Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes

Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes

Learn the basics of Two-Dimensional Shapes with the help of our Big Ideas Math Grade K Answer Key for Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes. So the students who are looking for Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes can Download the pdf form here. We provide step by step explanations with pictures for all the problems here. The solutions for all these questions are prepared by the math experts. Hence Download Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes pdf for free of cost.

Big Ideas Math Book Grade K Answer Key Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes

Start answering all the questions in the exams by practicing from Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes. You can prove yourself in the tests by referring to Big Ideas Math Book Grade K Answer Key Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes. Just tap on the topic you wish and learn various questions involved in it easily. We have listed all of them with examples and explained every problem clearly.

Vocabulary

Lesson: 1 Describe Two-Dimensional Shapes

Lesson: 2 Triangles

Lesson: 3 Rectangles

Lesson: 4 Squares

Lesson: 5 Hexagons and Circles

Lesson: 6 Join Two-Dimensional Shapes

Lesson: 7 Build Two-Dimensional Shapes

Chapter: 11 – Identify Two-Dimensional Shapes

Identify Two-Dimensional Shapes Vocabulary

Directions:
Classify the animals into the categories shown. Write the marks in the chart. Count the marks and write the numbers to tell how many animals are in each category. Draw a line through the number that is less than the other number.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes v 1

Answer:

Explanation:
In the above image their are 7 animals out of them 4 animals have spots and 3 animals do not have spots on their body.So, as 3 is lessthan 4 draw a line through 3.

Vocabulary Cards
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes v 3

Vocabulary Cards
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes v 4

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes v 5

Lesson 11.1 Describe Two-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Directions:
Cut out the Two-Dimensional Shape Cards. Sort the cards into the categories shown.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 1

Answer:

Explanation:
In the above picture there is 1 shape that has curves and 4 shapes that have no curves.

Think and grow

Directions:

  • Color the shape that has a curve.
  • Color the shape that does not have any vertices.
  • Color the shape that has more than 4 vertices.
  • Color the shape that has only 3 sides.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 2
Answer:

Explanation:
In the above shapes, the shape that has curves and a shape that do not have any vertices is a circle. So, color the circle.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 3
Answer:

Explanation:
In the above shapes, the shape that has more than 4 vertices is a hexagon. So, color hexagon.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 4
Answer:

Explanation:
In the above shapes, the shape that has only 3 sides is a triangle. So, color triangle.

Apply and Grow: Practice

Directions:
1 Color the shapes that have only 4 sides. 2 Color the shapes that have only 3 vertices. 3 Color the shapes that have 6 vertices. 4 Color the shapes that have curves.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 5
Answer:

Explanation:
The shapes that have only 4 sides are square and rectangle. So, color square and rectangle.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 6
Answer:

Explanation:
The shape that has only 3 vertices is the triangle. So, color the triangles.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 7
Answer:

Explanation:
The shape that have 6 vertices is a hexagon. So, color the hexagons.

Question 4.
Answer:

Explanation:
The shape that has curves is a circle. So, color the circles.

Think and Grow: Modeling Real Life

Directions: Write the number that answers the question.

  • How many stickers in the picture have more than 4 vertices?
  • How many stickers in the picture have all straight sides?
  • How many stickers in the picture have both curves and straight sides?

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 9
Answer:

Explanation:
In the above picture, there are 2 stickers that have more than 4 vertices, 6 stickers that have all straight sides, and 4 stickers that have curves and straight sides.

Describe Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 11.1

Directions:
1 Color the shape that has 6 sides. 2 Color the shape that has more than 3 straight sides.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 10
Answer:

Explanation:
The shape that has 6bsides is a hexagon. So, color the hexagon.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 11
Answer:

Explanation:
The shape that has more than 3 straight sides is a rectangle. So, color the rectangle.

