Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13

Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles

Practice is the only way to get complete knowledge. So, solving every different problem available on Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles will lead you to get a grip on complete concepts. As we have given simple tricks and techniques on Big Ideas Grade 4 Chapter 13 Solution Key, students can easily learn maths. All the answers and explanations will lead the students to promote to high grades without any struggle. Refer to Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles Grade 4 Answer Key PDF for quick support. Become a pro in maths using BIM Grade 4 Answer Key.

Big Ideas 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles Math Book Answer Key

Make your preparation easy and clear all the exams without hesitation by preparing with Big Ideas Math Grade 4 Answers Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles PDF. Big Ideas Grade 4 Chapter 13 Solution Key is prepared by highly experienced math experts. Great research is made before the preparation of Big Ideas Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles Answer Key PDF. Students can get the best preparation by referring to our BIM Grade 4 Chapter 13 material.

Lesson: 1 Points, Lines and Rays

Lesson: 2 Identify and Draw Angles

Lesson: 3 Identify Parallel and Perpendicular Lines

Lesson: 4 Understand Degrees

Lesson: 5 Find Angle Measures

Lesson: 6 Measure and Draw Angles

Lesson: 7 Add Angle Measures

Lesson: 8 Find Unknown Angle Measures

Performance Task

Lesson 13.1 Points, Lines and Rays

Explore and Grow

Use a straightedge to connect the dots A through Z. Describe the picture you make. How many points do you connect? How many line segments do you make?
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 1
Answer:
Points connected are 25.
Line segments used are 25.

Structure
Draw your own connect-the-dots picture on another sheet of paper. Have your partner use a straightedge to connect the dots to make your picture. How many points did your partner connect? How many line segments did your partner make?
Answer:
Yes, he used line segments to connect the dots. He connected 20 dots and 19 line segments.

Think and Grow: Points, Lines, Line Segments, and Rays

Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 2

Example
Draw and label \(\overline{L M}\)
\(\overline{L M}\) is a ___
Another name for \(\overline{L M}\) is ___
Answer:
Line segments are represented by a single overbar with no arrowheads over the letters representing the two endpoints.
The line segment Represented as \(\overline{L M}\)

Example
Draw and label \(\overrightarrow{S T}\)
\(\overrightarrow{S T}\) is a ___
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 3

Answer:
\(\overrightarrow{S T}\)
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-4-Chapter-13-Identify-and-Draw-Lines-and-Angles-ST

Ray \(\overrightarrow{S T}\)

Show and Grow

Question 1.
Name the figure shown. Write how to say the name.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 3.1

Answer:
It is a line segment vu. Line segments are represented by a single overbar with no arrowheads over the letters representing the two endpoints.
It is represented as \(\overline{V U}\)

Question 2.
Draw and label two points P and Q on the line shown.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 3.2
Answer:

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 3.3

Answer:

Apply and Grow: Practice

Name the figure shown. Write how to say the name.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 4
Answer:
It is called as point B.
A point in geometry is a location. It has no size i.e. no width, no length and no depth. A point is shown by a dot and named in capital letter.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 5
Answer:
It is called as \(\overrightarrow{C D}\). The symbol of a ray is →.

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 6

Draw and label the figure.
Answer:

Question 7.
\(\overline{G H}\)
Answer:
\(\overline{G H}\) means a line segment. It is said as line segment GH.
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13- Identify-Draw-Lines-Angles- Lesson 13.1-Points-Lines-Rays-Show-Grow-Question-7

 

Question 8.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 7
Answer:
It is a ray. It is said as rayBig Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 7
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13- Identify-Draw-Lines-Angles- Lesson 13.1-Points-Lines-Rays-Show-Grow-Question-8

Question 9.
\(\overrightarrow{L M}\)
Answer:
It means a ray. It is said as ray LM.

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13- Identify-Draw-Lines-Angles- Lesson 13.1-Points-Lines-Rays-Show-Grow-Question-9

Use the figure.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 8

Question 10.
Name a ray.
Answer:
\(\overrightarrow{A D}\).

Question 11.
Name a point that lies on two lines.
Answer:  E .

Question 12.
Name two different line segments.
Answer: DE and EF.
\(\overline{D E}\) and \(\overline{E F}\)

Question 13.
Logic
Your friend says he can draw two line segments between two points, and may be even more. His drawing is shown. Explain why this is not possible.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 9
Answer:
Only one line can be drawn passing through any two points but a number of lines can be drawn through a point.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
There are direct ferry routes between each pair of cities on the map. Draw line segments to represent all of the possible ferry routes. How many ferry routes did you draw in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 10
Start at Poole. Draw a line segment from Poole to each of the other cities. Repeat this process until a route is shown between each city.
You draw __ ferry routes in all.
Answer:
3 Possible routes.

Show and Grow

Question 14.
There are direct flights between each pair of cities on the map. Draw line segments to represent all of the possible flight routes. How many flights routes did you draw in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 11
Answer:
Total 10 routes were found.

Question 15.
Which road signs contain a figure that looks like a ray?
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 12
Answer:
One way road sign look like a ray.

Question 16.
Which letters in the banner can be made by drawing line segments? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 13 ,
Answer:
Letters – W,E,L,M AND E.

Points, Lines and Rays Homework & Practice 13.1

Name the figure shown. Write how to say the name.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 14
Answer:
It is said as Line segment EF and represented as \(\overline{E F}\).

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 15
Answer:
It is said as ray GH and represented as \(\overrightarrow{G H}\).

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 16
Answer:
It is said as line JK and represented as Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 7

Draw and label the figure.

Question 4.
two points L and M on the line shown
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 17
Answer:

Question 5.
\(\overrightarrow{N O}\)
Answer:

It is represented as \(\overrightarrow{N O}\).

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13-Identify-Draw-Lines-Angles-Points-Lines-Rays—Homework-Practice-13.1-Question-6.jpg

Use the figure.

Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 19

Question 7.
Name a line segment.
___CE____

Question 8.
Name two different rays.
Answer:
\(\overrightarrow{C D}\) and \(\overrightarrow{E F}\).

Question 9.
Name two different lines
Answer
\(\overline{D B}\)and \(\overline{A E}\).

Question 10.
Writing
Explain the difference between a line and a line segment.

Line-segment

1. It has two end points.

2. The length of a line-segment is definite. So, it can be measured.

3. The symbol of a line-segment is _____

Line

1. There are no end points in a line.

2. There are no end points. So, length of a line cannot be measured.

3. The symbol of a line is ↔

Question 11.
Structure
Name the figure in as many ways as possible.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 20
Answer:
\(\overline{X Y}\),\(\overline{Y Z}\) and \(\overline{X Z}\).
\(\overrightarrow{Y Z }\)
LINE – XZ

Question 12.
Structure
Draw and label a figure that has four points, two rays, and one line segment.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13- Identify-Draw-Lines-Angles-Points-Lines-Rays—Homework-Practice-13.1 -Question-12

\(\overrightarrow{R S }\) and \(\overrightarrow{Q S}\).
\(\overline{P S}\)

DIG DEEPER!
Write whether the statement is true or false. If false, explain.

