Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15

Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes

Big Ideas Math Book Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes Answer Key is available here. Students can download BIM Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes Solutions PDF for free of cost. With the help of this Big Ideas Math Answers Grade 2 Ch 15, you can finish homework or assignments within time. This free BIM Book 2nd Grade 15th Chapter Identify and Partition Shapes Answer Key contains solutions for all the questions from the textbook.

Big Ideas Math Book 2nd Grade Answer Key Chapter 15 Identify and Partition Shapes

Every student must have Big Ideas Math 2nd Grade 15th Chapter Identify and Partition Shapes Answer Key to improve their math skills. By referring solution key, no one feels solving problems is difficult. Students have to practice all the topics included in Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes to get better marks in the exam.

The different lessons of Big Ideas Math Book Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes Answer Key are Describe Two-Dimensional Shapes, Identify Angles of Polygons, Draw Polygons, Identify and Draw Cubes, Compose Rectangles, Identify Two, Three, or Four Equal Shares, Partition Shapes into Equal Shares, and Analyze Equal Shares of the Same Shape. Click on the quick link attached here to get the questions and answers for all those topics.

Vocabulary

Lesson: 1 Describe Two-Dimensional Shapes

Lesson: 2 Identify Angles of Polygons

Lesson: 3 Draw Polygons

Lesson: 4 Identify and Draw Cubes

Lesson: 5 Compose Rectangles

Lesson: 6 Identify Two, Three, or Four Equal Shares

Lesson: 7 Partition Shapes into Equal Shares

Lesson: 8 Analyze Equal Shares of the Same Shape

Chapter – 15: Identify and Partition Shapes

Identify and Partition Shapes Vocabulary

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 1
Organize It
Use the review words to complete the graphic organizer.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 2

Define It
Use your vocabulary cards to identify the word. Find the word in the word search
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 3

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 4
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 5

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 6
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 7

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 8
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 9

Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 10
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes v 11

Lesson 15.1 Describe Two-Dimensional Shapes

Explore and Grow

Create a shape with 3 sides on your geoboard. Draw your shape. Did everyone in your class make the same shape?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 1
Circle the word that makes the sentence true.
_______ are shapes with 3 sides.
Circles Squares Triangles
Answer: Triangles

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 2
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 4 sides
4 vertices
Shape: Irregular Quadrilateral

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 3
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 5 sides
5 vertices
Shape: Irregular Pentagon

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 4
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 6 sides
6 vertices
Shape: Irregular Hexagon

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 5
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 4 sides
4 vertices
Shape: Irregular Quadrilateral

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 6
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 8 sides
8 vertices
Shape: Octagon

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 7
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 3 sides
3 vertices
Shape: Scalene Triangle

Question 7.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 8
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 5 sides
5 vertices
Shape: Concave Pentagon

Question 8.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 9
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 4 sides
4 vertices
Shape: Concave Quadrilateral

Question 9.
Writing
How are a pentagon and an octagon different?
____________________
_____________________
Answer: Pentagon has 5 sides and Octagon has 8 sides.

Think and Grow: Modeling Real Life

Draw a pentagon to make a house. Draw 2 quadrilaterals to make windows and 1 quadrilateral to make a door. Draw an octagon to make a chimney.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1-10-Answer

Show and Grow

Question 10.
Draw a pentagon to make a fish. Draw 4 triangles to make the fins. Draw a hexagon to make an eye.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 11
Answer:

Question 11.
You draw 5 quadrilaterals. How many sides and vertices do you draw in all?
______ sides _______ vertices
Answer: 20 sides 20 vertices

Question 12.
DIG DEEPER!
You draw an octagon and two pentagons. How many sides and vertices do you draw in all?
______ sides ______ vertices
Answer: 18 sides 18 vertices

Describe Two-Dimensional Shapes Homework & Practice 15.1

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 12
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 6 sides
6 vertices
Shape: Irregular hexagon

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 13
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 5 sides
5 vertices
Shape: Irregular Pentagon

Question 3.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 14
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 8 sides
8 vertices
Shape: Irregular Octagon

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 15
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 3 sides
3 vertices
Shape: Right angle Triangle

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 16
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 4 sides
4 vertices
Shape: Quadrilateral

Question 6.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 17
______ sides
_______ vertices
Shape : _________
Answer: 5 sides
5 vertices
Shape: Irregular Pentagon

Question 7.
Precision
Describe the shape in 3 ways.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 18
Answer: A 5 sided shape called Pentagon
It has 2 parallel sides
All sides are not equal.

