Question 5.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-10
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{1}{2}\) Greater than \(\frac{4}{4}\).

Question 6.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-11
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{2}{8}\) lesser than \(\frac{2}{6}\).

Question 7.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 12
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-12
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{4}{8}\) equal to \(\frac{1}{2}\).

Question 8.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 13
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-13
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{4}{4}\) Greater than \(\frac{4}{6}\).

Question 9.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 14
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-14
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{5}{8}\) lesser than \(\frac{7}{8}\).

Question 10.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 15
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-15
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{6}\) Lesser than \(\frac{2}{6}\).

Question 11.
Write a fraction that is greater than \(\frac{5}{6}\).
Answer: \(\frac{6}{6}\).

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{6}{6}\) Greater than \(\frac{5}{6}\).

Question 12.
Write a fraction that is less than \(\frac{3}{4}\).
Answer: \(\frac{1}{4}\).

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{4}\) lesser than \(\frac{3}{4}\).

Question 13.
Newton buys \(\frac{1}{4}\) pound of cheese. Descartes buys \(\frac{3}{4}\) pound of cheese. Who buys more cheese?
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 16
Answer:  Descartes buys More \(\frac{3}{4}\) pound of cheese.

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{4}\) lesser than \(\frac{3}{4}\).

Question 14.
Number Sense
Which fractions are greater than \(\frac{2}{4}\)?
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 17
Answer:  \(\frac{4}{4}\) is greater than \(\frac{2}{4}\)

Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{4}{4}\) is greater than \(\frac{2}{4}\)

Think and Grow: Modeling Real Life

Does the recipe call for more salt or more pepper?
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 18
Models:
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 19
The recipe calls for more _______.
Explain:

Answer:
By seeing the above table we can find the recipe call for more salt or more pepper.
The recipe calls for more salt.
\(\frac{1}{4}\) > \(\frac{1}{2}\)

Show and Grow

Question 15.
Does the recipe above call for more Creole seasoning or more lemon juice?
Answer:
By seeing the above table we can find the recipe call for more Creole seasoning or more lemon juice.
The recipe calls for more lemon juice.
\(\frac{3}{4}\) > \(\frac{3}{8}\)

Question 16.
You and your friend each catch a fish. Your fish is \(\frac{5}{3}\) feet long, and your friend’s fish is \(\frac{2}{3}\) foot long. Whose fish is shorter? Explain.
Answer:
Given,
You and your friend each catch a fish.
Your fish is \(\frac{5}{3}\) feet long, and your friend’s fish is \(\frac{2}{3}\) foot long.
\(\frac{5}{3}\) > \(\frac{2}{3}\)
5 is greater than 2.
Thus your friend’s fish is shorter.

Question 17.
DIG DEEPER!
You eat \(\frac{4}{8}\) of a quesadilla. Your friend eats \(\frac{2}{8}\) of a different quesadilla. Can you tell who ate more quesadilla? Explain
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 20
Answer:
Given,
You eat \(\frac{4}{8}\) of a quesadilla. Your friend eats \(\frac{2}{8}\) of a different quesadilla.
\(\frac{4}{8}\) > \(\frac{2}{8}\)
Thus you ate more quesadilla.

Compare Fractions on a Number Line Homework & Practice 11.6

Use the number line to compare the fractions
Question 1.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 21
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-21
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{2}{8}\) Lesser than \(\frac{5}{8}\).

Question 2.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 22
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-22
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{2}{6}\) Equal to \(\frac{1}{3}\).

Compare
Question 3.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 23
Answer:
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{1}{3}\) Greater than \(\frac{1}{4}\).

Question 4.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 24
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-24
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{3}{6}\) lesser than \(\frac{4}{6}\).

Question 5.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 25
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-25
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{3}\) lesser than \(\frac{2}{3}\).

Question 6.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 26
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-26
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{1}{3}\) Equal to \(\frac{2}{6}\).

Question 7.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 27
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-27
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{2}{4}\) Greater than \(\frac{2}{6}\).

Question 8.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 28
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-28
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{6}\) lesser than \(\frac{3}{6}\).

Question 9.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 29
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-29
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{4}{8}\) lesser than \(\frac{4}{4}\).

Question 10.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 30
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-30
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{1}{6}\) lesser than \(\frac{1}{3}\).

Question 11.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 31
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.6-31
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{3}{4}\) Greater than \(\frac{1}{4}\).

