Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6

Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120

Download Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 pdf for free from here. The solutions for all the questions are given in a simple manner by subject experts. The Chapter Count and Write Numbers to 120 includes Count to 120 by Ones, Count to 120 by Tens, Count and Write Numbers to 120, etc. This chapter discusses the methods to count the numbers to 120. Go through the below sections to find topic-wise links.

Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 6 Count and Write Numbers to 120

To make your preparation perfect you have to follow the best guide. Big Ideas Math Book 1st Grade Answer Key Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 is the best study material which consists of clear-cut explanations for all the problems. So, access the links and start your preparation for the exams.

Vocabulary

Lesson: 1 Count to 120 by Ones

Lesson: 2 Count to 120 by Tens

Lesson: 3 Compose Numbers 11 to 19

Lesson: 4 Tens

Lesson: 5 Tens and Ones

Lesson: 6 Make Quick Sketches

Lesson: 7 Understand Place Value

Lesson: 8 Write Numbers in Different Ways

Lesson: 9 Count and Write Numbers to 120

Chapter: 6 – Count and Write Numbers to 120

Count and Write Numbers to 120 Vocabulary

Organize It

Review Words:
column
decade numbers
hundred chart
row

Use the review words to complete the graphic organizer.

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 1
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-1

Explanation:
The given graphic organizer title is called as hundred chart,
and numbers 41 to 50 are called as row, numbers 4,14,24
to 84, 94 are called as column and numbers 10,20,30 to 90,100
are called decade numbers.

Define It

Use your vocabulary cards to identify the words.

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 2

Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-2

Explanation:
Given in the picture to identify words 2 – Two and 3 – Three.

Lesson 6.1 Count to 120 by Ones

Explore and Grow

Point to each number as you count to 120. Color the first two rows and the last two rows. How are the rows the same? How are they different?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 3
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-3

Explanation:
As we move from 1,2,3 count to 120  have pointed with an arrow for each number. Colored with green first two rows from 1 to 10, 11 to 20 and the last two rows from 101 to 110, 111 to 120.
The rows are same – as we move from number 1 to 120 from first number to second number the number is increased by 1 as 1, 1 + 1 = 2, 2 + 1 = 3 and so on 119 + 1 = 120 means the next number is addition of 1 plus the previous number.
The rows are different – as we see the numbers are not the same they differ its 1,2 ,3 to 119, 120 from 1 to 120.

Show and Grow

Count by ones to write the missing numbers.

Question 1.
82, _____83_____, ____84____, _____85_____, ____86______, ____87______
Answer:
The missing numbers after 82 are  83, 84, 85, 86 ,87

Explanation:
Given the starting number as 82 we count by ones and
write the next missing numbers as  82 + 1 = 83,
83 + 1 = 84, 84 + 1 = 85 , 85 +1 = 86, 86 + 1 = 87,
now the missing numbers after 82  are 83, 84, 85, 86 ,87.

Question 2.
103, ____104______, ____105______, ___106_______, ____107______, ____108______
Answer:
The missing numbers after 103 are 104,105,106,107,108.

Explanation:
Given the starting number as 103 we count by ones and
write the next missing numbers as 103 + 1  = 104,
104 + 1 =105, 105 + 1 = 106, 106 + 1 = 107,107 + 1 = 108,
now the missing numbers after 103 are 104,105,106,107,108.

Apply and Grow: Practice

Count by ones to write the missing numbers.

Question 3.
56, ____57______, ____58____, ____59______, ____60______, ____61______
Answer:
The missing numbers after 56 are 57,58,59,60,61

Explanation:
Given the starting number as 56 we count by ones and
write the next missing numbers as 56 + 1 = 57, 57 + 1 = 58,
58 + 1 = 59, 59 + 1 = 60, 60 + 1 = 61,
now the missing numbers after 56 are 57,58,59,60,61.

Question 4.
98, _____99_____, ____100______, ____101______, ____102______, ____103______
Answer:
The missing numbers after 98 are 99,100,101,102,103

Explanation:
Given the starting number as 98 we count by ones and
write the next missing numbers as 98 + 1 = 99,99 + 1 = 100,
100 + 1 = 101, 101 + 1 = 102, 102 + 1 = 103,
So the missing numbers after 98 are 98,99,100,101,102,103.

Question 5.
115, ____116______, ____117______, ____118______, ____119______, ___120_______
Answer:
The missing numbers after 115 are 116,117,118,119,120

Explanation:
Given the starting number as 115 we count by ones and
write the next missing numbers as 115 + 1 = 116,
116 + 1 = 117, 117 + 1 = 118, 118 + 1 = 119, 119 + 1 = 120,
So the missing numbers after 115 are 116,117,118,119,120.

Question 6.
___40_______, ____41______, 42, ____43______, ____44______, ____45______
Answer:
The missing numbers before and after 42 are 40,41,43,44,45

Explanation:
Given number is 42 and 2 numbers before 42 are
count 1 before 42 is 42- 1= 41 and count 1 before 41 is
41 – 1 = 40 and count 1 after 42 is 42 + 1 = 43, 43 + 1 = 44,
44 + 1 = 45, So the missing numbers before and after 42 are 40,41,43,44,45.

Write the missing numbers in the chart.

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 4
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-4
The missing numbers in the chart are 33,35,42,44.

Explanation:
The missing number after 32 is 32 + 1 = 33,
the number after 34 is 34 + 1 = 35,
the number before 43 is 43 – 1 = 42 and
number after 43 is 43 + 1 = 44, So the missing
numbers in the chart are 33,35,42,44.

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 5
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-5
The missing numbers in the chart are 81,83,84,92,94.

Explanation:
The missing number before 82 is 82 – 1 = 81,
the number after 82 is 82 + 1 = 83,now number
after 83 is 83 + 1 = 84.
The number after 91 is 91 + 1 = 92,
the number after 93 is 93 + 1 = 94, therefore the
missing numbers in the chart are 81,83,84,92,94.

Question 9.
MP Structure
Structure Write a number between 95 and 105. Then count by ones to write the next 7 numbers.
____96___, _____97____, _____98_____, ____99____, ___ 100___, ____101___, ___102__, ___103___
Answer:
Let the number be 96 which is between 95 and 105 and
the next 7 numbers after 96 are 97,98,99,100,101,102,103.

Explanation:
Given to write a number between 95 and 105,
Let us take the number as 96, now we will write the
next 7 numbers are 96 + 1 = 97,97+ 1 = 98, 98 + 1 =99,
99 + 1 = 100,100 + 1 = 101, 101 + 1 = 102, 102 + 1 = 103,
therefore the next 7 numbers after 96 are 97,98,99,100,101,102,103.

Think and Grow: Modeling Real Life

You hove 108 bouncy balls. You want 112. How many more bouncy bails do you need?
Draw more bails to show 112:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 6

______4______ more bouncy balls
Answer:
4 more bouncy  balls are needed,
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-5

Explanation:
Given I have 108 bouncy balls and I want 112,
So I need 108 + 1 = 109, 109 + 1 = 110, 110 + 1 = 111,
111+ 1 = 112 or 112 – 108 = 4, so we need 4 more bouncy  balls.

Show and Grow

Question 10.
You have 66 rocks. You want 75. How many more rocks do you need?
Draw more rocks to show 75:
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 7

______9_______ more rocks
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-6
I need 9 more rocks.

Explanation:
Given I have 66 rocks and I want 75,
So more rocks I needed are 75 – 66 = 9.

Count to 120 by Ones Practice 6.1

Count by ones to write the missing numbers.

Question 1.
57, _____58_____, _____59_____, ____60______, ____61______, ____62______
Answer:
The missing numbers after 57 are 58,59,60,61,62.

Explanation:
Given the starting number as 57 we count by ones and
write the next missing numbers as 57 + 1 = 58,
58 + 1 = 59, 59 + 1 = 60, 60 + 1 = 61, 61 + 1 = 62,
So the missing numbers after 57 are 58,59,60,61,62.

