Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems

Are you feeling difficulty while preparing for the 12th Chapter Solve Length Problems? Then stay tuned to this page. Here we are giving the Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems. Students can download the Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems pdf for free of cost.

Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 12 Solve Length Problems

Students can check out the topic-wise questions and solutions of Big Ideas Math Book Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems. The different lessons of BIM Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems are Solve Length Problems Vocabulary, Use a Number Line to Add and Subtract Lengths, Problem Solving: Length, Problem Solving: Missing Measurement, and Practice Measurement Problems.

Make use of Big Ideas Math 2nd Grade 12th Chapter Solve Length Problems Answer Key during your practice sessions. Make the most out of them and score better grades in your exams. Students can access whichever topic they feel like preparing by click on the quick links listed below. You will be directed to the chosen link.

Vocabulary

Lesson: 1 Use a Number Line to Add and Subtract Lengths

Lesson: 2 Problem Solving: Length

Lesson: 3 Problem Solving: Missing Measurement

Lesson: 4 Practice Measurement Problems

Chapter: 12 – Solve Length Problems

Solve Length Problems Vocabulary

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems v 1
Organize It
Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems v 2
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Solve-Length-Problems-Vocabulary-Organize-It
Explanation :
Bar model can be defined as a pictorial representation of a number in the form of bars or boxes used to solve number problems.

Define It
Match the review word to its model.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems v 3
Answer :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Solve-Length-Problems-Vocabulary-Define-It

Lesson 12.1 Use a Number Line to Add and Subtract Lengths

Explore and Grow

Your goldfish is 4 centimetres long. It grows 6 more centimetres. Use the number line and your ruler to show how long the goldfish is now.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 1

Answer :
Length of the gold fish = 4 centimetres
Increased length of gold fish = 6 centimetres
Length of gold fish now = 4 + 6 = 10 centimetres  .

Explanation:
Draw an arrow from 0 to 4 to represent 4. Then draw an arrow 6 units to the right representing adding +6.
So, 4 + 6 =0

What is the same about your ruler and the number line? What is different?
_________________________
_________________________
_________________________
_________________________
Answer:
A number line is just that – a straight, horizontal line with numbers placed at even increments along the length. It’s not a ruler, so the space between each number doesn’t matter, but the numbers included on the line determine how it’s meant to be used.
Ruler a straight strip, typically marked at regular intervals and used to draw straight lines or measure distances.

Show and Grow

Question 1.
You swim 15 meters and take a break. Then you swim 10 meters. How many meters do you swim?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 2
Answer:
Distance covered while swimming = 15 meters
Distance covered while swimming after break = 10 metresters .
Therefore, 25 meters traveled in swimming
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.1-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Show-Grow-Question-1
Explanation :
Draw an arrow from 0 to 10 to represent 10. Then draw an arrow 15 units to the right representing adding +15.
So, 10 + 15 = 25

Question 2.
A ribbon is 16 yards long. You cut off 7 yards. How long is the ribbon now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 3
Answer:
Length of the ribbon = 16 yards
Decreased in the length of the ribbon = 7 yards
Length of the ribbon now = 16 – 7 = 9 yards .
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.1-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Show-Grow-Question-2
Explanation :
Draw an arrow from 0 to 16 to represent 16. Then draw an arrow 7 units to the left representing Subtracting -7.
So, 16  – 7 = 9

Apply and Grow: Practice

Question 3.
A snake is 24 inches long. It sheds 14 inches of its skin. How much skin does it not shed?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 4

Answer:
Length of the snake = 24
Length of snake sheds = 14
Length of the snake didn’t shed = Total Length – shed length = 24 – 14 = 10 inches
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.1-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Apply-Grow-Practice-Question-3
Explanation :
Draw an arrow from 0 to 24 to represent 24. Then draw an arrow 14 units to the left representing Subtracting 10
So, 24 – 14 = 10 inches .

Question 4.
A photo is 15 centimetres long. You cut off 3 centimetres from the left and 3 centimetres from the right. How long is the photo now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 5
Answer:
Length of the photo = 15 centimetres
Length of the photo cut from left = 3 centimetres
Length of the photo cut from right = 3 centimetres
Length of the photo now = 15 – 3 – 3 = 15 – 6 = 9 centimetres
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.1-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Apply-Grow-Practice-Question-4

Question 5.
Structure
Write an equation that matches the number line.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.1-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Question-5

Explanation :
Draw an arrow from 0 to 11 to represent 11. Then draw an arrow 6 units to the right representing adding 6 and draw an arrow 3 units to the left representing subtracting 3 .
So, 11 + 6 – 3 = 14 .

