Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12

Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass

Elementary school grade 3 students can get Big Ideas Math Book 3rd Grade 12th Chapter Understand Time, Liquid Volume, and Mass Solutions in the following sections. This BIM Book Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass Answer Key has the answers for all the questions of 8 lessons and performance task. Students who want to become a pro in maths can just download Big Ideas Math Book Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass Solutions pdf and start their preparation. We are giving the answers pdf for free of cost.

Big Ideas Math Book Grade 3 Answer Key Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass

Are you worried about completing maths homework in time? No need to worry. We are giving the direct link to download BIM Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass Answer Key pdf. This pdf contains problems from Measure Mass, Understand and Estimate, Measure Liquid Volume, Understand and Estimate Liquid Volume, Problem Solving: Time Interval Problems, Measure Elapsed Time across the Hour, Measure Elapsed Time within the Hour, and Time to the Nearest Minute.

The success criteria of students after solving Big Ideas Math Answers 3rd Grade 12th Chapter Understand Time, Liquid Volume, and Mass Solutions questions is solving time interval problems, get the appropriate way to measure an object, compare one measurement to another. Get the quick links for all lessons in the below sections and begin preparation.

Lesson 1 – Time to the Nearest Minute

Lesson 2 – Measure Elapsed Time within the Hour

Lesson 3 – Measure Elapsed Time across the Hour

Lesson 4 – Problem Solving: Time Interval Problems

Lesson 5 – Understand and Estimate Liquid Volume

Lesson 6 – Measure Liquid Volume

Lesson 7 – Understand and Estimate

Lesson 8 – Measure Mass

Performance Task

12.1 Time to the Nearest Minute

Explore and Grow

Write each time.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 1

Precision
How did you find each time ?
Answer:
The short hand is on 2 and the minute hand is on 1. So the time for the first clock is 2:05
The short hand is on 2 and the minute hand exceeded 1. So the time for the second clock is 2:06
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-1

Think and Grow: Tell Time to the Nearest Minute:

Example
What time does the clock show? What are some other ways to say the time?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 2
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 3
It takes 1 minute for the minute hand to move from one mark to the next.
Step 1: Look at the hour hand.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 4

  • The hour hand is between the 4
  • So, it is after 4:00 and before 5 : 00.

Step 2: Look at the minute hand.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 5

  • Count by 5s from the 12 to the 7.
  • Count on by 1s from the 7 to the mark where the minute hand is pointing.

So, the time is ___ : ____
Count the minutes after the hour. Say,“___ minutes after 4.”
Count the minutes before the next hour. Say,“___ minutes before 5.”
Answer:
The time is 04 : 37
Count the minutes after the hour. Say,“37 minutes after 4.”
Count the minutes before the next hour. Say,“23 minutes before 5.”

Show and Grow

Write the time. Write another way to say the time.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 6
Answer: 09:13

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-6

Explanation:
Look at the hour hand.
The hour hand is between the 9 and 10.
The minute hand is between the 2 and 3.
The time between 2 and 3 is 5 minutes.
Count on by 1s from the 3 to the mark where the minute hand is pointing.
The time is 09 : 13
Count the minutes after the hour. Say,“13 minutes after 9.”
Count the minutes before the next hour. Say,“47 minutes before 10.”

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 7
Answer: 11:29
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-7

Explanation:

Look at the hour hand.
The hour hand is between the 11 and 12.
The minute hand is between the 5 and 6.
The time between 5 and 6 is 5 minutes.
Count on by 1s from the 4 to the mark where the minute hand is pointing.
The time is 11 : 29
Count the minutes after the hour. Say,“29 minutes after 11.”
Count the minutes before the next hour. Say,“31 minutes before 12.”

Apply and Grow

Write the time. Write another way to say the time.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 8
Answer: 05:14

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-8
Explanation:
Count the minutes after the hour. Say,“14 minutes after 5.”
Count the minutes before the next hour. Say,“46 minutes before 6.”
The time is 05:14

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 9
Answer:07:57

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-9

Explanation:
Count the minutes after the hour. Say,“57 minutes after 7.”
Count the minutes before the next hour. Say,“3 minutes before 8.”
The time is 07:57

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 10

Answer: 12:43

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-10
Explanation:
Count the minutes after the hour. Say,“43 minutes after 12.”
Count the minutes before the next hour. Say,“17 minutes before 1.”
The time is 12:43

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 300

Answer: 01:28
Explanation:
Count the minutes after the hour. Say,“28 minutes after 1.”
Count the minutes before the next hour. Say,“32 minutes before 2.”
The time is 01:28

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 301

Answer:10:32

Explanation:
Count the minutes after the hour. Say,“32 minutes after 10.”
Count the minutes before the next hour. Say,“28 minutes before 11.”
The time is 10:32

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 302

Write the time.
Answer: 06:06
Explanation:
Count the minutes after the hour. Say,“6 minutes after 6.”
Count the minutes before the next hour. Say,“54 minutes before 7.”
The time is 06:06

Question 9.
24 minutes after 3
Answer: 03:24

Explanation:
Count the minutes after the hour. Say,“24 minutes after 3.”
The time is 03:24

Question 10.
13 minutes before 9
Answer: 08:47

Explanation:
Count the minutes before the hour. Say,“13 minutes before 9.”
The time is 08:47

Question 11.
7 minutes before 1
Answer: 12:53

Explanation:
Count the minutes before the hour. Say,“53 minutes before 1.”
The time is 12:53

Question 12.
Which One Doesn’t Belong? Which time does not belong with the other three?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 11
Answer:  Digital clock does not belong with the other three
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-11
Explanation: as in digital clock its shows 5:33  i.e, 33 minutes after 5
so, Digital clock does not belong with the other three

Think and Grow: Modeling Real Life

A train leaves a station at 12 minutes before 8. Show and write the time the train leaves the station.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 12
Answer: 07:48
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-12
Explanation: The time train leaves the station at 48 minutes after 7
07:48

Show and Grow

Question 13.
You go for a walk at 26 minutes after 2. Show and write the time you go for a walk.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 13
Answer: 02:26

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-13
walk at 26 minutes after 2
so the time is 02:26

Question 14.
DIG DEEPER!
Newton and Descartes start playing a game at 3 : 11. They play for 47 minutes. Show and write the time they stop playing the game.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 14
Answer: 03:58

Explanation:

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-14
Newton and Descartes start playing a game at 3 : 11. They play for 47 minutes.
3 hour 11 minutes + 47 minutes we get 3 hour 58 minutes
So they stop playing the game at 03:58

Question 15.
You eat breakfast at 34 minutes before 9. You eat dinner at 42 minutes after 6. Show and write the times. Circle A.M. or P.M.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 15
Which time is earlier? Explain
Answer:

Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-15

Count the minutes before the hour. Say,“34 minutes before 9.”
The time is 08:26
So, the breakfast time is 8:26 A.M
Count the minutes after the hour. Say,“42 minutes before 6.”
The time is 06:42 P.M
Thus the dinner time is 6:42 P.M

Time to the Nearest Minute Homework & Practice 12.1

Write the time. Write another way to say the time.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 16
Answer: 11 minutes after 2

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-16
Count the minutes after the hour. Say,“11 minutes after 2.”
The time is 02:11

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 310

Answer: 2 minutes before 5

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-310
Count the minutes before the hour. Say,“2 minutes before 4.”
The time is 04:58

Write the time. write two other ways to say the time.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 17
Answer:
1. 03:49
2. Count the minutes before the hour. Say, 11 minutes before 4

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 18
Answer:
08:32
count the minutes after the hour say 32 minutes after 8

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 19
Write the time
Answer:
1. 12:04
2.count the minutes after the hour say 4 minutes after 12

Question 6.
32 minutes after 10
Answer: 10:32

Explaination:
Count the time after hour say 32 minutes after 10
so the time is 10:32

Question 7.
8 minutes before 6
Answer: 05:52

Explanation:
Count the time before hour say 8 minutes before 6
so the time is 05:52

Question 8.
16 minutes before 8
Answer: 07:44

Explanation:
Count the time before hour say 16 minutes before 8
so the time is 07:44

Question 9.
Writing
Explain when you would stop counting by 5s and start counting by 1s when telling time to the nearest minute.
Answer:

Question 10.
Precision
Explain where the hands of an analog clock point at 1:27.
Answer:
Look at the hour hand.
The hour hand is between the 1 and 2.
The minute hand is between the 5 and 6.
The time between 5 and 6 is 5 minutes.
Count on by 1s from the 2 to the mark where the minute hand is pointing.
The time is 01 : 27

Question 11.
Modeling Real Life
You start practicing taekwondo 19 minutes before 7. Show and write the time you start practicing.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 312
Answer: 06:41
Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-312
Look at the hour hand.
The hour hand is between the 6 and 7.
The minute hand is between the 10 and 11.
The time between 10 and 11 is 5 minutes.
Count on by 1s from the 1 to the mark where the minute hand is pointing.
the time you start practicing  is 06 : 41

Question 12.
DIG DEEPER!
some friends start jumping rope at 12:22. They jump rope for 24 minutes. Show and write the time they stop jumping rope.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 20
Answer: 12:46
Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-20
Given they start jumping rope at 12:22
They jump rope for 24 minutes
so add 12:22 + 24 minutes we get 12:46
hence they stop jumping at 12:46

Review & Refresh

Question 13.
Estimate: ___
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 21
Answer: 330

Explanation:
The estimated number of 526 is 530.
The estimated number of 203 is 200.
530
-200
330

Question 14.
Estimate: ___
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 22
Answer: 590

Explanation
The estimated number of 945 is 950
The estimated number of 362 is 360
950
–  360
590

Question 15.
Estimate: ___
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 23
Answer: 260
Explanation:
The estimated number of 412 is 410
The estimated number of 145 is 150
410
–  150
   260

Lesson 12.2 Measure Elapsed Time within the Hour

Explore and Grow

Write each time. How much time has passed?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 24
___ minutes have passed.