Question 12.
Write a fraction that is greater than \(\frac{1}{3}\).
Answer: \(\frac{2}{3}\)

Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{2}{3}\) Greater than \(\frac{1}{3}\).

Question 13.
Write a fraction that is less than \(\frac{1}{2}\).
Answer: \(\frac{1}{6}\)

Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{1}{6}\) lesser than \(\frac{1}{2}\).

Question 14.
Writing
Explain how to compare \(\frac{2}{3}\) and \(\frac{4}{3}\) on a number line.
Answer:
Big Ideas Math Answer Grade 3 Chapter 11
By seeing the number line we can say that \(\frac{2}{3}\) < \(\frac{4}{3}\)

Question 15.
Number Sense
Which fractions are less than \(\frac{4}{6}\)?

Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 32
Answer:
\(\frac{2}{6}\) and \(\frac{1}{6}\) are less than \(\frac{4}{6}\).

Modeling Real Life
Use the recipe shown.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.6 33
Question 16.
Does the recipe call for more butter or more sugar? Explain.
Answer:
Recipe call for butter is \(\frac{1}{3}\)
Recipe call for sugar is \(\frac{2}{3}\)
\(\frac{1}{3}\) < \(\frac{2}{3}\)
Thus the recipe call for more sugar.

Question 17.
Does the recipe call for less flour or less nuts? Explain.
Answer:
Recipe call for flour is \(\frac{3}{2}\)
Recipe call for nuts is \(\frac{3}{4}\)
\(\frac{3}{2}\) > \(\frac{3}{4}\)
Thus the recipe call for less nuts.

Review & Refresh

Find the missing number.
Question 18.
98 + ____ = 98
Answer: 0

Explanation:
Add 98 with 0 we get 98

Question 19.
52 + (____ + 16) = (52 + 28) + 16
Answer: 28

Explanation:
The associative property allows us to change groupings of addition and keep the same value. (a+b)+c = a+(b+c)
hence the missing number is 28

Question 20.
33 + _____ + 46 = 33 + 46
Answer: 0
Explanation:
Fill the blank with 0 we get 33 + 46

Question 21.
14 + 67 = 67 + ______
Answer: 148

Explanation:
Add 14,67 & 67 we get 148

Lesson 11.7 Compare Fractions

Explore and Grow

Use a strategy to find the greater fraction.
\(\frac{2}{3}\)
\(\frac{2}{8}\)

Use a different strategy to check your answer.
Answer:
if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction

Construct Arguments
Tell your partner which strategy you prefer. Explain.
Answer:
I will compare the denominators to find which fraction is greater or lesser.
In the given fraction \(\frac{2}{3}\), \(\frac{2}{8}\)
In this case, the numerators are the same and denominators are different.
The denominator with the greatest number will be the smallest one.
\(\frac{2}{3}\) > \(\frac{2}{8}\)

Think and Grow: Compare Fractions

Example
Compare \(\frac{5}{6}\) and \(\frac{2}{3}\).
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 1
Use Fraction Strips.
In some cases, it is easier to compare the This is an image333parts that are missing. Notice that each fraction is 1 part away from being equivalent to 1. Compare the missing pieces.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 2

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-2

Example
Compare \(\frac{3}{8}\) and \(\frac{5}{8}\).
The denominators are the same. Compare the numerators, 3 and 5.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 3

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-3

Example
Compare \(\frac{4}{6}\) and \(\frac{4}{8}\).
The numerators are the same. Look at the denominators 6 and 8 to compare the sizes of the parts. The fraction with the greater denominator is the lesser fraction.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 4

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-4

Show and Grow

Compare.
Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 5
Answer:

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-5

Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{1}{2}\) Greater than \(\frac{1}{8}\).

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-6
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{3}{4}\) lesser than \(\frac{5}{6}\).

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 7
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-7
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{0}{6}\) Equal to \(\frac{0}{2}\).

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-8
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{8}{8}\) Greater than \(\frac{7}{8}\).

Apply and Grow: Practice

Compare
Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-9
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{4}\) lesser than \(\frac{2}{4}\).

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-10
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{3}{4}\) Greater than \(\frac{3}{6}\).

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-11
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{7}{8}\) Greater than \(\frac{3}{4}\).

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 12
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-12
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{6}\) lesser than \(\frac{3}{6}\).

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 13
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-13
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{1}{4}\) equal to \(\frac{2}{8}\).