Think and Grow: Modeling Real Life

You want to make a bracelet that is 6 inches long. You make 4 inches before lunch. You make 2 inches after lunch. Did you finish the bracelet?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 7
Model:
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 8
Did you finish? Yes No
Answer:
Length of the bracelet = 6 inches
Length of the bracelet made before lunch = 4 inches.
Length of the bracelet made after lunch = 2 inches.
Total Length of the bracelet made = 4 + 2 = 6 inches .
Yes , it is finished
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.1-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Think-Grow-Modeling-Real-Life

Explanation :
Draw an arrow from 0 to 4 to represent 4. Then draw an arrow 2 units to the right representing adding 2
So, 4 + 2 = 6 inches .

Show and Grow

Question 6.
You are painting a fence that is 24 feet long. You paint 10 feet on Saturday. You paint 13 feet on Sunday. Did you finish painting the fence?
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.1-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Question-6
Answer:
Length of the total fencing = 24 feet
Length of the fence painted on Saturday = 10 feet
Length of the fence painted on Sunday = 13 feet
Total length of the fencing painted = 10 + 13 = 23 feet.
No painting of fencing is not finished as it is painted 23 feet . still 1 feet left to paint ( 24 – 23 = 1 feet )
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.1-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Question-7

Explanation :
Draw an arrow from 0 to 10 to represent 10. Then draw an arrow 13 units to the right representing adding 13
So, 10 + 13  = 23 feet .

Question 7.
DIG DEEPER!
You throw a disc 9 meters. On your second throw, the disc travels 3 meters more than your first throw. How many meters did the disc travel in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 10
______ meters
Answer:
Length of the first disc thrown = 9 metres
Length of the disc travels in second throw = 3 meters more than your first throw = 9 + 3 = 12
Total length the disc travels in first and second throw = 9 + 12 = 21 meters .
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.1-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Question-7
Explanation :
Draw an arrow from 0 to 9 to represent 9. Then draw an arrow 12 units to the right representing adding 12
So, 9 + 12  = 21 meters .

Use a Number Line to Add and Subtract Lengths Homework & Practice 12.1

Question 1.
You kick a ball 13 yards. Your friend kicks it back 9 yards. How far is the ball from you now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 11
Answer:
Distance traveled by ball when i kicked the ball  = 13 yards
Distance traveled by ball when my friend kicked the ball = 9 yards back ward = -9 yards.
Distance of ball from me now = 13 yards – 9 yards = 4 yards.
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Homework-Practice-12.1-Question-1
Explanation :
Draw an arrow from 0 to 13 to represent 13. Then draw an arrow 9 units to the left representing Subtracting 9
So, 13- 9 = 4 yards .

Question 2.
Your shoelace is 20 inches long. Your friend’s is 4 inches longer than yours. How long is your friend’s shoelace?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 12
Answer:
Length of my shoelace = 20 inches
Length of my friend’s shoelace = 4 inches longer than me = 4 + 20 = 24 inches.

Explanation :
Draw an arrow from 0 to 20 to represent 20. Then draw an arrow 4 units to the right representing adding 4
So, 20 + 4 = 24 inches .

Question 3.
Structure
One power cord is 7 feet long. Another power cord is 5 feet long. Use the number line to find the combined length of the power cords.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 13
Answer:
Length of power cord = 7 feet
Length of another power cord = 5 feet
Total length of both cords = 7 + 5 = 12 feet
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Homework-Practice-12.1-Question-3

Explanation :
Draw an arrow from 0 to 7 to represent 7. Then draw an arrow 5 units to the right representing adding 5
So, 7 + 5  =12 feets .

Question 4.
Modeling Real Life
A worker needs to pave a bike path that is 25 feet long. He completes 13 feet on Monday and 11 feet on Tuesday. Did he complete the paving?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 14
Answer:
Length of the bike path = 25 feet
length paved on Monday = 13 feet
Length paved on Tuesday = 11 feet
Total length paved on Monday and Tuesday = 13 + 11 = 24 feet
1 feet is less to complete the length of bike path . So, Paving is not completed .
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Homework-Practice-12.1-Question-4

Explanation :
Draw an arrow from 0 to 13 to represent 13. Then draw an arrow 11 units to the right representing adding 11
So, 13+ 11  = 24 feets .

Question 5.
DIG DEEPER!
You throw a baseball 5 yards. On your second throw, the baseball travels 2 yards more than your first throw. How many yards did the baseball travel in all?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 15
_______ yards
Answer:
Distance traveled by a base ball = 5 yards
Distance traveled by a base ball in second throw = 2 yards more than your first throw = 5 + 2 = 7 yards .
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Use-a-Number-Line-to-Add-Subtract-Lengths-Homework-Practice-12.1-Question-5
Explanation :
Draw an arrow from 0 to 5 to represent 5. Then draw an arrow +2 units to the right representing adding 2
So, 5 + 2  = 7 yards .

