Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane

Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane

Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane will help the students to improve their math skills easily. Answers are provided for Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane along with the explanation. All the solutions are explained clearly step-by-step in a simple manner. Every topic is explained by the math experts and given with real-time examples. Therefore, make your preparation simple by referring to our Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane.

Big Ideas Math Book 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane Answer Key

Students who are struggling to solve Big Ideas Math Book 5th Grade Answer Key Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane have reached the correct place. This BIM Book 5th Grade 12th Chapter Answer Key gives the most accurate answers to all the questions related to this chapter. Different methods of solving every question are given on this page. Verify the below links to know the different methods to solve problems. Be the first to learn the concepts and practice all the questions available here.

Lesson: 1 Plot Points in a Coordinate Plane

Lesson: 2 Relate Points in a Coordinate Plane

Lesson: 3 Draw polygons in a Coordinate Plane

Lesson: 4 Graph Data

Lesson: 5 Make and Interpret Line Graphs

Lesson: 6 Numerical Patterns

Lesson: 7 Graph and Analyze Relationships

Chapter: 12 – Patterns in the Coordinate Plane

Lesson 12.1 Plot Points in a Coordinate Plane

Explore and Grow

Choose a location for your buried treasure on the grid. Choose a point where two grid lines My Treasure intersect. An example is shown.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 1
Take turns with a partner guessing the location of each other’s buried treasure. Keep track of your guesses on the grid. After each guess, give a clue to help yourMy Guessespartner, such as “my treasure is northwest of your guess.”This is an image Continue to guess until a treasure is located.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 2
Reasoning
The point where the horizontal number line and the vertical number line intersect is called the origin. Why do you think it is called that?

Think and Grow: The Coordinate Plane

Key Idea
A coordinate plane is formed by the intersection of a horizontal number line and a vertical number line. An ordered pair is a pair of numbers that is used to locate a point in a coordinate plane.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 3
Example
Write the ordered pair that corresponds to point M.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 4
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 5
The horizontal distance from the origin to point M is __ units. So, the x-coordinate is __.
The vertical distance from the origin to point M is ___ units. So, the y-coordinate is ___. The ordered pair is __.

Answer:
The horizontal distance from the origin to point M is 5 units. So, the x-coordinate is 5.
The vertical distance from the origin to point M is 5units. So, the y-coordinate is 3. The ordered pair is (5, 3).

Show and Grow

Write the ordered pair corresponding to the point.

Question 1.
Point B
Answer:(4,2)
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-6 12.1-1
Explanation:
The horizontal distance from the origin to point B is _4_ units.
So, the x-coordinate is _4_.
The vertical distance from the origin to point B is __2_ units.
So, the y-coordinate is _2__. The ordered pair is _(4,2)_.

Question 2.
Point S

Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 6
Answer:(0,4)
Explanation:
The horizontal distance from the origin to point S is 0  units.
So, the x-coordinate is _0_.
The vertical distance from the origin to point S is __4_ units.
So, the y-coordinate is _4__.
The ordered pair is _(0,4)_.

Plot and label the point in the coordinate plane.

Question 3.
F(5, 4)
Answer:(5,4)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 3
Start the Origin. Move  Units right and units up. Then plot and label the point.
The point can be labeled as Y,(5,4)

Question 4.
P(3, 0)
Answer:(3,0)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 4
Start the Origin. Move  Units right and units up. Then plot and label the point.
The point can be labeled as Y,(3,0)

Apply and Grow: Practice

Use the coordinate plane to write the ordered pair corresponding to the point.

Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 6.1

Question 5.
Point M
Answer:(8,8)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 6.1
The horizontal distance from the origin to point M is  units.
So, the x-coordinate is _8_.
The vertical distance from the origin to point M is __8 units.
So, the y-coordinate is 8_.
The ordered pair is _(8,8)_.

Question 6.
Point Q
Answer:(2,7)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 6.1
The horizontal distance from the origin to point Q is 2  units.
So, the x-coordinate is _2_.
The vertical distance from the origin to point Q is __7_ units.
So, the y-coordinate is _7__.
The ordered pair is _(2,7)_.

Question 7.
Point N
Answer: (7,6)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 6.1
The horizontal distance from the origin to point N is 7 units.
So, the x-coordinate is _7_.
The vertical distance from the origin to point N is _6_ units.
So, the y-coordinate is _6__.
The ordered pair is _(7,6)_.

Question 8.
Point R
Answer:(2,0)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 6.1
The horizontal distance from the origin to point R is 2  units.
So, the x-coordinate is _2_.
The vertical distance from the origin to point R is __0_ units.
So, the y-coordinate is _0_.
The ordered pair is _(2,0)_.

Question 9.
Point P
Answer:(6,1)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 6.1
The horizontal distance from the origin to point P is 6  units.
So, the x-coordinate is _6_.
The vertical distance from the origin to point P is __1_ units.
So, the y-coordinate is _4__.
The ordered pair is _(6,1)_.

Question 10.
Point T
Answer: (0,5)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 6.1
The horizontal distance from the origin to point T is  units.
So, the x-coordinate is _0_.
The vertical distance from the origin to point P is __5_ units.
So, the y-coordinate is _5__.
The ordered pair is _(0,5)_.

Plot and label the point in the coordinate plane above.

Question 11.
S(0, 3)
Answer: The Point can be labeled as (0,3)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 11
Start the Origin. Move Units right and  3 units up then plot and label the point.
The point can be labeled as Y,(0,3)

Question 12.
F(2, 5)
Answer: (2,5)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 12
Start the Origin. Move  Units right and  5 units up then plot and label the point.
The point can be labeled as Y,(2,5)

Question 13.
W(0, 0)
Answer:(0,0)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 13
Start the Origin. Move Units right and  0 units up then plot and label the point.
The point can be labeled as Y,(0,0)

Name the point for the ordered pair.

Question 14.
(5, 2)
Answer: D(5,2)
Explanation:
Start the Origin. Move Units right and  2 units up then label the point.
The point can be Named as D(5,2)

Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 7.1

Question 15.
(8, 4)
Answer: E(8,4)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 7.1
Start the Origin. Move Units right and  4 units up then label the point.
The point can be Named as E(8,4)

Question 16.
(0, 3)
Answer: F(0,3)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 7.1
Start the Origin. Move Units right and  3 units up then label the point.
The point can be Named as D(5,2)

Question 17.
Reasoning
How are the locations of the points A(0, 4) and B(4, 0) different in a coordinate plane?
Answer: A(0,4) is in Y axis as x is 0 and y is 4. B(4,0) is in X axis as x is 4 and y is 0.

Question 18.
DIG DEEPER!
Newton buries a bone in a park at the location shown. How can he use a coordinate plane to describe its location?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 8

Answer:
He can use the x-coordinate and y-coordinate to describe the location.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
In a video game, you move an aircraft carrier and a tugboat away from your base. Use the directions to plot and label the locations of the aircraft carrier and the tugboat.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 9
• Aircraft carrier: Located 3 miles east and 4 miles north of your base.
• Tugboat: Located 8 miles east and twice as many miles north of your base as the aircraft carrier.
To find the location of the aircraft carrier, start at your base, which is at the origin.