Question 10.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 14
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-14
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{2}{4}\) equal to \(\frac{2}{8}\).

Question 11.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 15
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-15
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{1}{2}\) equal to \(\frac{4}{8}\).

Question 12.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 16
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-16
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{2}{3}\) lesser than \(\frac{5}{6}\).

Question 13.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 17
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-17
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{3}\) lesser than \(\frac{2}{3}\).

Complete the statement.
Question 14.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-18
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{3}{6}\) lesser than \(\frac{5}{6}\).

Question 15.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 19
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-19
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{2}{8}\) Greater than \(\frac{1}{8}\).

Question 16.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 20
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-20
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{4}\) lesser than \(\frac{3}{4}\).

Question 17.
Newton and Descartes have the same-sized lunch. Newton eats \(\frac{2}{3}\) of his lunch. Descartes eats \(\frac{1}{2}\) of his lunch. Who eats more of his lunch?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 21
Answer:
Given,
Newton and Descartes have the same-sized lunch. Newton eats \(\frac{2}{3}\) of his lunch. Descartes eats \(\frac{1}{2}\) of his lunch.
\(\frac{2}{3}\) > \(\frac{1}{2}\)
Thus Newton eats more of his lunch.

Question 18.
DIG DEEPER!
Use the fractions and symbols to make two true statements.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 22
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-22

Think and Grow: Modeling Real Life

Newton walks \(\frac{3}{8}\) mile to school. Descartes walks \(\frac{5}{6}\) mile to school. Who walks farther to school?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 23
Understand the problem:
Make a plan:
Solve:
_______ walks farther to school.

Answer:
Given,
Newton walks \(\frac{3}{8}\) mile to school.
Descartes walks \(\frac{5}{6}\) mile to school.
\(\frac{5}{6}\) > \(\frac{3}{8}\)
Thus Descartes walks farther to the school.

Show and Grow

Question 19.
Two apartment buildings have the same number of floors. New carpeting is installed on \(\frac{2}{3}\) of the floors in Building A and \(\frac{3}{6}\) of the floors in Building B. Which building has more floors with new carpeting?
Answer:
Given,
Two apartment buildings have the same number of floors.
New carpeting is installed on \(\frac{2}{3}\) of the floors in Building A and \(\frac{3}{6}\) of the floors in Building B.
\(\frac{2}{3}\) > \(\frac{3}{6}\)
Building A has more floors with new carpeting.

Question 20.
Newton buys \(\frac{5}{8}\) pound of peanuts and \(\frac{1}{2}\) pound of cashews.Which weighs less? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 24
Answer:
Given,
Newton buys \(\frac{5}{8}\) pound of peanuts and \(\frac{1}{2}\) pound of cashews.
Compare both the fractions
\(\frac{5}{8}\) > \(\frac{1}{2}\)
Thus Cashews weights less than peanuts.

Question 21.
DIG DEEPER!
You are painting a backdrop for a school play. You paint \(\frac{1}{3}\) of the backdrop blue. You paint more of the backdrop yellow than blue. What fraction can represent the part of the backdrop that is yellow? Explain.
Answer:
Given,
You are painting a backdrop for a school play.
You paint \(\frac{1}{3}\) of the backdrop blue. You paint more of the backdrop yellow than blue.
\(\frac{3}{3}\) – \(\frac{1}{3}\) = \(\frac{2}{3}\)
Thus the fraction can represent the part of the backdrop that is yellow is \(\frac{2}{3}\)

Compare Fractions Homework & Practice 11.7

Compare
Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 25
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-25
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{2}{4}\) Greater than \(\frac{2}{6}\).

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 26
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-26
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{1}{2}\) equal \(\frac{3}{6}\).

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 27
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-27
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{4}\) lesser than \(\frac{3}{4}\).

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 28
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-28
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{4}{6}\) lesser than \(\frac{6}{6}\).

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 29
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-29
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{3}{4}\) equal \(\frac{6}{8}\).

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 30
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-30
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{1}{2}\) lesser than\(\frac{7}{8}\).

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 31
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-31
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{3}{6}\) Greater than \(\frac{3}{8}\).

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 32
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-32
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{2}{3}\) lesser than\(\frac{3}{4}\).

Complete the statement
Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 33
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-33
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{5}{6}\) lesser than \(\frac{6}{6}\).

Question 10.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 34
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-34
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{7}{8}\) Greater than \(\frac{6}{8}\).