Directions:
3 Color the shapes that have curves. 4 Color the shapes that have only 4 vertices. 5 How many stickers have less than 4 vertices? Write the number. How many stickers have more than 3 sides? Write the number.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 12
Answer:

Explanation:
The shape that has curves is a circle. So, color the circles.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 13
Answer:

explanation:
The shapes that have 4 vertices are rectangle and square. So, color the shapes rectangle and square.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.1 14
Answer:

Explanation:
In the above picture, there are 3 stickers that have less than 4 vertices, 5 stickers that have more than 3 sides.

Lesson 11.2 Triangles

Explore and Grow

Directions:
Cut out the Triangle or Not a Triangle Sort Cards. Sort the cards into the categories shown.

Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 1

Think and Grow

Directions:
Color any triangles. Tell why your answers are correct.

Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 2
Answer:

Explanation:
In the above shapes, the triangles are colored as triangles has 3 sides and 3 vertices.

Apply and Grow: Practice

Directions:
1 and 2 Color any triangles. Tell why your answers are correct. 3 Trace the shapes that are triangles. Write the number of sides and the number of vertices of a triangle.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 3
Answer:

Explanation:
In the above shapes, the triangle is colored as a triangle has 3 sides and 3 vertices.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 4
Answer:

Explanation:
In the above shapes, the triangles are colored as a triangle has 3 sides and 3 vertices.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 5
Answer:

Explanation:
In the above shapes, the shapes that have 3 sides and 3 vertices are triangles. So, trace the triangles.

Think and Grow: Modeling Real Life

Directions:
You use triangle-shaped flags to make two banners for a party. You use 10 flags in all.

  • Draw and color flags to make the banners.
  • Write an addition sentence to match your picture.

Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 6
Answer:

Explanation:
In the above picture we have to draw and color 5 triangle-shaped flags in 2 banners. So, there will be 2 banners with 5 flags each. Therefore the addition sentence is 5+5=10.

Triangles Homework & Practice 11.2

Directions:
1 – 2 Color any triangles. Tell why your answers are correct.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 7
Answer:

Explanation:
In the above shapes the triangle is colored as triangle has 3 sides and 3 vertices.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 8
Answer:

Explanation:
In the above shapes the triangle is colored as triangle has 3 sides and 3 vertices.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 9
Answer:

Explanation:
In the above shapes the triangles are colored as triangle has 3 sides and 3 vertices.
Directions:
4 Color any triangles. Tell why your answers are correct. 5 Trace the shapes that are triangles. Write the number of sides and the number of vertices of a triangle. 6 You use triangle-shaped flags to make two banners for a party. You use 8 flags in all. Draw and color flags to make the banners. Then write an addition sentence to match your picture.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 10
Answer:

Explanation:
In the above shapes the triangles are colored as triangle has 3 sides and 3 vertices.

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 11
Answer:

Explanation:

In the above shapes the shapes that has 3 sides and 3 vertices are triangles. So, trace the triangles.

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.2 12
Answer:

Explanation:
In the above picture we have to draw and color 4 triangle shaped flags in 2 banners. So, there will be 2 banners with 4 flags each. Therefore the addition sentence is 4+4=8.

Lesson 11.3 Rectangles

Explore and Grow

Directions:
Cut out the Rectangle or Not a Rectangle Sort Cards. Sort the cards into the categories shown.

Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 1
Answer:

Think and Grow

Directions:
Color any rectangles. Tell why your answers are correct.

Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 2
Answer:

Explanation:
In the above shapes the rectangles are colored as rectangles have 4 sides and 4 vertices.

Apply and Grow: Practice

Directions:
1 and 2 Color any rectangles. Tell why your answers are correct. 3 Trace the shapes that are rectangles. Write the number of sides and the number of vertices of a rectangle.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 3
Answer:

Explanation:
In the above shapes the rectangle is colored as rectangles have 4 sides and 4 vertices.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 4
Answer:

Explanation:
In the above shapes the rectangle is colored as rectangles have 4 sides and 4 vertices.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 5
Answer:

Explanation:
In the above shapes the rectangles are traced and rectangles have 4 sides and 4 vertices.