Move __ units east, or right, and ___ units north, or up.
Plot and label the point as A(___, ___ ).
To find the location of the tugboat, start at your base, which is at the origin.
Move ___ units east, or right, and ___ × __ = ___ units north, or up.
Plot the label the point as T(__, ___).
Answer: Mov

Show and Grow

Question 19.
A guidebook describes how to get to various statues in Chicago, Illinois, from Willis Tower. Plot and label the location of each statue on the map.
Dubuffet’s Monument with Standing Beast: Walk 2 blocks east and 5 blocks north.
• Miró’s Sun, Moon, and One Star: Walk twice as many blocks east as you do to get to the Standing Beast, and 3 blocks north.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 10

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-10

Question 20.
DIG DEEPER!
Which statue is closer to Moon, and One Star, Cloud Gate or Flamingo? Explain.

Plot Points in a Coordinate Plane Homework & practice 12.1

Use the coordinate plane to write the ordered pair corresponding to the point.

Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 11

Question 1.
Point E
Answer: (5,7)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 11
The horizontal distance from the origin to point E is 5  units.
So, the x-coordinate is _5_.
The vertical distance from the origin to point E is __7_ units.
So, the y-coordinate is _7__.
The ordered pair is _(5,7)_.

Question 2.
Point H
Answer: (0,7)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 11
The horizontal distance from the origin to point H is 0  units.
So, the x-coordinate is _0_.
The vertical distance from the origin to point H is __7_ units.
So, the y-coordinate is _7__.
The ordered pair is _(0,7)_.

Question 3.
Point F
Answer: (3,3)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 11
The horizontal distance from the origin to point F is 3  units.
So, the x-coordinate is _3_.
The vertical distance from the origin to point F is __3 units.
So, the y-coordinate is _3__.
The ordered pair is _(3,3)_

Question 4.
Point J
Answer: (1,0)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 11
The horizontal distance from the origin to point J is 1  units.
So, the x-coordinate is _1_.
The vertical distance from the origin to point J is __0_ units.
So, the y-coordinate is _0__.
The ordered pair is _(1,0)_.

Question 5.
Point G
Answer: (7,2)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 11
The horizontal distance from the origin to point G is 7  units.
So, the x-coordinate is _7_.
The vertical distance from the origin to point G is __2_ units.
So, the y-coordinate is _2__.
The ordered pair is _(7,2)_.

Question 6.
Point K
Answer: (8,5)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 11
The horizontal distance from the origin to point K is 8  units.
So, the x-coordinate is _8_.
The vertical distance from the origin to point K is __5_ units.
So, the y-coordinate is _5_.
The ordered pair is _(8,5)_.

Plot and label the point in the coordinate plane above.

Question 7.
Z(8, 0)
Answer: The Point can be labeled as (8,0)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 E 7
Start the Origin. Move  Units right and  0 units up then plot and label the point.
The point can be labeled as Y,(8,0)

Question 8.
B(5, 5)
Answer: The Point can be labeled as (5,5)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 E 8
Start the Origin. Move  Units right and  5 units up then plot and label the point.
The point can be labeled as Y,(5,5)

Question 9.
M(1, 2)
Answer: The Point can be labeled as (1,2)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 E 9
Start the Origin. Move  Units right and  2 units up then plot and label the point.
The point can be labeled as Y,(1,2)

Name the point for the ordered pair.

Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 12

Question 10.
(5, 4)
Answer: Q(5,2)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 12
Start the Origin. Move Units right and units up then label the point.
The point can be Named as Q(5,4)

Question 11.
(0, 8)
Answer: P(0,8)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 12
Start the Origin. Move Units right and  8units up then label the point.
The point can be Named as P(0,8)

Question 12.
(3, 1)
Answer: N(5,2)
Explanation:
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 12
Start the Origin. Move Units right and  1 units up then label the point.
The point can be Named as N(3,1)

Question 13.
Open-Ended
Use the coordinate plane above. Point T is 3 units from point M. Name two possible ordered pairs for point T.
Answer: T(7,8), (7,0)&(0,8)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 Q13
The horizontal distance from the origin to point M is 4  units.
So, the x-coordinate is _4_.
The vertical distance from the origin to point M is _5_ units.
So, the y-coordinate is _5_.
The ordered pair is _(4,5)_.
Point T is 3 units from point M
The horizontal distance from  point M is 4  units to add 
So, the x-coordinate is _4+3=7_.
The vertical distance from the point M is 5  units to add 3 units.
So, the y-coordinate is _5+3=8_.
The ordered pair is _(7,8)_.
The two possible ordered pairs for point T is (0,7)& (8,0).

Question 14.
Writing
Explain why the order of the x- and y-coordinates is important when identifying or plotting points in a coordinate plane.
Answer: Locations on the coordinate plane are described as ordered pairs. An ordered pair tells you the location of a point by relating the point’s location along the x-axis (the first value of the ordered pair) and along the y-axis (the second value of the ordered pair).

Question 15.
To get from the school to the arcade, you walk 4 blocks east and 3 blocks north. To get from the school to the skate park, your friend walks 2 blocks east and twice as many blocks north as you. Plot and label the locations of the arcade and the skate park.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 13

Question 16.
DIG DEEPER!
Which building is closer to the bus station, the library or the post office? Explain.

Review & Refresh

Multiply.

Question 17.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 14
Answer: 5/3=1 2/3

Explanation: First Multiply with the whole number(1) with the denominator(4) then add numerator (4+1=5)
and denominator is same as original. i.e, 5/4
then same as next mixed fraction Multiply with the whole number(1) with the denominator(3) then add numerator (3+1=4)
and denominator is same as original. i.e, 4/3
Multiply 5/4*4/3=20/12
This fraction can be reduced by dividing both the numerator and denominator by the Greatest Common Factor of 20 and 12 using 4 i.e, 5/3=1 2/3

Question 18.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 15

Answer: 7/2= 3 1/2

Explanation: First Multiply with the whole number(1) with the denominator(5) then add numerator (5+2=7)
and denominator is same as original. i.e, 7/5
then same as next mixed fraction Multiply with the whole number(2) with the denominator(2) then add numerator (4+1=5)
and denominator is same as original. i.e, 5/2
Multiply 7/5*5/2=35/10
This fraction can be reduced by dividing both the numerator and denominator by the Greatest Common Factor of 35 and 10 using 5 i.e, 7/2=3 1/2

Question 19.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 16

Answer: 527/48=10 47/48

Explanation: First Multiply with the whole number(2) with the denominator(6) then add numerator (12+5=17)
and denominator is same as original. i.e, 17/6
then same as next mixed fraction Multiply with the whole number(3) with the denominator(8) then add numerator (24+7=31)
and denominator is same as original. i.e, 31/8
Multiply 17/6*31/8= 527/48.
therefore we can write it as 10 47/48.

Lesson 12.2 Relate Points in a Coordinate Plane

Plot and label the points in the coordinate plane.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 17
Draw a line segment to connect each pair of points.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 18
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 19
Plot and label more points that lie on the line segments you drew. What do you notice about the coordinates?
A and C
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 12-2 01
In A and C line segment we observed that the y- Coordinate of A and C is same.

B and G
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 12-2 0
In B and G line segment we observed that the X- Coordinate of B and G is same.
D and E
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 12-2 03
In D and E line segment we observed that the Y- Coordinate of D and E is same.
F and H
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 12-2 04
In F and H line segment we observed that the X- Coordinate of F and H is same.

Construct Arguments
How can you find the distance between each pair of points? Explain your reasoning.

Think and Grow: Relate Points in a Coordinate Plane

Key Idea
Points on a horizontal line have the same-coordinates. Points on a vertical line have the same x-coordinates.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 20
You can count units or use subtraction to find the distance between two points when they lie on the same horizontal line or vertical line.