Reasoning
How many more minutes until a half hour has passed? Explain.
Answer: 23 minutes have passed and 7 more minutes until half hour has passed
Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-24

The start time is 05:00
Count the minutes after the hour. Say,“23 minutes after 5.”
The time is 05:23
23 minutes have passed and 7 more minutes until half hour has passed

Think and Grow: Measure Elapsed Time

Elapsed time is the amount of time that passes from a starting time to an ending time.
Example
Find the elapsed time between 2:05 P.M. and 2:43 P.M.
Example
One Way: Use an analog clock.
Step 1: Draw the starting time.
Step 2: Mark the ending time.
Step 3: Count the minutes by5s and 1s until you reach the ending time.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 25
So, the elapsed time is ____ minutes.
Answer: 37 minutes

Another Way: Use a number line.
Step 1: Plot the starting time on a number line.
Step 2: Count on until you reach the ending time.
Step 3: Add the jumps to find the elapsed time.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 26
So, the elapsed time is ___ minutes.
Answer: 37 minutes

Show and Grow

Find the elapsed time.

Question 1.
Start: 11:10 A.M. End: 11:43 A.M.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 27
Answer: 33 minutes

Explanation:

Question 2.
Start: 1:25 P.M. End: 1:56 P.M.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 28
Answer: 31 minutes

Apply and Grow: Practice

Find the elapsed time

Question 3.
Start: 7:30 A.M. End: 7:53 A.M.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 29
Answer: 23 minutes

Question 4.
Start: 5:15 P.M. End: 5:41 P.M.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 30
Answer: 26 minutes

Question 5.
Start: 10:50 A.M. End: 10:59 A.M.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 31
Answer: 9 minutes

Question 6.
Start: 8:05 P.M. End: 8:37 P.M.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 32
Answer: 32 minutes

Question 7.
Structure
Find the elapsed time and the end time.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 33
Answer: Elapsed time 25 minutes end time is 09:52 Am

Question 8.
Writing
Explain how to use an analog clock to find the elapsed time from 6:20 P.M. to 6:38 P.M.

Think and Grow: Modeling Real Life

A magic show starts at 3:15 P.M. It ends at 3:57 P.M. How long is the show?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 34
Model:
The show is ___ minutes long.
Answer: 42 minutes
magic show starts at 03:15 P.M. it ends at 03:57 pm
so we have to subtract start time and end time to find how long the show run
03:57-03:15 is 42 minutes.

Show and Grow

Question 9.
A nature walk starts at 10:30 A.M. It ends at 10:46 A.M. How long is the walk?
Answer: 16 minutes
Given,
A nature walk starts at 10:30 A.M. It ends at 10:46 A.M.
To find how long is the walk we have to subtract the start time from end time.
10: 46 – 10:30 = 16 minutes

Question 10.
An Internet video is 13 minutes long. You start the video at 1:23 P.M. At what time does the video end?
Answer: 01:36 P.M.

Explanation:

Given,
Internet video is 13 minutes
video start at 1:23 P.M.
so add 13 minutes to 1:23 P.M1:23+13 = 1:36 P.M

Question 11.
DIG DEEPER!
You play hopscotch for 27 minutes. You stop at 4:40 P.M. At what time did you start playing hopscotch?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 35
Answer: 04:13

Explanation:
given played hopscotch for 27 minutes
play stoped at 4:40 P.M
so to know at what time playing hopscotch start we need to Subtract stoped time and played minutes
therefore 4:40-27minutes = 04:13 P.M
Hence at 04:13 P.M playing hopscotch started.

Question 12.
You practice the guitar from 12:06 P.M. to 12:35 P.M. on Saturday and from 9:25 A.M. to 9:47 A.M. on Sunday. How long did you spend practicing the guitar in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 36

Answer: 29+22= 51 Minutes.

Explanation:
Given,
practice the guitar from 12:06 P.M to 12:35 P.M.
so  minutes practiced is subtract from 12:35 – 12:06 = 29 minutes
practiced on Saturday from 9:25 A.M. to 9:47 A.M
So minutes practiced on Saturday. subtract from 9:47-9:25 =22 minutes
therefore to find how long spend on practicing the guitar overall is to add the first and second session  29 minutes + 22 minutes = 51 minutes

Measure Elapsed Time within the Hour Homework & Practice 12.2

Find the elapsed time.

Question 1.
Start: 6:05 A.M. End: 6:44 A.M.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 37
Answer: 39 minutes

Question 2.
Start: 3:30 P.M. End: 3:51 P.M.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 38
Answer: 21 minutes

Find the elapsed time.

Question 3.
Start: 4:10 P.M. End: 4:56 P.M.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 39
Answer: 46 minutes

Question 4.
Start: 9:25 A.M. End: 9:33 A.M.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 40
Answer: 8 minutes

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
Is Newton correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 41
Answer: No. the correct answer is 28 minutes

Question 6.
Writing
Explain how to use a number line to find the elapsed time from 10:15 A.M. to 10:49 A.M.
Answer: 34 minutes

Question 7.
Modeling Real Life
Your teacher places a beaker of water over a burner at 2:15 P.M. The water boils at 2:26P.M. How long does it take for the water to boil?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 42
Answer: 11 minutes

Explanation:
Given,
The teacher places a beaker of water over a burner at 2:15 P.M
water boils at 2:26 P.M
so to find how long water to boil is to subtract from 2:26 P.m and 2:15 P.m
So we get 2:26-2:15 = 11 minutes
it takes 11 minutes for the water to boil.

Question 8.
Modeling Real Life
Descartes plays outside from 1:32 P.M. to 1:45 P.M. He stops to eat lunch. Then he plays outside from 2:20 P.M. to 2:47 P.M. How long did he play outside in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 43
Answer: 13+27=40 minutes

Explanation:
Given,
Descartes plays outside from 1:32 P.M. to 1:45 P.M
so subtract from 1:45 P.M. and 1:32 we get 13 minutes.
after lunch, he plays outside from 2:20 P.M. to 2:47 P.M
so subtract from 2:20 P.M. to 2:47 P.M we get 27 minutes
To find how long did he play outside in all is  add both sessions 13 minutes+ 27 minutes = 40 minutes

Review & Refresh

Question 9.
There are 134 third graders and 106 fourth graders at a state park. There are 220 fewer teachers than students at the park. How many teachers are at the park?
Answer:

Lesson 12.3 Measure Elapsed Time Across the Hour

Explore and Grow

Write each time. How much time has passed?
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 44
___ minutes have passed.
Answer: 20 minutes

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-44
as shown in the analog clock start time is 02:45 P.M and the end time is 03:05 P.M
s0 subtract from the end time and start time
we get 03:05-02:45=20 minutes
hence  20 minutes have passed.

Critique Reasoning
Newton says one hour has passed because the digit for the hour increased by 1. Why is Newton incorrect?

Think and Grow: Measure Elapsed Time Across an Hour

Example
Find the elapsed time between 7:45 A.M. and 8:12 A.M.
One Way: Use an analog clock.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 45
Step 1: Draw the starting time.
Step 2: Mark the ending time.
Step 3: Count the minutes by 5s and 1s until you reach the ending time.
So, the elapsed time is __ minutes.
Answer: 21 minutes

Another Way: Use a number line.
Step 1: Plot the starting time on a number line.
Step 2: Count the minutes from the starting time to the next hour. Then count the minutes from the hour to the ending time.
Step 3: Add the jumps to find the elapsed time.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 46
So, the elapsed time is ___ minutes.
Answer: 27 minutes

Show and Grow

Find the elapsed time.

Question 1.
Start: 3:55 P.M. End: 4:41 P.M.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 47
Answer: 46 minutes

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-47
Explanation:
Draw the starting time.
Mark the ending time.
Count the minutes by 5s and 1s until you reach the ending time.
the elapsed time is 46minutes.

Question 2.
Start: 10:40 A.M. End: 11:19 A.M.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 48
Answer: 39 minutes

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-48

Explanation:
Plot the starting time on a number line.
Count the minutes from the starting time to the next hour. Then count the minutes from the hour to the ending time.
Add the jumps to 39 minutes is the elapsed time.

Apply and Grow: Practice

Find the elapsed time.

Question 3.
Start: 1:35 P.M. End: 2:11 P.M.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 49
Answer: 36 minutes
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-49
Explanation:
Draw the starting time.
Mark the ending time.
Count the minutes by 5s and 1s until you reach the ending time.
the elapsed time is 36minutes.

Question 4.
Start: 8:50 A.M. End: 9:34 A.M.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 50
Answer: 44 minutes
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-50
Explanation:
Plot the starting time on a number line.
Count the minutes from the starting time to the next hour. Then count the minutes from the hour to the ending time.
Add the jumps to 44 minutes is the elapsed time.

Question 5.
Start: 5:25 P.M. End: 6:07 P.M.
Answer: 42 minutes

Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-50 (1)
Explanation:
Plot the starting time on a number line.
Count the minutes from the starting time to the next hour. Then count the minutes from the hour to the ending time.
Add the jumps to 42 minutes is the elapsed time.

Question 6.
Start: 11:30 A.M. End: 12:26 P.M.
Answer: 56 minutes
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-50
Plot the starting time on a number line.
Count the minutes from the starting time to the next hour. Then count the minutes from the hour to the ending time.
Add the jumps to 56 minutes is the elapsed time

Question 7.
Reasoning
Find the end time.
start: 4:42 P.M.
Elapsed time : 38 minutes
End: ___P.M.
Answer: 5:20 P.M.

Explanation:
Given start time 4:42 P.M.
Elapsed time: 38 minutes
To find End  add 4:42 P.M + 38 minutes.
so the end time is 5:20 P.M

Question 8.
Writing
Explain two different ways to find the elapsed time from 6:55 A.M. to 7:29 A.M.
Answer:  34 minutes

Think and Grow: Modeling Real Life

A volleyball game begins at 5:45 P.M. It ends at 6 : 17 P.M. How long is the game?
Model:
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 51
The game is ___ minutes long.
Answer: 32 minutes

Explanation:
Given,
The volleyball game begins at 5:45 P.M
the game ends at 6:17 P.M
to find how long the is to subtract from end time to start time we get 6:17-5:45 = 32 minutes
Hence the game is 32 minutes.

Show and Grow

Question 9.
You start playing a virtual reality game at 1:50 P.M. You stop playing at 2:09 P.M. How long do you play the game?
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 320
Answer: 19 minutes

Explanation:
Given,
The game starts Playing at 1:50 P.M.
Stopped playing at 2:09 P.M
To find how long the game played is to subtract from end time to start time 2:09-1:50=19 minutes
19 minutes game was played.