Question 11.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 35
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-35
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{2}{4}\) lesser than \(\frac{3}{4}\).

Question 12.
Number Sense
Which statements are true?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 36
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.7-36

Question 13.
Writing
Explain how to compare \(\frac{2}{3}\) and \(\frac{7}{8}\) using missing pieces.
Answer:
The least common denominator (LCD) is: 24.
Rewriting as equivalent fractions with the LCD:
2/3 = 16/24
7/8 = 21/24
Comparing the numerators of the equivalent fractions we have:
16/24 < 21/24
\(\frac{2}{3}\) < \(\frac{7}{8}\)

Question 14.
Modeling Real Life
Newton and Descartes each have a phone with the same amount of storage. Newton’s storage is \(\frac{3}{4}\) full. Descartes’s storage is \(\frac{2}{8}\) full. Whose phone has more storage left?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 37
Answer:
Given,
Newton and Descartes each have a phone with the same amount of storage.
Newton’s storage is \(\frac{3}{4}\) full. Descartes’s storage is \(\frac{2}{8}\) full
\(\frac{3}{4}\) > \(\frac{2}{8}\)
Descartes phone has more storage left

Question 15.
DIG DEEPER!
A restaurant wants to serve two different-sized hamburgers. The larger hamburger will be \(\frac{1}{2}\) pound. Name a fraction that could represent the other hamburger’s size.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.7 38
Answer:
Given,
A restaurant wants to serve two different-sized hamburgers. The larger hamburger will be \(\frac{1}{2}\) pound.
The other size could represent \(\frac{2}{4}\)

Review & Refresh

Question 16.
There are 37 students on a bus. The bus stops 5 times. Seven students get off at each stop. How many students are left on the bus?
Answer:
Given,
There are 37 students on a bus. The bus stops 5 times. Seven students get off at each stop.
5 × 7 = 35
37 – 35 = 2
Therefore 2 students left on the bus

Lesson 11.8 Compare and Order Fractions

Explore and Grow

Plot the fractions on the number line. Order the fractions from least to greatest.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-1

Explanation: Ordering fraction simply means arranging fraction either from the smallest to the largest (ascending order) or largest to smallest (descending order). There are two common methods of ordering fractions.

Reasoning
How can you use the fraction \(\frac{1}{2}\) to compare and order fractions?
Answer: \(\frac{1}{2}\), \(\frac{2}{2}\), \(\frac{3}{2}\), \(\frac{4}{2}\)

Think and Grow: Compare and Order Fractions

Example
Order the fractions \(\frac{7}{8}, \frac{1}{8}\) and \(\frac{5}{8}\) from least to greatest.
Plot the fractions on the number line. All 3 fractions have the same denominator,8.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 2
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 3

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-2

Example
Order the fractions \(\frac{2}{4}, \frac{2}{3}\) and \(\frac{2}{6}\) and from least to greatest.
Use Fraction Strips. All three fractions have the same numerator, 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 4

Show and Grow

Question 1.
Order the fractions \(\frac{3}{3}, \frac{3}{4}\) and \(\frac{3}{8}\) from least to greatest.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 5
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-5

Apply and Grow: Practice

Order the fractions from least to greatest
Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-6
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from least to greatest

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 7
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-7

Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from least to greatest

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-8
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from least to greatest

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-9

Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from least to greatest

Order the fractions from greatest to least.
Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-10
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Greatest to least

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-11
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Greatest to least

Question 8.
Reasoning
Three fractions have the same denominator. How do you know which fraction is the greatest?
Answer:
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.
Example:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-10

Question 9.
Open-Ended
Write a fraction that is between \(\frac{2}{8}\) and \(\frac{2}{3}\).
Answer:

Question 10.
Patterns
The fractions below are in order from least to greatest. Describe and complete the pattern.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 12
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-12

Think and Grow: Modeling Real Life

A construction crew replaces \(\frac{1}{8}\) mile of a road on Monday, \(\frac{1}{4}\)mile of the road on Tuesday, and \(\frac{1}{6}\) mile of the road on Wednesday. On which day does the crew replace the longest piece of the road? On which day does the crew replace the shortest piece? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 13
Model:
The crew replaces the longest piece of the road on ______ and the shortest piece on ______.
Explain:
The crew replaces the longest piece of the road on Tuesday and the shortest piece on Monday.