Think and Grow: Modeling Real Life

Directions:

  • Trace and color 4 rectangular posters on the wall.
  • You put 3 more posters on another wall. Draw and color 3 rectangular posters on the wall.
  • Write an addition sentence to tell how many posters are on the walls in all.

Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 6
Answer:

Explanation:
In the above picture 4 rectangular posters are traced and colored and 3 extra rectangular posters are drawn and colored. When we add all the posters ie 4+3 we have 7 rectangular posters in all.

Rectangles Homework & Practice 11.3

Directions:
1 – 3 Color any rectangles. Tell why your answers are correct.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 7
Answer:

Explanation:
In the above shapes the rectangle is colored as rectangles have 4 sides and 4 vertices.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 8
Answer:

Explanation:
In the above shapes the rectangle is colored as rectangles have 4 sides and 4 vertices.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 9
Answer:

Explanation:
In the above shapes the rectangle is colored as rectangles have 4 sides and 4 vertices.

Directions:
4 Color any rectangles. Tell why your answers are correct. 5 Trace the shapes that are rectangles. Write the number of sides and the number of vertices of a rectangle. 6 You make rectangle.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 10
Answer:

Explanation:
In the above shapes the rectangle is colored as rectangles have 4 sides and 4 vertices.

Question 5.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 11
Answer:

Explanation:
In the above shapes the rectangles are traced as rectangles have 4 sides and 4 vertices.

Question 6.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.3 12
Answer:

Explanation:
In the above picture we have to draw 1 large rectangular picture frame and 4 small rectangular picture frames. Therefore the addition sentence is 1+4=5. So, there are 5 rectangular picture frames in all.

Lesson 11.4 Squares

Explore and Grow

Directions:
Cut out the Square or Not a Square Sort Cards. Sort the cards into the categories shown.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 1
Answer:

Think and Grow

Directions:
Color any squares. Tell why your answers are correct.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 2
Answer:

Explanation:
In the above shapes the square are colored as the squares have 4 sides of equal length and 4 vertices.

Apply and Grow: Practice

Directions:
1 and 2 Color any squares. Tell why your answers are correct. 3 Trace the shapes that are squares. Write the number of sides and the number of vertices of a square.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 3
Answer:

Explanation:
In the above shapes the square are colored as the squares have 4 sides of equal length and 4 vertices.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 4
Answer:

Explanation:
In the above shapes the square are colored as the squares have 4 sides of equal length and 4 vertices.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 5
Answer:

Explanation:
In the above shapes the square are traced as the squares have 4 sides of equal length and 4 vertices.

Think and Grow: Modeling Real Life

Directions:

  • Use squares and rectangles to draw 6 windows and 1 door on the house. Color the house.
  • Write an addition sentence to tell how many squares and how many rectangles you draw in all.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 6
Answer:

Explanation:
In the house picture given above draw 6 square shaped windows and 1 rectangular door.Color all the shapes and the house. The addition sentence for shapes in all is 6+1=7.

Squares Homework & Practice 11.4

Directions:
1 – 3 Color any squares. Tell why your answers are correct.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 7
Answer:

Explanation:
In the above shapes the square is colored as the squares have 4 sides of equal length and 4 vertices.

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 8
Answer:

Explanation:
In the above shapes the square is colored as the squares have 4 sides of equal length and 4 vertices.

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 9
Answer:

Explanation:
In the above shapes the squares are colored as the squares have 4 sides of equal length and 4 vertices.

Directions:
4 Color any squares. Tell why your answers are correct. 5 Trace the shapes that are squares. Write the number of sides and the number of vertices of a square. 6 Use squares and rectangles to draw 4 windows and 1 door on the castle. Color the castle. Then write an addition sentence to tell how many squares and rectangles you draw in all.

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 10
Answer:

Explanation:
In the above shapes the squares are colored as the squares have 4 sides of equal length and 4 vertices.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 11
Answer:

Explanation:
In the above shapes the squares are traced as the squares have 4 sides of equal length and 4 vertices.