Question 13.
A line segment is part of a line. _______
Answer: Yes

Question 14.
A ray is part of a line segment. ____
Answer:
No
Explanation:
Line-segment- It has two end points. But where as Ray has a starting point but no other end point.

Question 15.
There are an infinite number of points on a line. ___
Answer: Yes

Question 16.
Modeling Real Life
There are direct helicopter flights between each pair of resorts on the map. Draw line segments to represent all of the possible flight routes. How many flight routes did you draw in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 20.1
Answer:
Total possible flight routes are 6 routes.

Question 17.
Modeling Real Life
Which road signs contain a figure that looks like it is made of only line segments?
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 21
Answer:
Road signs – +,T and Y are made of line segments.

Review & Refresh

Compare

Question 18.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 22
Answer:
0.15 < 0.16.

Question 19.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 23
Answer:
2.4 < 2.42

Question 20.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 24
Answer:
6.90 = 6.9

Lesson 13.2 Identify and Draw Angles

Explore and Grow

Draw the hands of the clock to represent the given time.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 25
For each clock, describe the angle that is formed by the minute hand and the hour hand.
Answer:

Reasoning
Explain how line segments, rays, and angles can be related.

Think and Grow: Angles

Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 26

Angles can be either right, straight, acute, or obtuse.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 27

Example
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 28
Write three names for the angle and classify it.
Three names for the angle are
___, ____ and ____.
The angle opens ___ a right angle and less than a straight line.
So, it is an __ angle.
Answer:
Three names for the angle are actue, obtuse and right angles.
The angle opens more than a right angle and less than a straight line.
So, it is an obtuse angle.

Show and Grow

write a name for the angle and classify it.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 29
Answer:
It is a right angle called as P.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 30
Answer:
It is a straight angle. It can be represented as XYZ, ZYX.

Apply and Grow: Practice

Write a name for the angle and classify it.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 31
Answer:
It is a obtuse angle. It is represented as Q.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 32
Answer:
It is a actue angle. It is represented as MNO or ONM.

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 33
Answer:
It is a straight angle. It can be represented as RST, TSR.

Draw and label the angle.

Question 7.
∠XYZ is right

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13-Identify-Draw-Lines-Angles-13.2-Identify-Draw-Angles-Question-7.jpg

Question 8.
∠JKL is straight.
Answer:

Use the figure. Use three letters to name each angle.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 34

Question 9.
Name an acute angle.
Answer:
∠CFD

Question 10.
Name two different obtuse angles.
Answer:
∠CFG and ∠ACF.

Question 11.
Name two different straight angles.
Answer:
∠BDF and ∠CDE.

Question 12.
Name three different right angles.
Answer:
∠CFD , ∠CFG and ∠BDF.

Question 13.
Structure
Draw to complete each angle.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 35
Answer:

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
Which angle of the skateboard ramp is acute?
You need to find an angle that is open less than a right angle.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 36
Angle A opens __more than __ a right angle and less than a straight line.
Angle B _is equal__ a right angle.
Angle C opens _less than__ a right angle.
Angle _∠C__ is an acute angle.

Show and Grow

Question 14.
Use three letters to name an angle of the wind turbine that is obtuse.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 37
Answer:
∠VTU.

Question 15.
Trace and label two right angles, two obtuse angles, and two acute angles in the painting.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 38
Answer:

Question 16.
DIG DEEPER!
How many different angles are in the window? Name all of the different angles.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 39
Answer:
Right angles – ∠AFC , ∠BFD , ∠CFE
Obtuse angles – ∠AFD and ∠BFE.
Acute angles – ∠AFB, ∠BFC , ∠CFD and ∠DFE.
Straight angles – ∠AFE.

Identify and Draw Angles Homework & Practice 13.2

Write a name for the angle and classify it.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 40
Answer:
∠O is straight angle.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 41
Answer:
∠TUV is a right angle as TU is perpendicular to UV .

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 42
Answer:
∠XYZ is a obtuse angle as, we can see clearly angle formed is more than 90 degrees.

Draw and label the angle.

Question 4.
∠ABC is obtuse.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13- Identify-Draw-Lines-Angles-Homework-Practice-13.2- Question-4

Question 5.
∠MNO is acute.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13- Identify-Draw-Lines-Angles-Homework-Practice-13.2- Question-5

Use the figure. Use three letters to name each angle.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 43

Question 6.
Name an acute angle.
Answer: ∠BFC

Question 7.
Name a straight angle.
Answer: ∠DEF

Question 8.
Name two different right angles.
Answer: ∠DEA and ∠DEG.

Question 9.
Name three different obtuse angles
Answer: ∠EFJ and ∠EFC.

Question 10.
YOU BE THE TEACHER
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 44
Answer:
The above figure contains ∠JKL a angle.

Question 11.
DIG DEEPER!
Can you make a straight angle using an acute angle and an obtuse angle that share a common ray? Draw a picture to support your answer.
Answer:
Yes
Explanation:
The total sum of a straight angle =180.
As per the figure,
The Obtuse angle = 120 degrees.
The acute angle = 60 degrees.
Therefore The straight angle = Obtuse angle + Acute angle.
= 120 + 60
= 180 degrees.

Question 12.
Structure
Write a capital letter that has more than two right angles.
Answer: B

Question 13.
Modeling Real Life
Use three letters to name the angles of the flag of the Czech Republic that are obtuse.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 45
Answer:
∠AFC and ∠EFC are obtuse angles.

Question 14.
Modeling Real Life
Horses see an object with binocular both eyes at the same time using vision. Classify the angle that describes the horse’s binocular vision.
Big Ideas Math Solutions Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 46
Answer:
The angle that formed in binocular vision is Acute angle.

Review & Refresh

Question 15.
Write 1\(\frac{7}{12}\) as a fraction.
Answer:

(1 x 12 ) + 7 =19

Question 16.
Write \(\frac{9}{6}\) as a mixed number.
Answer:

Lesson 13.3 Identify Parallel and Perpendicular Lines

Explore and Grow

Use a straightedge to draw and label a figure for each description. If a figure cannot be drawn, explain why.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 47

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13- Identify-Draw-Lines-Angles-13.3-Identify-Parallel-Perpendicular-Lines-Explore-Grow

Reasoning
Find the figure that shows two lines that cross once. How many angles are formed by two lines? Name and classify the angles of the figure above.
Answer:
Four angles are formed – ∠FOJ , ∠FOH ,∠GOJ and ∠GOH.

Think and Grow: Parallel and Perpendicular Lines

You can describe a pair of lines as intersecting, parallel, or perpendicular.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 48

Example
Draw and label the lines with the given description.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 49
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 50
Answer:

Show and Grow

Draw and label the lines with the given description.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 51
Answer:

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13- Identify-Draw-Lines-Angles-13.3-Identify-Parallel-Perpendicular-Lines-Show-Grow-Question-1

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 52
Answer:

Apply and Grow: Practice

Draw and label the lines with the given description.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 53
Answer:

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 54

Answer:

Use the figure.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 55

Question 5.
Name a pair of lines that appear to be parallel.
Answer:
AC ll DF.