Explanation:
A construction crew replaces \(\frac{1}{8}\) mile of a road on Monday, \(\frac{1}{4}\)mile of the road on Tuesday, and \(\frac{1}{6}\) mile of the road on Wednesday
Order of fraction from longest piece to shortest piece is \(\frac{1}{4}\) , \(\frac{1}{6}\) \(\frac{1}{8}\)

Show and Grow

Question 11.
You place three plants in order from shortest to tallest. A cactus is \(\frac{4}{6}\) foot tall, a fern is \(\frac{4}{4}\) foot tall, and an aloe vera plant is \(\frac{4}{8}\) foot tall. Which plant is first? Which plant is last? Explain.
Answer:
Given,
place three plants in order from shortest to tallest. A cactus is \(\frac{4}{6}\) foot tall, a fern is \(\frac{4}{4}\) foot tall, and an aloe vera plant is \(\frac{4}{8}\) foot tall
\(\frac{4}{8}\) , \(\frac{4}{6}\) , \(\frac{4}{4}\)

Question 12.
You measure the lengths of three spiders. The longest one is \(\frac{3}{4}\) inch long. The shortest one is \(\frac{1}{4}\) inch long. What is a possible length for the third spider? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 14
Answer: \(\frac{2}{4}\)

Explanation:
Given,
You measure the lengths of three spiders. The longest one is \(\frac{3}{4}\) inch long. The shortest one is \(\frac{1}{4}\) inch long.
so possibility length for the third spider is \(\frac{2}{4}\)

Question 13.
DIG DEEPER!
You are ordering three fractions. You know which fraction is the greatest and which fraction is the least. What do you know about the third fraction?
Answer:
Example:
if You measure the lengths of three spiders. The longest one is \(\frac{3}{4}\) inch long. The shortest one is \(\frac{1}{4}\) inch long.
so possibility length for the third spider is \(\frac{2}{4}\)

Compare and Order Fractions Homework & Practice 11.8

Order the fractions from least to greatest
Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 15
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-15

Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Least to Greatest

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 16
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-16
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Least to Greatest

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 17
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-17
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Least to Greatest

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-18
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Least to Greatest

Order the fractions from greatest to least.
Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 19
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-19
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Greatest to least

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 20
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-20
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Greatest to least

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 21
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-21
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Greatest to least

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 22
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-22
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from Greatest to least

Question 9.
Reasoning
Three fractions have the same numerator. How do you know which fraction is the greatest?
Answer:if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction.
Example:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-22

Question 10.
Precision
Which set of fractions is ordered from least to greatest?
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 23
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-11.8-23
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction
by using this statement we can write the order of fractions from least to greatest

Question 11.
Modeling Real Life
You survey your classmates about their favorite subject. \(\frac{5}{8}\) of the students choose math, \(\frac{1}{8}\) choose reading, \(\frac{2}{8}\) and choose science.Which subject receives the most votes? Which8subject receives the least votes? Explain.
Answer:
Given, You survey your classmates about their favorite subject. \(\frac{5}{8}\) of the students choose math, \(\frac{1}{8}\) choose reading, \(\frac{2}{8}\) and choose science
Math subject receives the most votes
\(\frac{5}{8}\) , \(\frac{2}{8}\) , \(\frac{1}{8}\)
Which subject receives the least vote is
reading of  \(\frac{1}{8}\) having least vote

Question 12.
Modeling Real Life
A carpenter has three drill bits. The thickest one is \(\frac{3}{4}\) inch. The thinnest one is \(\frac{3}{8}\) inch. What is a possible width for the third drill bit? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 11.8 24
Answer:  \(\frac{3}{6}\)

Explanation:
Given
A carpenter has three drill bits. The thickest one is \(\frac{3}{4}\) inch.
The thinnest one is \(\frac{3}{8}\) inch
The possibility of Width for the third drill bit is \(\frac{3}{6}\)

Review & Refresh

Question 13.
You clean the lunch tables. There are 6 rows of tables with 7 tables in each row. How many tables do you clean?
Answer: 42

Explanation:
Given clean lunch tables There are 6 rows of tables with 7 tables in each row
we apply the row multiply columns concept
so 6 × 7 we get 42
Therefore the number of tables cleaned is 42