Question 8.
Modeling Real Life
Draw a hexagon to make a dog’s body. Draw quadrilaterals for the head and tail. Draw two triangles for the ears.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.1 19
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1-19-Answer

Question 9.
DIG DEEPER!
You draw a triangle and two hexagons. How many sides and vertices do you draw in all?
______ sides _______ vertices
Answer: 15 sides 15 vertices

Review & Refresh

Question 10.
You are building a 34-foot fence. You build 15 feet on Saturday and 13 feet on Sunday. How many feet are left to build?
______ feet
Answer: 6 feet are left to build
Explanation: Total 34 foot fence
15 feet on Saturday
13 feet on Sunday
15+13= 28 built
34-28= 6 feet left to build

Lesson 15.2 Identify Angles of Polygons

Explore and Grow

Color the triangle blue. Color the quadrilateral red. Color the pentagon green. Color the hexagon orange.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-1-Answer

Which shape is not colored? How is it different from the other shapes?
________________________
________________________
________________________
Answer: Circle is not colored. Circle has no straight lines.

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 2
_____ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 6 angles
2 right angles
Shape: Irregular hexagon

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 3
______ angles
How many right angles? ______
Shape: _______
Answer: 3 angles
1 right angles
Shape: Right angle triangle

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 4
_____ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 4 angles
4 right angles
Shape: Square

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 5
______ angles
How many right angles? ______
Shape : _______
Answer: 4 angles
No right angles
Shape: Trapezium

Apply and Grow: Practice

Question 5.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 6
_____ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 3 angles
1 right angle
Shape: Right angle triangle

Question 6.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 7
_____ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 5 angles
2 right angles
Shape: irregular pentagon

Question 7.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 8
_____ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 8 angles
No right angle
Shape: Irregular Octagon

Question 8.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 9
_____ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 4 angles
2 right angles
Shape: Irregular Quadrilateral

Question 9.
Draw and name a polygon with 6 angles.
________
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-18-Answer

Question 10.
Draw and name a polygon with 2 right angles
_________
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-10-Answer

Question 11.
Writing
Can you draw a polygon with 4 sides and 5 angles? Explain.
__________________
____________________
Answer: No, A polygon with 4 sides and 5 angles cannot be drawn as the number of sides and angles are always equal.

Think and Grow: Modeling Real Life

You are designing a road sign. The new sign must be a pentagon with only 2 right angles. Which signs might be yours?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-10-Answer

Show and Grow

Question 12.
You are making a sign for your lemonade stand. Your sign must be a quadrilateral with 4 right angles. Which signs might be yours?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-11-Answer

Question 13.
You draw 3 pentagons. How many angles do you draw in all?
______ angles
Answer: 15 angles

Question 14.
DIG DEEPER!
You draw a quadrilateral and three triangles. Your friend draws an octagon and a hexagon. Who draws more angles in all? How many more?
You Friend ______ more angles
Answer: I draw 13 angles in all. My friend draws 14 angles in all. Friend draws more angles in all with 1 more angle.

Identify Angles of Polygons Homework & Practice 15.2

Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 12
______ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 6 angles
2 right angles
Shape: Irregular hexagon

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 13
______ angles
How many right angles? _____
Shape: ______
Answer: 4 angles
4 right angles
Shape: Rhombus

Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 14
______ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 8 angles
No right angles
Shape: Irregular octagon

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 15
_____ angles
How many right angles? ______
Shape: _______
Answer: 5 angles
1 right angle
Shape: Irregular pentagon

Question 5.
Draw and name a polygon with 4 sides and 1 right angle.
_______
Answer: Right Quadrilateral
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-16-Answer

Question 6.
Draw and name a polygon with 6 angles.
________
Answer: Hexagon

Question 7.

DIG DEEPER!
Draw two polygons that have 9 angles in all.
Answer: Triangle and Hexagon

Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-19-Answer

Question 8.
Modeling Real Life
You are designing a company logo. Your logo must be a hexagon with 2 right angles. Which logos might be yours?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 16
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-20-Answer

Question 9.
DIG DEEPER!
You draw an octagon and two triangles. Your friend draws two quadrilaterals and a pentagon. Who draws more angles in all? How many more?
You Friend _______ more angles
Answer: You draw more angles. 1 angle more
You draw 14 angle in total, your friend draw 13 angle in total.