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.4 12
Answer:

Explanation:

In the castle given above draw 4 square shaped windows and 1 rectangular door.Color all the shapes and the castle. The addition sentence for shapes in all is 4+1=5.

Lesson 11.5 Hexagons and Circles

Explore and Grow

Directions:

  • Use your finger to trace around the yellow hexagon. Trace and color the shapes that are hexagons.
  • Use your finger to trace around the blue circle. Use a different color to trace and color the shapes that are circles.

Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 1
Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagons colored yellow and the circles are colored blue.

Think and Grow

Directions:
Color any hexagons red. Color any circles blue. Tell why your answers are correct.

Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 2
Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagons are colored red and the circles are colored blue as hexagons have 6 sides and 6 vertices and the circle has curves.

Apply and Grow: Practice

Directions:
1 and 2 Color any hexagons red. Color any circles blue. Tell why your answers are correct. 3 Trace the shapes that are hexagons. Write the number of sides and the number of vertices of a hexagon.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 3
Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagon is colored red and the circle is colored blue as hexagons have 6 sides and 6 vertices and the circle has curves.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 4
Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagon is colored red and the circle is colored blue as hexagons have 6 sides and 6 vertices and the circle has curves.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 5
Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagons are traced as hexagons have 6 sides and 6 vertices.

Think and Grow: Modeling Real Life

Directions: Follow the steps to complete the robot.

  • Draw 2 circles for the robot’s eyes, a triangle for the nose, and a rectangle for the mouth.
  • Draw a hexagon for each of the robot’s hands.
  • How many of each shape is used for the whole robot? Write the number next to each shape.
  • Color your robot.

Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 6
Answer:

Explanation:
In the Robot picture given above draw 2 circles for the robot’s eyes, a triangle for the nose, a rectangle for the mouth and a hexagon for each of the robot’s hands. Color all the shapes. So, there are 2 circles, 3 hexagons, 3 triangles and 7 rectangles in all.

Hexagons and Circles Homework & Practice 11.5

Directions:
1 – 3 Color any hexagons red. Color any circles blue. Tell why your answers are correct.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 7
Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagon is colored red and the circle is colored blue as hexagons have 6 sides and 6 vertices and the circle has curves.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 8
Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagons are colored red and the circle is colored blue as hexagons have 6 sides and 6 vertices and the circle has curves.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 9
Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagon is colored red and the circle is colored blue as hexagons have 6 sides and 6 vertices and the circle has curves.

Directions:
4 Color any hexagons red. Color any circles blue. Tell why your answers are correct. 5 Trace the shapes that are circles. Write the number of straight sides and the number of vertices of a circle. 6 Draw a hexagon at the end of the cat’s tail. Draw 2 circles for the eyes. How many of each shape is used for the cat? Write the numbers next to the shapes. Color your cat.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 10
Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagon is colored red and the circle is colored blue as hexagons have 6 sides and 6 vertices and the circle has curves.

Question 5.

Answer:

Explanation:
In the above shapes the hexagons are traced as the circle has curves.

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.5 12
Answer:

Explanation:
in the cat picture given above draw 2 circles for eyes of cat, a hexagon at the end of the tail of the cat.Color all the shape.So, there are 5 circles, 2 hexagons, 5 triangles and 7 rectangles in all.

Lesson 11.6 Join Two-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Directions:

  • Use 2 squares to make a rectangle. Trace your shape.
  • Add another square to make a larger rectangle. Trace your shape.
  • Add another square to make a larger square. Trace your shape.

Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 1
Answer:

Explanation:
In the above question the rectangle in first box is made by using 2 squares, the rectangle in second box is made by adding another square and the square in the third box is made by adding another square to it.Trace all the shapes.

Think and Grow

Directions:
Use the pattern block shown to form the shape. Count and write how many pattern blocks you use.

Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 2
Answer:

Explanation:
In the above shape 5 triangle pattern blocks are used to form the large triangle and 6 triangle pattern blocks are used to form a hexagon.