Understand Fraction Equivalence and Comparison Performance Task

Question 1.
You invite five friends to dinner. You start making chili using the recipe shown at 4:00.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 1
a.What time should you tell your friends the chili will be ready?
Answer: by seeing the above image you can tell to your friends that the chili will be ready in 60 minutes

b.Which ingredient do you use the same amount of as crushed garlic?
Answer: chili powder is the ingredient that use the same amount as crushed garlic

c. Do you use more chopped green pepper or onion?
Answer: we use more chopped green pepper than onion

d. How many ounces of beans do you use in all?
Answer: 2 8 ounce  cans of pinto beans and 2 8- an ounce cans of black beans
so we get 32 ounces of beans in all

e. You know there is \(\frac{1}{4}\) cup of diced tomatoes in each serving. How many cups of diced tomatoes do you need?
Answer:
No.of servings are 16
You know there is \(\frac{1}{4}\) cup of diced tomatoes in each serving
\(\frac{1}{4}\) × 16 we get 4
Thus we need 4 cups of diced tomatoes

f. You and your friends each eat 2 servings of chili. How many servings are left? Write an equation to solve. Use letters to represent unknown numbers.
Answer:  12
No.of servings are 16
You and your friends each eat 2 servings of chili we get 2+2= 4
thus 16-4 we get 12 servings are left

Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 2

Understand Fraction Equivalence and Comparison Activity

Fraction Spin and Compare
Directions:
1.Players take turns.
2.On your turn, spin both spinners. Cover a box that makes the statement true.
3.If there are no fractions left that make the statement true, then you lose your turn.
4.Play until all boxes are covered.
5.The player with the most boxes covered wins!
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison 3

Understand Fraction Equivalence and Comparison Chapter Practice

11.1 Equivalent Fractions

Use the models to find an equivalent fraction. Both models show the same whole.
Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 1
Answer: \(\frac{2}{8}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-1
Explanation: \(\frac{1}{4}\) and \(\frac{2}{8}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 2
Answer:  \(\frac{4}{4}\)
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-2
Explanation: \(\frac{8}{8}\) and \(\frac{4}{4}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 3.
Which One Doesn’t Belong?
Which one does belong with the other three?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 3
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-3
Explanation: above all the figures has the fraction \(\frac{4}{6}\) except circled figure
so second doest belong to the other three

11.2 Equivalent Fractions on a Number Line

Write two fractions that name the point shown.
Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 4
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-4
Explanation: \(\frac{6}{8}\) and \(\frac{3}{4}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 5
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-5
Explanation: \(\frac{2}{4}\) and \(\frac{1}{2}\) are equivalent fractions both gives the same answer.

11.3 Relate Fractions and Whole Numbers

Question 6.
Complete the number line. Then write equivalent fractions for the numbers 1 and 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-6

Write two equivalent fractions for the whole number.
Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 7
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-7

Explanation:
2 is equivalent to the fractions \(\frac{8}{4}\) and \(\frac{12}{6}\).

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-8

Explanation:
6 is equivalent to the fractions \(\frac{18}{3}\) and \(\frac{24}{4}\).

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-9

Explanation:
4 is equivalent to the fractions \(\frac{8}{2}\) and \(\frac{32}{8}\).

Write the equivalent whole number.
Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-10

The number equivalent to \(\frac{1}{1}\) and \(\frac{4}{4}\) is 1.

Question 11.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-11
The number equivalent to \(\frac{24}{8}\) and \(\frac{12}{4}\) is 3.

Question 12.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 12
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-12
The number equivalent to \(\frac{24}{6}\) and \(\frac{16}{4}\) is 4.

11.4 Compare Fractions with the Same Denominator

Shade to compare the fractions.
Question 13.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 13
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-13
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{2}{3}\) Greater than \(\frac{1}{3}\).

Question 14.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 14
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-14
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{2}\) lesser than \(\frac{2}{2}\).

Compare
Question 15.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 15
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-15
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{2}{4}\) lesser than \(\frac{3}{4}\).

Question 16.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 16
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-16
By seeing the above number we can find the equivalent fraction of
\(\frac{1}{3}\) = \(\frac{1}{3}\)

Question 17.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 17
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-17
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{6}\) lesser than \(\frac{5}{6}\).

11.5 Compare Fractions with the Same Numerator

Compare.
Question 18.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-18
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{1}{8}\) lesser than \(\frac{1}{6}\).

Question 19.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 19
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-19
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{4}{6}\) lesser than \(\frac{4}{4}\).

Question 20.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 20
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-20
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{2}{3}\) Greater than \(\frac{2}{4}\).

Question 21.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 21
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-21
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{3}{6}\) Greater than \(\frac{3}{8}\).