Question 6.
Name two lines that are perpendicular.
Answer:
BE ⊥ DF and DE ⊥ EB.

Question 7.
Name two intersecting lines.
Answer:
DE and EB
CB and BE

Question 8.
Reasoning
All perpendicular lines are also intersecting lines. Are all intersecting lines perpendicular? Explain.
Answer:
Perpendicular Lines means which bisect the lines at right angles .But where as the intersecting lines meet at one point but doesnot form right angles.

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 56

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
Which street appears to be parallel to 2nd Street?
Look for a street that will not intersect with 2nd street.
___ Street appears to be parallel to 2nd Street.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 57
Answer:
3rd street.

Show and Grow

Question 10.
Which trail appears to be parallel to Fox Trail?
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 58
Answer:
Wolf Run Trail

Question 11.
Which trail appears to be perpendicular to Fox Trail?
Answer:
Oak Trail.

Question 12.
Trace and label a pair of line segments that appear to be parallel and a pair of line segments that appear to be perpendicular.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 60
Answer:

Question 13.
DIG DEEPER!
Design three paths for a park. Two of the paths are perpendicular. Label these paths as Path 1 and Path 2. The third path intersects both perpendicular paths at exactly one point. Label this path as Path 3.
Answer:

Identify Parallel and Perpendicular Lines Homework & Practice 13.3

Example

Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 60.1

Draw and label the lines with the given description.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 61
Answer:

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 62
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13- Identify-Draw-Lines-Angles-13.3-Identify-Parallel-Perpendicular-Lines-Practice-Homework-Question-2

Use the figure.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 63

Question 3.
Name a pair of lines that appear to be parallel.
Answer:
AG ll CJ

Question 4.
Name two lines that are perpendicular.
Answer:
BE ⊥ DF
HE DF

Question 5.
Name two intersecting lines.
Answer:
CJ and DF .

Question 6.
Structure
Name two line segments that appear to be parallel. Then name two line segments that appear to be perpendicular.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 63.1
Answer:
AB ll DC and AD⊥ DC .

Question 7.
Reasoning
Can two lines that share a point be parallel? Explain.
Answer:
Two Lines can be parallel but a point cannot be a parallel.
Explanation:
Parallel lines are co planar lines that do not intersect. In two dimensions, parallel lines have the same slope . We can write the equation of a line parallel to a given line if we know a point on the line and an equation of the given line. y=2x+3 .

Question 8.
DIG DEEPER!
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 64l
Answer:
No, It cannot be an acute angle. Because it is a right angle.
Explanation:
As line SW is perpendicular to line UV and line SW is parallel to line TX then from figure it is clear that line TX will be perpendicular to line UV.

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 65
Modeling Real Life
Which street appears to be parallel to Park Avenue?
Answer:
Peach Street.

Question 10.
Modeling Real Life
Which street appears to be perpendicular to Peach Street?
Answer:
Lake Road

Question 11.
Modeling Real Life
Trace and label a pair of line segments that appear to be parallel and a pair of line segments that appear to be perpendicular.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 66
Answer:

Review & Refresh

Find the equivalent amount of time.

Question 12.
20 min = ___ sec
Answer:
1min = 60sec
20 mins = 20 x 60
= 1200 sec.

Question 13.
6 yr = ___ wk
Answer:
1 year = 52 weeks.
6 years = 6 x 52
= 312 weeks

Lesson 13.4 Understand Degrees

Explore and Grow

Find the elapsed time for each set of clocks. Describe, in your own words, the turn that the minute hand makes.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 67
Answer:
Elapsed time is the time or difference between a beginning time and an ending time.

Reasoning
Explain how elapsed time shown by an analog clock relates to angles formed in a circle.
Answer:
On a clock, we can see different kinds of angles based on its amplitude; void, acute, straight, obtuse, flat angles—even a full angle.

Think and Grow: Degrees

Angles are measured in units called degrees. Think of dividing a circle into 360 equal parts. An angle that turns through \(\frac{1}{360}\) of a circle measures 1°, and is called a“one-degree angle.” A full turn through the entire circle is 360°.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 68
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 69

Example
Find the measure of the angle.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 70
An angle that turns \(\frac{1}{360}\) of a circle measures _1__ degrees.
An angle that turns through \(\frac{20}{360}\) of a circle measures _20__ degrees.
So, the measure of the angle is _20 degrees__.

Example
Find the measure of a right angle.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 71
Answer:
22.5 degrees.

Show and Grow

Find the measure of the angle.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 72
Answer:
60 degrees.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 73

Answer:
45 degrees.

Apply and Grow: Practice

Find the measure of the angle.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 74
Answer:
85 degrees

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 75
Answer:
120 degrees.

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 76
Answer:
45 degrees.

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 77
Answer:
(1/9) x (—/—) = —–/360
=40 degrees.

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 78
Answer:
(1/2) x (—/—) = —–/360
=180 degrees.

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 79
Answer:
(1/5) x (—/—) = —–/360
=360/5=72 degrees.

Question 9.
A circle is divided into 8 equal parts. What is the measure of the angle that turns through 2 parts?
Answer:
Number of parts =8
Total sum of angle in circle = 360.
Measure of 1/8 part of angle formed = 360/8 =45 degree.
Therefore measure of angle that turns through 2 parts = 2 x 45 =90 degrees.

Question 10.
A circle is divided into 4 equal parts. What is the measure of the angle that turns through 3 parts?
Answer:
Number of parts =4
Total sum of angle in circle = 360.
Measure of 1/4 part of angle formed = 360/4 =90 degree.
Therefore measure of angle that turns through 3 parts = 3 x 45 =135 degrees.

Classify the angle as right, straight, acute or obtuse.

Question 11.
30°
Answer:
Acute angle
An acute angle lies between 0 degree and 90 degrees, or in other words; an acute angle is one that is less than 90 degrees.

Question 12.
120°
Answer:
Obtuse angle
It is the angle which lies between 90 degrees and 180 degrees or in other words; an obtuse angle is greater than 90 degrees and less than 180 degrees.

Question 13.
90°
Answer:
Right angle
A right angle is always equal to 90 degrees.

Question 14.
180°
Answer:
Straight angle
A straight angle is 180 degrees. It is just a straight angle because the angle between its arms is 180 degrees.

Reflex Angle

Question 15.
YOU BE THE TEACHER
Both circles are divided into sixths. Your friend says the measure of Angle D is greater than the measure of Angle C. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 80
Answer:
No
Explanation:
Both the angles are divided into 6 equal parts irrespective of size of the circle. Both the angles C and D will be equal. As the sum of the circles is 360 degrees for all circles ,when divided equally the angles will be equal.