Question 2.
109, ____110___, ____111___, ____112___, ____113___, __114_____
Answer:
The missing numbers after 109 are 110,111,112,113,114

Explanation:
Given the starting number as 109 we count by ones and
write the next missing numbers as 109 + 1 = 110,
110 + 1 =111,111 + 1 = 112, 112 + 1 = 113, 113 + 1 = 114,
So the missing numbers after 109 are 110,111,112,113,114.

Question 3.
40, ____41___, ____42___, ___43___, ___44___, ___45___
Answer:
The missing numbers after 40 are 41,42,43,44,45

Explanation:
Given the starting number as 40 we count by ones and
write the next missing numbers as 40 + 1 = 41,
41 + 1 = 42,42 + 1 = 43, 43 + 1 = 44, 44 + 1 = 45,
So the missing numbers after 40 are 40,41,42,43,44,45.

Question 4.
_____97_____, ____98______, ____99______, 100, ____101______, ____102______
Answer:
The missing numbers before and after 100 are 97,98,99,101,102

Explanation:
Given number is 100 and 3 numbers before 100 are
count 1 before 100 is 100- 1= 99, count 1
before 99 is 99 – 1 = 98 and count 1 before 98 is
98 – 1 = 97, numbers after 100 are 100 + 1 = 101 and
101 + 1 = 102,therefore the missing numbers
before and after 100 are 97,98,99,101,102.

Write the missing numbers in the chart.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 8
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-7

The missing numbers in the chart are 21,23,30,32.

Explanation:
The missing number after 20 is 20 + 1 = 21,
the number after 22 is 22 + 1 = 23,
the number before 31 is 31 – 1 = 30 and
number before 33 is 33 – 1 = 32, So the missing
numbers in the chart are 21,23,30,32.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 9
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-8

The missing numbers in the chart are 102,104,105,113,115.

Explanation:
The missing number before 103 is 103 – 1 = 102,
the number after 103 is 103 + 1 = 104,
the number after 104 is 104 + 1 = 105,
the number after 112 is 112 + 1 = 113 and
the number after 114 is 114 + 1 = 115
So the missing numbers in the chart are 102,104,105,113,115.

Question 7.
MP Structure
Write a number between 85 and 95. Then count by ones to write the next 7 numbers.

__87__, _88___, _89___, __90___, _91__, _92_, _93_, _94__
Answer:
Let the number be 87 which is between 85 and 95 and
the next 7 numbers after 87 are 88,89,90,91,92,93,94.

Explanation:
Given to write a number between 85 and 95,
Let us take the number as 87, now we will write the
next 7 numbers are 87 + 1 = 88,88+ 1 = 89, 89 + 1 =90,
90 + 1 = 91,91 + 1 = 92, 92 + 1 = 93, 93 + 1 = 94,
therefore the next 7 numbers after 87 are 88,89,90,91,92,93,94.

Question 8.
Modeling Real Life
There are 110 tokens. You want 119. How many more tokens do you need?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 10

____9_____ more tokens
Answer:
I need 9 more tokens.

Explanation :
Given there are 110 tokens. and I want 119,
so I needed 119 – 110 = 9 more tokens.

Review & Refresh

Question 9.
? – 6 = 4
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 11
Think 6 + 4 = ___10_____ .
So, ______10__ – 6 = 4.
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-9
6 + 4 = 10
so, 10 – 6 = 4
Explanation:
Given ___ – 6 = 4, Let us take the missing number as X,
therefore X – 6 = 4, X = 4 + 6 =10,the equation is 10 – 6 = 4.

Lesson 6.2 Count to 120 by Tens

Explore and Grow

Count to 10. Circle the number. Count 10 more. Circle the number. Continue until you reach 120.

Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 12
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-10

Explanation:

Start counting from 1 to 10 circled, Next from 11 to 20 counted
circled, counted till 120 and circled.

Show and Grow

Count by tens to write the missing numbers.

Question 1.
70, __80___, __90__, __100__, _110__, __120__
Answer:
The missing numbers after 70 are 80,90,100,110,120

Explanation:
Started from 70 counting by 10’s so 70 + 10 = 80,
80 + 10 = 90, 90 + 10 = 100, 100 + 10 = 110, 110 + 10 = 120,
So the missing numbers after 70 are 80,90,100,110,120

Question 2.
31, __41___, __51__, _61__, __71__, _81__
Answer:
The missing numbers after 31 are 41,51,61,71,81

Explanation:
Started from 31 counting by 10’s so 31 + 10 = 41,
41 + 10 = 51, 51 + 10 =61, 61 + 10 = 71 ,71 +10 = 81,
So the missing numbers after 31 are 41,51,61,71,81.

Apply and Grow: Practice

Count by tens to write the missing numbers

Question 3.
62, __72__, __82__, _92__, _102__, _112___
Answer:
The missing numbers after 62 are 72,82,92,102,112

Explanation:
Started from 62 counting by 10’s are 62 + 10 = 72,
72 + 10 = 82, 82 + 10 =92, 92 + 10 = 102 ,102 +10 = 112,
So the missing numbers after 62 are 72,82,92,102,112

Question 4.
43, __53__, _63__, __73__, __83__, _93__
Answer:
The missing numbers after 43 are 53,63,73,83,93

Explanation:
Started from 43 counting by 10’s are 43 + 10 = 53,
53 + 10 = 63, 63 + 10 =73, 73 + 10 = 83 ,83 +10 = 93,
So the missing numbers after 43 are 53,63,73,83,93.

Question 5.
___10__, __20___, 30, __40__, __50___, __60__
Answer:
The missing numbers before and after 30 are 10,20,40,50,60

Explanation:
Started from 30 counting by 10’s numbers before and after 30 are
before 30 – 10 = 20, 20 – 10 = 10 and after 30 are 30 + 10 = 40,
40 + 10 = 50, 50 + 10 = 60, therefore numbers before and after 30
are 10,20,40,50,60.

Question 6.
Write the missing numbers from the chart. Then count on by tens to write the next three numbers.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 13
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-11
The missing numbers in the chart are 71,81 and
count on 10’s the next three numbers after 81 are 91,101,111.

Explanation:
Given numbers in the chart, the number missing before 72
is 72 – 1 = 71 and number missing before 82 in the chart is
82 – 1 = 81,now counting by 10’s next three numbers after 81 are
81 + 10 = 91,91 + 10 = 101,101 + 10 = 111.
Therefore the missing numbers in the chart are 71,81 and
count on 10’s the next three numbers after 81 are 91,101,111.

Question 7.
YOU BE THE TEACHER
Your friend counts by tens starting with 27. Is your friend correct? Show how you know.
27, 37, 47, 67, 77, 87
Answer:
No, Friend is incorrect. As 57 is missing.

Explanation:
Given friend counts by tens starting with 27 and
gets 27, 37, 47, 67, 77, 87 but after 47 we should
get 47 + 10 =  57 as 57 is missing friend is incorrect.

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 50 points. On your next turn, you knock over 6 cans. How many points do you have now?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 14
Write the numbers:

____110______ points
Answer:
I have 110 points now.

Explanation:
Given I have 50 points on my next turn I knock
over 6 cans and 10 points for each knocked over can
means I got 6 X 10 = 60 points, So in total I have
50 + 60 = 110 points now.

Show and Grow

Question 8.
You have 21 points. On your next turn, 3 beanbags land in the circle. How many points do you have now?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 15
Write the numbers:

_____51_____ points
Answer:
I have 51 points now.

Explanation:
Given I have 21 points on my next turn 3 beanbags
land in the circle 10 points for each beanbag
means I got 3 X 10 = 30 points, So in total I have
21 + 30 = 51 points now.

Count to 120 by Tens Practice 6.2

Count by tens to write the missing numbers.

Question 1.
69, __79_, _89__, _99_, _109_, _119__
Answer:
The missing numbers after 69 are 79,89,99,109,119

Explanation:
Started from 69 counting by 10’s numbers after 69 are
69 + 10 = 79, 79 + 10 = 89, 89 + 10 = 99, 99 + 10 = 109,
109 + 10 = 119, therefore the missing numbers after 69
are 79,89,99,109,119.

Question 2.
41, __51__, _61___, _71__, _81__, _91__
Answer:
The missing numbers after 41 are 51,61,71,81,91

Explanation:
Started from 41 counting by 10’s numbers after 41 are
41 + 10 = 51,51 + 10 = 61, 61 + 10 = 71, 71 + 10 = 81,
81 + 10 =91, So the missing numbers after 41 are 51,61,71,81,91.