Review & Refresh

Compare
Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 16
Answer:
210 = 200 + 10

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.1 17
Answer:
532 = 500 + 20 + 3

Lesson 12.2 Problem Solving: Length

Explore and Grow

How much longer is the red ribbon than the blue ribbon?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 1
______ inches
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.2-Problem-Solving-Length-Explore-Grow

Show and Grow

Question 1.
An orange fish is 10 centimeters long. A yellow fish is 35 centimeters long. A red fish is 19 centimeters long. How much longer is the yellow fish than the red fish?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 2
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 3
Answer:
Length of Orange fish =  10 centimeters
Length of Yellow fish = 35 centimeters
Length of red fish  = 19 centimeters
length of yellow fish is how much longer than the red fish = 35 – 19 = 16 centimeters
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.2-Problem-Solving-Length-Show-Grow-Question-1

Apply and Grow: Practice

Question 2.
A green scarf is 60 inches long. An orange scarf is 45 inches long. A red scarf is 36 inches long. How much longer is the green scarf than the red scarf?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 4
______ inches
Answer:
Length of green scarf = 60 inches
Length of Orange scarf = 45 inches .
Length of Red scarf = 36 inches .
Length of green scarf is how much longer than red scarf = 60 – 36 = 24 inches .

Question 3.
DIG DEEPER!
A pink ribbon is 90 centimeters long. A purple ribbon is 35 centimeters long. A blue ribbon is46 centimeters long. How much longer is the pink ribbon than the total length of the purple and blue ribbons?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 5
_______ centimeters
Answer:
Length of pink ribbon = 90 centimeters
Length of purple ribbon = 35 centimeters
Length of blue ribbon = 46 centimeters
The total length of the purple and blue ribbons = 35 + 46 = 81  centimeters.
Length of pink ribbon is how much longer than the total length of the purple and blue ribbons = 90 – 81 = 9 centimeters

Question 4.
Structure
How much taller is Student 3 than the shortest student?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 6
________ inches
Answer:
Taller student is student 3 = 53 inches .
Shorter student is student 2 = 48 inches .
Taller Student is how much taller than shorter student = 53 – 48 = 5 inches .

Think and Grow: Modeling Real Life

You hop 27 inches and then 24 inches. Your friend hops 3 inches less than you. How far does your friend hop?
Think: What do you know? What do you need to find?
Model:
_______ inches
Answer:
Length hoped by me is 27 and 24 inches = 27 + 24 = 51 inches
Length hoped by my friend = 3 inches less than me = 51 – 3 = 48 inches .
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.2-Problem-Solving-Length-Question-4

Show and Grow

Question 5.
You throw a ball 36 feet and then 41 feet. Your friend throws a ball 5 feet farther than you. How far does your friend throw the ball?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 7
______ feet
Answer:
Distance traveled by ball in first throw = 36 feet
Distance traveled by ball in Second throw = 41 feet
Total Distance traveled by balls = 36 + 41 = 77 feet
Distance traveled by ball when my friend throws = 5 feet farther than me = 77 + 5 = 82 feet .

Question 6.
DIG DEEPER!
A black horse runs 53 meters and then 45 meters. A brown horse runs 62 meters and then 31 meters. Which horse ran the longer distance in all? How many more meters did the horse run?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 8
Black horse Brown horse
_________ more meters
Answer:
Distance traveled by black horse is 53 meters and then 45 meters. = 53 + 45 = 98 meters
Distance traveled by Brown horse is 62 meters and then 31 meters = 62 + 31 = 93 meters
Black Horse runs longer distance than brown horse
Black horse travels 98 – 93 = 5 meters more than brown horse .

Problem Solving: Length Homework & Practice 12.2

Question 1.
The distance to the principal’s office is 24 yards. The distance to the bathroom is 15 yards. The distance to your teacher’s desk is 2 yards. How much farther away is the principal’s office than the bathroom?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 9
_______ yards
Answer:
The distance to the principal’s office = 24 yards
The distance to the bathroom = 15 yards
The distance to your teacher’s desk = 2 yards
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Problem-Solving-Length-Homework-Practice-12.2-Question-1
The principal’s office is 9 yards farther away than the bathroom .

Question 2.
YOU BE THE TEACHER
You launch a rocket 63 meters. Your friend launches it 28 meters, and your cousin launches it 86meters. Your cousin says that he launches the rocket 58 meters farther than you. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 10
Answer:
Distance traveled by my rocket = 63 meters
Distance traveled by my friend rocket = 28 meters
Distance traveled by my cousin’s rocket = 86 meters
Distance differences between my rocket and my cousins rocket = 86 – 63 = 23 meters .
My Rockets is 23 meters farther than my cousin rocket not 58 meters.
So above statement is wrong .
Explanation :
Distance differences between my rocket and my cousins rocket = 86 – 63 = 23 meters .
My Rockets is 23 meters farther than my cousin rocket not 58 meters.

Question 3.
Modeling Real Life
You create a drawing that is 15 centimeters long and then add on 7 more centimeters. Your friend creates a drawing that is 3 centimeters longer than yours. How long is your friend’s drawing?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems 12.2 11
_______ centimeters
Answer:
Length of my Drawing = 15 centimeters
Length of my drawing after adding 7 centimeters = 15 + 7 = 22 centimeters
Length of my Friends drawing = 3 centimeters longer than my drawing = 22 + 3 = 25 centimeters
Therefore length of my friend’s drawing = 25 centimeters .