Question 16.
Reasoning
Does each figure show the same angle? If not, which two angles are shown? Explain your reasoning.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 81
Answer:
Both the Angles are equal.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
Spokes divide the Ferris wheel into 20 equal parts. What is the angle measure of 1 part?
Write a fraction that represents 1 part.
Because the Ferris wheel has 20 equal parts,
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 82
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 83
Answer:

Show and Grow

Question 17.
The game spinner is divided into10 equal parts. What is the angle measure of 1 part?
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 84
Answer:
Number of parts divided=10
Total sum of angle in circle = 360.
Measure of 1/10 part of angle formed = 360/10 =36 degree.

Question 18.
DIG DEEPER!
A circular quesadilla is cut into 8 equal pieces. Five pieces are eaten. What is the angle measure formed by the remaining pieces?
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 85
Answer:
Total Number of parts divided = 8.
Total sum of angle = 360 degrees.
Angle of each part = 360/8 degrees = 45 degrees.
Number of parts eaten = 5
Angle of 5 parts = 5 x 45 degrees = 225 degrees.
Angle formed by remaining parts = 360- 225 degrees =135 degrees
or
Number of remaining parts =3
Angle of remaining parts = 3 x 45 degrees. = 135 degrees.

Question 19.
DIG DEEPER!
When a light wave hits an object, the object reflects a colored light at an angle to your eye. The color of the reflected light is the color you see. What fraction of a circle is shown by the angle? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 86
Answer:
Reflected angle = 30 degrees.
Total sum of angle = 360 degrees.
Fraction angle reflected in circle = 30 / 360 degrees = 1 /12 fraction.

Understand Degrees Homework & Practice 13.4

Find the measure of each angle

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 87
Answer:
50 degrees

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 88
Answer:
(1/3) x (—/—) = —–/360
= 360/3 = 120 degrees.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 89
Answer:
(1/12) x (—/—) = —–/360
= 360/12 = 30 degrees.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 90
Answer:
(1/10) x (—/—) = —–/360
=360/10 = 36 degrees.

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 91
Answer:
(1/6) x (—/—) = —–/360
= 360/6 = 60 degrees.

Question 6.
A circle is divided into 5 equal parts. What is the measure of the angle that turns through 2 parts?
Answer:
Number of parts =5
Total sum of angle in circle = 360.
Measure of 1/5 part of angle formed = 360/5 =72 degree.
Therefore measure of angle that turns through 2 parts = 2 x 72 =144 degrees.

Question 7.
A circle is divided into 10 equal parts. What is the measure of the angle that turns through 3 parts?
Answer:
Number of parts =10
Total sum of angle in circle = 360.
Measure of 1/10 part of angle formed = 360/10 =36 degree.
Therefore measure of angle that turns through 3 parts = 3 x 36 =108 degrees.

Classify the angle as right, straight, acute, obtuse

Question 8.
90°
Answer:
Right angle
A right angle is always equal to 90 degrees.

Question 9.
45°
Answer:
Acute angle
An acute angle lies between 0 degree and 90 degrees, or in other words; an acute angle is one that is less than 90 degrees.

Question 10.
160°
Answer:
Obtuse angle
It is the angle which lies between 90 degrees and 180 degrees or in other words; an obtuse angle is greater than 90 degrees and less than 180 degrees.

Question 11.
60°
Answer:
Acute angle
An acute angle lies between 0 degree and 90 degrees, or in other words; an acute angle is one that is less than 90 degrees.

Question 12.
Which One Doesn’t Belong? Which angle measure does not belong with the other three?
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 92
Answer:
1/8 of a circle

Question 13.
DIG DEEPER!
Your friend uses the equation to find an angle a measure. Explain what the letters a and b represent.
360° ÷ a = b
Answer:
Where a is the Number of parts where circle is divided.
b is the angle of 1 part.

Question 14.
Modeling Real Life
The steering wheel is divided into 3 equal parts. Find the angle measure of 1 part.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 93
Answer:
Number of parts =3
The total sum of angle in circle = 360.
The measure of 1/3 part of the angle formed = 360/3 =120 degrees.

Question 15.
DIG DEEPER!
You and your friend take pie-shaped pieces from a circular quiche. Your friend takes \(\frac{2}{8}\) of the quiche. You take a piece with an angle measure of 72°. Who takes a larger piece? Explain.
Answer:
It Is given that pie taken your friend is 2/8 So it is clear that quinche is divided into 8 parts.
Number of parts =8
Total sum of angle in circle = 360.
Measure of 1/8 part of angle formed = 360/8 =45 degree.
Piece taken by friend is 2/8 = 2 x 45 = 90 degrees.
Piece taken by you measures 72 degrees.
Therefore Your Friend takes larger piece.

Review & Refresh

Multiply

Question 16.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 94
Answer:
=7 x (7/2)
=1/2 = 0.5

Question 17.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 95
Answer:
= 10 x (53/6)
=88.33

Question 18.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 96
Answer:
=4 x (51/8)
=51/2
=25.5

Lesson 13.5 Find Angle Measures

Explore and Grow

How many triangular pattern blocks can you put together around one vertex?
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 97
Answer: 2
How can you determine the measure of each angle in a triangular pattern block?
Answer:
If we add all three angles in any triangle we get 180 degrees.
So, the measure of (angle A + angle B + angle C) = 180 degrees.

Repeated Reasoning
Find all of the angle measures of the other pattern blocks. Organize your results in the table.
Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 98
Answer:

Think and Grow: Find Angle Measures

Example
Use the pattern block to find the measure of the angle.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 99
Each angle of the pattern block has a measure of _60__.
The angle is equal to _60 degrees__ of the angles of the pattern block.
So, the measure of the angle is __60 degrees_.

Example
Use the pattern block to find the measure of the angle.
Each acute angle of the pattern block has a measure of _30__.
The angle is equal to _30__ of the acute angles of the pattern block.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 100
So, the measure of the angle is _150 degrees__.

Show and Grow

Use pattern blocks to find the measure of the angle.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 101

Answer:

Question 2.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 102

Answer:

Question 3.
Use pattern blocks to find how many 60° angles are in a straight angle.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 103
Answer:

Total 3 triangles are used.

Apply and Grow: Practice

Use pattern blocks to find the measure of the angle.

Question 4.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 104

Answer:

Question 5.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 105

Answer:

Question 6.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 106

Answer:

Question 7.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 107

Answer:

Question 8.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 108

Answer:

Question 9.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 109

Answer:

Question 10.
How many 90° angles are in a straight angle? Explain.
Answer: 2
A straight has 180 degree as its sum of angle.
One right angle = 90 degrees.
=90 x2 =180.
So if we have 2 right angles the its sum will be equal to 180 degrees.

Question 11.
How many 30° angles are in a 150° angle? Explain.
Answer:
=150/30=5 times.

Question 12.
Structure
Use two different pattern blocks to form an obtuse angle. Find the angle measure. Draw a model to support your Answer.

Question 13.
DIG DEEPER!
Find the measure of the smaller angle formed by the clock hands. Then explain how you could find the measure of the larger angle.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 110
Answer:
The angle formed at 3 clock = 90°.
The sum of angles=360°
The larger angle = 360° – 90°=270°

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
A circular compass is divided into 8 equal sections. What is the measure of each angle formed at the center of the compass?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 111
A full turn through a circle is 360°. So, divide 360° by 8.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 112
Each angle formed at the center of the compass is __45°_.