Question 10.
You listen to an audiobook that is 47 minutes long. The book ends at 10:25 A.M. At what time did you start the book?
Answer: 09:38 A.M.

Explanation:
Given,
audiobook listen for 47 minutes long
the book ends at 10:25 A.M.
to find at what time the book start we need to subtract 47 minutes from end-time 10:25 A.M., we get 09:38 A.M.
at 09:38 A.M started the book.

Question 11.
Newton roller-skates from 11:35A.M. to 12:12P.M. Descartes roller-skates from 3:40 P.M. to 4:26 P.M. Who skates longer?
Answer: Descartes skates longer 46 minutes

Explanation:
Given,
Newton roller-skates from 11:35 A.M. to 12:12 P.M.
so subtract from end time to start time we get 12:12 P.M – 11:35 A.M = 37 Minutes
Descartes roller-skates from 3:40 P.M. to 4:26 P.M.
so subtract from end time to start time we get 4:26 P.M. – 3:40 P.M = 46 Minutes
so Descartes skates longer 46 minutes.

Question 12.
DIG DEEPER!
You practice juggling from 10:40 A.M. to 11:04 A.M. Your friend practices juggling for the same amount of time as you. She stops at 11:21 A.M. At what time did your friend start juggling?
Answer: 10:57  A.M

Explanation:
Given in the question that Friend practices juggling for the same amount of time as you.
So that you started practice at 10:40 A.M to 11:04 A.M
So the amount of time you practiced subtract from end time to start time we get 11:04-10:40= 24 minutes
so your friend  stops at 11:21 A.M
Hence to find your friend and started at  is subtract 24 minutes of your practice time in to end time of your friend that is 11:21 A.M
we get 11:21 A.M. – 24 minutes = 10:57 A.M
so the answer is 10:57 A.M.

Measure Elapsed Time Across the Hour Homework & Practice 12.3

Find the elapsed time.

Question 1.
Start: 3:50 P.M. End: 4:06 P.M.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 52
Answer: 16 minutes
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-52
Explanation:
Draw the starting time.
Mark the ending time.
Count the minutes by 5s and 1s until you reach the ending time.
the elapsed time is 16minutes.

Question 2.
Start: 9:35 A.M. End: 10:23 A.M.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 53
Answer: 48 minutes
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-53
Plot the starting time on a number line.
Count the minutes from the starting time to the next hour. Then count the minutes from the hour to the ending time.
Add the jumps to 48 minutes is the elapsed time

Find the elapsed time

Question 3.
Start: 2:20 P.M. End: 3:03 P.M.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 54
Answer: 43 minutes
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-53 (1)
Plot the starting time on a number line.
Count the minutes from the starting time to the next hour. Then count the minutes from the hour to the ending time.
Add the jumps to 43 minutes is the elapsed time

Question 4.
Start: 11:15 P.M. End: 12:12 A.M.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 55
Answer: 57 minutes
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-53 (2)
Explanation:
Plot the starting time on a number line.
Count the minutes from the starting time to the next hour. Then count the minutes from the hour to the ending time.
Add the jumps to 57 minutes is the elapsed time

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
Is Descartes correct? Explain.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 56
Answer: Wrong the correct answer is 42 minutes

Question 6.
Writing
Write a word problem that requires finding an elapsed time.
Answer:
Start: 11:15 P.M. End: 12:12 A.M.
Big-Ideas-Math-Answers-3rd-Grade-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-53 (2)
Plot the starting time on a number line.
Count the minutes from the starting time to the next hour. Then count the minutes from the hour to the ending time.
Add the jumps to 57 minutes is the elapsed time

Question 7.
Modeling Real Life
You start looking for animals tracks at 10:25 A.M. You find some at 11:06 A.M. How long does it take you to find the tracks?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 316
Answer: 41 minutes

Explanation:
Given
We start looking for animals tracks at 10:25 A.M
we find some at 11:06 A.M
so subtract 11:06 – 10:25 = 41 minutes

Question 8.
DIG DEEPER!
You create pictographs from 4:40 P.M. to 5:02 P.M. Your friend creates pictographs for the same amount of time as you. He stops at 6:16 P.M. What time did your friend start creating pictographs?
Answer: 5:56 P.M

Explanation:
Given in the question that your friend creates pictographs for the same amount of time as you
so you created pictographs from 04:40 P.M to 05:02 P.M.
to find the amount of time you created pictographs we need to subtract the start and end time we get
05:02 P.M. – 04:40 P.M =  22 minutes.
Your friend stops creating pictographs at 06:16 P.M.
Now to find your friend start time of creating pictographs
we need to Subtract your 22 minutes of creating a time of pictographs as given that you and your friend create pictographs for the same time
so we get  06:16 P.M. – 22 minutes = 05:56 P.M.
Hence your friend starts creating pictographs at 05:56 P.M.

Review & Refresh
Question 9.
Plot \(\frac{11}{6}\) on the number line.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 317
Answer:

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-317

Lesson 12.4 Problem Solving: Time Interval Problems

Explore and Grow

You wait in line for 16 minutes to ride a roller coaster. Then you wait in line for 15 minutes to ride a Ferris wheel. How much time do you spend waiting in the lines altogether?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 57
Make Sense of Problems
Write an equation for the problem. What operation did you use? Why?

Think and Grow: Solve Time Interval Problems

A time interval is an amount of time.

Example
Some friends have 60 minutes to solve a mystery. They have been working for 44 minutes. How much time do they have left to solve the mystery?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 58

Understand the Problem

What do you know?

  • Some friends have ___ minutes to solve a mystery.
  • They have been working for __ minutes.

What do you need to find?

  • You need to find how much ___ they have left to solve the mystery.

Make a Plan

  • Subtract ___ from ___ to find how much ___ they have left.

Solve

Use a number line to represent the problem and show the time intervals.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 59
So, the friends have __ minutes left to solve the mystery.
Answer: 16 minutes

Show and Grow

Question 1.
You spend 26 minutes playing games on a tablet and 17 minutes listening to music on a tablet. How much time do you spend using the tablet?
Answer: 43 minutes

Explanation:
Given You spend playing games on a tablet is 26 minutes.
and listening to music on a tablet is 17 Minutes.
Now to find how much time you spend using the tablet is
So we need to add both the spending times on tablet that is
26 minutes + 17 minutes = 43 minutes
Hence you have spent 43 minutes using the tablet

Apply and Grow: Practice

Question 2.
You have 30 minutes to play outside before dinner. You already played for 19 minutes. How much time do you have left to play?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 60
Answer: 11 minutes

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-57
Given you have 30 minutes to play outside
and you have played 19 minutes already
to find how much time you have left to play we need to Subtract from the total given time by time you have played till now
we get 30 minutes – 19 minutes = 11 minutes
Hence 11 minutes of time you have left to play.

Question 3.
Library class is 43 minutes long. During class, you spend 15 minutes searching for books and the rest of the time reading. How much time do you spend reading?
Answer: 28 minutes

Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-57 (1)
Given Duration of the library class is 43 minutes
you spend searching for books in 15 minutes
to find how much time do you spend reading we need to subtract from the total duration of library class and search for books time
we get 43 minutes – 15 minutes= 28 minutes.
Hence you have spent 28 minutes reading.

Question 4.
You spend 13 fewer minutes planning a constellation picture than creating it. You spend 12 minutes planning the picture. How much time do you spend creating it?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 61
Answer:

Question 5.
DIG DEEPER!
You spend 3 hours at an adventure park. Which equations show how many minutes you spend at the park?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 62
Answer:  180 minutes

Explanation:
Given you spent 3 hours in the adventure park
as we know that 1 hour is equal to 60 minutes.
so we can use two equations one is 3 hours multiplied by 60 minutes that is 3 × 60 = 180 minutes
or we spent 3 hours = 1 hour + 1 hour + 1 hour =  60 min +60 min +60 min = 180 minutes
Hence you spent 180 minutes in the park

Think and Grow: Modeling Real Life

You write and illustrate a short story. You spend 36 minutes writing the story, 15 minutes drawing the pictures, and 13 minutes coloring the pictures. How many more minutes do you spend writing than illustrating?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 63
Understand the problem:
Make a plan:
Solve:
You spend __ more minutes writing the story.
Answer: 8 minutes

Explanation:
Given you spend writing the story is 36 minutes
and took  15 minutes for drawing and 13 minutes for coloring the picture’s
so add both illustrating minutes total of 15 minutes + 13 minutes = 28 minutes
Now to find how many more minutes spent writing than illustrating by subtracting writing 36 minutes and illustrating  28 minutes.
we get  36- minutes – 28 minutes = 8 minutes
Hence you spend 8 more minutes writing the story

Show and Grow

Question 6.
A play with three acts is 57 minutes long. The first act is 24 minutes long, and the second act is 19 minutes long. How long is the third act?
Answer: 14 minutes

Explanation:
Given,
play with three acts is 57 minutes long.
the first act is 24 minutes long,
and the second act is 19 minutes long
To find how long is the third act we have to add the first act and second act duration minutes
we get 24 minutes + 19 minutes = 43 minutes.
Now subtract the 43 minutes with Play with three-act 57 minutes.
we get 57 minutes – 43 minutes = 14 minutes.
Hence the third act is 14 minutes long.

Question 7.
DIG DEEPER!
How many more minutes do you spend playing sports after school than doing homework? How much time do you spend on all of your after-school activities?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 64
You start your math homework at 3:35 P.M. You start your science homework immediately after you finish your math homework. At what time do you finish your science homework? Explain.
Answer: 04:16 P.M.