Question 22.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 22
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-22
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{6}{8}\) lesser than \(\frac{6}{6}

Question 23.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 23
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-23
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So [latex]\frac{3}{8}\) lesser than \(\frac{3}{4}

Question 24.
Modeling Real Life
Your glass of orange juice is [latex]\frac{1}{2}\) full. Your friend’s glass of orange juice is \(\frac{1}{3}\) full. Your friend has more orange juice. Explain how this is possible.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 24
Answer:
Given,
Your glass of orange juice is \(\frac{1}{2}\) full.
Your friend’s glass of orange juice is \(\frac{1}{3}\) full. Your friend has more orange juice.
\(\frac{1}{2}\) > \(\frac{1}{3}\)
Thus your friend has more orange juice.

11.6 Compare Fractions on a Number Line

Compare
Question 25.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 25
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-25
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{2}{3}\) Greater than \(\frac{1}{3}\).

Question 26.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 26
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-26
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{2}{6}\) lesser than \(\frac{2}{4}

Question 27.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 27
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-27
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So [latex]\frac{4}{8}\) lesser than \(\frac{4}{6}

Question 28.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 28
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-28
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So [latex]\frac{5}{8}\) Greater than \(\frac{3}{8}\).

Question 29.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 29
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-29
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{5}{6}\) Greater than \(\frac{2}{6}\).

Question 30.
Write a fraction that is greater than \(\frac{1}{8}\).
Answer: \(\frac{3}{8}\).

Explanation:
The fraction greater than \(\frac{1}{8}\) is \(\frac{3}{8}\).

Question 31.
Write a fraction that is less than \(\frac{2}{3}\).
Answer: \(\frac{1}{3}\).

Explanation:
The fraction less than \(\frac{2}{3}\) is \(\frac{1}{3}\).

11.7 Compare Fractions

Compare.
Question 32.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 32
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-32
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{1}{1}\) Greater than \(\frac{1}{2}\).

Question 33.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 33
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-33
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{3}{6}\) Greater than \(\frac{5}{6}\).

Question 34.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 34
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-34
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{4}{6}\) Greater than \(\frac{4}{8}\).

Question 35.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 35
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-35
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction. So \(\frac{1}{3}\) lesser than \(\frac{2}{3}\).

Question 36.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 36
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-36
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction. So \(\frac{2}{2}\) Greater than \(\frac{2}{8}\).

Question 37.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 37
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-37
Explanation: if the Numerator and denominators are different then we have to make the denominator as common and then compare the fractions. So \(\frac{3}{4}\) lesser than \(\frac{7}{8}\).

Question 38.
Number Sense
Which statements are true?
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 38
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-38
all the statements are true

11.8 Compare and Order Fractions

Order the fractions from least to greatest.
Question 39.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 39
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-39
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction.

Question 40.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 40
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-40
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.

Question 41.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 41
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-41
Explanation: if the denominators are the same, then the fraction with the greater numerator is the greater fraction. The fraction with the lesser numerator is the lesser fraction.

Question 42.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 42
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-11-Understand-Fraction-Equivalence-and-Comparison-chp-42
Explanation: if the numerators are the same, denominators are different then we have to compare the Denominator of both the fractions. The fraction with the Greater denominators is the lesser fraction.

Question 43.
Modeling Real Life
You, your friend, and your cousin have the same-sized aquarium. You fill your aquarium \(\frac{2}{3}\) full, your friend fills hers \(\frac{2}{6}\) full, and your cousin fills his \(\frac{2}{4}\) full. Which aquarium is the least full? Which aquarium is the most full? Explain.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison chp 43
Answer:
Given,
You, your friend, and your cousin have the same-sized aquarium.
You fill your aquarium \(\frac{2}{3}\) full, your friend fills hers \(\frac{2}{6}\) full, and your cousin fills his \(\frac{2}{4}\) full.
\(\frac{2}{6}\), \(\frac{2}{4}\), \(\frac{2}{3}\)

Conclusion:

I wish the detailed solutions of Big Ideas Math 3rd Grade Book Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison are useful for the students to learn the concept. Please share this BIM Book Grade 3 Chapter 11 Understand Fraction Equivalence and Comparison Answer Key to your friends to solve their doubts and queries. You can contact us through the comment section. Stay in touch with us to get the latest editions of all the Big Ideas Math Grade 3 Chapters solutions.

Leave a Comment

Scroll to Top