Review & Refresh

Draw to show the time.
Question 10.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 17
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-17-Answer

Question 11.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-18-Answer

Question 12.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.2 19
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-19-Answer

Lesson 15.3 Draw Polygons

Explore and Grow

Compare the shapes.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.3 1
Answer: Sqaure and right Quadrilateral

How are the shapes the same? How are they different?
_____________________
_____________________
_____________________
Answer: Both the shapes have 4 sides and 4 angles
They are different as length of the shapes are not equal.

Show and Grow

Question 1.
Draw a polygon with 6 sides. Two of the sides are the same length.
_______ angles
Polygon: ________
Answer: 6 angles
Polygon: Irregular Hexagon
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-117-Answer

Question 2.
Draw a polygon with 5 angles. One of the angles is a right angle.
______ sides
Polygon: ________
Answer: 5 sides
Polygon: Irregular Pentagon
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-118-Answer

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Draw a polygon with 3 angles. One of the angles is a right angle.
______ sides
Polygon: _______
Answer: 3 sides
Right angle Triangle
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-119-Answer

Question 4.
Draw a polygon with 1 more side than a triangle. No sides are equal.
________ sides
Polygon: ______
Answer: 4 sides
Polygon: Irregular Quadrilateral
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-10-Answer

Question 5.
Draw a polygon with 4 fewer angles than an octagon. All sides are equal. All angles are right angles.
______ sides
Polygon: _______
Answer: 4 sides
Polygon: Square
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-chp-12

Question 6.
Draw a polygon with 4 sides. Two pairs of sides are the same length.
______ angles
Polygon: ______
Answer: 4 angles
Polygon: Rectangle
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-21-Answer

Question 7.
Precision
Which is not a polygon with only 4 angles?
square rectangle rhombus
trapezoid pentagon quadrilateral
Answer: Pentagon
Explanation: Pentagon has 5 angles

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 9 straws. You use all the straws to create two polygons. Draw two polygons you can create. Write the names of the polygons.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.3 2
Polygon 1: ______ Polygon 2: _______
Answer: Polygon 1: Square   Polygon 2: Pentagon

Show and Grow

Question 8.
You have 7 clay balls and some toothpicks. You create two polygons using the clay balls as vertices and the toothpicks as sides. Draw two polygons you can create. Write the names of the polygons.
Polygon 1: ______ Polygon 2: _______
Answer: Polygon 1: Triangle Polygon 2: Rhombus

Question 9.
DIG DEEPER!
You draw two different polygons. One of the polygons is a pentagon. You draw 11 sides in all. Draw a possible shape for your other polygon. Write the name of the polygon.
Polygon: _______
Answer: Polygon: Hexagon

Draw Polygons Homework & Practice 15.3

Question 1.
Draw a polygon with 4 angles. There are no right angles. No sides are equal.
______ sides
Polygon: _______
Answer: 4 sides
Polygon: Trapezoid
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-120-Answer

Question 2.
Draw a polygon with 8 sides. Two of the angles are right angles.
_____ angles
Polygon: ______
Answer: 8 angles
Polygon: Irregular octagon
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-120-Answer

Question 3.
Draw a polygon with 2 more angles than a quadrilateral. Two of the angles are right angles.
______ sides
Polygon: _______
Answer: 6 sides
Polygon: Irregular hexagon
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-117-Answer

Question 4.
Draw a polygon with 3 fewer sides than an octagon.
_____ angles
Polygon: _____
Answer: 5 angles
Polygon: Pentagon
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-30b-Answer

Question 5.
Patterns
Draw 3 shapes. The first shape is a quadrilateral. The number of angles in each shape increases by two.
Name the third shape. ________
Answer: Octagon
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-29-Answer

Question 6.
Modeling Real Life
You have 9 apples and some sticks. You create two polygons using the apples for vertices and the sticks for sides. Draw two polygons you can create. Write the names of the polygons.
Polygon 1: ______ Polygon 2: ________
Answer: Polygon 1: Sqaure     Polygon 2: Pentagon

Question 7.
DIG DEEPER!
You draw two different polygons. One of the polygons is an octagon. You draw 14 sides in all. Draw a possible shape for your other polygon. Write the name of the polygon.
Polygon: ________
Answer: Polygon: Hexagon

Review & Refresh

Question 8.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.3 3
How many more students chose math than science? _____
Answer: 5 Students

Lesson 15.4 Identify and Draw Cubes

Explore and Grow

Draw an X on the shapes with curved surfaces. Circle the remaining shape with flat surfaces that are all the same.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 1
Name the shape you circled.
Answer: Cube, Cuboid
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.4-1-Answer