Explanation:
Given,
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-64
You start math homework at 3:35 P.M.
as per the given table duration of math homework is 23 minutes
Math Homework finishes at   3:35 P.M + 23 minutes = 3:58 P.M
Science home works start after completing math homework is 3:58 P.M
To find science homework finishes as given in table duration is 18 minutes so add to start time
we get 3:58 + 18 minutes = 4:16 P.M.
At 4:16 P.M. finished science homework

Problem Solving: Time Interval Problems Homework & Practice 12.4

Question 1.
You spend 28 fewer minutes stretching than practicing. You practice for 40 minutes. How much time do you spend stretching?
Answer:

Question 2.
You spend 11 more minutes playing a board game than you do creating it. You spend 49 minutes playing the board game. How much time do you spend creating the board game?
Answer:

Question 3.
Open-Ended
A dog groomer has 60 minutes togive3 dogs a bath. Each bath takes at least 15 minutes, and the first bath takes the longest. What is one way the 60 minutes can be divided among the three baths?
Bath 1: ___ minutes
Bath 2: ___ minutes
Bath 3: ___ minutes
Answer:
Bath 1: _30__ minutes
Bath 2: _15__ minutes
Bath 3: _15__ minutes

Question 4.
Which two events can be done back-to-back in less than a half hour? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 65
Answer: Caricature and Horse Ride

Explanation:
Given in the picture That
Tractor pull takes 19 minutes
Horse Ride: 14 minutes
Caricature : 12 minutes
So to conduct two back to back events within half-hour
Consider two lowest minutes so we can notice Caricature 12 minutes and Horse ride 14 minutes so 12 minutes + 14 minutes = 26 minutes
So 26 minutes back to back event will be completed with in half hour

Question 5.
Modeling Real Life
You have 55 minutes to find 3 items. You find the first item in 26 minutes, and you find the second item in 9 minutes. How many minutes do you have left to find the third item?
Answer: 20 Minutes

Explanation:
Given,
You have 55 minutes to find 3 items
Found the first item in 26 minutes
The second item in 9 minutes
To find how many minutes we have left for the third item
Subtract first and second item duration with the total time given for 3 items we get
55 minutes – 26 minutes – 9 minutes = 20 minutes
Hence it takes 20 minutes for the third item.

Question 6.
DIG DEEPER!
How many more minutes do you spend dancing than playing musical instruments? How much time do you spend on all of your activities?
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 66
Answer: You spend 18 minutes you spend dancing than playing musical instruments and you spend 100 minutes on all of your activities.

Explanation:
Given in table that
Time spend for step dance and hip-hop dance is  25 min and 34 minutes
Total time for the dance we get 25 minutes + 34 minutes = 58 minutes
Time spend on play drums and play the piano is 22 minutes and 19 minutes
Total time for instruments we get 22 minutes + 19 minutes = 41 minutes
so to find how many more minutes you spend dancing than playing instruments is
difference between total time for dancing and total time for playing instrument weget
58 minutes – 41 minutes = 18 minutes
And to find the total time spend on all of your activities is to add all the durations in the table we get
25 minutes + 34 minutes + 22 minutes + 19 minutes = 100 minutes.
Hence You spend 18 minutes you spend dancing than playing musical instruments and you spend 100 minutes on all of your activities.

 

You start playing the drums at 5:25 P.M. You start playing the piano immediately after you finish playing the drums. At what time do you finish playing musical instruments? Explain.
Answer: 06:06 P.M

Explanation:
Given
You start playing the drum at 5:25 P.M
As per the given table duration for playing drums is 22 minutes
Add duration to 5:25 P.M we get 5:47 P.M
Also given you started playing piano immediately after finishing playing drums that is at 5:47 P.M
As per the given table duration for playing the piano is 19 minutes
add duration to 5:47 P.m we get 06:06 P.M
Hence at 6:06 P.M, we finish playing musical instruments

Review & Refresh

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 67
Answer:7/7

Explanation:
Given 5/5 by dividing we get 1
in the same way 7/7 we get 1
so the value is 7/7

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 68
Answer: 2/4

Explanation:
Given 1/2 by dividing we get 0.5
in the same way 2/4 we get 0.5
so the value is 2/4

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 69
Answer: 4/8

Explanation:
Given 2/4 by dividing we get 0.5
in the same way 4/8 we get 0.5
so the value is 4/8

Question 10.
Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 70
Answer: 1/3

Explanation:
Given 2/6 by dividing we get 1/3
in the same way, 1/3
so the value is 1/3

Lesson 12.5 Understand and Estimate Liquid Volume

Explore and Grow

About how many bottles of water would fill the pot?
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 74

Reasoning
The bottle holds 1 litre of water. How can you estimate the number of litres of water the pot can hold?
Answer: 5 litres

Explanation:
Given bottle holds 1 litre of water
we need to estimate the number of litres of water the pot can hold
by observing the pot we can estimate that the pot can hold up to 5 litres
Hence the answer is 5 litres bottles

Think and Grow: Understand Liquid Volume

Liquid volume is the amount of liquid in a container.
A litre (L) is the standard metric unit used to measure liquid volume.
A millilitre (mL) is another metric unit used to measure liquid volume.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 75

Example
Which units should you use to measure the liquid volume, litres millilitres or ? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 76
A fishbowl contains ___ liquid than a water bottle.
Answer: More liquid than a water bottle

Explanation:
One bottle contains one litre of liquid
by observing the picture we know that the water in the fishbowl is more than a litre bottle
Hence A fishbowl contains more liquid than a water bottle.

Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 77
A small glass contains ___ liquid than a 1-litre water bottle.
Answer: Less

Explanation:
AS we know that 1-litre water bottle contains more water than a glass of water
Hence A small glass contains less liquid than a 1-litre water bottle.

Show and Grow

Which units should you use to measure the liquid volume, or millilitres? Explain.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 78
Answer: Liquid volume millilitres

Explanation:
As we know that Tea cup dint hold litre volume
Hence A Hence tea cup to measure the liquid millilitres.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 79
Answer: Liquid volume litres

Explanation:
bucket of liquid contains litres of liquid.
by observing the picture we know that the liquid is in litres of liquid contain in litres

Apply and Grow: Practice

Which units should you use to measure the liquid volume, litres or millilitres ? Explain.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 80
Answer: Millilitres

Explanation:
One drop of liquid contains one millilitres of liquid
by observing the picture we know that the liquid
One millilitres of liquid contain one millilitres

4.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 81
Answer: Liquid volume in litre

Explanation:
Tea pot of liquid contains one litres of liquid
by observing the picture we know that the liquid is in litres of liquid contain litres

Choose the better estimate.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 82
Answer: 250 L

Explanation:
By observing the picture we can estimate that the bowl volume can hold 250 L so the better estimate is 250 L

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 83
Answer: 15 mL

Explanation:
By observing the picture we can estimate that the water bottle cannot hold 15 L so the better estimate is 15 mL

Question 7.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 84
Answer: 30 mL

Explanation:
By observing the picture we can estimate that the water key chain cannot hold 3L so the better estimate is 30 mL

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 85
Answer: 4 L
Explanation:
By observing the picture we can estimate that the fountain hold 40L so the better estimate is 4L

Question 9.
Reasoning
Match
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 86
Answer: 60 mL and 200 mL are match and 4L and 2L are a match

Explanation: In the given picture we can observe that Liters L and mL are shown
Hence we can match liters L and mL separately
so 60 mL and 200 mL are match and 4L and 2L are a match

Think and Grow: Modeling Real Life

Use Picture A to estimate the liquid volume shown in Picture B.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 87
Compare:
The liquid volume is about ___ liters.
Answer: 20 L

Explanation:
Given in picture A contains 5L
we can estimate liquid volume is picture B as the volume is full of can
hence The liquid volume is about 20 liters.

Show and Grow

Question 10.
Use Picture C to estimate the liquid volume shown in Picture D
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 88
Answer: 250 mL

Explanation:
Given in Picture D volume is 125 mal which is half of the bottle
So we can estimate in Picture D is 250 mL as it is filled completely with volume

Question 11.
DIG DEEPER!
Use Picture X to estimate the liquid volumes shown in Pictures Y and Z.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 89
Answer: picture Y 75 L and picture Z 150 liters

Explanation:
Given Picture X is 25L
so we can estimate the Picture Y 75 L as the container is filled fully which is 3 times than picture X
whereas Picture Z we can estimate 150 L as its double the size of the Picture Y

Understand and Estimate Liquid Volume Homework & Practice 12.5

Which units should you use to measure the liquid volume, liters or milliliters ? Explain.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 90
Answer: liquid volume Liters

Explanation:
By observing the picture the can be estimated in liquid volume Liters as it contains more than milliliters and measuring in liters is flexible

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 91
Answer: milliliters

Explanation:
By observing the picture the can be estimated in liquid volume milliliters as it contains less than liters and measuring in milliliters is flexible

Choose the better estimate.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 92
Answer: 300 mL

Explanation:
By observing the picture we can estimate that the balloon cannot hold 300L so the better estimate is 300 mL

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 93
Answer: 6L

Explanation:
By observing the picture we can estimate that the Tube is more than 6 mL because the boy observing boy height  so the better estimate is 6 L

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 94
Answer: 270 mL

Explanation:
By observing the picture we can estimate that the Glass and spoon volume cannot hold 27 L so the better estimate is 270 mL

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 95
Answer: 1 L

Explanation:
By observing the picture we can estimate that the bowl  volume cannot hold 10 L so the better estimate is 1 L

Question 7.
Descartes wants to estimate how much water Newton used to fill his dog pool. Would 1,000 milliliters or 100 liters be a better estimate? Explain.
Answer: 100 liters

Explanation:
Given 1000 milliliters is equal to 1 liter which is a smaller quantity for a dog pool
and also given 100 liters which is enough to fill the dog pool.
hence 100 liters is  better

Question 8.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the liquid volume in the bowl is less than 10 milliliters. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 96
Answer: wrong

Explanation:
Given in the pictured bowl filled with 10 L
Hence the liquid in the bowl is more than 10 milliliters as liter is always greater than milliliters

Question 9.
Number Sense
Order the liquid volumes from least to greatest.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 97
Answer: 1 mL, 50mL, 2000 mL, 5L

Explanation:
as we know that milliliters mL is smaller than liters L
hence  the order is from least to greatest is
1 mL, 50mL, 2000 mL, 5L

Question 10.
Reasoning
An elephant can hold up to10 liters of water in its not trunk. Which of the following is the amount of water an elephant can hold? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 98
Answer: 1 L, 1000 mL, and 100 mL

Explanation:
Given that elephant can hold up to 10 liters
so 1 L, 1000 mL, and 100 mL are less than 10 liters where elephant can hold
But 100L is more than the capacity which an elephant can hold.
Hence 1 L, 1000 mL, and 100 mL amount of water an elephant can hold

Question 11.
Modeling Real Life
Use Picture A to estimate the liquid volume shown in Picture B.
Big Ideas Math Solutions Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 99
Answer: 500 mL

Explanation:
by observing Picture A the glass is filled with half which is 350 ml
hence the estimated volume of the Full glass of Picture B is 500 mL

Review & Refresh

Question 12.
Your friend saves $5 each week for 6 weeks. He spends all of the money on 3 toys that each cost the same amount. How much does each toy cost?
Answer: 10 $

Explanation:
A given friend saved $5 each week
he saved for 6 weeks so multiply $5 with 6 weeks we get $30
To find the cost of each toy divide the total six weeks amount by 3 toys as said he spend all of the money on 3 toys
so we get  $30 divided by  = $10
each toy cost $10

Lesson 12.6 Measure Liquid Volume

Explore and Grow

Estimate the capacities of four different containers. Then use a 1-liter beaker to fill each container with liquid. What is the actual liquid volume in each container?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 100
Precision
How can you use your results to get a better estimate for a fifth container?
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-100

Think and Grow: Measure Liquid Volume

Example
What is the liquid volume in each container?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 101

The liquid volume in the soup can is ___ milliliters.
Answer: 5 mL
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 102
The liquid volume in the coffeepot is ___ liters ___ milliliters.
Answer:   2 ml

Show and Grow

What is the liquid volume in the container?