Example
Find the distance between points G and H.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 21
One Way: Count units.
Step 1: Identify the locations of the points: Point G is located at (2, 3). Point H is located at (8, 3).
Step 2: Draw a line segment to connect the points.
Step 3: Count horizontal units: There are __ units between points G and H.
So, the distance between points G and H is ___.

Another Way: Use subtraction

Points G and H have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
8 – 2 = _6__
So, the distance between points G and H is 6___.

Show and Grow

Find the distance between the points in the coordinate plane above.

Question 1.
E and F
Answer: 4 Units
Explanation
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-21 12.2 -1A
Points E and F have the same X-coordinates. They lie on a Vertical line. Subtract the Y-coordinates to find the distance.
5 – 1 = __4_
So, the distance between points E and F is _4__ units

Question 2.
P and Q
Answer: 3 Units
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-21 12.2 -1B
Points P and Q have the same Y-coordinates. They lie on a Vertical line. Subtract the X-coordinates to find the distance.
3 – 0 = __3_
So, the distance between points P and Q is _3__ units.

Question 3.
S and T
Answer: 7 Units
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-21 12.2 -1C
Points S and T have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
7 – 0 = __7_
So, the distance between points S and T is _7_ Units.

Apply and Grow: Practice

Find the distance between the points in the coordinate plane.

Question 4.
E and F
Answer: 7 Units
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-21 12.2 -1 4
Points E and F have the same X-coordinates. They lie on a Vertical line. Subtract the Y-coordinates to find the distance.
8 – 3 = __5
So, the distance between points E and F is _5_ units

Question 5.
J and G
Answer: 7 Units
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-21 12.2 -1 4 B
Points J and G have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
8 – 0 = __8_
So, the distance between points J and G is _8_ Units.

Question 6.
F and K
Answer: 7 Units
Explanation:

Points F and K have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
8 – 5 = __3_
So, the distance between points F and K is _3_ Units.

Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 23

Question 7.
Which is longer, \(\overline{J M}\) or \(\overline{H R}\)?

Find the distance between the points.

Question 8.
(1, 7) and (7, 7)
Answer: 6 Units
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-18 12-2 08A
Lets take point A is (1,7) and Point B is (7,7)
Points A and B have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
7 – 1 = __6_
So, the distance between points A and B is _6_ Units.

Question 9.
(0, 1) and (3, 1)
Answer: 3 Units
Explanation:

Lets take point C is (0,1) and Point D is (3,1)
Points C and D have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
3 – 0 = __3_
So, the distance between points C and D is _3_ Units.

Question 10.
(0, 0) and (6, 0)
Answer: 7 Units
Explanation:

Lets take point E is (0,0) and Point F is (6,0)
Points E and F have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
6 – 0 = __6_
So, the distance between points E and F is _6_ Units.

A line passes through the given points. Name two other points that lie on the line.

Question 11.
(0, 6) and (5, 6)
Answer: (1,6),(2,6),(3,6),(4,6)
Explanation:
Lets take point A is (0,6) and Point B is (5,6)
Points A and B have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line.
So the other points lie on the line are (1,6),(2,6),(3,6),(4,6)

Question 12.
(4, 2) and (4, 8)
Answer: (4,3),(4,4),(4,5),(4,6)
Explanation:
Lets take point C is (4,2) and Point D is (4,8)
Points C and D have the same X-coordinates. They lie on a Vertical line.
So the other points lie on the line are (4,3),(4,4),(4,5),(4,6) etc

Question 13.
(3, 3) and (3, 6)
Answer: (3,4),(3,5)
Explanation:
Lets take point E is (3,3) and Point F is (3,6)
Points E and F have the same X-coordinates. They lie on a Vertical line.
So the other points lie on the line are (3,4),(3,5)

Question 14.
YOU BE THE TEACHER
Newton plots the points (2, 7) and (6, 7) and connects them with a line segment. Descartes says that (10, 7) also lies on the line segment. Is he correct? Explain.
Answer: Yes
Explanation:
Points on a Vertical line have the same-coordinates. They lie on a horizontal line.

Question 15.
DIG DEEPER!
Which pair of points does not lie on a line that is parallel to x-axis? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 23.1
Answer:  (1,2) and (1,6)
Explanation:
Points on a Vertical line have the same-coordinates. They lie on a horizontal line. Except (1,2) and (1,6) , these two
Points on a horizontal line have the same-coordinates. They lie on a Vertical line.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
An archaeologist uses rope to section off a rectangular dig site. How many meters of rope does the archaeologist use?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 24
To find how many meters of rope the archaeologist uses, find the perimeter of the rectangular dig site.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 25
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 26
Use a formula to find the perimeter of the site.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 27
So, the archaeologist uses __ meters of rope.

Show and Grow

Question 16.
The owner of an animal shelter uses fencing to create a rectangular dog pen. How many yards of fencing does the owner use?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 28
Answer:
yards of fencing the owner use
To find how many yards of fencing the owner use, to find the perimeter of the rectangular dog pen.

Question 17.
DIG DEEPER!
You run 5 laps around the edges of the volleyball court. How far do you run in feet? in yards?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 29

Answer:
10 × 6 = 60 feet
Convert from foot to yards
1 feet = 0.33 yards
60 feet = 20 yards

Relate Points in a Coordinate Plane Homework & Practice 12.2

Find the distance between the points in the coordinate plane.

Question 1.
P and M
Answer: 6 Units
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-21 12.2 -P1 A
Points P and M have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
7 – 1 = __6_
So, the distance between points P and M is _6_ Units.

Question 2.
B and Z
Answer: 3 Units
Explanation:

Points B and Z have the same X-coordinates. They lie on a Vertical line. Subtract the Y-coordinates to find the distance.
3 – 0 = _0 
So, the distance between points B and Z is _0_ units

Question 3.
K and T
Answer: 5 Units
Explanation:

Points K and T have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
6 – 1 = __5_
So, the distance between points K and T is _5_ Units.

Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 30

Question 4.
Which is longer, \(\overline{C D}\) or \(\overline{K P}\)?

Answer: \(\overline{C D}\) longer than \(\overline{K P}\)

Find the distance between the points.

Question 5.
(1, 5) and (6, 5)
Answer: 5 Units
Explanation:

Lets take point A is (1,5) and Point B is (6,5)
Points A and B have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line. Subtract the x-coordinates to find the distance.
6 – 1 = _5_
So, the distance between points A and B is _5_ Units.

Question 6.
(3, 4) and (3, 6)
Answer: 2 Units
Explanation:

Lets take point C is (3,4) and Point D is (3,6)
Points C and D have the same X-coordinates. They lie on a Vertical line. Subtract the Y-coordinates to find the distance.
6 – 4 = _2 
So, the distance between points C and D is _2_ Units.

Question 7.
(0, 2) and (0, 9)
Answer: 7 Units
Explanation:

Lets take point E is (0,2) and Point F is (0,9)
Points E and F have the same X-coordinates. They lie on a Vertical line. Subtract the Y-coordinates to find the distance.
9 – 2 = _7 
So, the distance between points E and F is _7_ Units.

A line passes through the given points. Name two other points that lie on the line.