Show and Grow

Question 14.
You have a circular craft table. You divide the table into 3 equal sections. What is the measure of each angle formed at the center of the table?
Answer:
Number of sections =3
The total sum of angle in circle = 360°.
The measure of 1/3 part of the angle formed at the center of the table = 360°/3 =120°

Question 15.
A chef has a wheel of cheese that is cut into6 equal pieces. The chef uses 2 pieces. What is the angle measure formed by the missing pieces?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 113
Answer:
Number of parts =6
Total sum of angle in circle = 360°.
Measure of 1/6 part of angle formed= 360°/6 =60°
Chef uses 2 peices
Angle formed by used peices = 2 x 60° =120°
Therefore, the angle measure formed by the missing pieces = 120°

Question 16.What is the angle measure formed by the remaining slices?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 114

Answer:
Number of parts =5
Total sum of angle in circle = 360°.
Measure of 1/5 part of angle formed= 360°/5 =72°
used peices = 2
Angle formed by Remaining peices = 3 x 72° =216°
Therefore, the angle measure formed by the remaining pieces = 216°

Question 17.
DIG DEEPER!
You make a tile pattern for a border on a wall. Each tile is the same size and shape as a pattern block. Draw two ways you can arrange 1 triangle tile and 1 hexagon tile to create a straight angle.
Answer:

Find Angle Measures Homework & Practice 13.5

Use pattern blocks to find the measure of the angle.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 115
Answer:

Question 2.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 116
Answer:

Question 3.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 117

Answer:

Question 4.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 118

Answer:

Question 5.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 119
Answer:

Question 6.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 120
Answer: The angle formed is 80°. It cannot be represented by pattern blocks.

Question 7.
How many 30° angles are in a right angle? Explain.
Answer:
Right angle =90°
How many 30° angles we have in right angle = 90°/30°=3

Question 8.
Structure
Draw to show how you can use three different pattern blocks to form a straight angle.
Answer:

Question 9.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says the measure of the angle shown is 120°. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 121
Answer:
No, As the angle is 130°.

Question 10.
DIG DEEPER!
The hands of a clock form a straight angle. What time could it be? Explain.
Answer:
The time as per mage is 6 o clock.
Explanation:

  • One hand is very thin and moves very fast. It’s called the seconds hand. Every time it moves, a second has gone by.
  • Another hand is thick and long like the seconds hand. It’s called the minutes hand. Every time it moves one little tick, a minute has gone by. Every 60 times it moves a whole step, an hour has gone by.
  • The last hand is thick, too, but smaller than the minutes hand. It’s called the hours hand. Every time it moves one big tick, an hour has gone by. Every 24 times it moves a whole step, a day has gone by

Question 11.
Modeling Real Life
The scale is divided into 5 equal sections by each whole kilogram measurement. What is the measure of each angle formed at the center of the scale? What is the mass of the bananas?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 122
Answer:
The whole Kilogram is divided into 5 parts
1kg = 1000 grams
=1000 grams / 5
=200 grams.
As per the image the weight of banans showing mark on one.
one unit = 200 grams.
Therefor, weight of bananas = 200 grams.

Question 12.
DIG DEEPER!
The gasoline tank gauge is divided into 4 equal sections. What are the measures of the angles formed at the starting point of the red arrow?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 123
Answer:
The gasoline is in a shape of semi circle.
Sum of the angles = 180°
Number of sections divided = 4 parts. (equal).
Angle of each section : 180° /4 = 45° .
Therefore the measures of the angles formed at the starting point of the red arrow = 45° .

Review & Refresh

Find the area of the rectangle.

Question 13.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 124
Answer:
Area of Rectangle = length X breadth.
AREA = 19 m x 16 m = 304 sq m.

Question 14.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 125
Answer:
Area of Rectangle = length X breadth.
AREA = 28 in x 15 in =420 sq in.

Lesson 13.6 Measure and Draw Angles

Explore and Grow

Find the measure of each angle. Then classify it.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 126
Answer:

Construct Arguments
Does the angle shown have a measure of 90°? Explain.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 127
Answer:
The intersecting line form right angle =90 degrees
The angle marked = ?
The total angle = 360 degrees.
The marked angle= 360 – 90 = 270 degrees.

Think and Grow: Measure and Draw Angles

Example
A protractor is a tool for measuring and drawing angles.

Find the measure of ∠STU. Then classify it.
Step 1: Place the center of the protractor on the vertex of the angle.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 128
Step 2: Align one side of the angle, \(\overrightarrow{T U}\), with 0° mark on the inner scale of the protractor.
Step 3: Find where the other side of the angle, \(\overrightarrow{T S}\), passes through the inner scale.
So, the measure of ∠STU is ___. It is an ___ angle.

Example
Draw ∠ABC that measures 65°.
Step 1: Place the center of the protractor on point. Align \(\overrightarrow{B C}\) with the 0° mark on the inner scale of the protractor.
Step 2: Use the same scale to draw a point at 65°. Label the point A.
Step 3: Use the protractor to draw \(\overrightarrow{B A}\).
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 129

Answer:

Show and Grow

Question 1.
Find the measure of ∠DEF. Then classify it.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 130

Answer:

Question 2.
Use a protractor to draw ∠XYZ that measures 110°.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 131

Answer:

Apply and Grow: Practice

Find the measure of the angle. Then classify it.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 132

Answer:

Question 4.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 133

Answer:

Use a protractor to draw the angle.

Question 5.
25°
Answer:

Question 6.
160°

Answer:

Question 7.
180°
Answer:

Question 8.
48°
Answer:

Question 9.
Writing
Why does one side of the angle you are measuring have to be lined up with the straight side of the protractor?
Answer:
We see two sets of degrees along the edge: an inner and outer scale. Both scales go from 0 to 180, but they run in opposite directions. If the angle opens to the right side of the protractor, use the inner scale. If the angle opens to the left of the protractor, use the outer scale.
To mark 0° on the inner scale of the protractor. So that we can next mark the angle we want to measure.

Question 10.
Precision
Newton says the measure of ∠ABC is 130°. Explain what he did wrong.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 134

Answer:
The ∠ABC is 50 degrees not 130 degrees .
To measure an angle ABC, we place the mid point of the protractor on the vertex B of the angle. The base AB arm falls along with the base line of the protractor as shown in the figure above
The angle is measured on the protractor counting from 0 up to the point where the arm BC lies. In the above figure ∠ABC = 50°.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
A contractor builds two roofs. How much greater is the angle measure of Roof A than the angle measure of Roof B?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 135
Use a protractor to measure the angle of each roof.
The angle measure of Roof A is _50°_ and the angle measure of Roof B is _40°__.
Subtract the angle measure of Roof B from the angle measure of Roof A.
_50°__ − _40°__ = _10°__
The angle measure of Roof A is _10°__ greater than the angle measure of Roof B.