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 103
Answer: 1 mL

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 104
Answer: 2 mL

Write the total liquid volume shown

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 105
Answer: 1 liter and 600mL

Explanation:
By observing the containers we know that each container is 1 L with measuring volumes on it
the second container is above the 500 mL mark which is near the 600 mL mark
hence the estimated volume is 1 liter and 600mL

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 106
Answer: 2 Liters and 200 mL
Explanation:
By observing the containers we know that both containers is 1 L with measuring volumes on it
the Third container is near  the 200 mL mark
hence the estimated volume is 2 Liters and 200 mL

Apply and Grow: Practice

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 107
Answer: 4 mL

Explanation:
By observing the picture we know that 4 drops are in the trolley
Hence the estimated volume is 4 mL

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 108
Answer: 3 mL

Explanation:
By observing the picture we know that 3 drops are in the bottle
Hence the estimated volume is 3 mL

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 109
Answer: 2 liters and 500 mL

Explanation:
By observing the beakers we know that both 1st and 3rd  beakers is 1 L with measuring volumes on it
the second beakers is near  the 500 mL mark
hence the estimated volume is 2 Liters and 500 mL

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 110
Answer: 3 liters

Explanation:
By observing the beakers we know that all 3 beakersare 1 L with measuring volumes on it
hence the estimated volume is 3 liters

Question 9.
Which One Doesn’t Belong? Which group of beakers does not have the same liquid volume as the other two?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 111
Answer: 2nd-row beakers containers are Doesn’t Belong

Explanation:
By observing the pictures we can know that row one and three beakers contain 1 liter 800 mL
whereas Second-row beakers contains 1 liter 900 mL
Hence 2nd-row beakers containers are Doesn’t Belong

Question 10.
Precision
How much water did the basketball team drink during practice? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 112
Answer: 10 L

Explanation:
Given in picture before practice jar contains 17L
after observing measurements on the jar after practice the water level is at 7 L
So subtract from before practice volume by after practice volume we get 17 L-7L= 10L

Think and Grow: Modeling Real Life

You drink two of the cartons of milk shown. How many milliliters of milk do you drink?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 113
Equation:
You drink ___ milliliters of milk.
Answer: 472 milliliters of milk

Explanation:
Given You drink two of the cartons of milk shown
each carton contains 236 mL
so 2 carton multiply by 236 mL we get 472 mL
hence 472 milliliters of milk do you drink

Show and Grow

Question 11.
You pour 250 milliliters of the juice shown into a cup. How many milliliters of juice are left in the jug?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 114
Answer: 696 mL

Explanation:
Given jar volume on the picture is 946 mL
You pour 250 milliliters of the juice shown into a cup
so the juice left in a jar will be 946 mL – 250 mL = 696 mL
Hence 696 milliliters of juice are left in the jug

Question 12.
A school custodian repaints 5 classrooms. He needs 9 liters of paint for each classroom. How many liters of paint does he need in all?
Answer: 45 liters

Explanation:
Given 9 liters of paint for each classroom
custodian repaints 5 classrooms
so to find How many liters of paint does he need in all is multiply 5 class rooms with 9 liters each
we get 5 × 9 liters = 45 liters
Hence 45 liters of paint does he need in all

Question 13.
A baby pool holds 72 liters of water. You use an 8-liter bucket to fill the pool with water. How many times do you fill the bucket?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 115
Answer: 9 times

Explanation:
Given baby pool holds 72 liters of water
8-liter bucket to fill the pool with water
So to find How many times do you fill the bucket
is divide 72 by 8 liters we get number times to fill
we get 72/8 = 9 Times
hence 9 Times you fill the bucket

Question 14.
DIG DEEPER!
A frozen treat tray has 6 molds. Each mold holds 90 milliliters of liquid. You mix 375 milliliters of orange juice with 175 milliliters of pineapple juice. Do you have enough juice to fill the tray? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 116
Answer: Yes

Explanation:
Given frozen treat tray has 6 molds and Each mold holds 90 milliliters of liquid.
you mix 375 milliliters of orange juice with 175 milliliters of pineapple juice
so Add 375 milliliters of orange juice and 175 milliliters of pineapple juice we get 550 milliliters
Now divde 550 milliliters with 90 milliliters we get 6.1 Molds
so yes you have enough juice to fill the tray

Measure Liquid Volume Homework & Practice 12.6

Write the total liquid volume shown.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 117
Answer: 200 mL and 2 mL

Explanation:
By observing the picture in the beaker the volume is 200 mL and from coconut is 2 mL

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 118
Answer: 1 liter and 502 mL

Explanation
By observing the picture in 2 beakers the volume is 1 liter and 500 mL and from the jar is 2 mL
Hence 1 liter and 502 mL

Explanation

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 119
Answer: 2 liters 600 mL

Explanation:
By observing the beakers we know that both 1st and 3rd  beakers is 1 L with measuring volumes on it
the second beakers is near the 600 mL mark
hence the estimated volume is 2 Liters and 600 mL

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 120
Answer: 1 liter 900 mL

Explanation:
By observing the containers we know that each container is 1 L with measuring volumes on it
the second container is below the 1 L mark which is near the 900 mL mark
hence the estimated volume is 1 liter and 900mL

Question 5.
Precision
You mix the two juices shown. How much juice do you have in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 121
Answer: 900 mL

Explanation:
Given Blue, Rasberry juice is 300 mL
Lemonade is 600 mL
Add both the volumes we get 600 mL + 300 mL = 900 mL
900 mL juice do you have in all

Question 6.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the liquid volume of the beaker is 100 liters. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 318
Answer: incorrect

Explanation:
by observing the picture the volume in the beaker is 100 mL which is less than 100 liters
Hence your friend is incorrect

Question 7.
Modeling Real Life
You and your friend each drink one of the juice bottles shown. How many milliliters of juice do you and your friend drink in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 122
Answer: 592 mL

Explanation:
Given You and your friend each drink one of the juice bottles shown
Each bottle contains 296 mL
so multiply 296 mL with 2 we get 592 mL
hence 592 mL of juice do you and your friend drink in all

Question 8.
Modeling Real Life
You use 120 milliliters of water from the spray bottle shown. How many milliliters of water are left in the bottle?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 123
Answer: 95 mL

Explanation:
Given You use 120 milliliters of water from the spray bottle shown
in picture its given spary bottle contains 215 mL
So subtract 215 mL with 120 mL we get 215 mL-120mL = 95 mL
Hence 95 milliliters of water are left in the bottle

Question 9.
Modeling Real Life
You use 20 liters of water to water a garden. You use a 5-liter watering can to water the garden. How many times do you fill they can? Explain.
Answer: 4 times

Explanation:
Given You use 20 liters of water to water a garden.
You use a 5-liter watering can to water the garden
to find how many times  we need to divide 20 liters by 5 liters we get 4 times
Hence 4 times do you fill the can

Question 10.
DIG DEEPER!
A muffin tray has 6 molds. Each mold holds 60 milliliters of batter. You make 184 milliliters of blueberry batter and 145 milliliters of banana batter. Do you have enough batter to fill the tray? Explain.
Answer: No

Explanation:
Given A muffin tray has 6 molds. Each mold holds 60 milliliters of batter
You make 184 milliliters of blueberry batter and 145 milliliters of banana batter.
add both 184 milliliters of blueberry batter and 145 milliliters of banana batter we get 329 milliliters
Now divide 329 milliliters with 60 milliliters we get 5.48 molds
So No, you dont have enough batter to fill the tray

Review & Refresh

Circle the value of the underlined digit.

Question 11.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 124
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-124

Question 12.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 125
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-125

Lesson 12.7 Understand and Estimate Mass

Explore and Grow
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 126

Which object has more mass ?

Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 127
Answer: scissor , and blue cubes

Reasoning
Examine a $ 1 and a $ 10 bill. What do you notice about the masses and the values?