Question 4.
DIG DEEPER!
A frog hops 36 inches and then 22 inches. A toad hops 14 inches and then 43 inches. Which animal hopped the longer distance in all? How many more inches did the animal hop?
Frog Toad
________ more inches
Answer:
Distance hopped by frog is 36 inches and then 22 inches. = 36 + 22 = 58 inches .
Distance hopped by toad is 14 inches and then 43 inches = 14 + 43 = 57 inches .
Frog hopped more distance than toad
Difference of distance hopped by frog and toad = 58 – 57 = 1 inch .

Review & Refresh 

Question 5.
635 + 10 = ______
635 + 100 = _____
Answer:
635 + 10 = 645
635 + 100 = 735
Explanation :
The ones digit remains the same when you add ten. The tens digit increases by 1 every time you add ten
The ones digit remains the same and the tens digit remains the same when you add hundred. The hundred digit increases by 1 every time you add hundred

Question 6.
824 + _____ = 924
824 + _____ = 834
Answer:
824 + 100 = 924
824 + 10 = 834
Explanation :
The ones digit remains the same when you add ten. The tens digit increases by 1 every time you add ten
The ones digit remains the same and the tens digit remains the same when you add hundred. The hundred digit increases by 1 every time you add hundred

Question 7.
309 + _____ = 409
309 + _____ = 319
Answer:
309 + 100 = 409
309 + 10 = 319
Explanation :
The ones digit remains the same when you add ten. The tens digit increases by 1 every time you add ten
The ones digit remains the same and the tens digit remains the same when you add hundred. The hundred digit increases by 1 every time you add hundred

Lesson 12.3 Problem Solving: Missing Measurement

Explore and Grow

You and your friend each have a piece of yarn. The total length of both pieces is 16 centimeters. Use a ruler to measure your yarn. Then draw your friend’s yarn.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 1
Answer:

Explain how you found the length of your friend’s yarn.
_______________________
_______________________
_______________________
Answer:
Total Length of the yarn  = 16 centimeters
Length of my yarn = 7.8 centimeters .
Length of my friend’s yarn = 16 – 7.8 =  8.2 centimeters
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.3-Problem-Solving-Missing-Measurement-Explore-Grow

Show and Grow

Question 1.
A rope is 31 meters long. You cut a piece off. Now the rope is 14 meters long. How much rope did you cut off?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 2
So, ? = ______.
______ inches
Answer:
Length of the rope = 31 meters
Length of the rope after cut off = 14 meters.
Length of the cut off rope = 31 – 14 = 17 meters .
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.3-Problem-Solving-Missing-Measurement-Show-Grow-Question-1

Apply and Grow: Practice

Question 2.
A celery stalk is 20 centimeters long. You cut off the leaves. Now it is 13 centimeters long. How much did you cut off?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 3
______ centimeters
Answer:
Length of celery stalk = 20 centimeters
Length of celery stacking after chopping the leaves = 13 centimeters .
Length of the chopped leaves = 20 – 13 = 7 centimeters .

Question 3.
Descartes walked some and then ran 39 yards. He went a total of 75 yards. How far did he walk?
______ yards
Answer:
Total Distance traveled by Descartes = 75 yards
Distance traveled by running = 39 yards
Distance Traveled by walking = 75 – 39 = 36 yards

Question 4.
Your coat zipper is 18 inches long. The zipper gets stuck at 11 inches. How much of the zipper will not zip?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 4
_____ inches
Answer:
Length of coat zipper = 18 inches
Length of zipper got stuck = 11 inches
Length of zipper will not zip = 18 – 11 = 7 inches .

Question 5.
Number Sense
The path to school is 181 meters long in all. How long is the missing part of the path?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 5
_______ meters
Answer:
Total path to school = 181 meters
The path from the house to first turn = 74 meters
The path from the first turn to the second turn = 86 meters.
Path from second turn to school is missing = 181 – 74 – 86 = 181 – 160 = 21 meters

Think and Grow: Modeling Real Life

You make a paper chain that is 8 feet long. You add 7 feet of chain to the end. Then 6 feet of the chain breaks off. How long is the chain now?
Think: What do you know? What do you need to find?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 6
_____ feet
Answer:
Length of paper chain = 8 feet
Length of chain added in the end = 7 feet .
Length of chain broken = 6 feet
Total length of the chain now = 8 + 7 – 6 = 15 – 6 = 9 feet .
Explanation :
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.3-Problem-Solving-Missing-Measurement-Think-Grow-Modeling-Real-Life

Show and Grow

Question 6.
You build a tower that is 48 centimeters tall. You add 34 centimeters to the tower height. Your tower breaks and 29 centimeters fall off. How tall is your tower now?
______ centimeters
Answer:
Height of the tower = 48 centimeters
Height added to the tower = 34 centimeters
Total Height of the tower now = 48 + 34 = 82 centimeters .
Height at which tower broken = 29 centimeters
Height of the tower after broken = 82 – 29 = 53 centimeters

Question 7.
A football team is 78 yards away from scoring. They gain 15 yards on the first play and 21 yards on the second play. How far is the team from scoring now?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 7
_______ yards
Answer:
The distance of foot ball team from scoring = 75 yards
Distance gain in first play = 15 yards
Distance gain in second play = 21 yards.
Distance of foot ball team from scoring now = 75 – 15 – 21 = 39 yards .