Question 3.
16, __26__, _36__, _46__, _56__, __66__
Answer:
The missing numbers after 16 are 26,36,46,56,66

Explanation:
Started from 16 counting by 10’s numbers after 16 are
16 + 10 = 26, 26 + 10 = 36,36 + 10 = 46, 46 + 10 = 56,
56 + 10 = 66, So the missing numbers after 16 are 26,36,46,56,66.

Question 4.
_64__, __74__, __84__, 94, __104_, __114__
Answer:
The missing numbers before 94 are 84,74 ,64 and
after 94 are 104, 114.

Explanation:
Started from 94 counting by 10’s numbers before and after 94 are
before 94 – 10 = 84, 84 – 10 = 74 , 74 – 10 = 64 and after are
94 + 10 = 104,104 + 10 = 114, So the missing numbers before
94 are 84,74 ,64 and after 94 are 104, 114.

Question 5.
Write the missing numbers from the chart. Then count on by tens to write the next three numbers.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 16
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-12

The missing numbers in the chart are 6,16 and
count on 10’s the next three numbers after 16 are 26,36,46.

Explanation:
Given numbers in the chart, the number missing after 5
is 5 + 1  = 6 and number missing after 15 in the chart is
15 + 1 = 16,now counting by 10’s next three numbers after 16 are
16 + 10 = 26,26 + 10 = 36,36 + 10 = 46.
Therefore the missing numbers in the chart are 6,16 and
count on 10’s the next three numbers after 16 are 26,36,46.

Question 6.
DIG DEEPER!
You count to 50. You only count 5 numbers. Did you count by ones or by tens? Show how you know.
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-13
I count by tens.

Explanation:
Given I count to 50 and count only 5 numbers , If I count by ones
I will get 50 numbers like 1,1+1=2, 2+ 1=3,…till I reach 49+ 1 = 50
as shown in the above picture, If I count by tens I get 5 numbers,
Like 10,10 + 10 = 20,20 + 30 = 40, 40 + 10 = 50, as I count 5 numbers
So I count by tens.

Question 7.
Modeling Real Life
You have 30 points. On your next turn, 4 balls stick to the wall. How many points do you have now?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 17
____70_____ points
Answer:
I have 70 points now.

Explanation:
Given I have 30 points. On my next turn,
4 balls stick to the wall and each ball we have 10 points,
So 4 X 10 = 40 points means in total I have 30 + 40 = 70 points now.

Review & Refresh

Question 8.
3 + 1 = ___4_____
Answer:
3 + 1 = 4

Explanation:
We are going to add 1 to 3 we get 4.

Question 9.
5 – 1 = ____4_____
Answer:
5 – 1 = 4

Explanation:
We will subtract 1 from 5 we get 4.

Lesson 6.3 Compose Numbers 11 to 19

Explore and Grow

Color to show 13 and 17. What is the same about the numbers? What is different?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 18
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-14
Both are same- 13, 17 are prime numbers.
Both 13 and 17 are different as
both are not same numbers, they both are not equal.

Explanation:
Taken numbers from 1 to 20 in the chart,
colored numbers 13 and 17 with green.
Both are the same- 13 and 17 are prime numbers-
these are the numbers, which are only divisible by 1 or
the number itself as 13 and 17 are divisible by 1 and only
by them they both are prime.
Both are different-As 13 and 17 are equal they differ.

Show and Grow

Question 1.
Circle 10 feathers. Complete the sentence.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 19
____One____ ten and ___six____ ones is __sixteen____ .
Answer:

One ten and six ones is sixteen.
1 ten and 6 ones is 16.

Explanation:
Circled 10 feathers, after counting we have total
16 feathers we write the sentence as
one ten and six ones is sixteen means 10 + 6 = 16.
1 ten and 6 ones is 16.

Apply and Grow: Practice

Circle 10 feathers. Complete the sentence.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 20
___One_____ ten and __five___ ones is ____fifteen_____ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-16
One ten and five ones is fifteen.
1 ten and 5 ones is 15.

Explanation:
Circled 10 fishes, after counting we have total
15 fishes we write the sentence as
one ten and five ones is fifteen means 10 + 5 = 15.
1 ten and 5 ones is 15.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 21
____One____ ten and ___three__ ones is ____thirteen_____ .

Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-17
One ten and three ones is thirteen.
1 ten and 3 ones is 13.

Explanation:
Circled 10 sun flowers, after counting we have total
13 sunflowers we write the sentence as
one ten and three ones is thirteen means 10 + 3 = 13.
1 ten and 3 ones is 13.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 22
___One_ ten and __seven__ ones is ___seventeen___ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-18

One ten and seven ones is seventeen.
1 ten and 7 ones is 17.

Explanation:
Circled 10 bees, after counting we have total
17 bees we write the sentence as
one ten and seven ones is seventeen means 10 + 7 = 17.
1 ten and 7 ones is 17.

Question 5.
MP Number Sense
Color to show the number. Complete the sentence.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 23
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 24
___one___ ten and __six___ ones is __sixteen____ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-19
One ten and six ones is sixteen.
1 ten and 6 ones is 16.

Explanation:
Colored the shown number 16 with blue,
we write the sentence as
one ten and six ones is sixteen means 10 + 6 = 16.
1 ten and 6 ones is 16.

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 15 footballs. A bag can hold 10. You fill a bag. How many footballs are not in the bag?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 25
Draw a picture:

Write the missing numbers: __one_ ten and __five_ ones is __fifteen__ footballs
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-19
One ten and five ones is fifteen footballs.
1 ten and 5 ones is 15.
5 footballs are not there in the bag,
Zero ten and five ones or 0 ten and 5 ones is five or 5 footballs are missing.

Explanation:
Given I have 15 footballs means one ten and five ones is
fifteen or 1 ten and 5 ones is 15 and a bag can hold 10 footballs,
In the picture there are total 15 footballs in that I
have taken 10 in the bag so footballs which are not there
in the bag are 15 – 10 = 5, So missing number of footballs
in the bag are zero ten and five ones is five or 0 ten and 5 ones is 5.

Show and Grow

Question 6.
Your teacher has 18 calculators. A case can hold 10. Your teacher fills a case. How many calculators are not in the case?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 26
Draw a picture:

Write the missing numbers: __one__ ten and __eights ones _ is eighteen_ calculators
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-20
One ten and eight ones is eighteen calculators.
1 ten and 8 ones is 18.
8 calculators are not there in the case,
Zero ten and eight ones is eight or
0 ten and 8 ones is 8 calculators are missing,

Explanation:
Given teacher ha 18 calculators means one ten and eight ones is
eighteen or 1 ten and 8 ones is 18 and a case can hold 10,
In the picture there are total 18 calculators  in that I
have taken 10 in the case so number of calculators which
are not there in the case are 18 – 10 = 8, So missing calculators
in the case are zero ten and eight ones is eight or 0 ten and 8 ones is 8.

Compose Numbers 11 to 19 Practice 6.3

Circle 10 objects. Complete the sentence.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 27
__one___ ten and ___one___ ones is eleven_ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-21

One ten and one ones is eleven.
1 ten and 1 ones is 11.

Explanation:
Circled 10 balls, after counting we have total
11 balls we write the sentence as
one ten and one ones is eleven means 10 + 1 = 11.
1 ten and 1 ones is 11.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 28
__one____ ten and __nine____ ones is _nineteen_____ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-22

One ten and nine ones is nineteen.
1 ten and 9 ones is 19.

Explanation:
Circled 10 fishes, after counting we have total
19 fishes we write the sentence as
one ten and nine ones is nineteen means 10 + 9 = 19.
1 ten and 9 ones is 19.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 29
___one___ ten and __three____ ones __thirteen____ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-23

One ten and three ones is thirteen.
1 ten and 3 ones is 13.

Explanation:
Circled 10 honeybees, after counting we have total
13 we write the sentence as
one ten and three ones is thirteen means 10 + 3 = 13.
1 ten and 3 ones is 13.