Think and Grow: Understand Mass

Mass is the amount of matter in an object.
A gram (g) is the standard metric unit used to measure mass.
A kilogram (kg) is another metric unit used to measure mass.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 128
Example
Which units should you use to measure the mass, grams or kilograms? Explain
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 129
An apple has _less__ matter than a basketball bat.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 130
A watermelon has _less__ matter than a baseball bat.
Answer: less

Show and Grow

Which units should you use to measure the mass, or kilograms? Explain.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 131
Answer: Mass is in kilogram

Explanation:
As we know that the given picture is a chair which is an object
so  Mass is the amount of matter in an object. and chair is easy to estimate in kilograms
hence chair use to measure the Mass is in kilogram units

Question 2.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 132
Answer: grams

Explanation:
As we know that the given picture is a crayon which is an object
so  Mass is the amount of matter in an object. easy to estimate in grams
hence crayon is small and  use to measure in  grams units

Apply and Grow: Practice

Which units should you use to measure the mass, or kilograms? Explain.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 133
Answer: Mass in kilograms

Explanation:
As we know that the given picture is a boat which is an object
so  Mass is the amount of matter in an object. the boat heavy and  is easy to estimate in kilograms
hence boat to measure in kilograms units

Question 4.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 134
Answer: Grams

Explanation:
A gram (g) is the standard metric unit used to measure the mass
easy to estimate in grams as it is small

Choose the better estimate.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 135
Answer: 300 g

Explanation:
As shown in the picture the book is small and it won’t be 300Kgs heavy as books are easy to carry
Hence estimation is 300 g

Question 6.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 136
Answer: 27 kg

Explanation:
as shown in the picture Dog will not be 27 g less weight
so the estimated weight is 27 kg

Question 7.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 137
Answer: 1 kg

Explanation:
as shown in the picture book will not be 8 g less weight
so the estimated weight is 1 kg

Question 8.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 138
Answer: 15 g

Explanation:
as shown in the picture Goggles  will not be heavier weight like 150g
so the estimated weight is 15 g

Question 9.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says 50 grams is a greater unit of measurement than 50 kilograms because 50 liters is greater than 50 milliliters. Is your friend correct? Explain.
Answer: wrong/incorrect

Explanation:
as we know 1 Kilogram = 1000 grams
and 1 liter = 1000 milliliters
so your friend says 50 grams is greater than 50 kgs statement is incorrect
and  50 liters is greater than 50 milliliters is correct.
So the correct statement is 50 grams is lesser than 50 kgs

Question 10.
Reasoning
A bowling ball and a beach ball are the same size. Do the objects have about the same mass? Explain.
Answer: No

Explanation:
as we know that a Bowling ball weight is heavier than the beach ball as it filled with air inside
Hence objects don’t have the same mass

Think and Grow: Modeling Real Life

Use the mass of the small bag of potatoes to estimate the mass of the large bag of potatoes.
Compare:
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 139

Show and Grow

Question 11.
Use the mass of the banana to estimate the mass of the bunch of bananas.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 140
Answer: 480 g

Explanation:
Given one banana weights 120 g
So the second image shows 4 bananas so multiply 120 by 4 we get 480 g

Question 12.
DIG DEEPER!
Use the mass of the small egg carton to estimate the mass of the larger egg cartons.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 141
Answer:  580 g and 870 g

Explanation:

Given in the first image that 6 eggs  weights 290 grams so 1 egg weights 48.3 g
so to find 12 eggs weight in second image  multiply with 48.3 by 12 eggs we get 580 g
so to find 18 eggs weight in third image  multiply with 48.3 by 18 eggs we get 870 g

Understand and Estimate Mass Homework & Practice 12.7

Which units should you use to measure the mass, grams or kilograms ? Explain.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 142
Answer: Grams

Explanation:
As we know that the given picture is groundnut which is an object
so  Mass is the amount of matter in an object. easy to estimate in grams
hence groundnut is small and uses to measure in  grams units

Question 2.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 143
Answer: Kilograms

Explanation:
As we know that the given picture is a cot/ bed which is an object
so  Mass is the amount of matter in an object. easy to estimate in kilograms
hence cot/ bed is large and uses to measure in  kilograms units

Choose the better estimate

Question 3.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 144
Answer: 30 g

Explanation:
as shown in the picture cover pack will not be heavier weight like 30 kg
so the estimated weight is 30 g

Question 4.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 145
Answer: 9 kg

Explanation:
as shown in the picture cycle will not be 9 g weight
so the estimated weight is 9 kg

Question 5.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 146
Answer: 100 g

Explanation:
as shown in the picture Scarf will not be heavier weight like 10 kg
so the estimated weight is 100 g

Question 6.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 147
Answer: 2 kg

Explanation:
as shown in the picture oranges will not be heavier weight like 20 kg
so the estimated weight is 2 kg

Question 7.
Logic
Which objects have a mass greater than 1 kilogram?
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 148
Answer: Computer, Desk, Microwave

Explanation:
Given objects
the pencil cherry and scissors will not have more than 1-kilogram mass
A computer is heavy so it will have more than 1-kilogram mass
The desk and microwave are also heavy so it will have more than 1-kilogram mass
So we get Computer, Desk, Microwave have a mass greater than 1 kilogram

Question 8.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the mass of the kangaroo is greater than 25 grams. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 149
Answer: Yes, Correct

Explanation:
Given in the picture that kangaroo mass is 25 kg
Hence the kangaroo is greater than 25 grams
so the kangaroo is greater than 25 grams.
Yes, your friend correct

Question 9.
Number Sense
Order the masses from least to greatest.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 150
Answer: 6g, 1 kg, 3000g, 20 kg

Explanation:
As we know that Kilograms are greater than grams
as 1 kilogram is equal to 1000 Grams
so the Order of the masses from least to greatest is
6g, 1 kg, 3000g, 20 kg

Question 10.
Writing
Explain how grams and kilograms are related.
Answer:
In the metric system, “milli” means 1/1,000 and “kilo” means 1000.
This means that a milligram is 1/1000 of a gram, and a kilogram is 1000 grams.
So a kilogram is much heavier than a milligram
in fact, a kilogram is a million times as heavy as a milligram

Question 11.
Modeling Real Life
Use the mass of the lightbulb to estimate the mass of the box of lightbulbs.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 151
Answer: 148 g

Explanation:
Given in the picture that one bulb mass is 37 g
So to find 4 bulb mass multiply 37 g with 4
we get 148g
estimate the mass of the box of lightbulbs is 148 g

Review & Refresh

Question 12.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 152
Answer: 3/4 is greater than 3/6

Question 13.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 153
Answer: 3/4 is greater than 1/2

Question 14.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 154
Answer: 6/8 is greater than 5/8

Question 15.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 155
Answer: 3/3 is greater than 1/3

Question 16.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 156
Answer: 2/4 equals to 4/8

Question 17.
Big Ideas Math Answers 3rd Grade Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 157
Answer: 7/8 is greater than 5/6

Lesson 12.8 Measure Mass

Explore and Grow

Estimate the masses of four different objects. Then use a balance and weights to measure the actual mass of each object to the nearest gram or kilogram.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 158
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 159
Precision
How can you use your results to get a better estimate for a fifth object?
Answer:

Think and Grow:
Example
What is the mass of each object?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 160
The mass of the tub of clay is ___ grams.
Answer: 151 grams

Explanation:
Given in the picture the weights are 100 g, 10g,10g,10g,10g,10g, and 1g
so add the weights we get 151 g

Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 161
The mass of the candle is ___ kilogram ___ grams.
Answer: 1 kg 205 grams

Explanation:
Given in the picture the weights are 1 Kg ,100 g,100g,5g
so add the weights we get 1 kg 205 grams
The mass of the candle is 1 kilogram 205 grams

Show and Grow

Write the total mass shown.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 162
Answer: 4 kg

Explanation:
Given in the picture there are 4 1 kg weights
So the total mass is by adding 4 1 kg weights we get 4 kgs
the total mass is 4 kg

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 163
Answer: 327 g

Explanation:
Given in the picture there are 100g, 100g, 100g, 10g, 10g, 5g, 1g,1g weights
So the total mass is by adding all weights we get 327 g
the total mass is 327 g

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 164
Answer: 842 g

Explanation:
Given in the picture there are 500g, 100g, 100g, 100g, 10g, 10g,10g,10g, 1g, 1g,1g weights
So the total mass is by adding all weights we get 842 g
the total mass is 842 g

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 165
Answer: 2 kgs 595 grams

Explanation:
Given in the picture there is 1 kg, 1 kg, 500g, 10g, 10g, 10g, 10g, 10g,10g,10g, 10g, 10g,5g weights
So the total mass is by adding all weights we get 2 kgs 595 grams
the total mass is 2 kgs 595 grams

Apply and Grow: Practice

Write the total mass shown.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 166
Answer: 3 kg 702 grams

Explanation:
Given in the picture there is 1 kg, 1 kg, 1 kg, 500g, 100g, 100g, 1g, 1g weights
So the total mass is by adding all weights we get 3 kg 702 grams
the total mass is 3 kg 702 grams

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 167
Answer: 2 kg 458 grams

Explanation:
Given in the picture there is 1 kg, 1 kg, 100g, 100g, 100g, 100g, 10g, 10g,10g,10g, 10g, 5g,1g, 1g,1g weights
So the total mass is by adding all weights we get 2 kg 458 grams
the total mass is 2 kg 458 grams

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 168
Answer:  5 kg 213 grams

Explanation:
Given in the picture there is 1 kg, 1 kg, 1kg, 1kg, 1kg, 100g, 100g, 10g,1g,1g, 1g,  weights
So the total mass is by adding all weights we get 5 kg 213 grams
the total mass is 5 kg 213 grams

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 169
Answer: 2 kg 836 grams

Explanation:
Given in the picture there is 1 kg, 1 kg, 10g, 10g, 10g, 500g, 5g, 10g,100g,100g, 100g, 1g  weights
So the total mass is by adding all weights we get 2 kg 836 grams
the total mass is 2 kg 836 grams

Question 9.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the stuffed animal has a mass that is less than 25 grams. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 170
Answer: No, Incorrect

Explanation:
Given weights 25g
As we observe the image the animal has more mass than the weights 25 grams
So Your friend says the stuffed animal has a mass that is less than 25 grams. Is incorrect

Question 10.
Choose Tools
Choose the best tool to measure each time.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 171
The liquid volume of a bowl: ___
The length of a spoon: ___
The mass of an orange: ___
The number of minutes you jog: ___
Answer:
The liquid volume of a bowl:  C
The length of a spoon: B
The mass of an orange: A
The number of minutes you jog: D

Think and Grow: Modeling Real Life

Third graders should eat 454 grams of vegetables each day. You eat the vegetables shown on the balance. How many more grams of vegetables should you eat today?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 172
Equation:
You should eat __ more grams of vegetables.
Answer: 232 grams

Explanation:
Given Third graders should eat 454 grams of vegetables each day
You eat the vegetables shown on the balance we get 226 grams
so to find How many more grams of vegetables should you eat today is 454 grams – 226 grams
we get 232 grams

Show and Grow

Question 11.
A tablet’s mass is 324 grams more than the cell phone’s mass. What is the mass of the tablet?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 173
Answer: 553 grams

Explanation:
Given A tablet’s mass is 324 grams more than the cell phone’s mass
as shown in the balance cell phone’s mass is 229 g by adding weights
so to find the mass of the tablet add both values 324 grams and 229 grams
we get 553 grams
Hence the mass of the tablet is 553 grams

Question 12.
The mass of a nickel is 5 grams. There are 40 nickels in a standard roll. What is the mass of a standard roll of nickels?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 174
Answer: 200 grams

Explanation:
Given The mass of a nickel is 5 grams
There are 40 nickels in a standard roll.
to find the mass of a standard roll of nickels multiply 5 grams with 40 nickels
we get 200 grams
hence 200 grams is the mass of a standard roll of nickels

Question 13.
Newton eats 6 kilograms of dog food each week. He buys a 24-kilogram bag of dog food. For how many weeks will Newton eat from the bag of dog food?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 175
Answer:  4 weeks

Explanation:
Given Newton eats 6 kilograms of dog food each week.
buys a 24-kilogram bag of dog food
now to find how many weeks will Newton eat from the bag of dog food
we need to divide 24 kilograms with 6 kilograms we get 4 weeks
Hence in 4 weeks, Newton eat from the bag of dog food

Question 14.
DIG DEEPER!
You make fruit smoothies using 369 grams of strawberries, 227 grams of raspberries, and 283 grams of blueberries. Do you use more than 1 kilogram of fruit? Explain.
Answer: No

Explanation:
Given You make fruit smoothies using 369 grams of strawberries,
227 grams of raspberries,
and 283 grams of blueberries
So by adding all the mass we get 879 grams
Hence 879 grams is less than 1 kilogram of fruit.