Problem Solving: Missing Measurement Homework & Practice 12.3

Question 1.
A piece of fabric is 36 inches long. Another piece is 18 inches long. What is the total length of both pieces of fabric?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 8
_____ inches
Answer:
Length of first fabric = 36 inches
Length of second fabric = 18 inches
Total length of both fabrics = 36 + 18 = 54 inches.

Question 2.
A rose is 61 centimeters long. You cut off some of the stem. Now it is 48 centimeters long. How much did you cut off?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 9
______ Centimeters
Answer:
Length of rose = 61 centimeters
Length of rose after chopping stem = 48 centimeters .
Length of chopped stem = 61 – 48 = 13 centimeters .

Question 3.
Number Sense
Newton’s balloon is 18 inches long. Descartes’s balloon is 23 inches long. Your friend’s balloon is 12 inches long. Which sentences are true?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 10
Newton’s balloon is 6 inches longer than your friend’s.
Your friend’s balloon is 11 inches longer than Descartes’s.
Descartes’s balloon is 5 inches longer than Newton’s.
Answer:
Statement 1 is true and Statement 3 is true
Length of Newton’s balloon =18 inches
Length of Descartes’s balloon = 23 inches .
Length of  my Friend’s balloon = 12 inches .
Explanation :
Statement 1 :
Newton balloon and my friends balloon difference in length = 18 – 12 = 6 inches.
It means Newton balloon is 6 inches longer than my friend balloon .
Statement 2 :
Descartes balloon and my friends balloon difference in length= 23 – 12 = 11 inches .
Descartes balloon is 11 inches longer than my friends balloon .
so statement is wrong .
Statement 3 :
Descartes balloon and newtons balloon difference in length = 23 – 18 = 5 inches.
Descartes balloon is 5 inches longer than newton balloon .
Statement is true .

Question 4.
DIG DEEPER!
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 11
Answer:
Equation 3 is true
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Problem-Solving-Missing-Measurement-Homework-Practice-12.3-Question-4

Question 5.
Modeling Real Life
A piece of wood is 16 feet long. You cut off 6 feet, but it is still too long. You cut off 2 more feet. How long is the piece of wood now?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 12
______ feet
Answer:
Length of wood = 16 feet
Length of wood chopped = 6 feet
Length of wood chopped again = 2 feet
Length of wood after chopping = 16 – 6 – 2 = 16 – 8 = 8 feet .

Review & Refresh

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 13
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Problem-Solving-Missing-Measurement-Homework-Practice-12.3-Question-6

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 14
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Problem-Solving-Missing-Measurement-Homework-Practice-12.3-Question-7
Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.3 15
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Problem-Solving-Missing-Measurement-Homework-Practice-12.3-Question-8

Lesson 12.4 Practice Measurement Problems

Explore and Grow

Newton’s piece of string is 24 centimeters long. He gives Descartes 12 centimeters of the string. How long is the string that Newton has left? Draw a picture and write an equation to solve.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 1
______ cm
Answer:
Length of Newton’s peice of string = 24 centimeters
Length of string given to Descartes = 12 centimeters
Length of string left over with Newton = 24 – 12 = 12 centimeters .
24 – 12 = 12 is the equation .

Compare the lengths of string. Is one longer, or are they the same length? Explain.

__________________________
__________________________
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Lesson-12.4-Practice-Measurement-Problems-Explore-Grow
Both the lengths are same
Newton’s length = Descarte’s length = 12 centimeters .

Show and Grow

Question 1.
Your blanket is 66 inches long. Your friend’s blanket is 9 inches longer than yours. How long is your friend’s blanket?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 2
So, ? = ______
_____ inches
Answer:
Length of my blanket = 66 inches
Length of my friend’s blanket = 9 inches longer than yours. = 66 + 9 = 75 inches
My friends blanket is 9 inches longer than my blanket .

Apply and Grow: Practice

Question 2.
A blue whale is 31 meters long. A humpback whale is 16 meters long. How much longer is the blue whale than the humpback whale?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 3
_____ meters
Answer:
Length of blue whale = 31 meters
Length of hump back whale = 16 meters
Differences in the length of blue whale and hump back whale = 31 – 16 = 15 meters.
Length of blue whale is 15 meters longer than hump back whale .