Question 4.
MP Number Sense
Color to show the number. Complete the sentence.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 30
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 31
__one____ ten and _eight___ ones is eighteen__ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-24

One ten and eight ones is eighteen.
1 ten and 8 ones is 18.

Explanation:
Colored the shown number 18 with yellow,
we write the sentence as
one ten and eight ones is eighteen means 10 + 8 = 18.
1 ten and 8 ones is 18.

Question 5.
MP Number Sense Match.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 32
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-25

Explanation:
Matched 1 ten and 3 ones with 13, 1 ten and 8 ones with 12
and 12 ones with 12 in the picture above.

Question 6.
Modeling Real Life
You have 16 books. A backpack can hold 10. You fill a backpack. How many books are not in the backpack?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 33

_____6_____ books
Answer:
There are 6 books which are not in the backpack.

Explanation:
Given I have 16 books means and a backpack
can hold 10 books, out of 16 books I
have taken 10 in the backpack so books which are not there
in the backpack are 16 – 10 = 6 books.

Review & Refresh

Question 7.
10 + 10 = ___20_____
Answer:
10 + 10 = 20

Explanation:
We are going to add 10 with 10 we get 20.

Question 8.
10 + 10 = ___20______
Answer:
10 + 10 = 20

Explanation:
We are going to add 10 with 10 we get 20.

Lesson 6.4 Tens

Explore and Grow

Circle groups of 10. Write the number of groups.

Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 34
Answer:

How many counters are there in all?
____20______ counters
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-26
There are 20 counters in all.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 2 groups,
and counted there are total 20 counters in all.

Show and Grow

Circle groups of 10. Complete the sentence.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 35

____6__ ten and _0__ ones is 60______ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-27
6 groups, 6 ten and 0 ones is 60.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 6 groups,
and counted there are total 60 in all. 6 ten and 0 ones is 60.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 36

__5____ ten and ___0___ ones is 50_ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-28
5 groups, 5 ten and 0 ones is 50.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 5 groups,
and counted there are total 50 in all. 5 ten and 0 ones is 50.

Apply and Grow: Practice

Circle groups of 10. Complete the sentence.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 37

___7___ ten and ___0___ ones is 70______ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-29
7 groups, 7 ten and 0 ones is 70.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 7 groups,
and counted there are total 70 in all. 7 ten and 0 ones is 70.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 38

___9___ ten and ___0___ ones is _90__ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-30
9 groups, 9 ten and 0 ones is 90.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 9 groups,
and counted there are total 90 in all. 9 ten and 0 ones is 90.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 39

___1___ ten and ___0___ ones is __10____ .
Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-31
1 group, 1 ten and 0 ones is 10.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 1 group,
and counted there are total 10 in all. 1 ten and 0 ones is 10.

Question 6.
MP Number Sense
You have 4 groups of 10 linking cubes. How many linking cubes do you have?

_____40_______ linking cubes
Answer:
I have 40 linking cubes.

Explanation:
Given I have 4 groups of 10 linking cubes, So I have
4 X 10 = 40 linking cubes.

Think and Grow: Modeling Real Life

You read 10 books every month. You 40 books. How many months does it take?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 40
Draw a picture:
Write the missing numbers: ___4___ tens and ___0___ ones __4____ months

Answer:
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120-32

4 tens and 0 ones is 40 books.
It will take 4 months.

Explanation:
Given I read 10 books every month and read 40 books,
4 tens and 0 ones is 40 books.
So we will divide 40 by 10 we get 4, therefore it will take 4 months,
Show and Grow

Question 7.
There are 10 dog bones in each box. You need 20 bones. How many boxes do you need?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 41
Draw a picture:

Write the missing numbers: ___2___ tens and ___0___ ones __2____ boxes
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-33

2 tens and 0 ones is 20 boxes.
We need 2 boxes.

Explanation:
Given there are 10 dog bones in each box and need 20 bones.
2 tens and 0 ones is 20 bones.
So we will divide 20 by 10 we get 2, therefore we need 2 boxes.

Tens Practice 6.4

Circle groups of 10. Complete the sentence.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 42

___8___ tens and __0____ ones is 80__ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-34

8 groups, 1 ten and 0 ones is 10.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 8 groups,
and counted there are total 80 in all. 8 ten and 0 ones is 80.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 43

___6___ tens and __0____ ones is __60____ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-35

6 groups, 6 ten and 0 ones is 60.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 6 groups,
and counted there are total 60 in all. 6 ten and 0 ones is 60.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 44

___3___ tens and __0____ ones _is 30_____ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-36

3 groups, 3 ten and 0 ones is 30.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 3 groups,
and counted there are total 30 in all. 3 ten and 0 ones is 30.

Circle groups of 10. Complete the sentence.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 45

___2___ tens and __0____ ones is __20____ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-37

2 groups, 2 ten and 0 ones is 20.

Explanation:
In the given picture circled groups of 10, There are 2 groups,
and counted there are total 20 in all. 2 ten and 0 ones is 20.

Question 5.
MP Number Sense
You have 7 groups of 10 linking cubes. How many linking cubes do you have?

_____70______ linking cubes
Answer:

I have 70 linking cubes.

Explanation:
Given I have 7 groups of 10 linking cubes, So I have
7 X 10 = 70 linking cubes.

Question 6.
Modeling Real Life
You swim 10 laps at every practice. You want to swim 50 laps. How many practices will it take?

_____5______ Practices
Answer:

5 tens and 0 ones is 50 laps
It will take 5 practices.

Explanation:
Given I swim 10 laps at every practice, I want to swim 50 laps
5 tens and 0 ones is 50 laps.
So I will divide 50 by 10 I get 5, therefore I will take 5 practices.

Review & Refresh

Question 7.
4 + 3 + 4 = ____11________
Answer:
4 + 3 + 4 = 11

Explanation:
First we add 4 and 3 then add 4 we get 11.

Question 8.
1 + 5 + 9 = _____15______
Answer:
1 + 5 + 9 = 15

Explanation:
First we add 1 and 5 then add 9 we get 15.

Question 9.
2 + 2 + 1 = _____5______
Answer:
2 + 2 + 1 = 5

Explanation:
First we add 2 and 2 then add 1 we get 5.

Question 10.
7 + 3 + 6 = _____16______
Answer:
7 + 3 + 6 = 16

Explanation:
First we add 7 and 3 then add 6 we get 16.

Lesson 6.5 Tens and Ones

Explore and Grow

Model 2 tens and 3 ones. Write the number.

Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 46
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-38
2 tens and 3 ones is 23.

Explanation:
Model shown in the picture 2 tens and 3 ones,
So placed 2 ten blocks in tens place and 3 blocks in ones place,
making 2 tens and 3 ones ,therefore the number is 23.

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 47

__2___ tens and ___1___ ones is ___21___ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-39

2 tens and 1 ones is 21

Explanation:
Given in the picture there are 2 tens block in tens place
and 1 block in ones make 2 tens and 1 ones is 21.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 48

___3___ tens and __5____ ones is ___35___ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-40
3 tens and 5 ones is 35

Explanation:
Given in the picture there are 3 ten blocks in tens place
and 5 blocks in ones make 3 tens and 5 ones is 35.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 49

___6___ tens and ___6___ ones is ___6___ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-41
6 tens and 6 ones is 66

Explanation:
Given in the picture there are 6 ten blocks in tens place
and 6 blocks in ones make 6 tens and 6 ones is 66.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 50

__8____ tens and __9____ ones is __89____ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-42
8 tens and 9 ones is 89

Explanation:
Given in the picture there are 8 ten blocks in tens place
and 9 blocks in ones make 8 tens and 9 ones is 89.

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
You have 92 linking cubes. Your friend says that there are 2 tens and 9 ones.
Is your friend correct? Show how you know.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-43
No, friend is incorrect.

Explanation:
Given I have 92 linking cubes, friend says that there are 2 tens and 9 ones,
but 92 means as shown in picture we get 9 tens and 2 ones,
therefore friend is in correct.

Think and Grow: Modeling Real Life

Your teacher has 2 packages of dice and 3 extra dice. Each package has 10 dice. How many dice are there in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 51
Draw a picture:

Write the missing numbers: ___2___ tens and __3____ ones _is__23___ dice
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-44
2 tens and 3 ones is 23 dice are there in all.