Measure Mass Homework & Practice 12.8

Write the total mass shown.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 176
Answer: 5 kg

Explanation:
Given in the picture there are 5 1 kg weights
So the total mass is by adding 5 1 kg weights we get 5 kgs
the total mass is 5 kg

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 177
Answer:  923 grams
Explanation:
Given in the picture there is 500g, 100g, 100g, 100g, 100g, 10g,10g,1g,1g,1g  weights
So the total mass is by adding all weights we get 923 grams
the total mass is 923 grams

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 178
Answer: 4 kg 732 grams

Explanation:
Given in the picture there is 1 kg, 1 kg, 1kg, 1kg, 500g, 100g, 100g, 10g,10g,10g, 1g,1g  weights
So the total mass is by adding all weights we get 4 kg 732 grams
the total mass is 4 kg 732 grams

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 179
Answer: 1 kg 449 grams

Explanation:
Given in the picture there is 1 kg, 5g, 100g, 100g, 100g, 100g, 1g, 1g,1g,1g, 10g,10g,10g,10g  weights
So the total mass is by adding all weights we get 1 kg 449 grams
the total mass is 1 kg 449 grams

Question 5.
Open-Ended
Choose two objects that have different masses. Draw the objects on the balance with one object on each side.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 180
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-170

Question 6.
Precision
Use each measurement once to complete the list.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 181
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-181

Question 7.
Modeling Real Life
216 grams of strawberries count as a daily serving of fruit for children. You eat the berries shown. How many more grams of berries should you eat today?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 182
Answer: 54 grams

Explanation:
Given 216 grams of strawberries count as a daily serving of fruit for children.
You eat the berries shown. 162 grams
so subtract from actual 216 grams – 162 grams we get 54 grams
54 more grams of berries should you eat today

Question 8.
Modeling Real Life
A Japanese one-yen coin weighs 1 gram. Newton and Descartes each have 70 one-yen coins. What is the mass of all of their one-yen coins?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 183
Answer: 140 grams

Explanation:
Given A Japanese one-yen coin weighs 1 gram.
Newton and Descartes each have 70 one-yen coins. total of 140 coins combined
so by multiplying with 1 gram as per given data we get 140 grams
the mass of all of their one-yen coins is 140 grams.

Review & Refresh

What fraction of the whole is shaded?

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 154
Answer: \(\frac{1}{6}\) is shaded

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-154

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 185
Answer: \(\frac{1}{4}\) is shaded

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-185

Understand Time, Liquid Volume, and Mass Performance Task

Question 1.
You decide to keep track of the weather today
a. The rain begins 14 minutes before 1. The rain stops at 2:45. How many minutes does the rain last?
b. Write another way to say the time the rain stops.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 186
c. The rain starts again 48 minutes after it stopped the first time. Show the time.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 187
Answer:
a. The rain begins 14 minutes before 1. The rain stops at 2:45. How many minutes does the rain last
Given The rain begins 14 minutes before 1 hence the time is 12:46
so to find how many minutes does the rain last is subtract from stop time 2:45 – 12:46 = 181 minutes

b. another way to say the time the rain stops is the rain started at 12:46 and ended at 2:45

c. The rain starts again 48 minutes after it stopped the first time. Show the time.
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-187
stopes at 3:33

Question 2.
This morning, you set a beaker outside before it started to rain.
a. You check the beaker after the first time the rain stops. Write the amount.
b. You check the beaker after the last time the rain stops. The beaker has 200 more milliliters of water. What is the total amount of water in the beaker today?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 188
c. Did you collect more or less than half of a liter of water today? Explain.
Answer:
a. the beaker after the first time the rain stops.  the amount of water is 400 ml as shown in the picture
b. check the beaker after the last time the rain stops. The beaker has 200 more milliliters of water. What is the total amount of water in the beaker today is 400 ml + 200 ml = 600 ml
c. collect more than half of a liter of water today as 600 ml is greater than 500 ml

Question 3.
You color the model to show the number of days it rained last week. What fraction of the week did it not rain?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 189
Answer: 3/7

Explanation:
as per the given data in the image
in a week it rained 4 days
and 3 times it doesn’t rain
Hence the fraction is 3/7

Understand Time, Liquid Volume, and Mass Activity

Roll to Cover: Elapsed Time

Directions:

  1. Take turns rolling a die. Find a problem on the board with the number you rolled.
  2. Find the elapsed time. Tell whether the time is greater than or less than a half hour.
  3. Cover the answer and the problem. The player with the most answers covered wins!

Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 190
Answer:
1. Take turns rolling a die got 1
a problem on the board with the number you rolled is start time 7:04 A.M end  7:44 A.M
2. the elapsed time is 40 mins the time is greater than a half-hour.
3. Cover the answer and the problem. The player with the most answers covered wins.

Understand Time, Liquid Volume, and Mass Chapter Practice

12.1 Time to the Nearest Minute

Write the time. Write two other ways to say the time.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 192
Answer:
1. 1:39
2. Count the minutes after the hour say 39 minutes after 1

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 193
Answer:
1. 7:12
2. Count the minutes after the hour say 12 minutes after 7

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 194
Answer:
1. 10:24
2. Count the minutes after the hour say 24 minutes after 10

Write the time.

Question 4.
8 minutes after 9
Answer: 9:08

Question 5.
14 minutes before 5
Answer: 4:46

Question 6.
3 minutes before 1
Answer: 12:57

12.2 Measure Elapsed Time within the Hour

Question 7.
Find the elapsed time.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 195

Answer: 0 minutes

Explanation:
By observing the given picture there is no time elapsed hence 0 minutes

Question 8.
Modeling Real Life
A model rocket takes 23 minutes to build. You start building the rocket at 11:36 A.M. At what time do you finish it?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 196
Answer: 11:59 A.M

Explanation:
Given A model rocket takes 23 minutes to build
You start building the rocket at 11:36 A.M.
Hence at 11:59 A.M you finished it

12.3 Measure Elapsed Time Across the Hour

Question 9.
Find the elapsed time.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 197
Answer: 0 minutes

Explanation:
By observing the given picture there is no time elapsed hence 0 minutes

Question 10.
Modeling Real Life
Newton naps from 2:50 P.M. to 3:17 P.M. Descartes naps from 3:55 P.M. to 4:23 P.M. Who naps longer?
Answer: Both naps equally

Explanation:
Newton naps from 2:50 P.M. to 3:17 P.M. = 27 minutes
Descartes naps from 3:55 P.M. to 4:23 P.M. = 27 minutes
Both naps equally

12.4 Problem Solving: Time Interval Problems

Question 11.
You spend 24 more minutes creating a sculpture than you do painting it. You spend 18 minutes painting the sculpture. How much time do you spend creating the sculpture?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 198
Answer: 42 minutes.

Explanation:
Given You spend 24 more minutes creating a sculpture show than you do painting it
spend 18 minutes painting the sculpture
time do you spend creating the sculpture 24 minutes + 18 minutes = 42 minutes
time do you spend creating the sculpture is 42 minutes.

Question 12.
You spend 43 minutes on a puppet show. You spend 28 minutes writing the story and the rest performing the show. How many minutes do you spend performing the show?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 199
Answer: 15 minutes

Explanation:
Given You spend 43 minutes on a puppet show as shown in piture
You spend 28 minutes writing the story
the rest performing the show so we get 43 minutes- 28 minutes = 15 minutes
spent performing the show is 15 minutes

12.5 Understand and Estimate Liquid Volume

Choose the better estimate.

Question 13.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 200
Answer: 3 L

Explanation:
observing the picture we can estimate that the paint can will be more than 3 mL so the better estimate is 3L

Question 14.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 201
Answer: 55 mL

Explanation:
observing the picture we can estimate that the Sprinkler cannot hold 55L so the better estimate is 55 mL

Question 15.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 202
Answer: 1 L

Explanation:
observing the picture we can estimate that the Tea can can hold 1 L so the better estimate is 1 L

Question 16.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 203
Answer: 4 L

Explanation:
observing the picture we can estimate that the Plastic can  cannot hold 40 L so the better estimate is 4 L

12.6 Measure Liquid Volume

Write the total liquid volume shown

Question 17.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 204
Answer: 200 mL

Explanation:
observing the picture we can estimate that the volume is 200 mL as its indicated 0n the beaker

Question 18.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 205
Answer: 1 liter 100 mL

Explanation:
By observing the picture in 2 beakers the volume is 1 liter and 100 mL
Hence 1 liter and 100 mL

Question 19.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 206
Answer: 2 liter 400 mL

Explanation:
By observing the beakers we know that both 1st and 2nd  beakers is 1 L with measuring volumes on it
the third beaker is near  the 400 mL mark
hence the estimated volume is 2 Liters and 400 mL

Question 20.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 207
Answer: 1 liter 700 mL

Explanation:
By observing the picture in 2 beakers the volume is 1 liter and 700 mL
Hence 1 liter and 700 mL

Question 21.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 208
Answer: 2 liter 600 mL

Explanation:
By observing the beakers we know that both 2nd and 3rd  beakers is 1 L with measuring volumes on it
the 1st beaker is near  the 600 mL mark
hence the estimated volume is 2 Liters and 600 mL

Question 22.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 209
Answer:  2 liter 800 mL

Explanation:
By observing the beakers we know that both 1st and 3rd  beakers is 1 L with measuring volumes on it
the 2nd beaker is near  the 800 mL mark
hence the estimated volume is 2 Liters and 800 mL

12.7 Understand and Estimate Mass

Choose the better estimate.