Question 8.
(6, 0) and (6, 7)
Answer: (6,1),(6,2),6,3)
Explanation:
Lets take point A is (6,0) and Point B is (6,7)
Points A and B have the same X-coordinates. They lie on a Vertical line.
So the other points lie on the line are (6,1),(6,2),(6,3)

Question 9.
(5, 3) and (1, 3)
Answer: (2,3),(3,3)(4,3)
Explanation:
Lets take point C is (5,3) and Point D is (1,3)
Points C and D have the same y-coordinates. They lie on a horizontal line.
So the other points lie on the line are (2,3),(3,3)(4,3)

Question 10.
(2, 2) and (2, 9)
Answer: (2,3),(2,4),(2,5)
Explanation:
Lets take point E is (2,2) and Point F is (2,9)
Points E and F have the same X-coordinates. They lie on a Vertical line.
So the other points lie on the line are (2,3),(2,4),(2,5)

Question 11.
Structure
Name four different points that are 3 units away from (5, 4).

Answer:
A distance of 5 units from the origin represents the hypotenuse of a right triangle with sides 3- 4 – 5
If the x-coordinate is 4 then the y-coordinate is | 3 | = ± 3
the coordinates are (4, 3 ) and (4, – 3 )

Question 12.
Number Sense
Which point is farther from (3, 4)? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 31

Answer: K(9, 4)

Question 13.
Modeling Real Life
A farmer builds a coop for his chickens. He uses poultry netting to enclose the coop. How many feet of netting does he use?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 32

Answer: 6 feet

Question 14.
Modeling Real Life
A giant chessboard is painted on the ground in a park. How many square yards of space does the chessboard occupy?
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 33

Answer: 81 yards

Review & Refresh

Find the quotient. Then check your answer.

Question 15.
23.6 ÷ 4 = ___

Answer:
Divide 23.6 by 4
We get
23.6/4 = 5.9
Thus the quotient is 5.9

Question 16.
36.9 ÷ 3 = ___

Answer:
Divide the two numbers 36.9 and 3.
36.9 ÷ 3 = 12.3

Question 17.
114.87 ÷ 7 = ___

Answer:
Divide the two numbers 114.87 and 7
114.87 ÷ 7 = 16.41

Lesson 12.3 Draw polygons in a Coordinate Plane

Explore and Grow

Plot and label three points in which two of the ordered pairs have the same x-coordinates and two of the ordered pairs have the same y-coordinates.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 34
The points represent the vertices of a polygon. Describe the polygon.

Structure
Explain how you can plot another point above to form a rectangle.

Think and Grow: Draw Polygons in a Coordinate Plane

Key Idea
You can use ordered pairs to represent vertices of polygons. To draw a polygon in a coordinate plane, plot and connect the vertices.
Example
The vertices of a polygon are A (2, 2), B(3, 5), C(6, 6), and D(6, 2). Draw the polygon in a coordinate plane. Then identify it.
Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 35
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 352

Show and Grow

Draw the polygon with the given vertices in a coordinate plane. Then identify it.

Question 1.
J(0, 8), K(4, 7), L(5, 0)
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 36
Answer: Triangle
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-6 12.3-1A
Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon J,K,L is a Triangle.

Question 2.
P(1, 4), Q(2, 7), R(6, 7), S(7, 4), T(4, 1)
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 37
Answer: Pentagon.
Explanation:

Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon P,Q,R,S,T is a Pentagon.

Apply and Grow: Practice

Draw the polygon with the given vertices in a coordinate plane. Then identify it.

Question 3.
C(1, 6), D(4, 6), E(4, 1), F(1, 1)
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 37.1
Answer: Rectangle.
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-6 12.3-1D
Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon C,D,E,F is a Rectangle.

Question 4.
J(2, 2), K(2, 4), L(4, 6), M(6, 4), N(6, 2), P(4, 1)
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 38
Answer: Hexagon.
Explanation:

Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon J,K,L,M,N,P is a Hexagon. 

Identify the polygon with the given vertices.

Question 5.
A(2, 6), B(6, 2), C(3, 2)
Answer: Triangle.
Explanation:

Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon A ,B , C is a  Tringle.

Question 6.
G(0, 3), H(6, 3), I(4, 1), J(2, 1)
Answer: Isosceles Trapezoid
Explanation:

Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon G,H,I,J is a Isosceles Trapezoid .

Question 7.
P(1, 1), Q(1, 6), R(6, 6), S(6, 1)
Answer: Square
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-6 12.3- 7
Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon P, Q ,R, S is a Rectangle.

Question 8.
X(0, 0), Y(0, 7), Z(2, 0)
Answer: Triangle.
Explanation:

Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon X ,Y, Z is a Triangle. 

Plot (6, 3), (6, 8), and (9, 3) in a coordinate plane. Plot another point to form the given quadrilateral. Name the point.

Question 9.
rectangle
Answer:
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-6 12.3-9

Question 10.
trapezoid
Answer:
Explanation:

Question 11.
Open-Ended
Write four ordered pairs that represent the vertices of a square

Answer:
(2, 2), (4, 2), (2, 4), (4, 4)

Question 12.
YOU BE THE TEACHER
Your friend draws the polygon shown. She names the polygon. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 39

Answer:
No your friend is incorrect because the given figure has 4 sides so it is a quadrilateral not a polygon.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
You and a friend use computer software to create a symmetric company logo using a coordinate plane. Your friend completes one half of the logo as shown. Draw the other half. Then list the vertices of the logo.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 40
Step 1: Plot the vertices for the other half of the logo on the opposite side of the line of symmetry.
Step 2: Draw line segments to connect the points.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 41

Answer:

Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-40

Show and Grow

Draw the other half of the symmetric logo. Then list its vertices.

Question 13.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 42

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-42

Question 14.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 43

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-43

Question 15.
DIG DEEPER!
One half of the design for a symmetric flower garden is shown in the coordinate plane. The line of symmetry is represented by the walkway. Draw the other half of the design for the flower garden. Then list its vertices.
Big Ideas Math Solutions Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 44

Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-44

Draw polygons in a Coordinate Plane Homework & Practice 12.3

Draw the polygon with the given vertices in a coordinate plane. Then identify it.

Question 1.
A(2, 3), B(2, 6), C(5, 6), D(5, 3)
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 45
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-6 12.3-1 A

Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon A, B, C, D is a Trapezoid..

Question 2.
J(3, 2), K(3, 5), L(6, 5)
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 46
Answer: Triangle
Explanation:

Step 1: Plot and label the vertices.
Step 2: Draw line segments to connect the points. Be sure to connect the points in order to draw the polygon.
Polygon J, K, L is a Triangle.

Identify the polygon with the given vertices.

Question 3.
M(2, 6), N(4, 4), P(4, 0), Q(2, 2)
Answer:
Explanation:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-6 12.3-1 A3

Question 4.
A(1, 2), B(1, 6), C(4, 6), D(6, 4), E(4, 2)
Answer:
Explanation:

Question 5.
P(4, 1), Q(0, 1), R(1, 4), S(5, 5)
Answer:
Explanation:

Question 6.
E(1, 2), F(1, 3), G(6, 3), H(6, 2)

Plot (1, 2), (4, 2), and (3, 4) in a coordinate plane. Plot another point to form the given quadrilateral. Name the point.

Question 7.
trapezoid

Question 8.
parallelogram

Question 9.
Open-Ended
Write the coordinates of the vertices of a rectangle that has a perimeter of 12 units and an area of 5 square units.

Question 10.
Reasoning
Five ordered pairs represent the vertices of a polygon. Will the polygon always be a pentagon?

Question 11.
Modeling Real Life
Draw the other half of the symmetric logo. Then list its vertices.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 47

Question 12.
DIG DEEPER!
You complete one fourth of an image with graphic design software. The computer generates the rest of the image with the two lines of symmetry. Draw the rest of the image.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 48

Review & Refresh

Estimate the sum or difference.