Explanation:
Given my teacher has 2 packages of dice and 3 extra dice.
Each package has 10 dice, 2 packages means 2 X 10 = 20 dice
and 3 extra dice making in all 2 tens and 3 ones is 23 dice as shown in picture.

Show and Grow

Question 6.
You have 3 boxes of colored pencils and 4 extra colored pencils. Each box has 10 pencils. How many colored pencils are there in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 52
Draw a picture:

Write the missing numbers: ___3___ tens and __4____ ones _is_34__ colored pencils
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-45
3 tens and 4 ones is 34 colored pencils.

Explanation:
Given I have 3 boxes of colored pencils and 4 extra colored pencils.
Each box has 10 pencils, So 3 boxes have 3 X 10 = 30 pencils and 4 extra
makes 30 + 4 = 34, 3 tens and 4 ones is 34 colored pencils are there in all.

Tens and Ones Practice 6.5

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 53

__7____ tens and ___9___ ones is __79____ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-46
7 tens and 9 ones is 79.

Explanation:
Given in the picture there are 7 ten blocks in tens place
and 9 blocks in ones make 7 tens and 9 ones is 79.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 54

__8____ tens and ___1___ ones _is 81_____ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-47
8 tens and 1 ones is 81.

Explanation:
Given in the picture there are 8 ten blocks in tens place
and 1 blocks in ones make 8 tens and 1 ones is 81.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 55

___2___ tens and __4___ ones is 24_ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-48
2 tens and 4 ones is 24.

Explanation:
Given in the picture there are 2 ten blocks in tens place
and 4 blocks in ones make 2 tens and 4 ones is 24.

Question 4.
YOU BE THE TEACHER
You have 17 linking cubes. Your friend says that there is 1 ten and 7 ones. Is your friend correct? Show how you know.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-49

Yes, friend is correct.

Explanation:
Given I have 17 linking cubes, friend says that there is 1 ten and 7 ones,
means as shown in picture we get 1 ten and 7 ones, similar to what friend says,
therefore friend is  correct.

Question 5.
Modeling Real Life
You have 5 bags of apples and 1 extra apple. Each bag has 10 apples. How many apples are there in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 56

_____51______ apples
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-50
5 tens and 1 ones is 51 apples.

Explanation:
Given I have 5 bags of apples and 1 extra apple.
Each bag has 10 apples, So 5 bags have 5 X 10 = 50 apples and 1 extra apple
makes 50 + 1 = 51, 5 tens and 1 ones is 51 apples are there in all.

Review & Refresh

Question 6.
_____4_____ + 6 = 10
Answer:
4 + 6 = 10

Explanation:
Given ____ + 6 = 10, let us take the missing
number as X , X + 6 = 10, X = 10 – 6 = 4 making
the equation as 4 + 6 = 10.

Question 7.
_____6______ + 2 = 8
Answer:
6 + 2 = 8

Explanation:
Given ____ + 2 = 8, let us take the missing
number as X , X + 2 = 8, X = 8 – 2 = 6 making
the equation as 6 + 2 = 8.

Lesson 6.6 Make Quick Sketches

Explore and Grow

Model the number 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 57
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-51

2 ones is 2.

Explanation:
Model shown in the picture are 2 ones,
So 2 blocks in ones place, as shown in picture
making 2 ones ,therefore the number is 2.

Show and Grow

Make a quick sketch. Complete the sentence.

Question 1.
72
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 58
__72____ is ____7____ tens and __2____ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-52

72 is 7 tens and 2 ones.

Explanation:
The picture has 7 ten blocks in tens place
and 2 blocks in ones makes 72 as 7 tens and 2 ones.

Question 2.
36
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 59
__36____ is ___3__ tens and __6_ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-53

36 is 3 tens and 6 ones.

Explanation:
The picture has 3 ten blocks in tens place
and 6 blocks in ones makes 36 as 3 tens and 6 ones.

Apply and Grow: Practice

Make a quick sketch. Complete the sentence.

Question 3.
45
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 60
___45___ is ___4_____ tens and ___5___ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-54

45 is 4 tens and 5 ones.

Explanation:
The picture has 4 ten blocks in tens place
and 5 blocks in ones makes 45 as 4 tens and 5 ones.

Question 4.
87
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 60
___87___ is ___8___ tens and ___7___ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-55

87 is 8 tens and 7 ones.

Explanation:
The picture has 8 ten blocks in tens place
and 7 blocks in ones makes 87 as 8 tens and 7 ones.

Question 5.
64
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 60
__64____ is ___6____ tens and ___4___ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-56

64 is 6 tens and 4 ones.

Explanation:
The picture has 6 ten blocks in tens place
and 4 blocks in ones makes 64 as 6 tens and 4 ones.

Question 6.
DIG DEEPER!
Which sketch shows 54?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 61
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-57
First sketch shows 54.

Explanation:
Given 2 sketches in that first counts 54 and second counts
45, So first sketch shows 54, So selected first one for 54.

Think and Grow: Modeling Real Life

You need 58 plates for a party. You have 51. How many more plates do you need?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 62
Complete the model:
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 63

____7_______ more plates
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-58
I need 7 more plates.

Explanation:
Given I need 58 plates for a party and I have 51,
therefore more plates needed are 58 – 51 = 7 plates
as shown in the picture above.

Show and Grow

Question 7.
You need 80 tickets for a prize. You have 73. How many more tickets do you need?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 64
Complete the model:
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 65

_____7______ more tickets
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-59
I need 7 more tickets.

Explanation:
Given I need 80 tickets for a prize and I have 73,
therefore more tickets needed are 80 – 73 = 7 plates
as shown in the picture above.

Make Quick Sketches Practice 6.6

Make a quick sketch. Complete the sentence.

Question 1.
27
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 66
__27____ is ____2____ tens and ___7___ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-60

27 is 2 tens and 7 ones.

Explanation:
The picture has 2 ten blocks in tens place
and 7 blocks in ones makes 27 as 2 tens and 7 ones.

Question 2.
61
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 66
__61__ is ___6__ tens and ___1___ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-61

61 is 6 tens and 1 one.

Explanation:
The picture has 6 ten blocks in tens place
and 1 blocks in one makes 61 as 6 tens and 1 one.

Question 3.
92
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 66
___92___ is ___9_____ tens and ___2___ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-62

92 is 9 tens and 2 ones.

Explanation:
The picture has 9 ten blocks in tens place
and 2 blocks in ones makes 92 as 9 tens and 2 ones.

Question 4.
DIG DEEPER
Which sketch shows 87?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 67
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-63

First sketch shows 87.

Explanation:
Given 2 sketches in that first counts 87 and second counts
78, So first sketch shows 87, So selected first one for 87.

Question 5.
Modeling Real Life
You need 55 beads to make a necklace. You have 48. How many more beads do you need?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 68

____7______ more beads
Answer:
I need 7 more beads.

Explanation:
Given I need 55 beads to make necklace and I have 48,
therefore more beads needed are 55 – 48 = 7 beads.

Review & Refresh

Question 6.
Color the shapes that have only 4 sides.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 69
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-64

Explanation:
Given some shapes and to color that have 4 sides so selected shapes
that has 4 sides and  have colored as shown above in the picture.

Lesson 6.7 Understand Place Value

Explore and Grow

Newton has 2 rods. Make a quick sketch.
Write the number.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 70
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-65
Newton has 2 rods or 20 cubes

Explanation:
Given Newton has 2 rods as shown in the picture means 20 cubes.

Descartes has 2 cubes. Make a quick sketch.
Write the number.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 71
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-66
Descartes has 2 cubes

Explanation:
Given Descartes has 2 cubes as shown in picture 2 cubes.

How are the models alike? How are they different?
Answer:
Both use cubes so alike,
Both differ in number so different.

Explanation:
Models are alike means both use cubes.
They are different Newton has 20 cubes and Descartes have 2 cubes,
20 and 2 are not the same and are not equal so they are different.