Apply and Grow: Practice

Directions:
1 and 2 Use the pattern blocks shown to form the shape. Count and write how many of each pattern block you use. 3 Draw a rectangle that can be formed by the 2 triangles shown.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 3
Answer:

Explanation:
In the above picture 3 triangle shape pattern blocks and 2 square shaped pattern blocks are used to form the given shape.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 4
Answer:

Explanation:
In the above picture 6 triangle shaped pattern blocks and 1 hexagon shaped pattern block are used to form the given shape.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 5
Answer:

Explanation:
The above picture the 2 triangle shaped pattern blocks are used to a rectangle.

Think and Grow: Modeling Real Life

Directions:
Use the pattern blocks shown to create the rocket ship. Count and write how many of each pattern block you use.

Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 6
Answer:

Explanation:
In the Rocket picture given above 3 triangle shaped pattern blocks, 2 square shaped pattern blocks and 1 hexagon pattern block are used to form the complex shape of a rocket.

Join Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 11.6

Directions:
1 and 2 Use the pattern blocks shown to form the shape. Count and write how many of each pattern block you use.

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 7
Answer:

Explanation:
In the above picture 4 square shaped pattern blocks are used to form the large square.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 8
Answer:

Explanation:
In the above picture 3 triangle shaped pattern blocks and 1 hexagon pattern blocks are used to form the large triangle shape .

Directions:
3 Draw a square that can be formed by the 2 triangles shown. 4 Use the pattern blocks shown to create the butterfly. Count and write how many of each pattern block you use.

Question 3.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 9
Answer:

Explanation:
In the above picture the 2 triangle shaped pattern blocks are used to form a square.

Question 4.
Big Ideas Math Solutions Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.6 10
Answer:

Explanation:
In the butterfly picture given above there are 6 triangle pattern blocks, 4 square pattern blocks and 1 hexagon pattern block. All these pattern blocks together form the shape of a butterfly.

Lesson 11.7 Build Two-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Directions:
Use your materials to build one of the two-dimensional shapes shown. Circle the two-dimensional shape that you make.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 1

Think and Grow

Directions:

  • Use your materials to build a triangle. Draw your triangle or attach it to the page.
  • Use your materials to build a rectangle. Draw your shape or attach it to the page.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 2

Apply and Grow: Practice

Directions:
1 Use your materials to build a hexagon. Draw your hexagon or attach it to the page. 2 Use your materials to build a circle. Draw your circle or attach it to the page. 3 Use your materials to build a two-dimensional shape that has 4 vertices. Then build a different shape that has 4 vertices. Draw your shapes or attach them to the page.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 3
Answer:

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 4
Answer:

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 5
Answer:

Think and Grow: Modeling Real Life

Directions:

  • Use your materials to build the front of the house in the picture. Draw your shape or attach it to the page.
  • Circle the shapes that you use to make the front of the house.

Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 6
Answer:

Build Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 11.7

Directions:
1 – 3 Use your materials to build the shape shown. Draw your shape or attach it to the page. 4 Use your materials to build a two-dimensional shape that has 6 vertices. Draw your shape or attach it to the page.

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 7
Answer:

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 8
Answer:

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 9
Answer:

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 10
Answer:

Directions:
5 Use your materials to build a two-dimensional shape that is not a rectangle. Then build a different two-dimensional shape that is not a rectangle. Draw your shapes or attach them to the page. 6 Use your materials to build the front of the sand castle tower in the picture. Draw your shape or attach it to the page. Circle the shapes that you use to make the front of the tower.

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 11
Answer:

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 11.7 12
Answer:

Identify Two-Dimensional Shapes Performance Task

Directions: 1 Use the clues to draw each two-dimensional shape to make an animal.

  • The face is a shape that has 1 more than 5 sides.
  • The eyes are shapes that are curved and have no vertices.
  • The nose and ears are shapes that have 1 more than 2 vertices.
  • The mouth, the body, and the tail are shapes that have more than 3 sides, but less than 5 sides and have L-shaped vertices.
  • The 4 legs are shapes that have 1 less than 5 sides and have all equal side lengths.