Question 13.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 49
Answer: 1/4

Question 14.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 50

Answer:
The fractions have, unlike denominators. First, find the Least Common Denominator and rewrite the fractions with the common denominator.
77/80

Question 15.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 51

Answer:
The fractions have, unlike denominators. First, find the Least Common Denominator and rewrite the fractions with the common denominator.
= 3/40

Lesson 12.4 Graph Data

Explore and Grow

The table shows the amount of snow that falls each day for 7 days. Show how you can use ordered pairs in the coordinate plane to represent this information. Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 52
What conclusions can you make from your data display?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 53
Answer:(1,2), (2,4), (3,6),(4,6),(,5,8),(6,10),(7,14)
Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-59 12.4.00 A
Lets take A(1,2), B(2,4), C(3,6), D(4,6), E(,5,8), F(6,10), G(7,14)
The horizontal distance from the origin to points A.B.C.D.E.F.G.H  are 1,2,3,4,5,6,7_ units respectively. So, the x-coordinates are 1,2,3,4,5,6,7 .
The vertical distance from the origin to points  A.B.C.D.E.F.G.H are 2,4,6,6,8,10,14 _ units. So, the y-coordinate are __2,4,6,6,8,10,14_. The ordered pair is _A(1,2), B(2,4), C(3,6), D(4,6), E(,5,8), F(6,10), G(7,14)_.
Reasoning
On Day 8, 1 inch of snow falls. How can you represent this information in the coordinate plane?
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2020/12/Big-Ideas-Math-Answers-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-59-12.4.00-A1-1.png

Answer: (8,16)
Explanation:
Start the Origin. Move  Units right and  16 units up. label the point.
The point can be labeled as H,(8,16).

Think and Grow: Graph Data

Key Idea
Data are values collected from observations or measurements. You can use a coordinate plane to graph and interpret two categories of related data.
Example
The table shows how many gold bars you collect at each level of a video game. Graph the data in a coordinate plane. In how many levels do you collect more than 30 gold bars?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 54
Step 1: Write the ordered pairs from the table.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 55
Step 2: For each axis, choose appropriate numbers to represent the data in the table.
Step 3: Write a title for the graph and label each axis.
Step 4: Plot a point for each ordered pair.
Three points are above the grid line that represents 30 bars. So, you collect more than 30 gold bars in __ levels.

Show and Grow

Question 1.
The table shows the water levels of a portion of a river during a flood. Graph the data.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 57
What does the point (5, 7) represent?
Answer: In 5 hours time span 7 feet water level during flood.
Explanation:
https://ccssmathanswers.com/wp-content/uploads/2020/12/Big-Ideas-Math-Answers-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-59-12.4.1A.png

Apply and Grow: Practice

Question 2.
The table shows how many cars a salesman sells in each of 6 months. Graph the data.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 58
What does the point (1, 7) represent?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 59
What is the difference of the greatest number of cars sold and the least number of cars sold? Explain.

Use the graph.
Answer: in month of span salesman sells 7 cars.
Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-59 12.4.2A

Question 3.
The graph shows how many receiving yards a football player has in each of seven games. How many receiving yards does he have in Game 3?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 60
How many times as many receiving yards does he have in Game 4 as in Game 2?
In how many games does he have more than 40 receiving yards?
Answer:
Explanation:
In each game receiving yards are lets label it as A,B,C,D,E,F,G.
A(1,30), B(2,20), C(3,50), D(4,80), E(5,60), F(6,40), G(7,100).
receiving yards a football player has in each of game 30,20,50,80,60,40,100.
In Game 3Receiving yards are 50
So, the distance between points Game 4 and game 2 is 80-60=60
60 times as many receiving yards does he have in Game 4 as in Game 2.
There are 4 games more than 40 receiving yards.

Question 4.
DIG DEEPER!
The player has 75 receiving yards in Game 8. The player has \(\frac{1}{5}\) of this number of receiving yards in Game 9. Graph the data in the coordinate plane above.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
The table shows the ages of eight students and the time they spend on the Internet for 1 week. Graph the data. Of the students who spend more than 15 hours on the Internet, how many are older than 10?
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 61
Step 1: Write the ordered pairs from the table.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 62
Step 2: For each axis, choose appropriate numbers to represent the data in the table.
Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 63
Step 3: Write a title for the graph and label each axis.
Step 4: Plot a point for each ordered pair.
Five points are above the grid line that represents points represents 15 hours. Of those, ___ points represents students older than 10.
So, __ students older than 10 spend more than 15 hours on the Internet.

Show and Grow

Question 5.
The table show much five students sleep the night before a quiz and their quiz scores. Graph the data. Of the students who sleep more than 7 hours, how many score higher than 8 points?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 64
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 65
Answer:
Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-59 12.4.5A
The students who sleep more than 7 hours are 3(B,C,D)
3 members score higher than 8 points

Graph Data Homework & Practice 12.4

Question 1.
The table shows how many students are in a choir club in each of 6 years. Graph the data.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 66
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 67
What does the point (2, 20) represent?

What is the difference of the greatest number of students and least number of students? Explain.
Answer: In 2 years 20 students are joined in a choir club
Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-5th-Grade-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-67 12.4.Paractice1 A
What is the difference of the greatest number of students and least number of students
Grates number of students joined in the year of 6th that is 35 members
least number of students joined in the year of 1st that is 15 members
The difference of the greatest number(6,65) of students and least number of students(1,15) is 35-15=20

Use the graph.

Question 2.
The graph shows how many students earn an A on each of seven tests. How many students earn an A on Test 4?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 68
How many times as many students earn an A on Test 6 as on Test 2?
On how many tests do fewer than 20 students earn an A? more than 20 students?

Answer: students earn an A on Test 4 is 18 students
students earn an A on Test 6 as on Test 2 is 10
5 students  are fewer than 20students earn an A
1 test only More than 20 students earn A.

Question 3.
DIG DEEPER!
Twenty-five students take Test 1. How many students do not earn an A on the test?
Answer:
25 – 12 = 13

Question 4.
Modeling Real Life
The table shows the ages of five students and how many baby teeth each of them has lost. Graph the data. Of the students who are older than 10 years, how many lost more than 18 baby teeth?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 69
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 70
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-5th-Grade-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-67 12.4.Paractice4 AAA
Baby teeth lost from each team A,B ,C,D.E respectively 18,20,18,14,20
B,C,E are older than 10 years
2 (B&E) students are lost more than 18 baby teeth.

Review & Refresh

Find the quotient. Then check your answer.

Question 5.
5 ÷ 0.8 = ___

Answer:
Divide two numbers 5 and 0.8
5 ÷ 0.8 = 6.25

Question 6.
91.2 ÷ 15 = __

Answer:
Divide two numbers 91.2 and 15
91.2 ÷ 15 = 6.08

Question 7.
14.4 ÷ 3.2 = ___

Answer:
Divide two numbers 14.4 and 3.2
14.4 ÷ 3.2 = 4.5

Lesson 12.5 Make and Interpret Line Graphs

Explore and Grow

The table shows the heights of a bamboo plant over several days. Show how you can use a coordinate plane to represent this information. Explain.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 71
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 72
How can you use your graph to estimate the height of the plant on Day 4? Explain.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 73

Reasoning
What could the height of the bamboo plant be on Day 10? Explain your reasoning.