Show and Grow

Question 1.
Make a quick sketch. Complete the sentences.
64
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 72
_____6_____ tens is ____60______ .
____4______ ones is ____4______ .
_____6_____ tens and ____4______ ones is ___64_______.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-67
6 tens is 60,
4 ones is 4, 6 tens and 4 ones is 64.

Explanation:
As shown in the picture above first we take 6 tens cubes as 60
and 4 ones cubes as 4, making 6 tens and 4 ones is 64.

Apply and Grow: Practice

Make a quick sketch. Complete the sentences.

Question 2.
72
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 72
_____7_____ tens is ____70______ .
_____2_____ ones is ____2______ .
______7____ tens and ____2______ ones is ___72__.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-68
7 tens is 70,
2 ones is 2, 7 tens and 2 ones is 72.

Explanation:
As shown in the picture above first we take 7 tens cubes as 70
and 2 ones cubes as 2, making 7 tens and 2 ones is 72.

Question 3.
98
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 72
__9____ tens is ___90____ .
___8____ ones is ___8_____ .
___9____ tens and ____8____ ones is ___98___.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-69

9 tens is 90,
8 ones is 8, 9 tens and 8 ones is 98.

Explanation:
As shown in the picture above first we take 9 tens cubes as 90
and 8 ones cubes as 8, making 9 tens and 8 ones is 98.

Question 4.
57
____5______ tens is ___50_______ .
_____7_____ ones is ____7______ .
______5____ tens and _____7_____ ones is ____57______.
Answer:
5 tens is 50,
7 ones is 7, 5 tens and 7 ones is 57.

Explanation:
First we take 5 tens cubes as 50
and 7 ones cubes as 7, making 5 tens and 7 ones is 57.

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 94 charms to make bracelets. There are lo charms on each bracelet. How many bracelets can you make?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 73
Model:

Write the missing numbers: ___9___ tens and ___4___ ones ___9___ bracelets
Answer:
9 tens and 4 ones is 94,
I make 9 bracelets.

Explanation:
Given I have 94 charms to make bracelets. There are lo charms
on each bracelet. So I divide 94 with 10 I get 9 as whole
and 4 as remainder so I cannot make with 4 charms,
I consider only whole so I take 9,therefore I can make 9 bracelets
or as I have 9 tens and 4 ones I take only tens so 9 bracelets I can make.

Show and Grow

Question 5.
You have 67 seeds. You plant 10 seeds in a row. How many rows can you plant?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 74
Model:

Write the missing numbers: ___6___ tens and __7____ ones __6____ rows
Answer:
6 tens and 7 ones is 67,
I can plant 6 rows.

Explanation:
Given I have 67 seeds. I can plant 10 seeds in a row
So I divide 67 with 10 I get 6 as whole
and 7 as remainder so I cannot make with 7 seeds a row ,
I consider only whole so I take 6,therefore I can make 6 rows only,
or as I have 6 tens and 7 ones I take only tens so 6 rows I can make.

Understand Place Value Practice 6.7

Make a quick sketch. Complete the sentences.

Question 1.
81
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 75
_____8_____ tens is ___80_______ .
_____1_____ ones is ____1______ .
_____8_____ tens and ____1______ ones is ____81______.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-70

8 tens is 80,
1 one is 1, 8 tens and 1 one is 81.

Explanation:
As shown in the picture above first we take 8 tens cubes as 80
and 1 one cubes as 1, making 8 tens and 1 one is 81.

Question 2.
53
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 75
_____5_____ tens is _____50_____ .
______3____ ones is ____3______ .
______5____ tens and _____3____ ones is ___53_____.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-71

5 tens is 50,
3 ones is 3, 5 tens and 3 ones is 53.

Explanation:
As shown in the picture above first we take 5 tens cubes as 50
and 3 ones cubes as 3, making 5 tens and 3 ones is 53.

Question 3.
49
___4_______ tens is ____40______ .
_____9_____ ones is ____9______ .
______4____ tens and ____9__ ones is __49__.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-72

4 tens is 40,
9 ones is 9, 4 tens and 9 ones is 49.

Explanation:
As shown in the picture above first we take 4 tens cubes as 40
and 9 ones cubes as 9, making 4 tens and 9 ones is 49.

Question 4.
76
____7______ tens is ____70______ .
______6____ ones is ____6______ .
____7______ tens and ____6______ ones is ____76______.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-73

7 tens is 70,
6 ones is 6, 7 tens and 6 ones is 76.

Explanation:
As shown in the picture above first we take 7 tens cubes as 70
and 6 ones cubes as 6, making 7 tens and 6 ones is 76.

Question 5.
Modeling Real Life
You have 77 crayons. A box can hold 10 crayons. How many boxes can you fill?
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 76

_____7____ boxes
Answer:
7 tens and 7 ones is 77,
I can fill 7 boxes.

Explanation:
Given I have 77 crayons, A box can hold 10 crayons,
So I divide 77 with 10 I get 7 as whole
and 7 as remainder I consider only whole so I take 7,
therefore I need 7 boxes to fill or as I have 7 tens and 7 ones to
fill I take only tens so 7 boxes I can fill.

Review & Refresh

Is the equation true or false?

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 77
Answer:
4 + 9 ≠  2 + 3 + 5
Not equal, So false

Equation:
First we see 4 and 9 as 4 + 9 is 13 and
if we add 2,3 and 5 we get 10 ,
therefore 4 + 9 ≠ 2 + 3 +5, So false.

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 78
Answer:
5 + 3 = 4 + 4
Is equal, So true

Explanation:
First we see 5 + 3 as we add 5 and 3 we get 8 and
4 + 4 is 8 both sides are equal, So equations are true.

Lesson 6.8 Write Numbers in Different Ways

Explore and Grow

Model 27 two ways.
Big Ideas Math Answers Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 79
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 80
_____2___ tens and __7_____ ones is ___27_____ .
_____1___ ten and ___17____ ones is ___27_____ .
Answer:
one way is
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-74
2 tens and 7 ones is 27.
Other way is
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-75
1 ten and 17 ones is 27.

Explanation:
One way is we add 2 tens and 7 ones equal to 27,
20 + 7 = 27 and other way is 1 ten and 17 ones is 27,
10 + 17 = 27.

Show and Grow

Question 1.
Model 25 two ways.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 81
____2____ tens and ____5___ ones is 25.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-76
2 tens and 5 ones is 25.

Explanation:
we add 20 and 5 we get 25, So 2 tens and 5 ones is 25.

Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 82
____1____ tens and __15_____ ones is 25.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-77
1 ten and 15 ones is 25

Explanation:
we add 10 and 25 we get 25, So 1 ten and 15 ones is 25.

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Model 52 two ways.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 82
____5____ tens and ___2____ ones is 52.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-78
5 tens and 2 ones is 52.

Explanation:
We add 50 and 2 we get 52, So 5 tens and 2 ones is 52.

Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 82
______4__ tens and ____12___ ones is 52.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-79
4 tens and 12 ones is 52.

Explanation:
First we take 40 and add to 12 we get 52,
40 + 12 = 52, therefore 4 tens and 12 ones is 52.

Question 3.
Model 14 two ways.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 82
___1_____ tens and ___4____ ones is 14.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-80
1 ten and 4 ones is 14

Explanation:
we add 10 + 4 = 14,
So 1 ten and 4 ones is 14.

Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 82
___0_____ tens and ___14____ ones is 14.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-81
14 ones is 14

Explanation:
we add 0 + 14 = 14,
0 tens and 14 ones is 14.

Question 4.
DIG DEEPER!
Circle all of the ways that show 39.
3 + 9          2 tens and 9 ones      9 tens and 3 ones
10 + 29      3 tens and 19 ones    39 ones
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-82
Circled the ways that show 39 are 10 + 29 and 39 ones

Explanation:
As shown in picture circled all of the ways that show 39,
3 + 9 = 12 ≠ 39 so not circled,
2 tens and 9 ones is 29 ≠ 39 so not circled,
9 tens and 3 ones is 93 ≠ 39 so not circled,
10 + 29 = 39 = 39 so circled it,
3 tens and 19 ones is 30 + 19 is 49 ≠ 39 so not circled,
39 ones is 39 = 39 so circled it.