Question 3.
Newton runs 450 meters. Descartes runs 25 meters less than Newton. How far do they run in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 4
______ meters
Answer:
Distance traveled by Newtons in running= 450 meters
Distance traveled by Descartes in running= 25 meters less than Newton = 450 – 25 = 425 meters .
Total Distance traveled by Newton and Descartes = 450 + 425 = 875 meters .

Question 4.
Reasoning
Solve the problem below two different ways.
You want to read 100 books during the school year. You read 25 books in the fall and 54 books in the winter. How many books do you still need to read?
______ books
Answer:
Total Number of books to read = 100 books
Number of books read in fall = 25 books
Number of books read in winter = 54 books
Number of books still needed to read = 100 – 25 – 54 = 100 – 79 = 21 books

Think and Grow: Modeling Real Life

A yellow subway train is 18 meters longer than a blue subway train. The yellow subway train is 92 meters long. How long is the blue subway train?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 5
Equation:
______ meters
Answer :
Length of yellow subway tarin = 92 meters .
Length of yellow subway train = 18 meters longer than a blue subway train
Length of blue subway train = 92 – 18 = 74

Show and Grow

Question 5.
A brown rabbit hops 24 inches less than a white rabbit. The brown rabbit hops 48 inches. How many inches does the white rabbit hop?
_____ inches
Answer:
Distance traveled by brown rabbit by hopping = 24 inches less than a white rabbit
Distance traveled by brown rabbit = 48 inches .
Distance traveled by white rabbit = 48 + 24 = 72 inches

Question 6.
Your kite string is 47 yards long. You tie 6 yards of string to the end. Now your kite string is 21 yards longer than your friend’s kite string. How long is your friend’s kite string?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 6
_______ yards
Answer:
Length of the kite  string = 47 yards
Length attached to kite in the end = 6 yards
Length of my kite string now =47 + 6 = 53 yards
Length of my kite string= 21 yards longer than your friend’s kite string
Length of my friend’s kite string = 53 – 21 = 32 yards .

Practice Measurement Problems Homework & Practice 12.4

Question 1.
A swimming pool is 28 feet long. The pool cover is 32 feet long. How much longer is the pool cover?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 7
So, ? = ______
_____ feet
Answer:
Length of swimming pool = 28 feet
Length of pool cover = 32 feet
Difference of length in pool and pool cover = 32 – 28 = 4 feet
So, the pool cover is 4 feet longer than pool

Question 2.
Writing
Write and solve a word problem about the colored pencils.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 8
Answer:
Which color pencil is longer and how much centimetres it is longer from shorter pencil ?
Explanation :
The length of green pencil = 8 cm
The length of red pencil = 11 cm
The length of blue pencil = 15 cm
green pencil is the shorter pencil
Blue pencil is the longer pencil
Differences in the lengths of blue and green pencils = 15 – 8 = 7 cms
The blue pencil is 7 cms longer than green pencil .

Question 3.
Modeling Real Life
You cast out your fishing line 14 yards less than your friend. Your friend casts out her line 33 yards. How many yards do you cast out your fishing line?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 9
______ yards
Answer:
length of my friend’s fishing line = 33 yards
length of my fishing line= 14 yards less than my friend’s
Length of my fishing line= 33 – 14 = 19 yards

Question 4.
Modeling Real Life
Your nightstand is 24 inches tall. You put a 20-inch lamp on it. Now your nightstand and lamp are 19 inches taller than your bed. How tall is your bed?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 12.4 10
______ inches
Answer:
Height of my nightstand = 24 inches
Height of the lamp = 20 inch
Height of nightstand and lamp = 24 + 20 = 42 inches.
Height of bed = nightstand and lamp are 19 inches taller than your bed.
Height of bed = 42 – 19 = 23 inches .

Review & Refresh

Question 5.
Write the number in expanded form and word form.
645
______ + ____ + ______ _________
Answer:
645 = 600 + 40 + 5
Explanation :
Six hundred and forty five represents six hundreds plus four tens and five ones
When numbers are separated into individual place values and decimal places is called expanded form

Question 6.
Write the number in standard form and word form.
800 + 60 + 2
_____ _______________________
Answer:
862
Explanation:
eight hundred and sixty two = 8 hundreds plus 6 tens and 2ones .
When numbers are separated into individual place values and decimal places is called expanded form

Solve Length Problems Performance Task

Question 1.
A recorder is 1 foot long. A clarinet is 24 inches long. Which instrument is longer? How much longer is the instrument?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 1
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 2
Recorder Clarinet
_____ inches
Answer:
Length of the Recorder = 1 foot = 12 inches
Length of the clarinet = 24 inches
Clarinet is longer
Difference in the length of clarinet and Recorder = 24 – 12 = 12 inches .
Clarinet is 12 inches longer than Recorder .