Answer 42 on day 10

Think and Grow: Make and Interpret Line Graphs

Key Idea
A line graph is a graph that uses line segments to show how data values change over time.
Example
The table shows the weights of a dog over 6 months. Make a line graph of the data. Between which two months of age does the dog gain the most weight?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 74
Step 1: Write the ordered pairs from the table.
(1, 10), (2, 20), (3, 30), (4, 50), (5, 55), (6, 58)
Step 2: For each axis, choose appropriate numbers to represent the data in the table.
Step 3: Write a title for the graph and label each axis.
Step 4: Plot a point for each ordered pair. Then connect the points with line segments.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 75
The greatest difference in weights occurs between the points (___, ___ ) and (___, ___ ).
So, the dog gains the most weight between ___ and ___ months of age.
Answer: 3&4 months age
Explanation:
Big-Ideas-Math-Answers-5th-Grade-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-75 12.5 KA
The greatest difference in weights occurs between the points (_3__, __30_ ) and (__4_, __50_ ).
So, the dog gains the most weight between __3_ and _4__ months of age.

Show and Grow

Use the graph above.

Question 1.
Between which two months of age does the dog gain the least amount of weight? Explain.
Answer: 55 & 58
Explanation:
The Least difference in weights occurs between the points (5__, __55_ ) and (__6_,  _58_ ).
So, the dog gains the least amount of weight __5 and _6_ months of age.

Question 2.
How much do you think the dog weighs when it is 7 months of age? Explain your reasoning.
Answer: 60

Apply and Grow: Practice

Use the graph.

Question 3.
The table shows the height of a seedling over 7 days. Make a line graph of the data.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 76
Between which two days did the seedling grow the most? Explain.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 77
How tall do you think the seedling will be after 8 days? Explain.
Answer: 3& 4 days,
Explanation
Big-Ideas-Math-Answers-5th-Grade-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-75 12.5-3 A
The greatest difference in seedling grow occurs between the points (_3__, __8_ ) and (__4_, _18_ ).
So, the Seeding grow between __3_ and _4__ days.
After 8 days Seeding may decrease.

Question 4.
Reasoning
Interpret the point (0, 0) in the context of the situation.

Use the graph.

Question 5.
The graph shows the total numbers of likes a social media page has over 8 days. How many likes does the page have after 4 days?
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 78
What is the difference of likes on Day 7 and Day 3?
Answer: After 4 days Social media likes are 225.
Difference between 7th day Social media likes and 3rd day Social media likes are=175.
Explanation:
Given that 8th day Social media likes are 300
4th day Social media likes are 75
Difference between 8th day Social media likes and 4th day Social media likes =300-75=225
After 4 days Social media likes are 225.
Given that 7th day Social media likes are 225
3rd day Social media likes are 50
Difference between 7th day Social media likes and 3rd day Social media likes are =225-50=175.

Question 6.
DIG DEEPER!
You track the likes between Days 7 and 8 by each hour. Does the total number of likes at every hour fall between 225 and 300? Explain.
Answer: Yes:
Explanation:
The graph shows between 7th and 8th day the social media likes are increased 225 to 300.
So, the total number of likes at every hour fall between 225 and 300.

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
The table shows your heart rate during an exercise routine. Make a line graph of the data. Use the graph to estimate your heart rate after exercising for 15 minutes.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 80
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 81
Step 1: Write the ordered pairs from the table.
(0, 80), (10, 110), (20, 140), (30, 148), (35, 135)
Step 2: For each axis, choose appropriate numbers to represent the data in the table. You can show a break in the vertical axis between 0 and 80 because there are no data values between 0 and 80.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 81.1
Step 3: Write a title for the graph and label each axis.
Step 4: Plot a point for each ordered pair. Then connect the points with line segments. Use the line segment that connects (10, 110) and (20, 140) to estimate your heart rate after exercising for 15 minutes.
After exercising for 15 minutes, your heart rate is about __ beats per minute.

Show and Grow

Question 7.
The table shows how many views a video has over several hours. Make a line graph of the data. Use the graph to estimate the total number of views the video has after 2 hours.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 82
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 83

Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-5th-Grade-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-83

Make and Interpret Line Graphs Homework & Practice 12.5

Example
The table shows the temperatures of a city over several hours during a snowstorm. Make a line graph of the data.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 84
Between which two hours does the temperature decrease the most? Explain.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 85
The greatest difference in temperatures occurs between the points (2, 28) and (3, 24). So, the temperature decreases the most between Hours 2 and 3.
Estimate the temperature at 4 hours and 30 minutes.
23 degrees Fahrenheit

Question 1.
The table shows the total number of pieces of beach glass you find during an hour at the beach. Make a line graph of the data.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 86
Between which two times did you find the most pieces of beach glass? Explain.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 87
Estimate how many pieces you had after 25 minutes.

Use the graph.

Question 2.
The graph shows the total amounts of money your class raises over 8 days. How much money does your class raise after 6 days?
How much money does your class raise between Days 2 and 7?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 88

Answer:
120 – 30 = 90

Question 3.
Logic
Your friend says that your class raises $115 after 9 days. Explain why your friend’s statement does not make sense.

Answer Your friend’s statement makes sense.

Use the graph.

Question 4.
Modeling Real Life
The table shows a bald eagle’s heights above the ground after several seconds. Make a line graph of the data. Use the graph to estimate the eagle’s height above the ground after 6 seconds.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 89
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 90

Question 5.
DIG DEEPER!
The eagle flies past her nest, which is 120 feet above the ground. After how many seconds do you think the eagle flies past her nest? Explain.

Review & Refresh

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 91

Answer: 8

Question 7.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 92

Answer: 12

Question 8.
Big Ideas Math Answers 5th Grade Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 93

Answer: 50

Lesson 12.6 Numerical Paterns

Explore and Grow

Newton saves $10 each month. Descartes saves $30 each month. Complete each table. What patterns do you notice?
Newton:
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 94

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-94
Descartes:
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 95

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-95

Repeated Reasoning
How much will Newton have saved when Descartes has saved $300? Explain your reasoning.

Answer: 10 months

Think and Grow: Numerical Paterns

Example
You use 2 pounds of beef to make a batch of empanadas. Each batch makes eight servings. Complete the rule that relates the number of servings to the number of pounds of beef.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 96
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 97
Step 1: Create each pattern and complete the table.
Use the rule “Add __” to find the number of pounds of beef.
0, 2, 4, ___, ___, ___
Use the rule “Add __” to find the number of servings.
0, 8, 16, ___, ___, ___
Step 2: Write ordered pairs that relate the number of servings to the number of pounds of beef.
(0, 0), (8, 2), (16, 4), ___, ___, ___
Step 3: Write a rule. As you make each batch, the number of pounds of beef is always __ as much as the number of servings.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 97.1
So, divide the number of servings by __ to find the number of pounds of beef.

Answer:
Step 1: Create each pattern and complete the table.
Use the rule “Add __” to find the number of pounds of beef.
0, 2, 4, 6, 8, 10
Use the rule “Add __” to find the number of servings.
0, 8, 16, 24, 32, 40
Step 2: Write ordered pairs that relate the number of servings to the number of pounds of beef.
(0, 0), (8, 2), (16, 4), (24, 6), (32, 8), (40, 10)
Step 3: Write a rule. As you make each batch, the number of pounds of beef is always __ as much as the number of servings.

Show and Grow

Question 1.
Use the given rules to complete the table. Then complete the rule that relates the number of hours worked to the amount earned.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 98
Multiply the number of hours worked by __ to find the amount earned.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-98 (1)
Multiply the number of hours worked by 8 to find the amount earned.