Show and Grow0

Question 11.
An inspector compares two ramps. How much greater is the angle measure of Ramp B than the angle measure of Ramp A?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 136
Answer:

Ramp A angle is 10 degrees and Ramp B angle is 20 degrees
Ramp B angle is 10 degrees greater.

Question 12.
DIG DEEPER!
On a trail map, two straight trails intersect. One of the angles formed by the intersection is 70. What are the other three angle measures?
Answer:
A trail is formed with 4 angles.
Sum of the angles in trial = 360°.
if one angle =70°
Sum of other 3 angles = 360° – 70° = 290 °.

Measure and Draw Angles Homework & Practice 13.6

Find the measure of the angle. Then classify it.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 137

Answer:

Question 2.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 138

Answer:

Use a protractor to draw the angle.

Question 3.
40°
Answer:

Question 4.
125°
Answer:

Question 5.
Reasoning
Measure the angles of each quadrilateral. What do you notice about the sum of the angle measures of each quadrilateral?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 139
Answer:
The angles of the square are 90° each .
The angles of Quadilateral are two angles are 90°.
And other angles are 50°.
For every quadrilateral, the sum of the interior angles will always be 360°.

Question 6.
Precision
Use a protractor to draw a triangle with the angle measures of 0°. Describe your drawing.
Answer:

Question 7.
DIG DEEPER!
Use a protractor to draw a triangle with the angle measures of 90°, 35°, and 55°.
Answer:

Question 8.
Modeling Real Life
A snowboarder compares 2 mountain trails. How much greater is the angle measure of Trail B than the angle measure of Trail A?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 140

Answer:
The angle is 5° greater.

Question 9.
DIG DEEPER!
On a map, there is a Y-intersection where one straight road branches off into two straight roads. One of the angles formed by the intersection measures 45°. Give two possible measures for the other angles formed by the intersection.
Answer:

Review & Refresh

Find the equivalent length

Question 10.
5 km = ___ m.
Answer:
1km = 1000m
5 km = 5 x 1000 m = 5000m

Question 11.
7 m = ___ mm.
Answer:
1m = 1000mm
7 m = 7 x 1000 mm = 7000mm

Lesson 13.7 Add Angle Measures

Explore and Grow

Use a protractor to draw ∠PQR that measures 70°.
Draw another angle that measures 30° and shares side \(\overrightarrow{\mathrm{Q} R}\). Label your angle. How many angles are in your figure? What do you notice about their measures?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 141
Make a copy of ∠PQR. Draw and label a different angle that measures 30° and shares \(\overrightarrow{\mathrm{Q} R}\). How many angles are in your figure? What do you notice about their measures?

Construct Arguments
What conclusions can you make from your figures above?
Answer:
The Above triangle formed is a scalene triangle- has no equal side.

Think and Grow: Add Angle Measures

When an angle is decomposed into parts that do not overlap, the angle measure of the whole equals the sum of the angle measures of the parts.
Two angles are adjacent when they share a common side and a common vertex, but no other points in common. When two or more adjacent angles form a larger angle, the sum of the measures of the smaller angles is equal to the measure of the larger angle.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 142
Example
Find the measure of ∠WXY.
∠WXY and ∠ZXY are adjacent. The measure of ∠WXZ is equal to the sum of the measures of and ∠ZXY. Complete the equation.
_41°__ + __32°_ = _73°__
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 143
So, the measure of ∠WXY is _73°__.

Show and Grow

Question 1.
Complete the equation to find the ∠PQR.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 144

Answer:
∠PQR = ∠PQS +∠SQR
= 43° + 77° =120°

Question 2.
Use a protractor to find the measure of each angle in the circle. Use the angle measures to complete the equation.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 145

Answer:

Apply and Grow: Practice

Write an equation to find the measure of the angle.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 146
Answer:
∠QRS= ∠QRT +∠TRS
= 62° + 19° =81°

Question 4.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 147

Answer:
∠ABC = ∠ABD +∠DBC
= 66° + 37° =103°

Question 5.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 148

Answer:
∠MNO = ∠MNQ +∠QNP +∠PNO
= 45° + 87° +22°
=154° .

Question 6.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 149

∠VWX = ∠VWZ +∠ZWY +∠YWX
= 36° + 38° +73°
=147° .

Use a protractor to find the measure of each angle in the circle. Use the angle measures to write an equation.

Question 7.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 150
Answer:
∠M= ∠LMO +∠OMN +∠LMN
= 100° + 80° +180°
=360°
° .

Question 8.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 151

Answer:
∠W= ∠SWT +∠TWU +∠UWV +∠VWS
= 120° + 60° + 90° + 90°
=360°

Question 9.
Number Sense
The sum of seven adjacent angle measures that share a vertex is 154°. Each angle has the same measure. What is the measure of each angle?
Answer:
The sum of seven equal angles = 154°.
Measure of each angle = 154°/7 = 22°.

Question 10

DIG DEEPER!
∠PRS is adjacent to ∠QRS in Exercise 3. The measure of ∠PRS is 9°. Find the measure of ∠QRP. Classify angle ∠QRP.
Answer:
∠QRP = 9°
Two angles are adjacent when they share a common side and a common vertex, but no other points in common. When two or more adjacent angles form a larger angle, the sum of the measures of the smaller angles is equal to the measure of the larger angle.

Think and Grow : Modeling Real Life

Example
A store installs 3 security cameras on the same light post. Each camera has a viewing angle of 28°. The viewing angles of the cameras are adjacent. What is the total viewing angle of the cameras?
Add the viewing angle measures of the cameras.
28° + 28° + 28° = _84°__
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 152
The total viewing angle of the cameras is __84°_

Show and Grow

Question 11.
A landscaper installs 3 sprinklers in 1 location in the grass. Each sprinkler has a spraying angle of 90°. The spraying angles of the sprinklers are adjacent. What is the total spraying angle of the sprinklers?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 152.1

Answer:
As 3 sprinklers are adjacent all the 3 angles are equal.
Each angle of the sprinkler = 90°
Total spraying angle of the sprinklers= 3 X 90° = 270°

Question 12.
DIG DEEPER!
You use 4 rhombus tiles and 4 trapezoid tiles to make the pattern for a mosaic. Each tile is the same size and shape as a pattern block. What is the measure ∠NUQ?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 153
Answer:
As we know th pattern blocks of trapezoid have 60° and rhombus have 30°.
Each tile is the same size and shape as a pattern block
∠NUQ= 30° + 60°+ 60° =150°

Question 13.
DIG DEEPER!
You make the pattern for a quilt. Each rhombus is the same size and shape. Name all of the 60° angles in the pattern.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 154

Answer:
All 60° angles in the pattern = ∠AHC +∠BHD +∠CHE+∠DHF +∠EHG.