Show and Grow

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 2
_____ faces
______ vertices
______ edges
Is it a cube? Yes No
Answer: 6 faces
8 vertices
12 edges
Yes, it is a cube

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 3
____ faces
_____ vertices
_______ edges
Is it a cube? Yes No
Answer: 6 faces
8 vertices
12 edges
No, it is not a Cube

Question 3.
Use the dot paper to draw a cube.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 4
Answer:

Apply and Grow: Practice

Question 4.
Which shapes are cubes?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 5
Answer: Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.4-5-Answer

Question 5.
Use the dot paper to draw a cube.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 6
Answer: Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.4-4-Answer

Question 6.
How many faces do two cubes have in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 7
______ faces
Answer: 12 faces

Question 7.
Structure
Which two-dimensional shape makes up a cube? Name the shape.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 8
A cube is made up of ______.
Answer: A cube is made up of Sqaure.

Think and Grow: Modeling Real Life

You make a ballot box for a school election. Your box is in the shape of a cube. Each face of the ballot box is a different color. How many colors do you use?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 9
_____ colors
Answer: 6 colors
Explanation: Cube has 6 faces, So 6 different colors will be used.

Show and Grow

Question 8.
You construct a cube. You use clay balls for the vertices and straws for the edges. How many clay balls do you make? How many straws do you use?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 10
______ clay balls _____ straws
Answer: 8 clay balls 12 straws

Question 9.
The faces of the number cube are numbered, starting with 1. Draw and label all the faces of the number cube.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 11
Answer: Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.4-7-Answer

Question 10.
DIG DEEPER!
You have 48 toothpicks and 32 grapes. You use all of the materials to make cubes using the toothpicks as edges and the grapes as vertices. How many cubes do you make?
_____ cubes
Answer: 4 cubes

Identify and Draw Cubes Homework & Practice 15.4

Question 1.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 12
_____ faces
______ vertices
______ edges
Is it a cube? Yes No
Answer: 6 faces
8 vertices
12 edges
No, it is not a cube.

Question 2.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 13
_____ faces
______ vertices
______ edges
Is it a cube? Yes No
Answer: 6 faces
8 vertices
12 edges
Yes, it is a cube

Question 3.
Use the dot paper to draw a cube.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 14
Answer: Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.4-6-Answer

Question 4.
How many vertices do two cubes have in all?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 15
_____ vertices
Answer: 16 vertices

Question 5.
YOU BE THE TEACHER
Newton says the cube has 3 faces. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 16
___________________
____________________
Answer: Cube has 6 faces

Question 6.
Modeling Real Life
You construct a cube. You use marshmallows for the vertices and pretzel rods for the edges. How many marshmallows do you use? How many pretzel rods do you use?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 17
_______ marshmallows ________ pretzel rods
Answer: 8 marshmallows 12 pretzel rods

Question 7.
DIG DEEPER!
You have 24 cotton balls and 36 toothpicks. You use all of the materials to make cubes using the cotton balls as vertices and the toothpicks as edges. How many cubes do you make?
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.4 18
______ cubes
Answer: 3 cubes

Review & Refresh

Question 8.
43 − 5 = ____
Answer: 38
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-122-Answer

Question 9.
62 − 6 = _____
Answer: 56
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-123-Answer

Question 10.
______ = 41 − 4
Answer: 37
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-124-Answer

Question 11.
______ = 44 − 7
Answer: 37
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.2-125-Answer

Lesson 15.5 Compose Rectangles

Explore and Grow

How many square tiles do you need to cover the rectangle?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 1
_____ squares
Answer: 28 squares
Write an equation to match your model.
Answer: l × b
7 × 4 = 28

Show and Grow

Question 1.
Use square tiles to cover the rectangle. Draw to show your work.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 2
Complete the statements.
Add by rows:
_____ + _____ + = ______
Add by columns: _____ + _____ = ______
Total square tiles: _______
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.5-2
Add by rows:
3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15
Add by columns:
5 + 5 + 5 = 15

Apply and Grow: Practice

Question 2.
Use square tiles to cover the rectangle. Draw to show your work.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 3
Complete the statements.
Add by rows: _____ + ____ + _____ = ______
Add by columns: ____ + _____ + _____ + ____ + _____ = ______
Total square tiles: ______
Answer:
5 + 5 + 5 = 15
3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15

Question 3.
Precision
Divide the rectangle into 6 equal parts.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 4
Answer: Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.5-4-Answer