Apply and Grow: Practice

Use the given rules to complete the table. Then complete the rule.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 99
Divide the number of cups of water __ by to find the number of cups of lemon juice.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-99
Divide the number of cups of water 7 by to find the number of cups of lemon juice.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 100
Multiply the number of push-ups by __ to find the number of sit-ups.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-100
Multiply the number of push-ups by 2 to find the number of sit-ups.

Question 4.
Complete the rule. Then use the rule to complete the table.
Multiply the amount of money that Newton saves by __ to find the amount of money that Descartes saves.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 101

Answer:
Multiply the amount of money that Newton saves by 3 to find the amount of money that Descartes saves.

Question 5.
Structure
The ordered pairs (3, 2), (6, 4), and (9, 6) relate the number of avocados to the number of plum tomatoes in a guacamole recipe. Use the relationship to complete the table.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 102

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-102

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
For each $1 bill you pay, you get 4 tokens and can play 2 games. You have 60 tokens. How many games can you play?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 103
Think: What do you know? What do you need to find? How will you solve?
Use a rule to create each pattern. Use a table to organize the information.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 104
Write ordered pairs that relate the number of tokens to the number of games you can play.
(4, 2), ___, ___, ___
Write a rule. The number of games you can play is always ___ as much as the number of tokens.
So, divide the number of tokens by __ to find the number of games you can play.
60 ÷ __ = ___
So, you can play games.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-104
(4, 2), (8,2), (12,6), (16,8)
Write a rule. The number of games you can play is always half as much as the number of tokens.
So, divide the number of tokens by 2 to find the number of games you can play.
60 ÷ 2= 30
So, you can play 30 games.

Show and Grow

Question 6.
Each day, you read 33 pages and your friend reads 11 pages. How many pages does your friend read when you read 396 pages?

Answer: 132 pages

Explanation:
Given that,
Each day, you read 33 pages and your friend reads 11 pages.
33/11 = 3
396/3 = 132
Thus your friend read 132 pages when you read 396 pages.

Question 7.
DIG DEEPER!
Each pack of trading cards has 1 hero card, 5 combination cards, and 30 action cards. You buy packs of trading cards and get 35 combination cards. How many hero cards and action cards do you get?

Answer: 7 hero cards

Numerical Paterns Homework & Practice 12.6

Question 1.
Use the given rules to complete the table. Then complete the rule.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 105
Multiply the number of candles sold by __ to find the amount of money raised.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-105
Multiply the number of candles sold by 8 to find the amount of money raised.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 106
Multiply the number of servings by __ to find the number of pretzels.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-106
Multiply the number of servings by 20 to find the number of pretzels.

Question 3.
Complete the rule. Then use the rule to complete the table.
Divide the number of contestants by __ to find the number of winners.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 107

Answer:
Divide the number of contestants by 4 to find the number of winners.

Question 4.
DIG DEEPER!
Draw Figure 4. How many red squares are in Figure 8? How many yellow squares are in Figure 8? Explain your reasoning.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 108

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-108

Question 5.
Modeling Real Life
Each person at a baseball game receives 3 raffle tickets and a $2 certificate for the team store. A group of people receives 39 raffle tickets. How much money in certificates does the group receive?

Answer:
Given,
Each person at a baseball game receives 3 raffle tickets and a $2 certificate for the team store. A group of people receives 39 raffle tickets.
39 × 2 = $78

Question 6.
DIG DEEPER!
Write a rule that relates the number of months to the cost of a gym membership. What is the cost of a 1-year membership?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 109

Answer:
Given,
1 month $15
12 months = 15 × 12
= $180

Review & Refresh

Convert the mass.

Question 7.
7 g = __ mg

Answer:

Question 8.
92 g = ___ kg

Answer:
convert from grams to kgs.
92 grams = 0.92 kg

Convert the capacity

Question 9.
800 mL = __ L

Answer:
Convert from ml to l
1 ml = 0.001
800 ml = 0.8 liters

Question 10.
3 L = __ mL

Answer:
Convert from liters to ml
1 liter = 1000 ml
3 liter = 3 × 1000 ml = 3000 ml

Lesson 12.7 Graph and Analyze Relationships

Explore and Grow

Complete each table and graph the data in the coordinate plane. What do you notice about the points?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 110
Structure
How can you use the graphs to find the number of feet in 7 yards and the number of pints in 6 gallons? Explain your reasoning.

Think and Grow: Graph and Analyze Relationships

Example
For each glass of iced tea Newton makes, he uses 2 spoonfuls of iced-tea mix and 10 fluid ounces of water. Newton uses 16 spoonfuls of iced-tea mix. How many fluid ounces of water does he use?
Step 1: Find the first several numbers in the numerical patterns for the amounts of iced-tea mix and water.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 112
Step 2: Write the ordered pairs from the table.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 113
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 114
Step 3: Plot the ordered pairs. Connect the points with line segments.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 115
Because the ordered pairs follow a pattern, you can extend the line to the point where the x-coordinateis 16.
When the x-coordinate is 16, the y-coordinate is ___
So, Newton uses __ fluid ounces of water.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-112
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 113
(2, 10), (4, 20), (6, 30), (8, 40), (10, 50), (12, 60), (14, 70), (16, 80)
Because the ordered pairs follow a pattern, you can extend the line to the point where the x-coordinate is 16.
When the x-coordinate is 16, the y-coordinate is 80
So, Newton uses 80 fluid ounces of water.

Show and Use

Question 1.
Use the graph above. Newton uses 18 spoonfuls of iced-tea mix. How many fluid ounces of water does he use? Explain your reasoning

Answer: 100
When the x-coordinate is 18, the y-coordinate is 100
So, Newton uses 100 fluid ounces of water.

Apply and Grow: Practice

Use the given information to complete the table. Describe the relationship between the two numerical patterns and plot the points.

Question 2.
A slime recipes calls for 120 milliliters of vegetable oil and 30 grams of cornstarch. You measure 600 milliliters of vegetable oil. How many grams of cornstarch do you need?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 116
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 117

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-116
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-117

Question 3.
A sponsor donates $5 for every 4 laps walked around a track. How much money does the sponsor donate for 28 laps walked?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 118
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 119

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-118
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-119

Question 4.
Writing
How can you use the graph to determine the number of cups in 4 gallons?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 120

Answer: (4, 64)

Question 5.
Number Sense
What does the ordered pair (0, 0) represent in the graph?

Answer: Origin

Question 6.
DIG DEEPER!
Use the graph to determine the number of cups in 2\(\frac{1}{2}\) gallons.

Answer: 40 cups

Think and Grow: Modeling Real Life

Example
Some friends plan to go to a trampoline park for 2 hours. They want to go to the park that costs less money. Which park should they choose? What is the cost for each person?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 121
Graph the relationship between time and cost at both parks. Park A has been done for you.
Step 1: Make a table for time and cost at Park B.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 122
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 123
Step 2: Write the ordered pairs from the table.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 124
Step 3: Plot the ordered pairs. Connect the points with line segments.

Use the graph to compare the costs for 2 hours at the parks.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 125
So, the group of friends should choose Trampoline Park __
The cost for each person is $ ___.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-122
So, the group of friends should choose Trampoline Park A.
The cost for each person is $ 15.

Show and Grow

Question 7.
On your map, every centimeter represents 20 kilometers. On your friend’s map, every 2 centimeters represents 50 kilometers. On whose map does 6 centimeters represent a greater distance? How much greater? Explain.
Answer:
Given that,
On your map, every centimeter represents 20 kilometers.
On your friend’s map, every 2 centimeters represents 50 kilometers.
4 cm = 100 kilometers
6 cm = 150 kilometers

Graph and Analyze Relationships Homework & Practice 12.7

Question 1.
Use the graph above. You plan to park your car for 140 minutes. How much money do you put into the meter?