Add Angle Measures Homework & Practice 13.7

Write an equation to find the measure of the angle.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 155

Answer:
∠EFG= ∠EFH +∠HFG
= 27° + 44°
=71°

Question 2.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 156

Answer:
∠JKL= ∠JKM +∠MKL
= 53° + 85°
=138°

Question 3.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 157

Answer:
∠PQR= ∠PQT +∠TQS +∠SQR
= 68° + 47° +54°
=316°

Question 4.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 158

Answer:
∠VWX= ∠VWZ +∠ZWY +∠YWX
= 19° + 42° +35°
=96°

Use a protractor to find the measure of each angle in the circle. Use the angle measures to write an equation.

Question 5.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 159

Answer:

∠D= ∠CDB +∠BDA +∠ADC
= 120° + 60° +180°
=360°

Question 6.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 160

Answer:
∠N= ∠JNM +∠MNL +∠LNK + ∠KNJ
= 150° + 30°+90° + 90°
=360°

Question 7.
Open-Ended
Is it possible for the sum of two acute adjacent angle measures to be greater than the measure of a right angle? If so, draw a sketch to support your answer.
Answer:
Here ∠ABC and ∠CBD are both acute angles.
∠ABD= ∠ABC +∠CBD
= 60°+60°
=120°
sum of two acute adjacent angle=120° is more than 90° .

Question 8.
DIG DEEPER!
Use a protractor to measure the angle. Then decompose the angle into 2 parts so that one part is 25° greater than the other. What is the measure of each part?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 161
Answer:
The measure of given angle = 120°
The given angle is divided into two parts one angle is 25° greater than other.
The measure each part = a + ( a + 25°) = 120°
120° – 25° =2a
105° = 2a
a=55.5°
a + 25° = 77.5°

Question 9.
Modeling Real Life
A carpenter glues 3 identical pieces of wood next to each other to make the table shown. The 30° angles of the pieces of wood are adjacent. What is the total angle of the table formed by the pieces of wood?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 162
Answer:
Angle of each wood piece = 30°
As all angles are adjacent so angle of other wood pieces will be same.
so all 3 angles = 30° each.
Total angles = 3 x 30° = 90° .

Question 10.
DIG DEEPER!
You use 3 triangle pattern blocks and 3 rhombus pattern blocks to make the pattern for an art project. What is the measure of ∠ADE?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 163
Answer:
The pattern block angle of triangle = 60°
The pattern block angle of Rhombus = 60°
∠ADE = ∠ADB + ∠BDE. = 60°+60° =120°

Review & Refresh

Compare

Question 11.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 164
Answer:

Question 12.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 165

Answer:

Question 13.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 166

Answer:

Lesson 13.8 Find Unknown Angle Measures

Explore and Grow

Draw and label ∠EDF where point F is between the rays of ∠CDE. Explain how you can find the measure of ∠CDF.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 167
Answer:
∠CDE=∠CDF + ∠EDF
= 45 + 45 =90°  (USING PROTACTOR).

Explanation:

Draw and label ∠LMP. Explain how you can find the measure of ∠NMP.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 168
Answer:

Reasoning
Draw Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 169 in your figure above. Explain how you can find all of the angle measures in your figure. What do you notice?
Answer:
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 169is a which bisect the LN. so angles are divided into 2 parts equally. Using protractor we can find the measure of the angles.
This are complementary angles.

Think and Grow: Find Unknown Angle Measures

Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 169.1

Example
Find the measure of ∠DEG.
∠DEG and ∠GEF are complementary. The sum of their measures is 90.°
Step 1: Write an equation to find the measure of ∠DEG.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 171

Answer:

Show and Grow

Question 1.
Write and solve an equation to find the measure of ∠NLM.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 172

Answer:
Supplementary angles form a straight line and have a sum of 180 degrees.
∠NLM=180°- ∠KLN
= 180° – 62° = 118°

Apply and Grow: Practice

Write and solve an equation to find the measure of the angle.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 172.1
Answer:
Complementary angles form a right angle (L shape) and have a sum of 90 degrees.
∠MKL=90°- ∠MKJ
= 90° – 45° = 45°

Question 3.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 173
Answer:
Supplementary angles form a straight line and have a sum of 180 degrees.
∠MNP=180°- ∠PNO
= 180° – 22° = 158°

Question 4.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 174
Answer:
∠TRU= ∠SRQ -∠SRT -∠URQ
= 90° – 30° – 40°
=20°

Question 5.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 175

Answer:
∠YWZ= ∠XWV -∠VWZ -∠YWX
= 180° – 31°-111°
=38°

Question 6.
Find the measures of ∠AEB, ∠AED, and ∠DEC.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 176

∠AEB= ∠AEC -∠BEC
= 180° – 67° = 113°
∠DEC= ∠DEB -∠BEC
= 180° – 67° = 113°
∠AED= ∠AEC -∠DEC
= 180° – 113° = 67°

Question 7.
DIG DEEPER!
Write and solve equations to find the measure of ∠KMJ.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 177

Answer:
∠KME= ∠KMG -∠GME
= 180° – 124° = 56°
∠KMJ= ∠JME -∠KME
= 90° – 56° = 34°

Question 8.
Writing
Define complementary angles and supplementary angles in your own words.
Answer:
Complementary angles form a right angle (L shape) and have a sum of 90 degrees.
Supplementary angles form a straight line and have a sum of 180 degrees.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
The foul lines on a baseball field are perpendicular. A baseball player hits a ball as shown. What is the measure of the angle between the path of the ball and the 1st base foul line?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 178
Think: What do you know? What do you need to find? How will you solve?
The 3rd base foul line and 1st base foul line are perpendicular.
So, the measure of the angle between the foul lines is _90° __.
Write an equation to find the measure of the angle between the path of the ball and the 1st base foul line.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 179

Show and Grow

Question 9.
Runway 1 and Runway 2 are perpendicular. What is the measure of the missing angle between Runway 1 and Runway 3?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 180

Answer:
Angle between Runway 1 and Runway 3= 90 – Angle between Runway 2 and Runway 3.
=90 – 58 =32°

Question 10.
DIG DEEPER!
What is the measure of the missing g angle between View Street and Elm Street?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 181
Answer:
Angle between View Street and Elm Street=360 – Angle between IIIstreet and view street – Angle between elm street and IIIstreet.
=360- 90 -152
=118°

Find Unknown Angle Measures Homework & Practice 13.8

Write and solve an equation to find the measure of the angle.