2 Count and write how many of each shape you draw.

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 1
Answer:

Explanation:
To form the above cat picture we need to draw 1 hexagon shape for face, 2 circles for eyes , 3 triangles for nose and ears,4 rectangles for body and tail of the cat and 2 squares for the legs.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 2
Answer:

Explanation:
In the above cat picture there are 2 circles, 2 squares, 1 hexagon, 4 rectangles and 3 triangles.

Identify Two-Dimensional Shapes Activity

Shape Flip and Find

Directions:
Place the Shape Flip and Find Cards face down in the boxes. Take turns flipping 2 cards. If your cards show the same shape, keep the cards. If your cards show different shapes, flip the cards back over. Repeat until all cards have been used.

Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes 3
Answer:

Identify Two-Dimensional Shapes Chapter Practice

Directions:
1 Color the shape that has only 3 vertices. 2 Color the shape that has a curve. 3 Color the shapes that have 6 sides. 4 Color the shapes that have 4 vertices.

11.1 Describe Two-Dimensional Shapes

Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 1
Answer:

Explanation:
In the above shapes color the triangle as the triangle has only 3 vertices.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 2
Answer:

Explanation:
In the above shapes color the circle as circle has a curve.

Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 3
Answer:

Explanation:
In the above shapes color the hexagons as the hexagons have 6 sides and 6 vertices.

Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 4
Answer:

Explanation:
In the above shapes color the square and the rectangle as the square and fectangle has 4 sides and 4 vertices.

Directions:
5 and 6 Color the triangle. Tell why your answer is correct. 7 and 8 Color any rectangles. Tell why your answers are correct.

11.2 Triangles

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 5
Answer:

Explanation:
In the above shapes color the triangle as the triangle has 3 sides and 3 vertices.

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 6
Answer:

Explanation:
In the above shapes color the triangle as the triangle has 3 sides and 3 vertices.

11.3 Rectangles

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 7
Answer:

Explanation:
In the above shapes color the rectangle as the trectangle has 4 sides and 4 vertices.

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 8
Answer:

Explanation:
In the above shapes color the rectangle as the rectangle has 4 sides and 4 vertices.

Directions:
9 Use squares and rectangles to draw 5 windows and 1 door on the bus. Color the bus. Then write an addition sentence to tell how many squares and rectangles you draw in all. 10 Trace the shapes that are hexagons. Write the number of sides and the number of vertices of a hexagon.

11.4 Squares

Question 9.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 9
Answer:

Explanation:
In the above bus picture given above draw 5 square shaped windows, 1 rectangular shaoed door and color all the shapes.Therefore the addition sentence of the shapes is 5+1=6.

11.5 Hexagons and Circles

Question 10.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 10
Answer:

Explanation:
In the above shapes trace the hexagon as the hexagon has 6 sides and 6 vertices.

Directions:
11 Use the pattern block shown to form the shape. Count and write how many pattern blocks you use. 12 Draw a larger triangle that can be formed by the 2 triangles shown. 13 Use your materials to build the shape. Draw your shape or attach it to the page. 14 Use your materials to build a two-dimensional shape that has 4 sides of the same length. Draw your shape or attach it to the page. 15 Use your materials to build a two-dimensional shape that is not a hexagon. Draw your shape or attach it to the page.

11.6 Join Two-Dimensional Shapes

Question 11.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 11
Answer:

Explanation:
In the above picture 4 triangle shaped pattern blocks are used to form the given shape.

Question 12.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 12
Answer:

Explanation:
The above given 2 triangle shaped pattern blocks are used to form a large triangle.

11.7 Build Two-Dimensional Shapes

Question 13.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 13
Answer:

Question 14.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 14
Answer:

Question 15.
Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes chp 15
Answer:

Conclusion:
Hope Big Ideas Math Answers Grade K Chapter 11 Identify Two-Dimensional Shapes pdf is beneficial for all the elementary school students. Make use of the above links and kickstart your preparation. Keep in touch with our site to get the solution key for all Big Ideas Math Grade K Chapters.

Leave a Comment

Scroll to Top