Think and Grow: Modeling Real Life

The models show how many seashells you and your friend have. Does your friend have the same number of seashells as you?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 83
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 84
Circle: Yes         No

Show how you know:
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-83
No friend does not have the same number of
seashells as much as I have.

Explanation:
After counting I have total 25 seashells and friend have 30,
Both do not have same or equal number of seashells ,
So circled No as shown in the picture above.

Show and Grow

Question 5.
The models show how many erasers you and your friend have. Does your friend have the same number of erasers as you?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 85
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 86
Circle: Yes          No

Show how you know:
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-84
Yes, I and my friend have the same number of erasers.

Explanation:
After counting I have total 40 erasers and friend also have 40,
Both have the same or equal number of erasers,
So circled Yes as shown in the picture above.

Write Numbers in Different Ways Practice 6.8

Question 1.
Model 49 two ways.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 87
__4______ tens and
___9____ ones
is 49.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-84
4 tens and 9 ones is 49.

Explanation:
Adding 40 to 9 is 40 + 9 = 49,
so 4 tens and 9 ones is 49.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 87
___30_____ tens and
____19____ ones
is 49.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-85

30 tens and 19 ones is 49.

Explanation:
We add 30 and 19 we get 49,
So 30 tens and 19 ones make 49.

Question 2.
DIG DEEPER!
Circle all of the ways that show 45.
40 + 5              45 tens and 0 ones       4 tens and 5 ones
20 + 15            2 tens and 25 ones       54 ones
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-86

Circled the ways that show 45 are 40 + 5,
4 tens and 5 ones and 2 tens and 25 ones.

Explanation:
As shown in picture circled all of the ways that show 45,
40 + 5 = 45 = 45 so circled it,
45 tens and 0 ones is 450 ≠ 45 so not circled,
4 tens and 5 ones is 45 = 45 so circled it,
20 + 15 = 35 ≠ 45 so not circled,
2 tens and 25 ones is 20 + 25 is 45 = 45  so circled it,
54 ones is 54 ≠ 45 so not circled.

Question 3.
Modeling Real Life
The models show the number of toy cars you and your friend have. Does your friend have the same number of toy cars as you?
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 88
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 89
Circle: Yes        No

Show how you know:
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-87
Yes, friend have the same number of toy cars as I have.

Explanation:
After counting I have total 34 toy cars and friend also have 34 ,
Both have same or equal number of toy cars,
So circled Yes as shown in the picture above.

Review & Refresh

Circle the heavier object.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 90
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-88
Circled ball.

Explanation:
Given ball and balloon as ball is
heavier object than balloon I circled it.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 91
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-89
Circled 4 bananas

Explanation:
Given 4 bananas and 1 banana as 4 bananas are
heavier object than 1 banana I circled it.

Lesson 6.9 Count and Write Numbers to 120

Explore and Grow

How many balls are there? How did you count?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 92
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-89
Number of balls are 106. Counted one after another.

Explanation:
There are total 106 balls, we start pointing and counting
from first ball as one add next ball and so on counting
till we reach the last ball ,we get total 106 balls.

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 93
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-90
10 tens and 7 ones is 107.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
100 + 7 = 107 , 10 tens and 7 ones is 107.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 94
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-91
11 tens and 5 ones is 115.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
110 + 5 = 107 , 11 tens and 5 ones is 115.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 95
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-92
6 tens and 4 ones is 64.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
60 + 4 = 64 , 6 tens and 4 ones is 64.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 96
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-93
9 tens and 8 ones is 98.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
90 + 8 = 98 , 9 tens and 8 ones is 98.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 97
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-94
10 tens and 1 one is 101.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
100 + 1 = 101 , 10 tens and 1 one is 101.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 98
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-95
10 tens and 3 ones is 103.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
100 + 3 = 103 , 10 tens and 3 ones is 103.

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 99
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-96
11 tens and 0 ones is 110.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
110 + 0 = 110 , 11 tens and 0 ones is 110.

Question 8
DIG DEEPER!
What number is equal to lo tens and 8 ones? Show how you know.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-97
The number equal to 10 tens and 8 ones is 108

Explanation:
Given to find number equal to 10 tens and 8 ones,
as shown in figure taken 10 tens and 8 ones ,
the number is equal to 100 + 8 = 108.

Think and Grow: Modeling Real Life

Your teacher has 12 bags of balloons. Each bag has 10 balloons. How many balloons are there in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 100
Model:

____120_______ balloons
Answer:
There are 120 balloons are there in all.

Explanation:
Given my teacher has 12 bags of balloons and
each bag has 10 balloons so in all there are
12 X 10 = 120 balloons.

Show and Grow

Question 9.
A dentist has 10 boxes of toothbrushes and 9 extra toothbrushes. Each box has 10 toothbrushes. How many toothbrushes are there in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 101
Model:

___109________ toothbrushes
Answer:

10 tens and 9 ones is 109.
There are 109 tooth brushes are there in all.

Explanation:
Given a dentist has 10 boxes of toothbrushes and
9 extra toothbrushes, each box has 10 toothbrushes
means 10 x 10 = 100 and 9 extra makes 100 + 9 = 109 or
10 tens and 9 ones is 109 tooth brushes are there in all.

Count and Write Numbers to 120 Practice 6.9

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 102
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-98

7 tens and 9 ones is 79.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
70 + 9 = 79 , 7 tens and 9 ones is 79.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 103
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-99

11 tens and 5 ones is 115.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
110 + 5 = 115 , 11 tens and 5 ones is 115.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 104
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-100

12 tens and 0 ones is 120.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
120 + 0 = 120 , 12 tens and 0 ones is 120.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 105
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-101

9 tens and 2 ones is 92.

Explanation:
Given in the picture if we count there are
90 + 2 = 92 , 9 tens and 2 ones is 92.

Question 5.
DIG DEEPER!
What number is equal to 11 tens and 2 ones? Show how you know.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-102
The number equal to 11 tens and 2 ones is 112.

Explanation:
We have 11 tens and 2 ones as shown in picture
11 tens is 110 and 2 ones is 2 so 110 + 2= 112.

Question 6.
Modeling Real Life
You have 4 packs of baseball cards and 6 packs of football cards. Each pack has 10 cards. How many cards do you have in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 106
_____100_______ cards
Answer:
I have in total 100 cards in all.

Explanation:
Given I have 4 packs of baseball cards and
6 packs of football cards, Each pack has 10 cards,
therefore 4 packs of baseball means 4 X 10 = 40 cards,
6 packs of football cards have 6 X 10 = 60 cards, In total
I have 40 + 60 =100 cards in all.

Review & Refresh

Make a 10 to add.

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 107
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-103

Sum is 6 + 4 + 1 = 11  or  10 + 1 = 11,
So 6 + 5 = 11

Explanation:
First we make sum 10 , For 6 to make 10 we need 10-6=4,
as we have to  add 4 to 6 now  we will minus 4 from 5 we get 5 – 4 = 1,
Now we write the total sum as 6 + 4 + 1 = 11  or
10 + 1 = 11 or 6 + 5 = 11.

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 108
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-104

Sum is 7 + 3 + 5 = 15  or  10 + 5 = 15,
So 7 + 8 = 15

Explanation:
First we make sum 10 , For 7 to make 10 we need 10-7=3,
as we have to  add 3 to 7 now  we will minus 3 from 8 we get 8 – 3 = 5,
Now we write the total sum as 7 + 3 + 5 = 15  or
10 + 5 = 15 or 7 + 8 = 15.

Count and Write Numbers to 120 Performance Task

Question 1.
Your class sells candles for a fundraiser. You earn 10 dollars for every large candle you sell and 1 dollar for every small candle.

a. You sell 6 large candles. How much money do you raise?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 109
Answer:
I raised 60 dollars.

Explanation:
Given my class sells candles for a fundraiser.
I earn 10 dollars for every large candle I sell ,
I sold 6 large candles means 6 X 10 = 60 dollars,
So I raised 60 dollars.

b. You want to raise 72 dollars. How much more money do you need to raise?

_____12_____ more dollars
Answer:
I need 12 more dollars to raise 72 dollars.

Explanation:
I know I raised 60 dollars to raise 72 dollars
I need more is 72 – 60 = 12 dollars.

c. You also sell 12 small candles. Do you reach your goal?
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 110
Yes          No
Answer:
Yes, I reached my goal.