Answer: $35 for 140 minutes

Question 2.
A boxer exercises by jumping rope. He completes 150 repetitions every minute. He completes 750 repetitions. For how many minutes does he jump rope?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 126

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-126

Question 3.
YOU BE THE TEACHER
Your friend says a baker makes 60 plain bagels in 5 hours. Is your friend correct? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 127
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 128

Answer: Yes, your friend is correct

Question 4.
Modeling Real Life
Some friends plan to rent bicycles for 6 hours. They want to choose the option that costs less money. Which option should they choose? What is the cost for each person?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 129
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 129.1

Answer: They should choose option B.
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-129.1

Review & Refresh

Convert the length.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 130

Answer:
Convert from feet to inches
3.3 feet = 39.6 inches

Question 6.
6 mi = __ yd

Answer:
Convert from miles to yards
1 mile = 1760 yards
6 miles = 10560 yards

Patterns in the Coordinate Plane Performance Task 12

You use a series of commands on an app to create an animation of Descartes dancing and jumping.

Question 1.
a. Complete the animation commands to moveDescartes. Plot the points to show his movement.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 131
b. Connect the points. Describe the animation in your own words.

Question 2.
You play the animation commands to make Descartes dance.
a. It takes 4 seconds for Descartes to move through the animation commands 1 time. Complete the table and graph the data in the coordinate plane.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 132
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 133
b. You want Descartes to dance for an exact number of seconds. How can you find the number of times to play the animation commands? Use an example to justify your reasoning.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-132
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-133

Patterns in the Coordinate Plane Treasure Hunt

Directions:

  1. Each player arranges four Treasure Hunt Gold Bars on the My Treasure coordinate plane, horizontally or vertically.
  2. On your turn, name an ordered pair in the coordinate plane. If your partner says you found part of a gold bar, then plot the ordered pair in red. Otherwise, plot the ordered pair in black. Your turn is over.
  3. On your partner’s turn, if your partner finds part of a gold bar, then plot a red on the ordered X pair in the coordinate plane. Tell your partner when all parts of a gold bar have been found.
  4. The first player to find all parts of the partner’s gold bars wins!

Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 134

Patterns in the Coordinate Plane Chapter Practice 12

12.1 Plot Points in a Coordinate Plane

Use the coordinate plane to write the ordered pair corresponding to the point.

Question 1.
Point A

Answer: The ordered pair of Point A is (4, 6)

Question 2.
Point D

Answer: The ordered pair of Point B is (0, 0)

Question 3.
Point B

Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 135

Answer: The ordered pair of Point B is (2, 3)

Question 4.
Point E

Answer: The ordered pair of Point E is (2, 0)

Question 5.
Point C

Answer: The ordered pair of Point C is (8, 3)

Question 6.
Point F

Answer: The ordered pair of Point F is (8, 7)

Plot and label the point in the coordinate plane above.

Question 7.
N(3, 0)

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12

Question 8.
P(1, 5)

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12 img_2

Question 9.
R(2, 1)

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12 img_3

Name the point for the ordered pair.

Question 10.
(0, 8)

Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 136

Answer: G is the point for the ordered pair (0, 8)

Question 11.
(5, 6)

Answer: J is the point for the ordered pair (5, 6)

Question 12.
(4, 2)

Answer: H is the point for the ordered pair (4, 2)

Question 13.
Open-Ended
Use the coordinate plane above. Point S is 2 units from point J. Name two possible ordered pairs for point S.

Answer: The two possible ordered pairs for point S are (6, 2) or (4, 4)

12.2 Relate Points in a Cooordinate Plane

Find the distance between the points in the coordinate grid.

Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 136.1

Question 14.
A and B

Answer:
The distance between the two points A and B is 2 units.

Question 15.
E and F

Answer: The distance between the two points E and F is 3 units.

Question 16.
C and D

Answer: The distance between the two points C and D is 7 units.

Question 17.
Which is longer, \(\overline{A C}\) or \(\overline{G E}\) ?

Answer: \(\overline{A C}\) is longer than \(\overline{G E}\).

Find the distance between the points.

Question 18.
(0, 0) and (0, 4)

Answer:
The formula for distance between the points is √(x2 – x1)² + (y2 – y1)²
= √(0 – 0)² + (4 – 0)²
= √16
= 4
Thus the distance between the points is 4.

Question 19.
(3, 2) and (3, 9)

Answer:
The formula for distance between the points is √(x2 – x1)² + (y2 – y1)²
= √(3 – 3)² + (9 – 2)²
= √49
= 7
Thus the distance between the points is 7.

Question 20.
(0, 5) and (7, 5)

Answer:
The formula for distance between the points is √(x2 – x1)² + (y2 – y1)²
= √(7 – 0)² + (5 – 5)²
= √49
= 7
Thus the distance between the points is 7.

A line passes through the given points. Name two other points that lie on the line.

Question 21.
(0, 1) and (0, 7)

Answer: (0, 5) and (0, 6) these two points lie on the same line.

Question 22.
(5, 2) and (5, 8)

Answer: (5, 3) and (5, 7) these two points lie on the same line.

Question 23.
(6, 3) and (0, 3)

Answer: (4, 3) and (3, 3) these two points lie on the same line.

12.3 Draw Polygons in a Coordinate Plane

Draw the polygon with the given vertices in a coordinate plane. Then identify it.

Question 24.
A(2, 5), B(5, 5), C(5, 0), D(2, 0)
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 137

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-137

Question 25.
D(1, 3), E(1, 5), F(3, 6), G(5, 5), H(5, 3), J(3, 2)
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 138

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-137

12.4 Graph Data

Question 26.
The table shows how many home runs your team scores in each of six kickball games. Graph the data.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 139
What does the point (6, 3) represent? What is the difference of the greatest number of home runs and the least number of home runs? Explain.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-139
(2, 1) is the least number of home runs.

12.5 Make an Interpret Line Graphs

Question 27.
The table shows the total numbers of coupon books you sell over 7 days. Make a line graph of the data.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 140
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 141
On which day do you sell the most books? Explain.

Answer: 7th day
How many books do you think you sell after 9 days? Explain.

Answer: 29 books

12.7 Numerical Patterns

Question 28.
Use the given rules to complete the table. Then complete the rule.
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 142
Multiply the number of ounces of pudding mix by __ to find the number of ounces of pumpkin.

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-142

12.7 Graph and Analyze Relationships

Question 29.
An employee earns $80 every 8 hours. How much money does she earn after 40 hours?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 143
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 144

Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-143
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-5-Chapter-12-Patterns-in-the-Coordinate-Plane-144

Question 30.
Modeling Real Life
A group of friends wants to play laser tag for 60 minutes. They want to go to the facility that costs less money. Which facility should they choose? What is the cost for each person?
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 145
Big Ideas Math Answer Key Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane 146

Answer: They need to choose Facility B.

Final Words:

Learn the Big Ideas Math Book 5th Grade Solution Key Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane provided and improve your math as well as problem-solving skills. You can achieve greater heights and fall in love with Math with our Big Ideas Math Answers Grade 5 Chapter 12 Patterns in the Coordinate Plane. Bookmark our ccssmathanswers.com to get the solutions of Big Ideas Math Grade 5 Chapters from 1 to 13.

Leave a Comment

Scroll to Top