Question 2.
A piano has 27 more keys than a keyboard. There are 52 white keys and 36 black keys on a piano.
a. How many keys are on the keyboard?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 3
_____ keys
Answer :
Number of white keys on piano = 52
Number of black keys on piano = 36
Total Number of keys on piano = 52 + 36 = 88 keys
piano has 27 more keys than a keyboard
Number of keys on key board = 88 – 27 = 61 keys .

b. The number of black keys on the piano is equal to the number of white keys on the keyboard. How many black keys are on the keyboard?
______ black keys
Answer:
Number of black keys on piano = 36 = number of white keys on keyboard
Number of black keys on keyboard = 61 – 36 = 25 keys .

Question 3.
A drum set has drums and cymbals on stands.
a. The cymbals are 77 centimeters from the ground. You raise the stand 18 centimeters. The cymbals are now 23 centimeters higher than one of the drums. What is the height of the drum?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 4
_______ centimeters
Answer :
Length of cymbals from ground = 77 centimeters .
Length of the stand = 18 centimeters .
Length of cymbals now = 77 + 18 = 95 centimeters
cymbals are now 23 centimeters higher than one of the drums.
Height of the drums = 95 – 23 =72 centimeters .

b. Another drum is 60 centimeters from the ground. You raise it 12 centimeters. Are both drums the same height?
Yes No
Answer:
Height of the drum = 60 centimeters
Height of the drum raised = 12 centimeters.
Height of the drum now = 60 + 12 = 72 centimeters .
Both the drums are at equal heights of 72 centimeters
Yes, both drums have the same height .

Solve Length Problems Activity

Draw and Cover
To Play: Players take turns. On your turn, pick a Draw and Cover Card and solve. Then cover the sea turtle that has the answer. Continue playing until all sea turtles are covered.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems 5

Solve Length Problems Chapter Practice

12.1 Use a Number Line to Add and Subtract Lengths

Question 1.
You throw a ball 12 yards. Your friend throws it back 8 yards. How far is the ball from you now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems chp 1
Answer:
Distance traveled by ball when thrown by me= 12 yards
Distance traveled by my friend after throwing = – 8 yards. ( – represents back direction )
Distance of ball far from me  = 12 – 8 = 4 yards.
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems- Solve-Length-Problems-Chapter-Practice-12.1-Use-Number-Line-Add-Subtract-Lengths-Question-1
Explanation:
Draw an arrow from 0 to 12 to represent 12. Then draw an arrow 4 units to the left representing subtracting 4.
So, 12 – 8 = 4 yards .

12.2 Problem Solving: Length

Question 2.
Your cat’s first collar was 6 inches long. Now your cat has a collar that is 13 inches long. Your puppy’s collar is 11 inches long. How much longer is your cat’s collar now?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems chp 2
Answer:
Length of cat first collar = 6 inches
Length of cat collar now  = 13 inches .
Difference in cat collar now and first collar = 13 – 6 = 7 inches
Cat collar is 7 inches longer than first collar
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems- Solve-Length-Problems-Chapter-Practice-12.2-Problem-Solving-Length-Question-2

12.3 Problem Solving: Missing Measurement

Question 3.
You must be 54 inches tall to ride a roller coaster. At 8 years old, you were 48 inches tall. You grow 3 inches the next year. How much more do you still need to grow to be able to ride the roller coaster?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems chp 3
______ inches
Answer:
Required Height to ride a aroller coaster = 54
My Height at the age of 8 yaers = 48 inches.
Next year my height = 48 + 3 = 51 inches.
Height required more for me to ride a roller coaster = 51 – 48 = 3 inches

Question 4.
Number Sense
A car tire is 61 centimeters tall. A truck tire is 84 centimeters tall. A monster truck tire is167 centimeters tall. Which sentences are true?
The car tire is 23 centimeters taller than the truck tire.
The truck tire is 83 centimeters shorter than the monster truck tire.
The monster truck tire is 106 centimeters taller than the car tire.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems chp 4
Answer:
Statements 2 and 3 are true .
Length of car tire = 61 centimeters
Length of truck tire = 84 centimeters
Length of monster truck = 167 centimeters
Explanation:
Statement 1:
Car tire and truck tire difference in lengths = 84 – 61 = 23 centimeters
Truck tire is 23 centimeters  longer than car tire
Statement is false
Statement 2 :
Truck tire and monster tire lengths differences = 167 – 84 = 83 centimeters
The truck tire is 83 centimeters shorter than the monster truck tire.
Statement is true .
Statement 3 :
Monster truck and car tire lengths differences = 167 – 61 = 106 centimeters
The monster truck tire is 106 centimeters taller than the car tire.
Statement is true .

12.4 Practice Measurement Problems

Question 5.
A kangaroo jumps 24 feet. A frog jumps 19 feet less than the kangaroo. How far does the frog jump?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems chp 6
______ feet
Answer:
Height of kangaroo jump = 24 feet
Height of frog jump = 19 feet less than the kangaroo. = 24 – 19 = 5 feet

Question 6.
A store owner wants to add on to the parking lot to make it 38 meters long. It is currently 21 meters long. How many meters does the store owner want to add?
_____ meters
Answer:
Length of parking after adding parking = 38 meters
Current length = 21 meters
Increase in the length = 38 – 21 = 17 meters .