Explanation:
Given I earn1 dollar for every small candle I sell,
I sold 12 small candles means 12 X 1= 12 dollars,
In total I sold 6 large candles and 12 small candles
I raised total 60 + 12 = 72 dollars which is similar to
which I want to raise, So yes I reached my goal.

Question 2.
Your friend wants to raise 54 dollars. What are two ways your friend can sell large and small candles to reach her goal?
_____5____ large candles and ____4______ small candles
_____4_____ large candles and ___14_______ small candles
Answer:
5 large candles and 4 small candles,
4  large candles and 14 small candles.

Explanation:
I know if I sell 1 large candle I earn 10 dollars
and if I sell 1 small candles I earn 1 dollar to raise
54 dollars my friend can sell 5 tens and 4 ones is 54,
5 X 10 + 4 X 1 = 50 + 4 = 54,
So 5 large candles and 4 small candles makes 54 dollars
She can even sell 4 tens and 14 ones is 54,
4 X 10 + 14 X 1 = 40 + 14 = 54,
So 4  large candles and 14 small candles makes 54 dollars.

Count and Write Numbers to 120 Chapter Practice

Count to 120 by Ones Homework & Practice 6.1

Question 1.
Count by ones to write the missing numbers.
99, __100___, ___101___, __102___, __103___, ___104___
Answer:
The missing numbers after 99 are 100,101,102,103,104

Explanation:
Started from 99 counting by 1’s numbers after 99 are
99 + 1 = 100, 100 + 1 = 101,101 + 1 = 102, 102 + 1 = 103,
104 + 1 = 105, So the missing numbers after 99 are 100,101,102,103,104.

write the missing numbers.

Question 2.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 111
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-105

The missing numbers in the chart are 69,71,78,80.

Explanation:
The missing number after 68 is 68 + 1 = 69,
the number after 70 is 70 + 1 = 71,
the number before 79 is 79 – 1 = 78 and
number before 81 is 81 – 1 = 80, So the missing
numbers in the chart are 69,71,78 and 80.

Question 3.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 112
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-106

The missing numbers in the chart are 101,103,110,112,113

Explanation:
The missing number after 100 is 100 + 1 = 101,
the number after 102 is 102 + 1 = 103,
the number before 111 is 111 – 1 = 110,
the number after 111 is 111 + 1 = 112,
the number after 112 is 112 + 1 = 113,
So the missing numbers in the chart are 101,103,110,112,113.

Count to 120 by Tens Homework & Practice 6.2

Question 4.
Write the missing numbers from the chart. Then count on by tens to write the next two numbers.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 113
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-107

The missing numbers in the chart are 84,94 and
count on 10’s the next two numbers after 94 are 104,114.

Explanation:
Given numbers in the chart, the number missing before 85
is 85 – 1 = 84 and number missing after 93 and before 94 in the chart is
93 + 1= 94 or 95 – 1 = 94,now counting by 10’s next
two numbers after 94 are 94 + 10 = 104,104 + 10 = 114,
Therefore the missing numbers in the chart are 84 and 94
count on 10’s the next two numbers after 94 are 104,114.

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
Your friend counts by tens starting with 53. Is your friend correct? Show how you know.
53, 63, 73, 83, 103
Answer:
No friend is Incorrect.

Explanation:
Given friend counts by tens starting with 53 after 53 its is
53 + 10 = 63 then 63 + 10 = 73, 73 + 10 = 83 and after 83
it is 83 + 10 = 93 not 103 therefore friend is incorrect.

Compose Numbers 11 to 19 Homework & Practice 6.3

Question 6.
Circle 10 ducks. Complete the sentence.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 114
____1______ ten and ____2______ ones is ___12____ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-108

1 ten and 2 ones is 12.

Explanation:
Circled 10 ducks, after counting we have total
12 ducks we write the sentence as
one ten and 2 ones is twelve means 10 + 2 = 12.
1 ten and 2 ones is 12.

Question 7.
Modeling Real Life
You have 19 tennis balls. A bag can hold 10. You fill a bag. How many tennis balls are not in the bag?

_____9_______ tennis balls
Answer:

9 tennis balls are not there in the bag.

Explanation:
Given I have 19 tennis balls and a bag can hold 10 and
I have filled a bag so balls that are not there in the bag are
19 – 10 = 9 , So 9 tennis balls are not there in the bag.

Tens Homework & Practice 6.4

Question 8.
Circle groups of 10. Complete the sentence.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 115

______5____ tens and ___0___ ones is ___50______ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-109

fife tens and zero ones is fifty.
5 tens and 0 ones is 50.

Explanation:
Circled 5 tens ,five tens and zero ones is fifty or
5 tens and 0 ones is 50.

Tens and Ones Homework & Practice 6.5

Question 9.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 116
____9_____ tens and ____9_____ ones is ___99_____ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-110

9 tens and 9 ones is 99

Explanation:
Given in the picture  there are 9 ten blocks in tens place
and 9 blocks in ones make 9 tens and 9 ones is 99.

Question 10.
Modeling Real Life
You have 6 boxes of plastic cups and 3 extra cups. Each box has 10 cups. How many cups are there in all?

_____63_____ plastic cups
Answer:
In all there are 63 plastic cups.

Explanation:
Given I have 6 boxes of plastic cups and 3 extra cups and
each box has 10 cups means 6 X 10 = 60 and 3 extra cups make
60 + 3 = 63 or 6 tens and 3 ones is  63 Plastic cups.

Make Quick Sketches Homework & Practice 6.6

Make a quick sketch. Complete the sentence.

Question 11.
17

____17____ is ____1___ ten and ____7____ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-111

17 is 1 tens and 7 ones.

Explanation:
Given in the picture  there are 1 ten blocks in tens place
and 7 blocks in ones make 17 as 1 tens and 7 ones.

Question 12.
84

___84____ is ____8___ tens and ___4__ ones.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-112

84 is 8 tens and 4 ones is 84

Explanation:
Given in the picture  there are 8 ten blocks in tens place
and 4 blocks in ones make 84 as 8  tens and 4 ones.

Understand Place Value Homework & Practice 6.7

Question 13.
39
______3____ tens is ____30______ .
______9____ ones is ____9______ .
_____3____ tens and ____9______ ones is ____39______ .
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-113

3 tens is 30,
9 ones is 9,
So 3 tens and 9 ones is 39.

Explanation:
As shown in the picture above first we take 3 tens cubes as 30
and 9 ones cubes as 9, making 3 tens and 9 ones is 39.

Write Numbers in Different Ways Homework & Practice 6.8

Question 14.
Model 59 two ways.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 117
_____5_____ tens and _____9_____ ones is 59.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-114

5 tens and 9 ones is 59

Explanation:
we add 5 X 10 = 50 and 9 X 1 = 9
we get 50 + 9 = 59,
So 5 tens and 9 ones is 59.

Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 117
_____2_____ tens and ____39______ ones is 59.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-115
2 tens and 39 ones is 59

Explanation:
we add 2  X 10 = 20 and 39 X 1 = 39
we get  20 + 39 = 59,
So 2 tens and 39 ones is 59.

Count and Write Numbers to 120 Homework & Practice 6.9

Question 15.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 118
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-116

11 tens and 4 ones is 114

Explanation:
As shown in the picture there are 11 ten blocks in tens place
and 4 blocks in ones make 11 tens and 4 ones is 114.

Question 16.
Big Ideas Math Answers 1st Grade 1 Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 119
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-1-Chapter-6-Count-and-Write-Numbers-to-120-117

10 tens and 8 ones is 108

Explanation:
As shown in the picture there are 10 ten blocks in tens place
and 8 blocks in ones make 10 tens and 8 ones is 108.

Conclusion:

Start solving the problems in the performance task and chapter test which are at the end of the chapter and check the solutions from here. Hope the information about Big Ideas Math Book Grade 1 Answer Key Chapter 6 Count and Write Numbers to 120 is beneficial for you to overcome the difficulties in maths. Check out the links and start solving all the questions.

Leave a Comment

Scroll to Top