Question 1.
∠JKM
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 182
Answer:
∠JKM= ∠JKL -∠MKL
= 90° – 9° = 81°

Question 2.
∠PNM
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 183

∠PNM= ∠MNO -∠PNO
= 180° – 145° = 35°

Question 3.
∠QRU
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 184
Answer:
∠QRU= ∠QRS -∠URT-∠TRS
= 90°-28° – 13°
=49°

Question 4.
∠ZWV
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 185
Answer:
∠ZWV= ∠VWX -∠ZWY-∠YWX
= 180°- 32° – 24°
=124°

Question 5.
Reasoning
∠ABC and ∠CBD are adjacent. ∠ABC is a right angle.
∠CBD is acute.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 186
Answer:
∠ABD=∠ABC-∠CBD
= 90 – 35 = 65°

Question 6.
Structure
Which equations can you use to find the measure of angle ∠MKJ?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 187

Answer:
180 – 57 = x

Question 7.
Open-Ended
An acute angle and an obtuse angle are adjacent and supplementary. What might the measures of each angle be?
Answer:

let,  be obtuse angle and  be acute angle.
So, 
That means (obtuse angle) and (acute angle) are supplementary

Question 8.
Modeling Real Life
Newton bounces a ball off of a wall to Descartes. \(\overline{A D}\)⊥\(\overline{D B}\). The measures of ∠ADC and ∠BDE are equivalent. Find the measures of ∠ADC and ∠BDE.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 188

Answer:
∠ADC and ∠BDE. are equal
∠CDE= ∠ADC + ∠BDE – ∠BDA.
180 = a + a – ∠BDA.
∠BDA.=180 -2a

Question 9.
Modeling Real Life
Owls see an object with both eyes at the same time using binocular vision. What angle measure describes the owl’s binocular vision? Explain.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 189
Answer:
left monocular + Binocular vision = 180
Binocular vision = 180 – 110=70 degrees.

Review & Refresh

Write the fraction as a money amount and as a decimal

Question 10.
\(\frac{49}{100}\)
Answer:
0.49

Question 11.
\(\frac{25}{100}\)
Answer:
0.25

Question 12.
\(\frac{7}{100}\)
Answer:
0.07

Identify and Draw Lines and Angles Performance Task 13

A rural town is expanding and needs to plan the construction of new roads.

Question 1.
What is another name for Main Street?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 190
Answer:
Line AC.

Question 2.
Use the directions to complete the map.
a. Draw Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 191 and label it with a street name of your choice.
b. The library will be at point E on Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 191.1 and on the other side of Main Street as the school. Plot and label the library E at point E.
c. Draw a new road through point E that is perpendicular to Main Street. Label it with a street name of your choice.

Question 3.
City planners want to construct a new residential neighborhood southeast of the town hall.
a. The measure of ∠ABD is \(\frac{1}{6}\) of 360°. What is the measure of the angle?
Answer:
∠ABD=(1/6) x 360 =60 degree.
b. Classify ∠DBC. What is its measure?
Answer:
∠DBC=180 -∠ABD = 180-60 = 120 degrees.
c. Draw a road from point B to the new neighborhood. The road divides ∠DBC exactly in half.
Answer:

Question 4.
Is the distance between the supermarket and the police station more than or less than a mile? Explain.
Answer:
Distance between the supermarket and the police station= AB + BC
= (1/4) + (5/8).
=(2+5)/8
=7/8.=0.8 mile
which is less than 1 mile.

Identify and Draw Lines and Angles Activity

Geometry Dots

Directions:

  1. Players take turns connecting two dots, each using a different color.
  2. On your turn, connect two dots, vertically or horizontally. If you close a square around an angle, find the measure of the angle inside the square. If you do not close a square, your turn is over.
  3. Continue playing until you find all of the angle measures.
  4. The player that finds the most angle measures wins!

Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 192

Answer:

Identify and Draw Lines and Angles Chapter Practice 13

13.1 Points, Lines and Rays

Name the figure. Write how to say the name.

Question 1.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 193
Answer:
It is a point said as Point F

Question 2.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 194
Answer:

It is said as line GH. and represented as GH with overhead arrow.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 195
Answer:
It is a ray JK .It is represented with Over head arrow to left.

Draw and label the figure.

Question 4.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 196
Answer:

Question 5.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 197
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13-Identify-Draw-Lines-Angles-Chapter-Practice 13-13.1-Points-Lines-Rays-Question-5

Question 6.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 198
Answer:

Use the figure

Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 199

Question 7.
Name a line segment.
Answer: CE

Question 8.
Name two different rays.
Answer: CA and  CB.

13.2 Identify and Draw Angles

Question 9.
Write a name for the angle and classify it.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 200
Answer:
∠SRQ. It is a obtuse angle.

Question 10.
∠TUV is a right angle. Draw and label the angle.
Answer:

13.3 Identify Parallel and Perpendicular Lines

Draw and label the lines with the given description.

Question 11.

Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 201

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-4-Chapter-13-13.3-Identify-Parallel-Perpendicular-Lines-Question-11

Question 12.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 202
Answer:

13.4 Understand Degrees

Find the measure of each angle.

Question 13.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 203

Answer:
115°

Question 14.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 204

Answer:
=(1/5) x(—–/—–)= —-/360.
=72°/360°

Question 15.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 205

Answer:
=1/4 x 360
=90°

Question 16.
A circle is divided into 12 equal parts. What is the measure of the angle that turns through 2 parts?
Answer:
Number parts divided = 12
Total sum of the angles = 360°
Angle of 1 part = 360°/12. = 30°.
The measure of the angle that turns through 2 parts = 2 x 30°. = 60°.

Question 17.
Which one Doesn’t Belong? Which angle measure does not belong with the other three?
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 206
Answer:
1/6 of a circle = 360/6 = 60°.
60/360 of a circle = 1/6.
60°
1/8 of a circle = 360°/8=45°
Therefore 1/8 of a circle is different.

13.5 Find Angle Measures

Use pattern blocks to find the measure of the angle.

Question 18.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 207

Answer:

Question 19.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 208

Answer:

Question 20.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 209
Answer:

Question 21.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 210

Answer:

 

13.6 Measure and Draw Angles

Question 22.
Find the measure of the angle. Then classify it.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 211

Question 23.
Use a protractor to draw a 45° angle.
Answer:

Modeling Real Life
On a map, two straight railroad tracks intersect. One of the angles formed by the intersection is 30°. What are the three other angle measures?

13.7 Add Angle Measures

Question 25.
Write an equation to find the measure ∠EFG.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 212

Answer:
∠EFG = ∠EFH+∠HFG.
=37° + 48° = 85°.

Question 26.
Use a protractor to find the measure of each angle in the circle. Use the angle measures to write an equation.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 213

Answer:

13.8 Find Unknown Angle Measures

Write and solve an equation to find the measure of the angle.

Question 27.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 214
Answer:
Complementary angles =90°.
∠ABD = ∠ABC-∠DBC.
=90°-27° = 63°.

Question 28.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 215

Answer:
Supplementary angle =180°
∠HFG = ∠EFG-∠EFH.
=180° + 42° = 38°.

Question 29.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 216

Answer:
Complementary angles =90°.
∠MKL = ∠LKJ-∠MKN-∠NKJ.
=90°-45°-22°= 23°.

Question 30.
Big Ideas Math Answers 4th Grade Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles 217

Answer:
Supplementary angles =180°.
∠SPR = ∠OPQ-∠OPS-∠RPQ.
=180°-25°-52°= 103°.

Conclusion: 

The solutions provided in the Big Ideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles are prepared by the subject experts. So Download Bigideas Math Answers Grade 4 Chapter 13 Identify and Draw Lines and Angles for free and start practicing the problems. Also, bookmark our page to get the Solution Key of Big Ideas Math Grade 4 Chapters.

Leave a Comment

Scroll to Top