Solve Length Problems Cumulative Practice

Question 1.
Which expressions have a sum less than 12?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems cp 1
Answer:
Expressions : 5 + 3 , 1 +0 and 4 +6
Explanation :
5 + 3 = 8
4 + 6 = 10
1 + 0 = 1
7 + 8 = 15

Question 2.
Find each difference.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems cp 2
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Solve-Length-Problems-Cumulative-Practice-Question-2

Question 3.
A blue sailboat is 44 feet long. A white sailboat is 36 feet long. A green sailboat is 22 feet long. Which sentences are true?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems cp 3
Answer:
Statement 2 and 3 are true .
Length of blue sail boat = 44 feet
Length of white sail boat = 36 feet
Length of green sail boat = 22 feet
Explanation:
Statement 1 :
Difference of blue and green sail boat = 44 – 22 = 22 feet
The blue sail boat is 22 feet longer than green boat .
Statement 1 is wrong .
Statement 2 :
Difference of white and green sail boat = 36 – 22 = 14 feet.
The green sail boat is 14 feet shorter than white sail boat .
Statement 2 is true .
Statement 3 :
Difference of blue and green sail boat = 44 – 22 = 22 feet
The green sail boat is 22 feet shorter than blue boat .
Statement 3 is true .
Statement 4 :
Difference of blue and white sail boat = 44 – 36 = 8 feet
The blue sail boat is 8 feet longer than white sail boat .
Statement 4 is wrong .

Question 4.
What is the value of the underlined digit?
739
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems cp 4
Answer:
3 tens

Question 5.
Use mental math to solve.
403 – 10 = ______
898 – 100 = _____
640 – 10 = ______
204 – 10 = ______
843 – _____ = 833
_______ – 100 = 731
Answer:
403 – 10 = 393
898 – 100 = 798
640 – 10 = 630
204 – 10 = 194
843 – 10 = 833
831- 100 = 731

Question 6.
The cracker is about 2 inches long. What is the best estimate of the length of the cracker box?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems cp 6
Answer:
Length of cracker = 2 inches
The best estimate of the length of the cracker box = 3 inches

Question 7.
You take 14 pictures on Friday. You take 20 more on Saturday. Your friend takes 34 pictures in all on Friday and Saturday. How many pictures did you and your friend take in all?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems cp 7
Answer:
Number of pictures taken on Friday by me= 14 pictures
Number of pictures taken on Saturday by me= 20 more on Saturday = 20 pictures
Number of pictures taken by friend on Friday and Saturday = 34 pictures
Total Number of pictures taken by me and my friend = 14 + 20 + 34 = 68 pictures

Question 8.
Which expressions are equal to 245 + 386?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems cp 8
Answer:
245 + 386 = 631
Expression  are 631 and 200 + 300 + 40 + 80+ 5 + 6
Explanation :
631
500 + 130 + 11 = 630 + 11 = 641
200 + 300 + 40 + 80+ 5 + 6 = 500+120+11 = 620 +11 = 631
500 + 120 + 5 = 625

Question 9.
Newton runs 7 yards, takes a break, and runs 3 more yards. Which number line shows how many yards Newton runs?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems cp 9
Answer:
Distance traveled by Newton =7 yards
Distance traveled by newton after break = 3 yards
Total Distance Traveled by Newton = 7 + 3 = 10 yards
Picture 4 represents correct .
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Solve-Length-Problems-Cumulative-Practice-Question-9
Explanation :
in picture 4 the distance traveled by newton will be shown where the arrow ends at 10 .

Question 10
Find the sum.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 12 Solve Length Problems cp 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Book-2nd-Grade-Answer-Key-Chapter-12-Solve-Length-Problems-Solve-Length-Problems-Cumulative-Practice-Question-10

Question 11.
Find each difference.
80 – 53 = ?
79 – 13 = ?
90 – 32 = ?
64 – 40 = ?
Answer:
80 – 53 = 27
79 – 13 = 66
90 – 32 = 58
64 – 40 = 24

Question 12.
Complete the sentences using centimeters or meters.
A teacher’s desk is about 2 ________ long.
A paper clip is about 8 ________ long.
A carrot is about 12 _________ long.
A boat is about 20 _______ long.
Answer:
A teacher’s desk is about 2 meters long.
A paper clip is about 8 centimeters long.
A carrot is about 12 centimeters long.
A boat is about 20 meters long.

Final Words:

We wish that the data mentioned here about Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems are helpful for the students. You can complete the homework and assignments easily by downloading Big Ideas Math Book Grade 2 Chapter 12 Solve Length Problems Answer Key PDF. If you have any doubts, then please leave a comment below. Bookmark our site to get the solutions for other chapters of grade 2.

Leave a Comment

Scroll to Top