Think and Grow: Modeling Real Life

You use foam mats to cover the entire floor of a square room. You fit 4 mats across one side of the room. How many rows and columns of mats will you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 5
_____ rows _____ columns
How many foam mats do you use to cover the entire floor?
Addition equation:
______ foam mats
Answer: 4 rows 4 columns
16 foam mats

Show and Grow

Question 4.
You use square tiles to cover the floor of a square room. You fit 5 tiles across one side of the room. How many rows and columns of tiles will you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 6
_____ rows _____ columns
DIG DEEPER!
How many tiles do you use to cover the entire floor?
_____ tiles
Answer: 5 rows 5 columns
25 tiles

Compose Rectangles Homework & Practice 15.5

Question 1.
Use square tiles to cover the rectangle. Draw to show your work.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 7
Complete the statements.
Add by rows: _____ = _____
Total square tiles: ______
Add by columns:
_____ + _____ + _____ + _____ + ______ + _____ = _____
Answer:

1 = 1
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6

Question 2.Writing
Newton wants to cover the rectangle with square tiles. Explain what he is doing wrong.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 8
__________________
____________________
Answer: The Square titles are not arranged properly in the rectangle.

Question 3.
Modeling Real Life
You use square glass tiles to make a square mosaic picture. You fit 6 tiles across one side of the picture. How many rows and columns of tiles will you have?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 9
______ rows _______ columns

Answer: 6 rows 6 columns

DIG DEEPER!
How many glass tiles do you use to cover the entire picture?
______ glass tiles
Answer: 36 glass tiles

Review & Refresh

Question 4.
Circle a.m. or p.m.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.5 10
Answer: Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.5-10-Answer

Lesson 15.6 Identify Two, Three, or Four Equal Shares

Explore and Grow

Sort the Equal Share Cards.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 1

Show and Grow

Circle the shape that shows halves.
Question 1.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 2
Answer: Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-2-Answer

Question 2.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 3
Answer: Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-3-Answer

Circle the shape that shows thirds.
Question 3.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 4
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-4-Answer

Question 4.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 5
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-5-Answer

Circle the shape that shows fourths.
Question 5.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-6-Answer

Question 6.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 7
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-6-Answer

Apply and Grow: Practice

Question 7.
Which shapes show halves?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-8-Answer

Question 8.
Which shapes show thirds?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-9-Answer

Question 9.
Which shapes show fourths?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-10-Answer

Question 10.
Color a third of the shape.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-11-Answer

Question 11.
Color half of the shape.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 12
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-12-Answer

Question 12.
Color a fourth of the shape.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 13
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-13-Answer

Question 13.
YOU BE THE TEACHER
Newton says the shape shows fourths. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 14
________________________
_________________________
Answer: No The shape doesnot shows fourths. The square is not divided into equal parts.

Think and Grow: Modeling Real Life

You want to play 3 games in the pool. Each game needs an equal share of the pool. Show how you could divide the pool.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 15
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-15-Answer

Show and Grow

Question 14.
2 friends are making crafts. Each friend wants an equal share of the table. Show how the friends could divide the table.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 16
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-16-Answer

Question 15.
You and 3 friends want to share the piece of watermelon. Show how to cut the piece of watermelon so you and your friends each get an equal share.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 17
How did you know how many equal shares to cut?
__________________
__________________
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-17-Answer

Identify Two, Three, or Four Equal Shares Homework & Practice 15.6

Question 1.
Which shapes show halves?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 18
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-18-Answer

Question 2.
Which shapes show thirds?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 19
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-19-Answer

Question 3.
Which shapes show fourths?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 20
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-20-Answer

Question 4.
Color a third of the shape.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 21
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-21-Answer

Question 5.
Color half of the shape.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 22
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-22-Answer

Question 6.
Color a fourth of the shape.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 23
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-23-Answer

Question 7.
Patterns
Draw what comes next.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 24
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-24-Answer

Question 8.
Modeling Real Life
Newton and Descartes share a bedroom. Show how they could divide their room into equal shares.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 25
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-25-Answer

Question 9.
Modeling Real Life
You and 2 friends are making a poster. Each friend wants an equal share of the poster. Show how the friends could divide the poster.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.6 26
How did you know how many equal shares you need?
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.6-2.6-Answer

Review & Refresh

Question 10.
A pen is 16 centimeters tall. A pen holder is 11 centimeters tall. How much taller is the pen than the pen holder?
________ centimeters
Answer: 5 centimeters
Explanation: 16-11 = 5

Lesson 15.7 Partition Shapes into Equal Shares

Explore and Grow

Which pattern blocks can you use to model equal shares of the hexagon?
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.7-1-Answer

Show and Grow

Draw lines to show equal shares. Complete the sentences.
Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 2
Each share is a _______ of the whole.
The whole is _______.
Answer:
Each share is a part of the whole.
The whole is 4.