Question 23.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 210
Answer: 50 g

Explanation:
as shown in the picture the watch will not be heavier weight like 50 kg
so the estimated weight is 50 g

Question 24.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 211
Answer: 6 kg

Explanation:
as shown in the picture Pumpkin will not be 6 g less weight
so the estimated weight is 6 kg

Question 25.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 212
Answer: 285 g

Explanation:
as shown in the picture the rat will not be heavier weight like 28 kg
so the estimated weight is 285 g

Question 26.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 213
Answer: 3 kg

Explanation:
as shown in the picture the brick will not be heavier weight like 30 kg
so the estimated weight is 3kg

12.8 Measure Mass

Write the total mass shown.

Question 27.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 214
Answer: 3 kg

Explanation:
Given in the picture there are 3 1 kg weights
So the total mass is by adding 3 1 kg weights we get 3 kgs
the total mass is 3 kg

Question 28.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 215
Answer: 734 g

Explanation:
Given in the picture there are 500g, 100g, 100g, 10g, 10g,10g,1g, 1g, 1g,1g weights
So the total mass is by adding all weights we get 734g
the total mass is 734g

Question 29.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 216
Answer: 2 kg 622 g

Explanation:
Given in the picture there is 1 kg, 1 kg, 500g, 100g, 10g, 10g,1g,1g weights
So the total mass is by adding all weights we get 2 kg 622 g
the total mass is 2 kg 622 g

Question 30.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 217
Answer: 1 kg 819 grams

Explanation:
Given in the picture there are 1 kg, 500g, 100g, 100g, 100g,10g,5g, 1g,1g,1g,1g  weights
So the total mass is by adding all weights we get1 kg 819 grams
the total mass is1 kg 819 grams

Understand Time, Liquid Volume, and Mass Cumulative Practice

Question 1.
Which array matches the equation 3 × 4?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 218
Answer: c

Explanation:

By observing the picture the option C has 3 rows and 4 columns
hence the array matches the equation 3 × 4 is option C

Question 2.
Which fractions name the point plotted on the number line?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 219
Answer: 4/8

Explanation:
As shown in the figure, the point plotted on the number line
the mark is plotted at 4 and the total markings are 8
hence the fraction is 4/8

Question 3.
What time does the clock show?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 500
Answer: Option B 5:47

Explanation:
Count the minutes After the hour. Say,“47 minutes after 5.”
The time is 5:47

Question 4.
A package of batteries has 5 rows of 6 batteries. You use not 8 batteries. How many batteries are used?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 221
Answer: Option B 22

Explanation:
Given A package of batteries has 5 rows of 6 batteries. that is 30 batteries
You use not 8 batteries
To find batteries are used that is 30 – 8 we get 22 batteries

Question 5.
Which statement is true?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 222
Answer:  Option C
The option C statement is true

Question 6.
The mass of a horse is 582 kilograms. The mass of a pig is 355 kilograms less than the mass of the horse. What is the mass of the pig?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 223
Answer: 227 kilograms

Explanation:
Given The mass of a horse is 582 kilograms.
The mass of a pig is 355 kilograms less than the mass of the horse. that is 582 kg- 355 kg we get 227 kgs
Hence the mass of the pig is 227 kilograms

Question 7.
Which number makes the equation true?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 224
Answer:  Option A

Explanation:
As shown 6 /    = 1
so 6 / 6 = 1
hence the true equation is 6/6 and the empty value is 6

Question 8.
A parade starts at the time shown on the clock. It ends at 1:18 P.M. How long is the parade?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 225
Answer: 38 minutes

Explanation:

As shown in the clock parade start at 12:20 P.M
and it ends at 1:18 P.M.
hence the difference is 38 minutes
38 minutes long is the parade

Question 9.
Which fraction is not equivalent to the number 2?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 226
Answer: Option C

Explanation:
as option C 6/3 is not dividable on both side with 2 unlike other options

Question 10.
Which models show \(\frac{1}{6}\) shaded?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 227
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-3-Chapter-12-Understand-Time-Liquid-Volume-and-Mass-227

after observing the model figure the tick parked in the image shows \(\frac{1}{6}\)

Question 11.
Which set of fractions is in order from least to greatest?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 228
Answer: Options A and C

Explanation:
By dividing the given options and arranging them in the lowest we will get the answers which are in the least to greatest

Question 12.
A customer buys a game console that costs $229 and 3 video games that cost $60 each. How much money does the customer spend?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 229
Part A
Write an equation to represent the problem. Use a letter to represent the unknown number.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 230
Part B
Solve the problem. Explain how you solved it.
Part C
Check whether your answer is reasonable. Explain.
Answer: $ 409

Explanation:
Given A customer buys a game console that costs $229
3 video games that cost $60 each. that is 3×$60 = $180
To find How much money does the customer spend is $229 + $ 180 we get $ 409

Question 13.
Which equation does show the Distributive Property?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 231
Answer: Option A

Explanation:
As we know that For all real numbers a, b, and c, a(b+c)=ab+ac. What this means is that when a number multiplies an expression inside parentheses, you can distribute the multiplication to each term of the expression individually
so while observing options in the picture the option A  9×(10+10) = (9 × 10) + ( 9 × 10)  has the distributive property.

Question 14.
A photographer has 478 photos of people and 326 photos of nature. About how many photos does the photographer have in all?
A. 700
B. 200
C. 800
D. 900
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 232
Answer: Option C

Explanation:
A photographer has 478 photos of people
326 photos of nature
To find how many photos does the photographer have in all add both given
we get 478+326 = 804
Hence the nearest option is C which is 800

Question 15.
Which liquid volumes should be measured in liters?
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 233
Answer: all can be measured in liters

Question 16.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 234
Answer: all the fraction shows

Understand Time, Liquid Volume, and Mass Steam Performance Task 1-12

Question 1.
Newton and Descartes are warming up for a baseball game.
a. Which units should be used to measure grams the mass of the baseball bat, grams or kilograms? Explain.
b. Which units should be used to measure the liquid volume of the team water jug, milliliters or liter? Explain.
c. Who practices baseball longer, Newton or Descartes? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 235
Answer:
a. in kilogram units should be used to measure grams the mass of the baseball bat, as the mass of the bat  is easy to calculate in kilograms compared to grams
b. Liter units should be used to measure the liquid volume of the team water jug, as the volume of the jug s easy to calculate in liters compared to milliliters
c. No data was given about who practices longer

Question 2.
Your doctor recommends that you exercise about an hour each day, get plenty of sleep, and drink about 1,500 milliliters of water daily.
a. What are some ways you like to exercise?
b. You drink 3 cups of water. Each cup holds 300 milliliters. Did you drink enough water to meet your doctor’s recommendation?
Answer:
a. by doing jogging, cycling and stretching are some ways you like to exercise
b. No, 3 cups of water each cup holds 300 milliliters that are 3 multiply with 300 mL we get 900 milliliters
Hence the target 1500 milliliters didn’t complete

Question 3.
Your heart rate is the number of times your heart beats in 1 minute. Your heart rate is lower when you are at rest and higher when you are active. One way doctors measure your health is by finding your resting heart rate.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 236
a. You count the number of times your heart beats in 6 seconds. How can you use this number to find the number of times your heart beats in 1 minute?
b.Your heart beats 8 times in 6 seconds while you are at rest. What is your resting heart rate?
c. After playing outside, your heart beats 13 times in 6 seconds. How much greater, in beats per minute, is your heart rate now than when you were at rest?
d. Your friend says that another way to find the number of beats per minute is to multiply the number of times your heart beats in 10 seconds by 6. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 237
Answer:
a.  by checking we get 8 times our heartbeats in 6 seconds.
so to find the number of times our heart beats in 1 minute
as we know that 1 minute is equal to 60 seconds
so for 6 seconds our heart beat 8 times so 8 multiply by 10 we get 80 times
b.  our heart beats 8 times in 6 seconds while you are at rest.
so to find the number of times our heart beats in 1 minute
as we know that 1 minute is equal to 60 seconds
so for 6 seconds our heart beat 8 times so 8 multiply by 10 we get 80 times our heart beats at rest
c. Given
After playing outside, your heart beats 13 times in 6 seconds.
as we know that at rest our heart beats 80 times in one minute
so for 6 seconds, our heart beat 13 times so 8 multiply by 10 we get 130 times our heart beats
50 times greater, in beats per minute, is your heart rate now than when you were at rest
d. yes, a friend says that another way to find the number of beats per minute is to multiply the number of times your heart beats in 10 seconds by 6. Is correct
if our heart beats 8 times in 6 seconds while you are at rest.
so to find the number of times our heart beats in 1 minute
as we know that 1 minute is equal to 60 seconds
so for 6 seconds, our heart beat 8 times so 8 multiply by 10 we get 80 times our heart beats at rest

Question 4.
You can use your pulse to find your heart rate.
a. How many times does your heart beat in 6 seconds? Use this number to find your resting heart rate.
Big Ideas Math Answer Key Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass 238
b. Count the number of times your heart beats in one minute. How does this number compare to your answer above? Explain.
Answer:
a. 8 times our heart beat in 6 seconds
so to find the number of times our heart beats in 1 minute
as we know that 1 minute is equal to 60 seconds
so for 6 seconds, our heart beat 8 times so 8 multiply by 10 we get 80 times our heart beats
b. By Count the number of times our heart beats in one minute is 80 times.
when we compare the above answer and our heart rate is the same
as were checking at the resting rate in both situations.

Conclusion:

I hope that the information provided here regarding Big Ideas Math Answers Grade 3 Chapter 12 Understand Time, Liquid Volume, and Mass is helpful for you to learn the subject. If you have any doubts or queries you can post them at the comment section. Bookmark our site to get the latest edition of solutions for all remaining Big Ideas Grade 3 Answers.

Leave a Comment

Scroll to Top