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 3
Each share is a _______ of the whole.
The whole is ______.
Answer:
Each share is a half of the whole.
The whole is 2.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Draw lines to show equal shares. Complete the sentences.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 4
Each share is a ______ of the whole.
The whole is ________.
Answer:
Each share is a one third of the whole.
The whole is 1/3.

Draw lines to show equal shares. Which word describes the parts?
Question 4.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 5
Answer: Fourths

Question 5.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 6
Answer: Thirds

Question 6.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 7
Answer: Halves

Question 7.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 8
Answer: Thirds

Question 8.
Precision
Draw lines to show thirds. Color 3 thirds.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.7-9

Think and Grow: Modeling Real Life

You have 2 towels that are the same size. Half of one towel is green. A fourth of the other towel is yellow. Is the green share or the yellow share larger? Explain.
Draw to show:
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 10
Which share is larger? Green share Yellow share
________________________
________________________
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-127-Answer
Green share
Explanation: First towel is divided into halves and other towel is divided into fourths, So halves is larger than fourths.

Show and Grow

Question 9.
You have 2 rugs that are the same size. A fourth of one rug is red. A third of the other rug is blue. Is the red share or the blue share smaller? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 11
________________________
________________________
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-124-Answer
The red share is smaller as it is divided into 4 parts.

Partition Shapes into Equal Shares Homework & Practice 15.7

Draw lines to show equal shares. Complete the sentences.
Question 1.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 12
Each share is a ______ of the whole.
The whole is ______.
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-123-AnswerAnswer:

Question 2.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 13
Each share is a _______ of the whole.
The whole is _____.
Answer:  Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-122-Answer

Draw lines to show equal shares. Complete the sentences.
Question 3.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 14
Each share is a ______ of the whole.
The whole is _______.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-121-Answer

Question 4.
Logic
Complete the sentences.
1 whole is ______ halves.
1 whole is ______ thirds.
1 whole is ______ fourths.
Answer: 1 whole is 2 halves.
1 whole is 3 thirds.
1 whole is 4 fourths.

Question 5.
Structure
Does the shape show thirds? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 15
Answer: No, The circle is not divided into 3 equal parts.

Question 6.
Modeling Real Life
You have 2 blankets that are the same size. A third of one blanket is yellow. A half of the other blanket is purple. Is the yellow share or the purple share smaller? Explain.
Big Ideas Math Answers Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.7 16
_____________________
_____________________
Answer: The Yellow Share is smaller as the blanket is divided into 3 parts whereas, the purple share is divided into 2 parts.

Review & Refresh

Question 7.
150 + 610 = ______
Answer: 760
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-125-Answer

Question 8.
553 + 250 = ______
Answer: 803
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-126-Answer

Lesson 15.8 Analyze Equal Shares of the Same Shape

Explore and Grow

Color the squares that show equal shares.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-111-Answer

How are the squares you colored the same? How are they different?
________________________
________________________
________________________
Answer: No, the squares colored are not same because all are differently divided.

Show and Grow

Question 1.
Draw lines to show halves in two different ways. Color one-half of each circle.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 2
Think: How are the halves of each circle the same? How are they different?
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-112-Answer
The Circle are divided into 2 parts. The colored part are not same because all are differently divided.

Question 2.
Draw lines to show thirds in two different ways. Color one-third of each rectangle.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 3
Think: How are the thirds of each rectangle the same? How are they different?
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-12-Answer
The Rectangle are divided into 3 parts. The colored part are not same because all are differently divided.

Apply and Grow: Practice

Question 3.
Draw lines to show fourths two different ways. Color one-fourth of each circle.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 4
Answer:

Question 4.
Draw lines to show thirds two different ways. Color one-third of each square.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 5
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-110-Answer

Question 5.
Draw lines to show halves two different ways. Color one-half of each rectangle.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 6
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.1.2-09-Answer

Question 6.
DIG DEEPER!
Explain how you know each color is a fourth of the whole square.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 7
________________________
________________________
_________________________
Answer:

Think and Grow: Modeling Real Life

You and your friend each cut a sandwich into fourths different ways. The sandwiches are the same size. Show how you and your friend can cut the sandwiches.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-12-Answer

Show and Grow

Question 7.
You, Newton, and Descartes each cut a granola bar into halves different ways. The granola bars are the same size. Show how you, Newton, and Descartes can cut the granola bars.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-13-Answer

Question 8.
DIG DEEPER!
There are 2 pizzas that are the same size. 6 friends each want an equal share of the pizzas. Should the pizzas be cut into halves, thirds, or fourths? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-10-Answer
The Pizzas should be cut into thirds as there are 2 pizzas, if one pizza is cut into 3 equal parts and other pizza as 3 equal parts then there is total 6 pieces for 6 friends.

Analyze Equal Shares of the Same Shape Homework & Practice 15.8

Question 1.
Draw lines to show fourths two different ways. Color one-fourth of each rectangle.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 11
Think: How are the fourths of each rectangle the same? How are they different?
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-9-Answer

Question 2.
Draw lines to show thirds two different ways. Color one-third of each circle.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 12
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.8-12

Question 3.
Reasoning
Descartes says there are only two ways to divide a rectangle into 3 equal shares. Is he correct? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 13
Answer:Yes. Descartes is correct. the rectangle can be divided equally horizontally and vertically.

Question 4.
Modeling Real Life
You and your friend each cut a loaf of bread into thirds different ways. The loaves of bread are the same size. Show how you and your friend can cut the loaves of bread.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 14
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.8-14

Question 5.
DIG DEEPER!
There are 2 quesadillas that are the same size. 8 friends each want an equal share of the quesadillas. Should the quesadillas be cut into halves, thirds, or fourths? Explain.
Big Ideas Math Solutions Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 15.8 15
Answer: Fourths
Explanation: There are 2 quesadillas. It can be cut into fourths So, it will be 8 parts in total and given to 8 friends equally.

Review & Refresh

Question 6.
841 − 603 = _____
Answer: 238

Question 7.
439 − 210 = _______
Answer: 229

Identify and Partition Shapes Performance Task

You paint a square suncatcher in art class.
Question 1.
You paint each shape a different color. Color to show how you paint the sun catcher.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 1
a. Each triangle is red.
b. Each octagon is orange.
c. Each pentagon with more than 1 right angle is yellow.
d. The rest of the pentagons are green.
e. Each shape with 6 angles is blue.
f. Each quadrilateral with all right angles is purple.
g. The rest of the quadrilaterals are pink.
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-1-Answer

Question 2.
The length of one side of the suncatcher is 12 inches. What are the lengths of the other sides?
______ inches
Answer: 12 inches

Question 3.
Your friend paints a rectangular suncatcher.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 2
a. What share of your friend’s design is blue? _______
b. What share of your friend’s design is orange or yellow? ________
Answer: a. second
b. third or fourth

Identify and Partition Shapes Activity

Three In a Row: Equal Shares
To Play: Players take turns. On your turn, spin the spinner. Cover a square that matches your spin. Continue playing until a player gets three in a row.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes 3

Identify and Partition Shapes Chapter Practice

15.1 Describe Two-Dimensional Shapes

Question 1.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 1
______ sides
_____ vertices
Shape: ______
Answer: 6 sides
6 vertices
Shape: Irregular hexagon

Question 2.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 2
______ sides
_____ vertices
Shape: ______
Answer: 5 sides
5 vertices
Shape: Irregular pentagon

Question 3.
Modeling Real Life
You draw three quadrilaterals and an octagon. How many sides and vertices do you draw in all?
______ sides ______ vertices
Answer: 20 sides 20 vertices

15.2 Identify Angles of Polygons

Question 4.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 4
______ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 5 angles
2 right angles
Shape: Irregular pentagon

Question 5.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 5
______ angles
How many right angles? ______
Shape: ______
Answer: 6 angles
2 right angles
Shape: Irregular hexagon

Question 6.
Draw and name a shape with 2 right angles.
________
Answer: Pentagon
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-11-Answer

15.3 Draw Polygons

Question 7.
Draw a polygon with 4 angles. All sides are equal length.
______ sides
Polygon: _______
Answer: 4 sides
Polygon: Square
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-chp-12

Question 8.
Draw a polygon with 5 sides. Two of the angles are right angles.
______ angles
Polygon: ________
Answer: 5 angles
Polygon: Pentagon
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-11-Answer

15.4 Identify and Draw Cubes

Question 9.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 9
______ faces
______ vertices
______ edges
Is it a cube? Yes No
Answer: 6 faces
8 vertices
12 edges
Yes it is cube.

Question 10.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 10
______ faces
______ vertices
______ edges
Is it a cube? Yes No
Answer: 6 faces
8 vertices
12 edges
No it is not cube.

Question 11.
Use the dot paper to draw a cube.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Solutions-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-15.4-6-Answer

15.5 Compose Rectangles

Question 12.
Use square tiles to cover the rectangle. Draw to show your work.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 12
Complete the statements.
Add by rows:
_____ + _____ = ______
Add by columns:
_____ + _____ = _______
Total square tiles: _______
Answer:
Add by rows:
2 + 2 = 4
Add by columns:
2 + 2 = 4
Total square tiles: 4

15.6 Identify Two, Three, or Four Equal Shares

Question 13.
Which shapes show halves?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 13
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-chp-13-Answer

Question 14.
Which shapes show thirds?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 14
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-chp-14-Answer

Question 15.
Which shapes show fourths?
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 15
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-chp-15-Answer

15.7 Partition Shapes into Equal Shares

Draw lines to show equal parts. Complete the sentences.
Question 16.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 16
Each share is a ______ of the whole.
The whole is ______.
Answer:
Each share is a fraction or part of the whole.
The whole is 3.

Question 17.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 17
Each share is a ______ of the whole.
The whole is _____.
Answer:
Each share is a part of the whole.
The whole is 2.

Question 18.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 18
Each share is a ______ of the whole.
The whole is _____.

Answer:
Each share is a part of the whole.
The whole is 4.

15.8 Analyze Equal Shares of the Same Shape

Question 19.
Modeling Real Life
There are 3 bagels that are the same size. 6 friends each want an equal share of the bagels. Should the bagels be cut into halves, thirds, or fourths? Explain.
Big Ideas Math Answer Key Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes chp 19
__________________
___________________
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-6-Answer
Explanation: 3 bagels cut into Halves will be 6 bagels.

Identify and Partition Shapes Cumulative Practice

Question 1.
Your bed is 39 inches long. Your comforter is 66 inches long. How much longer is the comforter than the bed?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 1
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-8-Answer

Question 2.
Find each difference.
700 – 465 = _____
910 – 186 = _______
302 – 176 = ______
Answer: 700 – 465 = 235
910 – 186 = 724
302 – 176 = 126

Question 3.
A dog park is 48 yards long. Your dog enters the park and runs 29 yards. You run 13 yards. How far is your dog from the other end of the park?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 3
Answer:
Big-Ideas-Math-Answer-Key-Grade-2-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-7-Answer
Explanation: 29+13=42
48-42=6 yards

Question 4.
Which shapes show thirds?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 4
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-cp-4-Answer

Question 5.
The girls’ soccer team raises $237. The boys’ soccer team raises $113 more. How much money do both teams raise in all?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 5
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-cp-5-Answer
Explanation: 237+113=350

Question 6.
Complete the bar graph.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 6
What mascot got the most votes? _______
How many more votes did Warrior get than Tiger? ______
Answer: Knight
3 more votes Warrior get than Tiger.

Question 7.
Count on to find the total value.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 7
Answer: Total value: 91

Question 8.
Which expressions have a difference of 34?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 8
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-cp-8-Answer

Question 9.
Complete the line plot. Then choose all of the statements that are true.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 9
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-cp-9-Answer

Question 10.
Which clock shows 10:40?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 10
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-cp-10-Answer

Question 11.
The phone is about 12 centimeters long. What is the best estimate for the length of the tablet?
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 11
Answer:
Big-Ideas-Math-Answers-2nd-Grade-Chapter-15-Identify-and-Partition-Shapes-cp-11-Answer

Question 12.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 12
______ sides
_______ vertices
Shape: _____
Answer: 6 sides
6 vertices
Shape: Irregular hexagon

Question 13.
Big Ideas Math Answers 2nd Grade Chapter 15 Identify and Partition Shapes cp 13
______ sides
_______ vertices
Shape: _______
Answer: 5 sides
5 vertices
Shape: pentagon

Conclusion:

I hope the details given here regarding Big Ideas Math Grade 2 Chapter 15 Identify and Partition Shapes Answer Key PDF is useful for you to prepare well for the exams. Stay in touch with our site to get the answer key of Big Ideas Math all grades and remaining chapters of grade 2.

Leave a Comment

Scroll to Top